Hvordan bliver man en bedre pokerspiller? Det spørgsmål har vi stillet vores pokermand Kim Laursen, og han har derfor taget coach-kasketten på og skrevet følgende artikel.

Kort sagt handler det om at finde ud af hvad man er god til, hvad man er dårlig til - og hvorfor man er det...

Kortlæg dine ressourcer

Som tidligere salgscoach i en af verdens største tele- og kommunikationsvirksomheder, er jeg vant til at arbejde med mennesker og har arbejdet en hel del med at opnå resultater med og igennem andre mennesker.

Et værktøj/en formel, som man ofte bruger i erhvervslivet til at få medarbejdere/folk til at opnå opstillede resultater, er det man kalder en RIR: Ressourcer x Indsatser = Resultater. Jeg bruger selv dette værktøj flittigt på mig selv, og på andre pokerspillere som jeg coacher.

Denne formel bruges til at søge årsager, til manglende eller opnåede resultater. Når man går sin egen RIR igennem vil man altid finde ud af at, det er på Ressource-niveauet man finder årsagen til de opnåede/manglende resultater.

På Ressource-niveauet finder man hos alle mennesker 5 punkter man arbejder med for at søge årsager til manglende eller opnåede resultater.

1. Færdigheder

Færdigheder er de medfødte egenskaber vi alle har, i en eller anden udstrækning.

Man har groft sagt to forskellige tilgange (omend mange kombinerer dem) til pokeren.

Den intuitive.

Dvs man har et talent for at læse modstanderens spil, via gutfeelings, handreading, analyse af modstanderens bydemønstre (skal man kalde, raise, eller folde, til skurkens moves?) og fornemmelse for hvornår han bluffer og hvornår han ikke bluffer.

Den matematiske.

Dvs man har et talent for at opnå samme resultater som ovenstående, men man gør det ved at regne sig matematisk frem til handranges, potodds, outs og FE (fold equity - dvs potten sat i forhold til din chance for at vinde potten).

Forskel på intuition og matematik
Sidder den intuitive spiller eksempelvis med AK, og han møder et tungt raise/reraise, vil han vurdere om han skal fortsætte hånden, ved intuitivt at vurdere om skurken har AA, ud fra reads på skurken (har skurken siddet stille i lang tid, eller har han været meget aktiv?). Sidder den matematiske spiller derimod med AK, og møder det selvsamme tunge raise/reraise, vil han hurtigt regne ud at skurken statistisk set sidder med AA hver 220. gang (ved et 10 mands bord) han får tildelt holecards, og da man selv sidder med et A, er det sandsynligvis ikke nu.

Det er naturligvis meget sort på hvidt, og det skal blot illustrere forskellen på den intuitive spiller, og den matematiske spiller.

2. Viden

Viden er alt det vi har tillært omkring pokeren - Altså alt lige fra pokerreglerne i sig selv, til mere dybdegående viden om pokeren, som hand selection, positionsspil osv.

3. Holdninger

Det vi mener og tror (på)

Hermed menes personlige/subjektive holdninger, såsom at man kommer længst ved at spille så meget poker som muligt, og lære af sine erfaringer. Eller at man kommer længst ved at sidde "passiv" og studere spillet og lære af andres erfaringer.

Nogle mener det kræver flid at blive bedre poker spiller. Andre mener det er noget medfødt, som ikke alle kan lære.

Der findes et meget vigtigt ordsprog: Er det følelser eller fakta? Prøv at spørg dig selv en gang imellem, når du står med et holdnings spørgsmål. Er årsagen til denne holdning følelser eller fakta?

Er det eksempelvis følelser eller fakta at, alle russere er kæmpe donks og bare er heldige alle sammen (efter at man har tabt den ene store pot efter den anden til dem)?

Med holdninger menes også den holdning at man hele tiden kan lære og blive bedre. Ingen er så gode at de ikke hele tiden kan udvikle sig.

4. Personlighed

Den vi er.

Den vi er, er en cocktail af opdragelsen hjemmefra og inputs igennem livet, fx fra venner. Nogle mennesker er meget tålmodige, andre er meget utålmodige. Nogle er aggressive, andre er sympatiske osv, osv. Dette vil naturligvis smitte af på pokeren, ligeså vel som det kan/vil smitte af på alle andre ting man foretager sig her i livet.

Den utålmodige har naturligvis mere tendens til at ville se mange flops, og tålmodige har naturligvis omvendt nemmere ved at sidde og vente på de store handsker. Den aggressive har måske nemmere ved at tilte efter et badbeat, hvorimod den sympatiske har nemmere ved at ryste det af sig og undgå tilt osv.

5. Motivation

Det vi vil.

Dette punkt på ressourceniveauet, er ikke nødvendigvis det vigtigste punkt, men det er nok det nemmeste at sætte sig ind i.

Hvad er det vi hver især vil opnå med pokeren?

Nogle/mange spillere poker for hyggens skyld, andre spiller for pengene skyld. Dette kan også omskrives til at nogle spiller poker for underholdningen, og andre spiller for at blive bedre. Drivkraften kan ofte tolkes som et ønske om anerkendelse (udefra kommende), eller selvtilfredsstillelse (kommer indefra).

Personligt synes jeg det især er vigtigt man gør op med sig selv: hvorfor er det man spiller poker? Er det fordi man gerne vil være/blive den bedste? Eller fordi man synes det er hyggeligt og godt kan lide det sociale i a, være en del af et pokermiljø/community. Ønsker man at blive så god at man kan leve af det? Eller ønsker man "blot" at kunne tjene lidt ekstra til at forsøde livet?

Motivation/drivkraften, er det punkt jeg selv synes er det absolut mest spændende, når jeg skal arbejde med mig selv, og når jeg som coach arbejder med andre mennesker. Hvor ofte har man ikke taget sig selv i at sidde og spille poker og tænke: bare denne turnering snart er slut - og næsten sidde og ønske sig selv ude, fremfor at ønske man vandt 1.pladsen.

Hvordan forbedrer man sine ressourcer?

Indsats-niveauet er de indsatser der skal til for at opnå de ønskede resultater. Med indsatser menes der ikke at man skal vurdere hvor mange timer, man skal spille poker om dagen/ugen/året for at man endelig vinder den turnering man gerne vil vinde eller de $/dkr man har sat sig som mål. Det handler heller ikke om hvor mange penge man skal satse.

Med indsatser menes at man skal gå tilbage og se på hvilke af førnævnte ressourcer man har til rådighed, og hvor man skal arbejde/lægge sine indsatser for at forbedre sig.

Har man eksempelvis stor viden om spillet - dvs man ved alt om positionsspil, hand selection osv. - men man oplever alt for ofte at man buster ud af en turnering efter 2 timers perfekt spil, fordi man tilter efter at man bliver badbeatet i en perfekt spillet hånd (dette kan ikke undgåes; det SKAL ske en gang imellem): Jamen så skal man lægge sin indsats på personligheds-niveauet og arbejde med sin tilt-faktor.

Det kan også være at man er top motiveret, ved stort set alt om pokeren, har alle færdighederne på plads, og har alle de rigtige holdninger; men man er alt for tålmodig/passiv, og derfor sidder man mange gange alt for stille ved pokerbordene i for lang tid og får ikke akkumuleret chips nok til slutningen af pokerturneringen. Her vil det være en god ide at lægge sine indsats i personlighedsniveauet og arbejde med at løsne mere op og blive mere aggressiv.

Brug RIR begge veje
Forestil jer at man kan bruge RIR'en begge veje.

Ser man først på resultaterne man har opnået, og ser på hvilke indsatser man har gjort, finder man hurtigt ud af hvilke ressourcer man har flest af. Går man den anden vej, og ser på hvilke ressourcer man har til rådighed, kan man hurtigt finde ud af hvilke indsatser der skal til for at opnå de ønskede resultater.

Jeg håber denne guide, kan være med til at udvikle jeres spil og resultater. Kom meget gerne med spørgsmål og kommentarer.