Paris vil om få dage blive indtaget af håbefulde tennisspillere fra hele verden: French Open står for døren. Første rundes første serv sendes afsted søndag d. 25 maj kl. 11:00 dansk og lokal tid.

BetXperts David Stoltenborg har kigget nærmere på herresiden af den berømte franske turnering og kommer i år med to optakts-artikler. Denne indeholder  et tilbageblik på de seneste års vindere af herre-finaleni Paris, et overblik over grussæsonen 2008, samt et kig på henholdsvis franske og danske repræsentanter.

Efter lodtrækningen (på fredag) kommer endnu en optaktsartikel, indeholdende vinderchancer, portrætter, spillerprofiler og spilforslag.


Tidligere vindere: Latinsk dominans

Der er som altid en kæmpe ære og prestige forbundet med at spille i årets største grusturnering , men i år vil der desuden være næsten 2 % flere præmiepenge at dyste om. Dermed er man oppe på en samlet præmiepulje på over 15,5 millioner euro, hvoraf vinderen kan stikke præcis en million euro i baglommen, hos både mænd og kvinder i singlerækkerne. Der er efterhånden kommet ligestilling blandt de to køn hvad angår præmiepenge, således også i Frankrig, selvom der i lang tid var en stor diskussion omkring emnet. Mændene spillede en runde mere og samtidig bedst af fem sæt i modsætning til kvindernes tre, lød argumenterne mod ligeløn, men omvendt blev det påpeget at mænd jo har en større fysisk styrke, og bl.a. derfor blev det valgt at dele pengene lige.

Når man snakker French Open tænker folk ofte på spanske og sydamerikanske grusspecialister. Det billede tegner sig da også blandt de sidste 10 års vindere, hvor kun Andre Agassi fra USA i 1999 har formået at bryde den latinske dominans. Ellers er det blevet til 6 spanske sejre af 4 spillere, som selvfølgelig er godt hjulpet på vej af Rafael Nadal’s 3 på stribe, men også Moya, Costa og Ferrero har smidt sig i det røde grus som vindere af finalen. Kuerten har to gange de seneste 10 år repræsenteret Brasilien på fornemmeste vis, endda i træk, og rygterne vil vide at den i alt tredobbelte vinder får tilbudt et wild card her elleve år efter den første sejr. Seneste sydamerikanske indslag stod argentinske Gaudio for, da han på det nærmeste frarøvede landsmanden Coria sejren i 2004. Gaudio var bagud med 2 sæt mod 0 da hans modstander fik en skade, men valgte at færdigspille kampen for måske at få behandling nok mellem de 3 tilbageværende sæt, til at kunne tage kampen op i et sidste og afgørende 5. sæt. Corias plan lykkedes for så vidt; han fik spillet sig frem til flere matchbolde, men skæbnen ville at det blev Gaudio som kunne afværge faren og selv vinde det nervepirrende opgør.

For en fuldstændig liste over vindere siden starten helt tilbage fra 1891 kan henvises til adressen http://www.rolandgarros.com/en_FR/about/pastwinners.html


Grussæsonen 2008

Grussæsonen anno 2008 startede i Vina del Mar i Chile og blev noget af et antiklimaks, da finalen aldrig blev spillet. Førsteseedede Fernando Gonzalez havde sikkert set frem til på hjemmebane at skulle have mødt Monaco, med et stort publikum i ryggen, men således kom det ikke til at gå, da argentineren trak sig inden kampen. Andenseedede Chela var overraskende røget ud allerede i første runde, og det samme var den tidligere French Open vinder Gaudio, som var blevet tildelt et wild card.

Der var til gengæld ingen slinger i valsen fra de to højestseedede ved den næste turnering, som foregik ved Costa do Sauipe i Brasilien. Moya og Almagro gik hele vejen til finalen, som ikke blev en skuffelse med de to grusspecialister. Almagro trak det længste strå med 7-5 i tredje sæt, efter at have været suveræn hele vejen igennem turneringen. Dette var samtidig turneringen hvor den tidligere French Open finalist, Coria, vandt sin første kamp i en betydende turnering siden midten af 2006, dvs. efter halvanden års skadeshelvede.

Årets tredje grusturnering fandt sted i et tredje land i Sydamerika, nemlig Argentina, hvor Copa Telmex blev spillet. Useedede Acasuso stod overfor førsteseedede Nalbandian i finalen, og favoritten vandt en spændende kamp 3-6 7-6 6-4.

Den sidste grusturnering i denne omgang i Amerika fandt sted i Mexico. De sidste to turneringers vindere mødtes i finalen, hvor Almagro vandt over Nalbandian der igen var førsteseedet. Denne gang blev det en sejr i to sæt til den unge komet fra Spanien, der også meget vel kan gøre en god figur her til de åbne franske.

En lille måned senere var turen kommet til Europa og den iberiske halvø, hvor Federer besejrede Davydenko i en finale mellem de to førsteseede i Portugal, og samtidig vandt Ferrer en rent spansk finale mod Almagro i tre sæt i Spanien.

I USA havde de også en grusturnering den uge, som førsteseedede Blake tabte mod Granollers-Pujol i tre sæt i finalen. Det var egentlig den største af de tre turneringer rent pengemæssigt, men spillerne var primært fra Nord – og Sydamerika.

Så kom den første af de store Masters, som blev spillet i Monaco, og her skulle vi få verdens 4 bedste spillere at se helt frem til semifinalerne. I den ene vandt Federer over Djokovic som måtte trække sig i andet sæt og i den anden slog Nadal russiske Davydenko. Finalen blev tæt i begge sæt, men som så ofte før var Nadal den fysisk stærkeste, og her udnyttede han det med cifrene 7-5 7-5 over sin efterhånden velkendte finalemodstander.

Efterfølgende skulle spillerne til Barcelona og Munchen, hvor Nadal igen var den stærkeste der hvor han stillede op. På hjemmebane vandt spanieren over andenseedede Ferrer i tre sæt med 6-1 i første og tredje. Det var en turnering hvor et hav af grusspecialister stillede op, men alligevel var det Gremelmayr og Wawrinka som kom helt til semifinalen hvor de tabte i to sæt til de to suveræne spaniere.

I Tyskland skulle den halvt så store BMW Open spilles samtidig, og her var det første gang en italiener kom i en grusfinale i 2008 i skikkelse af Bolelli. Han måtte dog se sig slået af Fernando Gonzalez i tre tætte sæt. Chileneren fik således sin anden turneringssejr.

Så var det igen Masterstid og i Rom havde Djokovic en gylden mulighed, da først Nadal havde forladt turneringen, og senere Federer. Det holdt dog hårdt for serberen der i finalen kom op imod uventet hård modstand fra Wawrinka. Det var dog fortjent nok at Wawrinka stod i finalen, efter at have besejret Roddick, Blake, Murray og Ferrero. Djokovic viste dog klassen og tog andet og tredje sæt med 6-3. I den sidste store turnering inden French Open, Hamburg Masters, kom Nadal på alvorligt arbejde. Han skulle i semifinalen op mod Djokovic og vandt efter en dårlig start 7-5 2-6 6-2. I finalen skulle der også tre sæt til før Federer kunne ønske tillykke til spanieren efter et 5-7 7-6 3-6 nederlag.

I ugen op til French Open løber tre grusturneringer af stablen i Østrig, Marokko og Tyskland.


Franskmænd i de åbne franske mesterskaber

Siden Yannick Noah vandt i 1983 har Frankrig sukket efter succes fra hjemmebanespillerne. Men hvem skal de kræsne frøædere sætte deres lid til i år? Tsonga, Gasquet, Monfils, Grosjean og Mathieu er formentlig de bedste bud, og de største forhåbninger ligger hos de to førstnævnte hvad odds angår. Monfils er dog heller ikke noget dårligt bud, og den altid uforudsigelige franskmand har før været i fjerde runde. Men han har dog ikke præsteret noget nævneværdigt i år så formen er ikke den bedste. Grosjean skal man heller aldrig undervurdere, specielt på hjemmebane og med en god start eller fordelagtig lodtrækning kan han komme i gang. Heller ikke han har dog haft de flotteste resultater i år, sammenlignet med tidligere, hvor det er blevet til en semifinaleplads. En der har resultater i den grad fra i år er Australian Open finalisten Tsonga, som dog ikke har været ude på gruset endnu i år. Han har appetitten, men evnerne rækker måske ikke på grus. Men det burde de heller ikke have gjort til en finaleplads ved den første grand slam, så hvem ved, måske kommer han op at ride på en bølge igen.

Gasquet bør have muligheder da han er en rigtig grand slam spiller som altid er stabil og præsterer i de store turneringer. I år er den turnering han er kommet længst i, netop den enlige grand slam, selvom de resterende turneringer burde have været lettere. Hans bedste resultat er fra 2005 hvor Nadal stod i vejen i tredje runde. Sidste franske spiller med muligheder for at gå langt er Mathieu, der har været i semifinalen i en grusturnering for kort tid siden. Tidligere er han gået helt til fjerde runde, mens han i de sidste tre år er blevet slået ud i tredje. Han har desuden en fin statistik på 15-12 fra i år og er bundrutineret.

Muligheden for en gentagelse af Noah’s triumf fra 1983 er nærmest utænkelig, men en kvartfinaleplads kan måske komme på tale hvis en enkelt får tur i den, eller lodtrækning gør at to franskmænd skal mødes i en fjerde runde. Ellers skal der skader hos modstandere til før et scenarie med en semifinale- eller finaleplads kan realiseres. Tsongas march fra Australian Open er trods alt ikke noget man ser hver dag …


Hvad så med danskere?

I modsætning til hos kvinderne hvor Caroline Wozniacki stormer frem, står det værre til på herresiden. Efter Kenneth Carlsens stop er der kun Kristian Pless med potentiale til mindre resultater i de store turneringer tilbage. Han måtte senest trække sig med en skade, og den ser ud til at volde så meget besvær at han ikke kommer til hovedturneringen. Sidste år nåede han anden runde efter sejr mod Lu i tre sæt, men Baghdatis blev en for stor mundfuld for fynboen der ellers kæmpede bravt i første sæt som blev tabt 5-7. I andet og tredje blev det til syv partier i alt, men han må stadig ærgre sig over de tre missede breakbolde.

Pless har desværre ikke vundet en gruskamp i år i to forsøg, men vi kan til gengæld trøste os med nogle gode hard court resultater. Han har to gange på det seneste været i en semifinale, foruden årets bedste præstation med finalepladsen i Cherbourg mod hjemmebanespilleren Ascione fra top 100.

Vi får nok desværre heller ikke Frederik Løchte Nielsen at se, selv om han har haft en god uge på grus i Århus, hvor han nåede tredje runde mod stærke Prodon i Pharma Medico Open. En turnering som satser stort med bl.a. Coria på dansk jord, og i fremtiden vil være endnu større ifølge arrangørerne. I double gik Løchte sammen med sin makker helt til finalen hvor de tabte 10-8 i afgørende.

Så i år må vi sætte vores lid til kvindesiden og den unge Wosniacki, som måske kan trække potentielle talenter til tennistræning i fremtiden, så vi også kan få noget slagkraft blandt herrerne.


TV-dækning og links

Dækningen af French Open vil være intensiv fra starten på bl.a. Eurosport, mens de danske kanaler, specielt TV2 og Zulu, som regel følger efter når de afgørende kampe kommer, og så selvfølgelig i sportsnyhederne.

Officiel hjemmeside for turneringen: http://www.rolandgarros.com/