Kan Ulrik Wilbek kun med kvinder – eller strækker hans træner-evner sig også til mændene? Det vil vise sig ved EM i Herrehåndbold der går i gang i Schweiz denne torsdag. Hvordan det går, og hvem der kommer til at stå i finalen d. 5. februar, er svært at spå om, men her følger en optakt der kommer med et bud på deltagernes styrker, svagheder og muligheder.

Vi gennemgår ikke bare Danmark og de skandinaviske rivaler fra... nej ikke Sverige, men Norge (!) – men også favoritter som Spanien, Frankrig, Rusland og Kroatien. Og naturligvis også prügelknaberne, såsom Slovakiet og Portugal. Hver enkelt gruppe og hver enkelt land gennemgås.

Læs optakten – og hvis du ikke allerede har gjort det, så skynd dig at deltage i den gratis EM-konkurrence, som BetXpert arrangerer i samarbejde med Nordicbet* (tippene skal være afgivet inden turneringens første fløjt, torsdag kl. 15:45). Læs mere hér: http://www.betxpert.com/artikel/euro-6-konkurrence-3-5-kr-pa-hojkant

BetXperts eksperter vil naturligvis dække EM med analyser og tip - som vil kunne findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/hb/

Turneringens officielle hjemmeside: http://www.euro06.com/CMS_Files/28_item.asp?root_id=28&node_id=28

Turneringens struktur

EM lægger ud med et gruppespil – 4 grupper à 4 hold – hvorfra de 3 bedste i hver gruppe går videre til mellemrunden (og medtager de relevante point, dvs. ikke point vundet mod det udslagne hold). Her møder man holdene fra en anden gruppe (A vs. B, og C vs. D), og efter mellemrunden vil et land altså have spillet i alt 6 kampe.
De 2 bedste i hver mellemrunde-gruppe går i semifinalerne, mens 3’erne spiller om 5.pladsen.

Indledende gruppespil: 26.-29. januar
Mellemrunde: 31. januar-2. februar
Semifinaler og kampen om 5.pladsen: 4. januar
Finale og bronzekamp: 5. januar

Slutrundens første kamp spilles torsdag d. 26. januar kl. 15:45, mellem Tyskland og Spanien. Danmark kommer i ilden samme dag, kl. 20:15, mod Ungarn. Læs mere om kampprogrammet og TV-mulighederne i denne artikel: http://www.betxpert.com/artikel/tv-guide-em-i-handbold-gruppespillet

Gruppe A

Forventet slutstilling

Slovenien
Polen
Ukraine
Schweiz


Nok den svageste af grupperne, hvor kun Slovenien er et hold man skal regne med videre i turneringen. Slovenerne er klare favoritter til at vinde gruppen og kommer formentlig også videre med maksimumpoint. Polen tager formentlig andenpladsen med sejre over Ukraine og Schweiz, og så er det den indbyrdes kamp mellem Ukraine og Schweiz der afgør hvem der kommer med videre på 3.pladsen.

Schweiz

Holdet er af den jævne mellemvare og har ikke rigtigt lavet nogen slutrunde-resultater før. De kommer formentlig til at kæmpe med Ukraine om den sidste plads i mellemrunden.
Holdet består primært af spillere fra den hjemlige liga og et par spillere fra den tyske liga. Holdets største spiller, både spillemæssigt og størrelsesmæssigt, er Thomas Gautschi fra Santander.
Personligt tror jeg ikke at de vil komme langt ved denne slutrunde, da flere af de bærende spillere er oppe i årene. Holdet har spillet en del træningskampe op til slutrunden, de spillede bl.a to kampe mod Portugal med en smal sejr og uafgjort i den anden.

Polen

Polen har altid haft gode individualister, men har ikke som hold vundet noget i mange år. Men testkampe op til EM har vist at de ikke skal afskrives helt.
De slog Danmark i Paris i en turnering, men tabte så to senere kampe mod danskerne, selv om de havde danskerne på hælene i starten med flot kontrabold. De slog Sverige ud i playoff-kampene, hvilket må siges at være noget af en præstation, selvom svenskerne selvfølgelig ikke er på tidligere tiders niveau. Desværre mistede de en af profilerne i venstrebacken Mariusz Jurasik, der er skulderskadet. Men holdet har flere gode spillere, bl.a Grzegorz Tkaczyk der har et flot skud fra distancen.
Jeg tror Polen vil komme videre fra gruppen, men i mellemrunden får de næppe sejre, og så er det slut for polakkerne.

Ukraine

Ukrainerne har man ikke de store forventninger til, da de stiller med et meget ungt hold. Jeg tror dog de vil have en chance for at slå schweizerne i den indbyrdes kamp. De slog Slovakiet i en trænngskamp før EM og jeg tror de vil tage den sidste kval-plads i den indledende pulje, men så er det også slut. Holdet har ikke de store profiler, men har flere unge spillere på vej frem.

Slovenien

Stærkeste hold i puljen. Slovenien blev nummer to ved sidste EM og er blevet en del stærkere siden dengang. Holdet er næsten intakt og har samtidigt fået et par nye stærke spillere. Styrken er holdet, hvor hovedparten kommer fra storklubben Celje. Man spiller hurtigt og effektivt og har en fantastisk kontra, hvor fløjen Jovic er en af hovedkræfterne. Holdet bør gå sikkert videre fra gruppen og tage 4 point med, og de bør ende i den rigtige ende af 10-skalaen.

Gruppe B

Forventet slutstilling

Spanien
Frankrig
Tyskland
Slovakiet


Dynamitpuljen ved dette EM. 2 af de helt store favoritter, Frankrig og Spanien, mødes allerede her i indledende runde. Tyskerne går formentlig videre på 3.pladsen, mens Slovakiet nok er overmatchet i alle de (tre) kampe landet kommer til at spille ved dette EM. Så er det spørgsmålet om Frankrig eller Spanien sætter sig på førstepladsen i puljen, og dér tror jeg spanierne er den tand skarpere, selvom de tabte til Frankrig i en turnering før slutrunden.

Slovakiet

Holdet er kommet i en uhyggelig gruppe. 2 af favoritterne til titlen er deres modstandere og holdet har formentlig(læs ingen) chance for at få point og må derfor rejse hjem efter de tre kampe. Deres stærkeste spiller er Martin Stranovsky fra Ademar Leon. De tabte bl.a til Ukraine i en testkamp, men slog Schweiz i to kampe.

Frankrig

Stiller med et stærkt og rutineret hold. De har sagt fravel til Richardson, men har samtidig også fået nyt blod i form af Nikola Karabatic, en spiller jeg tror vil blive den helt store stjerne under denne slutrunde. Holdet vil sikkert gå videre fra gruppen med sejre over tyskerne og slovakkerne og de har også muligheder mod spanierne. Jeg tror holdet vil ende mellem de 6 bedste ved slutrunden.

Tyskland

Er stadig i gang med et generationsskifte der kun gav dem en skuffende 9.plads ved det sidste VM. Holdet har samtidig et par skader i truppen, bl.a Glandor, Daniel Stephan og Markus Baur. Desværre får vi heller ikke fløjen Stefan Kretzschmar at se, da han hellere vil være i kommentatorboksen under slutrunden. Holdet rummer flere nye talenter og med VM på hjemmebane til næste år er de nok med oppe i toppen igen. Til dén tid. Denne gang bliver det svært. Holdet mangler bredde og må nok tage til takke med en 3.plads i denne svære pulje, og derefter er det nok ved at være slut for holdet.

Spanien

Verdensmestrene fra Spanien er en af de store favoritter til at vinde EM. De tabte dog i en turnering til både Frankrig og Sverige inden EM. Holdet har en stjerneparade af spillere, der alle spiller i den hjemlige Liga Asobal. Hvis man skal fremhæve nogen, er det Julia Flis der har et hestespark af et skud fra bagkæden. Men også Alberto Entrerrios vil helt sikkert gøre en stor forskel med sit blik for indspillet. De kommer sikkert videre fra gruppen og kommer formentlig også blandt de 6 øverste.

Gruppe C

Forventet slutstilling

Danmark
Serbien/Montenegro
Ungarn
Island


Danmark bør have pæne muligheder for at vinde gruppen og gå sikkert videre til mellerunden, foran ustabile Serbien-Montenegro, uforudsigelige Ungarn og Island med de bedagede nøglespillere.

Danmark

I 2002 og 2004 fik vi bronze – er det i år vi skal et eller hele to trin længere op på præmieskamlen? Det har flere eksperter spået Danmark til, men spørgsmålet er om de danske gutter kan klare det pres som har været på dem de sidste mange slutrunder. Ved VM i Tunesien sidste år kulminerede flere VM slutrunders skuffelser, da holdet end ikke kunne klare sig videre fra de indledende runder. Det kostede den daværende træner, Torben Winther, jobbet og en ny skulle findes. Her fik DHF overtalt Ulrik Wilbek til at tage over, selvom han med al sandsynlighed kunne have sat sig i borgmesterstolen i Viborg. Fra første 1. juni 2005 fik han ansvaret for de danske herrer og dermed 7 måneder til at ”spille” holdet sammen til den kommende EM slutrunde. Så man TV-dokumentaren ”Wilbek forfra” mandag aften, fik man et rigtig godt indblik i Wilbeks forberedelser med holdet, både på og udenfor banen.

Holdet som er med til Schweiz er uden de helt store overraskelser – desværre bliver det uden venstreback Lars Krogh Jeppesen, som få uger før blev skadet. Kasper Hvidt var fra start selvskrevet på mål, og dermed var der lagt op til en hård kamp om den sidste keeperplads – den vandt Kristian Asmussen. Inde på stregen var der heller ikke den store tvivl om Michael V. Knudsen og Jesper Nøddesbo. På fløjene er Lars Christiansen og Søren Stryger selvskrevne, og da Christian Hjermind meldte fra i sidste øjeblik før udtagelsen, var Mikkel Aagaard sikker som andetvalg på højrefløj – Christiansens aflaster på modsatte fløj er Lars Rasmussen. I bagkæden finder man heller ingen rigtige overraskelser – eneste er måske Henrik Hansen, som trods en lang skade før udtagelsen, alligevel blev valgt til fordel for Claus Møller Jakobsen.

Danmark har helt sikkert holdet til at nå langt – Wilbek har virkelig fået rykket meget på 7 måneder, men spørgsmålet er egentlig bare hvor langt det rækker til? Umiddelbart burde der ikke være nogen problemer i at kvalificere sig til mellemrunden. Vi starter torsdag mod Ungarn. Dagen efter gælder det så Island, og søndag gælder det formentlig gruppefinalen mod Serbien/Montenegro, som vi slog begge gange i de indbyrdes møder i Serbien, få uger før slutrunden.

Serbien/Montenegro

Nøjagtigt som kvinderne, så har det serbiske herrelandshold potientialet til at nå langt ved de store slutrunder – men formår ikke altid at indfri forventningerne. Ved VM sidste år havde man en succesoplevelse ved at tilspille sig en flot femteplads, og man tog i øvrigt bronzemedaljer ved VM i både 1999 og 2001.. Men EM-slutrunderne har været meget skuffende. Det har man tænkt sig at gøre noget ved, og holdet har da også kvaliteterne til at komme langt. Det viste de i play-off kampene mod Rumænien, hvor man hjemme vandt en sikker sejr på 35-25 – den føring smed man halvvejs væk i den rumænske hovedstad Bukarest, men ved stillingen 12-20 til værterne fik det serbiske hold kæmpet sig tilbage, og i sidste ende slap man med et hæderligt 25-26 nederlag.

De største profiler på det serbiske hold er keeper Arbad Sterbik – den høje og utrolig store målmand har i gennem årene været en god sidste skanse, med redninger på de allervigtigste tidspunkter. Han bliver en meget vigtig brik, sammen med den rutinerede ræv, Zikica Milosavljevic – han er sikkerheden selv på højrefløjen og benyttes ofte når holdet er i angrebsproblemer. Serbiens træner, Veselin Vujovic stiller igen i år med et meget rutineret og fysisk stærkt hold som kan slå alle - når det går godt, vel at mærke. Holdets akilleshæl har i mange år været den mentale del af gamet, og det vil uden tvivl være det der bliver afgørende om det bliver til succes eller fiasko for Serbien/Montenegro ved dette års EM.

Ungarn

Det er ikke meget man har hørt til ungarsk herrehåndbold de sidste mange år, udover klubholdet Veszpréms bedrifter i Champions League. Men ved VM i Portugal i 2003 slog landsholdet igennem med en flot sjetteplads efter 3 års pause fra både VM og EM. Det gav en plads ved det efterfølgende OL i Athen hvor man igen overraskede mange med en flot fjerdeplads. Skuffelsen var da også stor, da man ikke havde succes med at kvalificere sig til VM-slutrunden i Tunesien året efter – et samlet nederlag på sølle 54-56 til Norge betød en stor streg i regningen hos hjemmepublikummet - og fokus røg hurtigt tilbage på kvinderne.

Nu er holdet så tilbage med frisk energi og et rigtigt spændende hold, som tæller en del unge, men også nogle af de gamle profiler fra dette århundredes succeser. Og nu hvor man er inde i varmen igen, har man tilladt sig at sætte høje forventninger. Specielt den store profil, Barcelona-stjernen Laszlo Nagy, har de helt store drømme for dette Europamesterskab: En guldmedalje. Det virker dog ret usandsynligt, at Ungarn skulle vinde det hele. Det har de simpelthen ikke styrken og kapaciteten til – holdet har stadig en del uprøvede kræfter med, og her kan nok selv de store stjerner som Nagy og Carlos Perez intet stille op, når vi når de afgørende kampe i mellemrunden. Man har holdet som kan drille de store, ligesom ved VM i 2003, men så heller ikke mere.

Island

Den formentlige prügelknabe i Gruppe C! Siden gennembruddet ved EM i Sverige i 2002, hvor man fik en flot fjerdeplads (efter bronze-nederlag til Danmark), har det stået meget sløjt til mht. resultaterne ved de seneste EM- og VM- slutrunder. 7.-, 9.- og 13.-pladser er ikke ligefrem noget der giver genlyd i resten af verden eller i Europa, for den sags skyld. Måske hviler der en forbandelse over det lille ø-samfund - så det er måske med et par bank under bordet at man er draget til Schweiz for at hæve forbandelsen med et nyt stort resultat.

Desværre virker det ikke som om Island er blevet bedre siden sidst – holdet vægter stadig meget af sit spil på den tidligere storspiller Olafur Stefansson – for år tilbage udnævnt som verdens bedste. Han har været rigtig god, og viser stadig storspil, momentvist, men desværre er han faldet lidt i niveau og stabilitet de sidste par år og har nu ikke den samme værdi som tidligere, hvor man gerne så ham score en 10-15 mål per landskamp. Men der er dog én spiller som stadig volder mange problemer for modstanderne. Stregspilleren Sigfus Sigurdsson – det store brød, som ikke ret mange kan flytte rundt med - har gjort livet surt for mange midterforsvarere gennem tiden. Sammen med den tidligere i ligatopscorer her i Danmark, Robert Gunnarsson, udgør de et rigtigt stærkt team på stregen. Holdet mangler dog dybde, og som ved de seneste slutrunder, så vil enkeltmandspræstationer nok ikke kunne gøre det – efter alt sandsynlighed må Island rejse hjem efter de indledende runder. En ny ”Stefansson” skal dukke op som en trold af en æske, hvis de skal lave samme nummer som i 2002.

Gruppe D

Forventet slutstilling

Kroatien
Rusland
Norge
Portugal


Kroatien og Rusland - to af verdens mest medaljetunge lande – bør gå videre til mellemrunden og har også gode chancer for at blande sig i toppen, når turneringen når så langt. Norge, som pludselig dukkede frem af tågen, ved VM sidste år, har også pæne chancer for succes, mens Portugal ligner en prügelknabe.

Kroatien

Et af verdens mest succesrige hold gennem de sidste 10-12 år. Med tre guldmedaljer, to sølvmedaljer og én bronzemedalje siden 1994, har Kroatien helt sikkert slået sit navn fast som en af de bedste håndboldnationer på herresiden. Især efter den første VM guldmedalje i 2003, har verden set med stor respekt på nationen som rummer en masse store personligheder. Året efter, ved EM i Slovenien, måtte man dog rejse skuffet hjem uden medaljer – pga. Danmark, som vandt bronzefinalen over de kroatiske verdensmestre. Den lille skuffelse fik man hurtigt vasket væk, da man senere i 2004 genvandt OL-guldet (som Kroatien også vandt i 1996). Sidste år kvalificerede Kroatien sig til en ny finale, ved VM – en finale man sent vil glemme, især i Kroatien. Et sviende nederlag på 34-40 (13-21) gav genlyd verden over – mest fordi kroaterne spillede uden motivation fra kampens start, underligt nok. Hvilket gjorde det direkte pinligt at være kroat både på og udenfor banen. Senere mente man at det var madforgiftning der var skyld i den dårlige præstation fra Kroatien i finalen – det kan man så vælge at tro på eller lade være.

Nu er man så tilbage i slutrunde-sammenhæng for at bevise at det var en éngangskikser, og holdet tæller stadig stjerner som Sola, Sprem, Dzomba, Lackovic og Balic. Førstnævnte blev nævnt som en af de største skurke i VM-finalen sidste år, så det er helt klart en Vlado Sola (Ja - manden der tidligere ”forskønnede” alverdens håndboldbaner med et gyseligt lyserødt hår), som er taget til Schweiz for at få revanche. Den karismatiske keeper, med den arrogante spillestil, er næsten altid en sikker sidste skanse – dog er alderen (37) ved at indhente ham, og det er nok ved at være sidste chance for en EM-medalje. Udover Sola, så kan man ikke komme udenom en af verdens bedste spillere, Ivano Balic – denne håndbold-kreatør er kun 26-år og har allerede opnået meget. Han bliver en uvurderlig faktor for Kroatiens eventuelle succes ved denne slutrunde – han er den som binder holdet sammen som et kollektiv. Holdet er en af de absolutte EM-favoritter, med god grund, og med dette hold bør det komme i semifinalerne, selvom meget kan ske, både i det indledende gruppespil og mellemrunden.

Rusland

Siger man Rusland, så siger man næsten per automatik også Lavrov (den legendariske keeper). Den langt over 40-årige målmand har dog pakket håndboldskoene væk, så ham får vi ikke at se mere, men Rusland har heldigvis langt mere at byde på end en midaldrende mand. Rusland må betegnes som det mest stabile land i hele verden – dårligste resultat siden OL-guldet i 1992 (Barcelona) er en ottendeplads, som de fik ved sidste års verdensmesterskab. Derudover kan man præsentere fem guldmedaljer, fire sølvmedaljer og én enkelt medalje af bronze – samt en håndfuld femtepladser: Ingen kan måle sig med Rusland på den front. Det har været en gammel garde af storspillere som har trukket holdet gennem succeserne det sidste årti – men med det generationsskifte der skete op til VM sidste år, er man nu klar igen til at erobre nye triumfer for den medaljevante stormagt.

Grundstammen på det russiske landshold skal findes på klubholdet Chehovski Medvedi, som noget overraskende ikke klarede sig videre til 1/8-delsfinalerne ved CL turneringen i år. Når hovedparten af spillerne kommer fra en enkelt klub er sammenspillet ikke noget videre problem, og når klub- og landstræner er den samme, gør dét det endnu nemmere. Her har Rusland en klar fordel i forhold til andre hold, som ikke kan nå samme niveau ved de få landsholdssamlinger de har. Dog har landstræner Vladimir Maximov ikke klub-rådighed over det russiske holds pt. bedste spiller, Eduard Kokcharov (spiller for Krasnodar). Den hårdtskydende bagspiller og mest rutinerede spiller på holdet har i mange år præget det russiske landshold og er en af de sidste fra det legendariske russiske hold som vandt (næsten) alt i 90’erne. Med ham på holdet og i øvrigt et helt sammenspillet klubhold, så er Rusland ikke overraskende blandt outsiderne til at vinde EM-trofæet, som de sidst vandt for ti år siden i Spanien. Holdets offensive og meget aggressive spillestil, atypisk for russisk håndbold, vil gøre dem til et spændende bekendtskab ved dette EM, og det kan gør dem til en farlig outsider.

Norge

Som i Danmark, har kvindehåndbolden i Norge i mange år trynet herrelandsholdet, men sidste år fik piben en anden lyd. Efter tre år ude i kulden vendte det norske herrelandshold endeligt tilbage med en overraskende syvendeplads ved den seneste slutrunde i Tunesien. Og med kvalifikationen til dette EM – via samlet play-off sejr over Bosnien/Herzegovina (63-50) - har de håndboldgale nordmænd endelig fået øjnene op, og kobjælderne frem, for herrelandsholdet. Ikke mindst var sejren over Sverige ved VM i Tunesien et stort vendepunkt for skandinavisk herrehåndbold. Da mistede Sverige for alvor sin status som det bedste mandskab i Norden – nu kæmper Norge og Danmark om den ære.

Der er et enormt spilpotentiale i norsk håndbold for øjeblikket. En god kombination af unge og rutinerede spillere var den perfekte cocktail for gennembruddet sidste år, og nu hvor landstræner Gunnar Pettersen kan stille med en næsten identisk trup, så er der store forhåbninger om et nyt stort resultat. Profiler som Jensen, Løke, Kjelling, Ege er alle navne som man i dag kan nikke genkendende til – men de er del af et hold, hvor kollektivet er det vigtigste element. Kollektivet er det som skal bære Norge langt ved dette EM. Kan det kollektive spil holdes ved lige hele vejen, så kan de gå et stort mesterskab i møde. En kamp om 5/6. pladsen er dog nok det maksimale Norge kan nå ved dette EM. En semifinale har de potientialet til om to år, men sammenlignet med nogle af de andre hold, er der stadig et stykke til den absolutte top.

Portugal

Ligesom i gruppe C, har undertegnede udnævnt en prygelknabe i gruppe D – det hold som kan pakke sine ting og rejse hjem efter de tre kampe i indledende runde. I denne gruppe bliver det med stor sandsynlighed Portugal. En stor hjemmesejr i den første play-off kamp mod Tjekkiet var mere end nok til at kvalificere sig til denne slutrunde, men når det er sagt, så har Portugal ikke holdet til at bide skeer med ret mange ved dette EM – og når man er i gruppe med blandt andre Kroatien og Rusland, så er det egentlig ikke ret meget at stille op. Dermed ikke sagt at de er helt uden chancer, men der skal ske større mirakler, hvis de skal videre til mellemrunden – kampen mod Norge i den sidste gruppekamp vil nok blive den afgørende for om de bliver treer eller firer i gruppen.

Portugal har ikke gjort sig meget bemærket i VM- og EM-sammenhæng – når de har været med, så er det aldrig blevet til det helt store, og det skyldes hovedsageligt manglende kvalitet i truppen. De er ikke direkte dårlige, men holdet mangler et par store profiler som kan trække læsset. Hovedparten af spillerne spiller hos lavere rangerede hold, hvilket ikke giver den fornødne internationale erfaring som kræves for at kunne begå sig blandt de bedste nationer i verden. Derfor skal de være glade, hvis de kan erobre bare ét enkelt point.