Kvartfinalerne i denne sæsons landspokalturnering (Ekstra Bladet Cup) står for døren; de afvikles tirsdag, onsdag og torsdag.

I sidste runde blev der sagt farvel til sensationsmagerne fra Varde og til fire klubber fra den næstbedste række. Tilbage er syv superliga-klubber og en enkelt fra 1. Division: AGF. Seks af de otte hold er fra Jylland. Undtagelserne er Lyngby og sidste sæsons pokalvinder FC Nordsjælland.

Vi tager her et kort kig på holdenes vej til kvartfinalen - og får svar på blandt andre disse spørgsmål:

Har det lavest rangerede hold fordel af hjemmebane, ligesom i de indledende runder? Skal finalen spilles i Parken hvis de to finalister er fra Jylland? Kan finaletaberen få en Europa League-billet?

Jysk dominans giver debat om finalested

Med nederlagene til FC København, Hvidovre og HB Køge i 1/8-finalerne var den jyske dominans i denne sæsons Ekstra Bladet Cup tydelig, da der blev trukket lod om kvartfinalerne.

Hele seks af de otte resterende hold kommer fra Jylland, og det har fået spekulationerne om et alternativt spillested for finalen til at blusse op på diverse fodbold-fora.

Mange (jyske) fodboldfans mener, at det er fjollet for to jyske hold at tage turen til København for at afvikle finalen, mens andre fastholder, at det danske nationalstadion er en logisk ramme om finalen, som det har været det fast siden 1993.

Men faktisk har DBU’s regler siden 2003 været åbne for, at finalen kan afvikles hvor som helst.

Parken er ikke selvskrevet som finalestadion

”Finalen spilles Kristi Himmelfartsdag med DBU som arrangør. Spillested for finalen fastsættes af DBU’s bestyrelse,” står der således i § 5.5 for turneringsbestemmelserne.

Alligevel tvivler Peter Ebbesen, der er leder af DBU’s Turneringsudvalg, på, at finalen bliver flyttet væk fra Parken næste år.

”DBU har forpligtet sig til at spille pokalfinale i Parken i 2011. Derfor forventer jeg ikke, vi ændrer den plan uanset det måtte vise sig det bliver en ren jysk finale.”

Peter Ebbesen tør dog ikke udelukke, at finalen bliver flyttet til mere neutral grund, men han tvivler af to primære årsager.

”Jeg vil dog ikke udelukke det helt da fx 4 jyske hold i semifinalerne måske godt kunne afstedkomme samme forslag fra de involverede klubber. Det vil dog blive svært at opnå enighed om da der sikkert blandt de sidste fire klubber er stadioner, som i givet fald vil være relevante som alternativ. Jeg kan derfor forestille mig de hellere vil have "neutral bane" i Parken fremfor risikoen for at skulle spille "på udebane" i en finale. Men alene aftalen med Parken gør at jeg tvivler på en alternativ løsning.”

Det virker derfor ikke som om, finaledeltagerne snydes for en tur i Parken i denne sæson. Men spillestedet er ikke det eneste, der har skabt debat og rejst spørgsmål vedrørende pokalturneringen.

Kan finaletaberen kvalificere sig til Europa?

Også reglerne for kvalifikation til Europa League via turneringen har skabt forvirring, for hvad nu hvis pokalvinderen slutter som nummer to i Superligaen og dermed får mulighed for at kvalificere sig til Champions League. Går Europa League-billetten så til finaletaberen?

Også her er Peter Ebbesen mand for et svar.

”Det vil - uanset hvor mange hold Danmark får med i de forskellige turneringer - fortsat være sådan, at en tabende pokalfinalist udelukkende kan blive begunstiget, hvis den vindende pokalfinalist også bliver Danmarksmester og altså vinder ”The Double”. I alle andre tilfælde vil en eventuel overskydende Europa League-plads gå til det hold i Superligaen, der er højst placeret og som ikke ad anden vej har kvalificeret sig til UEFA’s turneringer.”

Med FC København (med stor sandsynlighed vinder af denne sæsons Superliga) ude af pokalturneringen, vil et nederlag i pokalfinalen altså næppe kaste europæisk deltagelse af sig.

Desuden skal det nævnes, at kun fire klubber gennem tiderne har prøvet at vinde The Double: AGF (i 1955, 1957 og 1960), Vejle (i 1958 og 1972), Brøndby (i 1998 og 2005) og senest FC København (i 2004 og 2009).

Format og statistik

For lige at rydde op i de sidste tvivlsspørgsmål kan det fastslås, at der i kvartfinalerne, som i de indledende runder, spilles med 2x15 minutters forlænget spilletid og eventuelle straffespark. Det skal nemlig stadig afgøres i een kamp.

Semifinalerne spilles derimod med returkampe. Så her gælder i stedet reglen om udebanemål efter både ordinær tid og omspil. Kun i tilfælde af fortsat lighed her, går holdene videre til straffesparkskonkurrence.

Reglen om, at det lavest rangerende hold skal starte på hjemmebane, tæller ikke mere. At den har været gældende hidtil, fremgår tydeligt af statistikken for de hidtil afviklede 100 pokalkampe denne sæson.

Hele 71 procent af kampene er nemlig endt med udesejre og kun 15 procent med sejre til hjemmeholdet. Kampene har i øvrigt budt på 4,02 mål i gennemsnit og kun 31 procent er endt med under 2,5 mål, der er den typiske under/over-indikator ved bookmakerne.