Men hvad skal man skrive på ønskesedlen? Se nogle forslag her - og kom meget gerne med andre...

For mig handler julen om familiehygge, god mad og sport i fjernsynet. Julegaver er for børn. Med een undtagelse: sportsbøger. Dem må julemanden hjertensgerne smide under træet - jeg pakker gerne op og er så ikke til at drive ud af lænestolen resten af aftenen...

Men hvad skal man skrive på ønskesedlen?

BetXpert har en bogreol her på siden - med sportsbetting-bøger. Rig mulighed for at blive klogere på det som man - det gælder vist både folkene bag BetXpert og brugerne af siden - bruger temmelig meget tid på...

Men hvad med sportsbøger der er mindre kontante, mere filosofiske (og/eller underholdende) - bøger der fx handler om personer og klubber?

Hermed en opfordring til at man - i kommentartråden til denne artikel - kommer med forslag til gode sportsbøger! Jo flere, jo bedre...

Gode sportsbøger

Her er nogle eksempler:

Sidste jul fik jeg The Silent Season of a Hero - en samling af de bedste artikler skrevet af den amerikanske sportsjournalist Guy Talese (født 1932) gennem seks årtier. Fremragende læsning!

Især bokseartiklerne - fra 1957-portrættet af Ruby Goldstein: The Loneliest Guy in Boxing ("If only he had been able to take a punch as well as give one, then perhaps he would have become a champion, but sometimes it seemed that his jaw was made of Dresden China") til 1996-artiklen om Muhammad Alis besøg på bokseglade Cuba: Ali in Havana

He has never shortchanged his audience

"It takes him about thirty seconds to write 'Muhammad Ali,' so shaky are his hands from the effects of Parkinson's Syndrome... But the mind behind his Parkinson's mask is functioning normally, and he is characteristically committed to what he is doing: He is spelling out his full name on whatever cards or scraps of paper his admirers are handing him. 'Muhammad Ali.' He does not settle for a time-saving 'Ali' or his mere initials. He has never shortchanged his audience...

Artiklen er også et humoristisk og rammende portræt af den cubanske boksestjerne Theophilio Stevenson og af landets daværende diktator, en opmærksomhedssøgende Fidel Castro.

Frankie Boy

For et par siden fik jeg Frankie Boy, skrevet af journalisten Jens Andersen. En bog om Frank Arnesen - den kvikke og musikalske Amager-knægt der blev een af verdens bedste fodboldspillere og sidenhen een højtprofileret sportsdirektør. Solgte han sin sjæl for at blive sportsdirektør i Chelsea, eller var det en naturlig udvikling for en gut med sans for kræmmeri?

Og da jeg var knægt, fik jeg to selvbiografier - der nu, 30 år efter, er lasede, men stadig højtelskede: om Henry From (AGF- og landsholdsmålmand i 50erne og 60erne) og Ferenc Puskas (scorede tonsvis af mål for det ungarske landshold der - stærkt ufortjent - tabte VM-finalen i 1954 til et ondt, ondt, ondt landshold fra Vestyskland).

Skøre (men selvironiske) fodboldfans i Verona

I år har jeg givet mig selv en tidlig julegave: A Season with Verona - skrevet år 2000 (dvs hvor Martin Laursen spillede for holdet) af Tim Parks, en engelsk forfatter der har boet i Verona i mange år og er fanatisk tilhænger af Hellas, klubben som Preben Elkjær førte til mesterskabet i 1985.

Desværre har det været småt med succes siden, men det er måske i virkeligheden også det bedste? En ægte fodboldfan er nemlig masochist, mener Park: uden noget at brokke sig over, mangler livet indhold... Desuden mener Hellas Verona-fans sig forfulgt af det øvrige Italien, og hvis dommerkendelserne ikke går imod holdet, brister illusionen om at man er anderledes og udsat.

En spændende bog om en speciel fankultur, men samtidig også et fascinerende portræt, både af byen Verona og af Italien som sådan. Parks er skarp, morsom og uhyre engageret (han skal dog have minuspoint for at udråbe Martin Jørgensen som norsk og Patrick Vieira som "striker).

Når sportsjournalistik bliver kunst

Og så er det at sportsjournalistik bliver rigtigt god - når den ikke bare (men selvfølgelig OGSÅ) handler om sporten. Apropos - det var salig Per Høyer Hansen (1941-2001) fremragende til. Jeg kan varmt anbefale, ikke bare hans artikler i Information og siden Tipsbladet, men også hans bøger om de forskellige VM-slutrunder.

Nu om stunder er det småt med danske journalister der virkelig formår at skrive om sport, så der trækkes tråde til kultur og politik og litteratur og alt muligt andet. Men der er i hvert fald Joakim Jakobsen, forfatter og journalist (Weekendavisen). Læs fx hans Tynd Luft om VM-1986 - hvor Olsen, Elkjær, Laudrup og Co fløj så højt og faldt så dybt...