Fire udskiftninger og opblødning af nødbremse-straffen. IFAB, den britisk prægede instans der bestemmer verdens fodboldregler, har interessante ændringer på vej. Mållinje-teknologi rykker også nærmere...

Lange underbukser skal være af samme farve som spillerens shorts. Det var den mest revolutionerende ændring af fodboldreglerne sidste år.

I år er der anderledes markante punkter på dagsordenen når International Football Association Board (IFAB) 3. marts mødes i engelske Surrey for at diskutere og eventuelt vedtage nye fodboldregler.

På bordet er således en ekstra udskiftning (dvs i alt fire) i tilfælde af forlænget spilletid.

Straffespark OG udvisning for hård en straf?

Interessant er også forslaget om opblødning af den såkaldte Triple Punishment (straffespark, udvisning og karantæne) hvis man på ulovlig vis fratager en modstander en oplagt scoringsmulighed i straffesparksfeltet.

Tanken er at ændre straffen til straffespark og advarsel. Synderen vil stadig blive udvist hvis forseelsen sker uden for straffesparksfeltet, men i det tilfælde er der jo ikke også straffespark.

Det ligger desuden i kortene at få nedskrevet en konkret regel for hvad der skal ske hvis bolden sparkes direkte i mål efter dommerkast. Planen er at der så skal dømmes hjørnespark eller målspark, alt efter om bolden sparkes i eget mål eller modstanderens.

Hvis de vedtages, kan disse regelændringer indføres fra næste sæson, dvs efter sommerferien 2012.

Mållinje-teknologi (måske) på vej

Til debat – men ikke til afstemning endnu – er også anvendelsen af mållinje-teknologi (goal-line technology = GLT), altså elektronisk registrering af om bolden er over målstregen. En testproces blev sat i gang sidste år, og IFAB skal nu kigge på testresultaterne og sætte næste testfase i gang.

2. juli skal der så holdes et ekstra IFAB-møde for at beslutte om GLT skal søsættes (og i givet fald hvornår; der er snak om VM 2014), eller om der skal indføres en ekstra dommer ved hver mållinje.

IFAB: briterne har halvdelen af magten

International Football Association Board er den officielle lovgivende fodboldforsamling, altså den instans der bestemmer fodboldreglerne.

IFAB består af FIFA (det internationale fodboldforbund) samt fodboldforbundene fra England, Skotland, Wales og Nordirland. FIFA har fire stemmer, de britiske forbund hver een stemme. Der skal mindst seks stemmer til før et forslag kan vedtages. FIFA kan altså ikke vedtage noget uden opbakning fra mindst to af de britiske forbund – der omvendt heller ikke kan gøre noget uden FIFAs støtte.

Det kan virke lidt absurd at de britiske forbund har så meget magt – hvor er fx det tyske fodboldforbund, eller det brasilianske (eller det danske...)? Men det hænger sammen med fodboldhistorien.

England betragtes som fodboldens moderland, og de britiske forbund eksisterede længe før FIFA. Faktisk stiftede de britiske forbund allerede IFAB i 1888, og da FIFA kom til verdenen i 1904, erklærede verdensforbundet at det ville følge IFABs regler. I 1913 blev FIFA medlem af IFAB, men kun med to stemmer, det samme som hvert af de britiske forbund.

I 1958 blev stemmevægten justeret så verdensforbundet fik halvdelen af stemmerne.

Links

FIFAs pressemeddelelse om det kommende IFAB-møde

IFABs dagsorden 3. marts