La Liga skydes (måske) i gang d. 18 august, og derfor kommer der her en gennemgang af de 20 hold.

Real Madrid og Barcelona er selvfølgelig storfavoritter, men hvem skal kæmpe om de øvrige placeringer, og hvordan har de forskellige klubber ageret i sommer-transfervinduet?

Bemærk at transfervinduet først lukkes 31. august, så der kan stadig nå at ske ændringer på holdene.

Optakten - der lister vinder-oddsene og trup-værdierne før der kigges på de enkelte klubber, i alfabtetisk rækkefølge - er skrevet af BetXperts nye Primera-ekspert Morten Frydendal.

Sæsonstart udsættes?

Ifølge planen, er sæsonstarten 18. august, men den er pt. truet af en forsinkelse da 13 af klubberne er utilfredse med at flere kampe i første runde skal spilles kl 23:00, og at de fleste TV penge går til storholdene Real Madrid & Barcelona.

De 13 klubber er: Athletic Bilbao, Atlético de Madrid, Real Betis, Celta Vigo, Espanyol, Getafe, Granada, Real Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Real Sociedad. Sevilla, Real Zaragoza.

Ny Primera-ekspert: MortenRF

Morten er relativt ny bruger af BetXpert - åbnede profil i marts 2011 - men har været flittig med 989 forumindlæg og en række brugertips (under brugernavnet MortenRF). Heraf har 25 været til den spanske Primera, og de har givet en tilbagebetaling på 124%. Dertil kommer seks Copa del Rey-tips med en tilbagebetaling på 170%.

En flot balance, men relativt få tips. Men BetXpert tager altså chancen med Morten efter at have læst hans brugertips og efter at have haft en positiv dialog med ham hen over sommeren. Vi tror at han med sin indsigt og entusiasme vil være en gevinst for siden og dens brugere.

Morten er 26 år og har "fritids-bettet" i små 10 år med spansk og engelsk fodbold som hovedmarkeder. Han fortæller selv:

"La Liga har altid været af stor interesse, men faktisk skal vi til England for at finde mit favorithold - Nærmere betegnet Liverpool. I Spanien er jeg en "sucker" for underdogs og de mindre hold, men der ryger også penge efter Barcelona & Real Madrid fra tid til anden."

Tips

BetXperts spanske tips leveres dels af Morten, dels af Martin Knudsen der i sidste sæson ikke havde ret meget tid, men som i denne sæson regner med at kunne skrive cirka 1 tip per runde. Martin må dog, pga ferie, stå over i første runde. Men Morten har i skrivende stund et par tips til første runde.

Mortens ekspertside http://www.betxpert.com/ekspert/morten-frydendal

Martins ekspertside http://www.betxpert.com/ekspert/martin-knudsen

Vinder-odds

Real Madrid : 1,90 (Betfair*)

Barcelona : 2,10 (Centrebet, Bet365*, 24hPoker, Betfair*)

Valencia : 123,52 (Betfair*)

Atl. Madrid : 180,55 (Betfair*)

Malaga : 151 (Partybets)

Sevilla : 237,55 (Betfair*)

Ath. Bilbao : 294,55 (Betfair*)

Levante : 1001 (Partybets, Sportingbet)

Espanyol : 1501 (Partybets)

Betis : 1501 (Partybets)

Real Mallorca : 1501 (Partybets)

Osasuna : 1501 (Partybets)

Getafe : 2001 (Partybets)

Real Sociedad : 3001 (Partybets)

Deportivo La Coruna : 3001 (Partybets)

Real Zaragoza : 4001 (Partybets)

Celta Vigo : 4001 (Partybets)

Rayo Vallecano : 5001 (Partybets)

Granada : 5001 (Partybets)

Valladolid : 5001 (Partybets)

Trupværdier

(Kilde: transfermarkt.de)

FC Barcelona: €599,5mill.

Real Madrid: €534mill.

Valencia: €173,2mill.

Atl. Madrid: €169,3mill.

Ath. Bilbao: €144,8mill.

Sevilla: €124,4mill.

Malaga: €83,8mill.

Real Sociedad: €70mill.

Getafe: €67,2mill.

Granada: €64,7mill.

Espanyol: €52mill.

Deportivo La Coruna: €46.85mill.

Real Betis: €42,3mill.

Osasuna: €38,4mill.

Zaragoza: €37,2mill.

Mallorca: €35mill.

Levante: €32mill.

Rayo Vallecano: €25,6mill.

Celta Vigo: €23mill.

Valladolid: €21,45mill.


Athletic Bilbao

2011/12: Nr. 10 - 12-13-13 (49-52).

Hjemme: 8-7-4 (29.21).

Ude: 4-6-9 (20-31).

Træner: Marcelo Bielsa

Bielsas baskiske tropper blev udnævnt til at være en del af sub-toppen i sidste sæson, men som turneringen skred frem blev det desværre kun til en 10. plads. Bielsa, som ellers er et taktisk geni, var nemlig ikke meget for at rokere i startopstillingen, så 11 mand spillede praktisk talt 38 liga kampe + EL & Copa Del Rey, og det kostede placeringer i La Liga (og EL-finalen blev tabt). Fortsætter han samme dur kan det blive det samme i den nye sæson, altså lige ved og næsten.

Bielsa er dog pt. ikke tilfreds med tingene i klubben så det kan være en træner som ikke yder 100% for holdet, selvom han har været ude og sige det modsatte i pressen.

Nævneværdige spillere

På midtbanen er der en spiller som har været det helt store samtaleemne over sommeren. Javiér Martinez (23) som viste sig frem til EM (og OL) og er jagtet af Bayern & Barcelona. Det bliver spændende at se om Bilbao kan holde på det store talent.

I angrebet kan vi ikke komme udenom ”fyrtårnet” Llorente. En af Spaniens mest atypiske angribere og vel nok den bedste angriber i La Liga når det gælder hovedspillet. Llorente kan dog være på vej væk allerede i dette vindue, da spanieren ikke ønsker at forlænge med Ath. Bilbao og vil prøve nye ting. Det kan betyde salg i sommerens vindue, eller til vinter senest da Llorentes kontrakt udløber næste sommer.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Aritz Aduriz (angriber-Valencia), Isma López (wing-CD Lugo) & Iago Herrerín (Målmand-Atl. Madrid B)

Afgang: Aitor Ocio (forsvar-stoppet), Koikili (back-Mirandés) & Igor Gabilondo (midtbane-AEK Larnaca).


Atlético Madrid

2011/12: Nr. 5 - 15-11-12 (53-46).

Hjemme: 11-5-3 (36-17).

Ude: 4-6-9 (17-29).

Træner: Diego Simeone

Med taktisk dygtige Simeone ved roret vandt Atl. Madrid Europa League og sluttede på en fin 5.-plads i den spanske liga i 11/12 sæsonen. Det kunne dog være blevet til mere, hvis de havde kunnet præstere på udebane i La Liga. 18 point i 19 udebane kampe er ikke godt nok hvis man gerne vil være med i Champions League, og det er noget der nok skal arbejdes på. De har dog gode muligheder denne sæson da nok en af de største, hvis ikke dén største, konkurrent er kollapset økonomisk (Málaga).

Nævneværdige spillere

I kassen er der stadig den 20-årige lejesvend fra Chelsea, belgiske Thibaut Courtois. Den unge keeper som har fået De Geas gamle nummer (13), er blevet kaldt ”Europas største målmandstalent” af Petr Cech.

I forsvaret er der blevet hentet en rutineret herre ind fra Getafe i form af Daniel ”Cata” Diaz. Den 32-årige er nok hentet ind for at give noget mere rutine og erfaring til de yngre spillere i Atl. Madrids forsvar. Diaz spillede 165 kampe for Getafe over 5 år inden sit skifte.

På midtbanen har de mange spændende navne fået tilføjet endnu et fra Fenerbache. Emre Belözoglü (31 år) som har en historie i flere store klubber (Galatasaray, Inter, Newcastle, Fenerbache) men har et iltert temperament da han 2 gange er blevet anklaget for racistiske bemærkninger mod modstander på banen. Men han har absolut kvaliteterne til at kunne hjælpe Madrid-holdet.

Om angrebet behøver jeg næsten ikke skrive noget – Alle kender ham efterhånden, Falcao! 24 mål i Primera Division og 36 i alle turneringer taler sit tydelige sprog. Det bliver nok Falcao der skal føre sit hold til hæder igen, men kan de holde på ham hvis større klubber bliver interesseret for alvor?

Transfers (vigtige):

Tilgang: Emre Belözoglu (midtbane-Fenerbache), Cristian Rodríguez (midtbane-FC Porto) & Daniel Cata Diaz (forsvar-Getafe CF).

Afgang: Eduardo Salvio (off. Midtbane-Benfica), Antonio López (back-Mallorca), Álvaro Domínguez (forsvar-Borrusia Mönchengladbach).


Betis Sevilla

2011/12: Nr. 13 - 13-8-17 (47-56).

Hjemme: 7-7-5 (28-25).

Ude: 6-1-12 (19-31).

Træner: Pepe Mel

Betis startede 2011/12 sæsonen med 4 sejre i streg og det lignede at det kunne blive en super sæson for lillebror i Sevilla. Men det blev hurtigt dagligdag, og de blev hevet ind i nedrykningskampen. De fik dog reddet sig en sæson mere da de hjemme fik 2-2 imod Atl. Madrid i fjerdesidste spillerunde.

Til denne sæson må de se bort fra næsttopscoreren, Manchester City-lejesvenden Roque Santa Cruz som er taget tilbage til England, så nu ligger presset på klubbens topscorer fra sidste sæson Castro Martin (16 mål i 38 kampe).

Træner Pepe Mel skal altså nok trække i alle de tråde han kan for at holde Betis i La Liga endnu en sæson. Men forhåbentlig kan Joel Campell (angriber-leje) hjælpe Castro med at score.

Nævneværdige spillere

Ruben Castro Martin, kan han holde niveauet fra sidste sæson og kan han arbejde sammen med den unge Joel Campell? Det bliver spændende at se de 2 side om side! Der ligger i hvert fald en del pres på Rubens skuldre.

Transfers (vigtige):

Joel Campell (angriber-Arsenal), Rubén Pérez (def. Midtbane-Atl. Madrid), Paulão (forsvar-St. Etienne) & Juan Carlos Pérez (wing-Braga).

Afgang: Iriney (midtbane-Granada), Iñaki Goitia (Målmand-Mirandes), Roque Santa Cruz (angriber-Manchester City/lejeaftale slut) & Jefferson Montero (wing-Villarreal/lejeaftale slut).


Celta Vigo

2011/12: Nr. 2 i Segunda - 26-7-9 (83-37).

Hjemme: 15-2-4 (50-16).

Ude: 11-5-5 (33-21).

Træner: Paco Herrera

Celta Vigo sikrede sig direkte oprykning til La Liga, og det blev gjort på fornem vis både hjemme på Balaidos men også på fremmed græs.

Paco Herrera & klubben har fokuseret på det defensive til den kommende sæson. Forståeligt nok. Selv om de kunne holde modstanderne i Segunda til 37 scoringer på 38 kampe, så er det nu et helt andet niveau, og med den værdimæssigt andendårligste trup i La Liga skal de nok yde deres bedste for at kunne holde sig oppe.

Der er dog blevet forstærket på målmandsposten hvor Javi Varas (Sevilla) er kommet til på lejeaftale. Varas var kommet i tredje række i Sevilla der har hentet Villarreals Diego Lopez. Fornuftigt skifte, og godt for Celta!

Nævneværdige spillere

Iago Aspas, Celta Vigos topscorer i sidste sæson i Segunda. 23 mål blev det til fra den 24-årige angriber, men det bliver spændende at se om han kan præstere på højeste niveau. Iago Aspas har nemlig aldrig før spillet i Primera Division.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Javi Varas (målmand-Sevilla/leje), Augusto Fernández (midtbane-CA Vélez), Gustavo Cabral (forsvar-Ars. De Sarandi) & Samuel Llorca (forsvar-Hércules CF).

Afgang: David Catalá (forsvar-AEK Larnaca) & Dimitrios Papadopoulos (angriber-fri transfer).


Deportivo La Coruna

2011/12: Nr. 1 i Segunda - 29-4-9 (76-45).

Hjemme: 18-2-1 (47-20).

Ude: 11-2-8 (29-25).

Træner: José Luis Oltra

Deportivo vandt Segunda med 6 point ned til Celta Vigo, og målet er klart for den kommende sæson: Overlevelse. Og det kan ses på sommerens transfervindue – der er blevet handlet (lejeaftaler) godt, og der ligner et stærkt hold de kan stille med, og jeg forventer da også at Deportivo er at finde i Primera Division næste år.

De har en trup som ligger lige over midten i værdi, og de ekstra tilføjelser der er kommet hen over sommeren giver en god bredde. De har lidt noget af et slag i det offensive da Andrés Guardado er taget til Valencia samt Lassad Nouioui har forladt klubben – 2 spillere som stod for 25 mål i sidste sæson (11 og 14) - men de nye tilføjelser i offensiven Javier Camunãs, Nélson Oliveira og Luis ”Pizzi” Fernandes er også af stor kvalitet.

Nævneværdige spillere

Ivan Sanchez Riki, som blev delt topscorer for klubben sidste sæson med 14 mål, skal nu i gang med et nyt samarbejde med Camunãs, Pizzi & Nélson, og det bliver spændende at følge denne 4 mands-offensiv i den nye sæson.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Pizzi (wing-Braga/leje), Javier Camuñas (wing-Villarreal/leje), Evaldo (back-Sporting/leje), André Santos (def. Midtbane-Sporting/leje), Roderick Miranda (forsvar-Benfica) & Nélson Oliveira (angriber-Benfica)

Afgang: Andrés Guardado (wing-Valencia), Diego Colotto (forsvar-Espanyol), Lassad Nouioui (angriber-fri transfer).


Espanyol

2011/12: Nr. 14 - 12-10-16 (46-56).

Hjemme: 9-4-6 (31-24).

Ude: 3-6-10 (15-32).

Træner: Mauricio Pochettino

Periquitos har i nyere tid ligget som en fast del af midterholdene i Primera Division, så 2011/12 var skuffende. En 14. plads var alt hvad det blev til, og en del af dette kan tilskrives offensiven.

Angriberne Uche & Garcia blev kun noteret for 5 scoringer hver, og det samme gjaldt lejesvenden Coutinho (offensiv midtbane) som nu er blevet sendt tilbage til Italien. Uche har også forladt klubben til fordel for Kasimpasa i den tyrkiske Superlig.

Espanyol ser ud til at satse på egne kræfter fra B-holdet til den kommende sæson og salget af Uche kan give den 22-årige David Cubillas chancen til den kommende sæson. Der skal i hvert fald ske noget på den offensive front. Jeg tror ikke at Espanyol kommer til at forbedre deres placering fra sidste sæson, så skal der ske noget voldsomt transfermæssigt, men intet tyder på det pt.

Nævneværdige spillere

Espanyol har dog styrket forsvaret i form af argentinske Diego Colotto (Center), som nåede at spille 113 kampe for Deportivo og hjalp dem til oprykning i sidste sæson. Til er også kommet den rutinerede venstreback Capdevila.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Diego Colotto (forsvar-Deportivo), Joan Capdevila (back-Benfica), Wakaso Mubarak (def. Midtbane-Villarreal) & Sergio Tejera (off. Midtbane-Mallorca).

Afgang: Javi Márquez (midtbane-Mallorca), Kalu Uche (angriber-Kasimpasa) & Ben Sahar (wing-Hertha BSC).


FC Barcelona

2011/12: Nr. 2 - 28-7-3 (114-29).

Hjemme: 17-1-1 (73-11).

Ude: 11-6-2 (41-18).

Træner: Tito Vilanova

Barcelona skal prøve at hive mesterskabet hjem igen efter en sæson med ”kun” 1 trofæ i form af Copa Del Rey. En sæson som fik Pep Guardiola til at stoppe, og i stedet ansatte man hans assistent Tito Valinova. Men kan Tito tilføje nogle nye ting til truppen eller bliver det business as usual eftersom han har været assistenttræner for Guardiola i 4 år?

Truppen er forstærket hen over sommeren, og Barca er ikke færdig med at handle endnu. Der er fx snak om dansk islæt i den katalanske storklub i form af Daniel Agger, så Vilanova har skam pengene til at kunne føre Barcelona til tops atter en gang.

Nævneværdige spillere

Man kan ikke skrive om Barcelona uden at nævne Lionel Messi – Messi, som i 2011 vandt Ballon d'Or for tredje år i træk i år, bliver ved med at holde et sindsygt højt niveau, og i en alder af 24 år, rundede han i sidste sæson sit mål nummer 232 hvilket gør ham til den mest scorende for Barcelona.

Men Barcelona er i sig selv et stærkt kollektiv med klassespillere på samtlige positioner. Især efter tilgangen af Jordi Alba, den offensive venstreback der slog igennem ved EM, og som kan give holdet balance. I dag foregår meget af spillet nemlig til højre hvor Alves huserer på højrebacken.

Der mangler dog nok stadig noget bredde i midterforsvaret, og en stor centreforward kunne også styrke. Men at Barca atter igen er mesterskabs-kandidat, kan der ikke være tvivl om. Barcelona & Real Madrid kører nok igen deres eget lille show i Primera Division.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Jordi Alba (back-Valencia)

Afgang : Keita (midtbane-Dalian Aerbin)


FC Sevilla

2011/12: Nr. 9 - 13-11-14 (48-47).

Hjemme: 9-4-6 (32-25).

Ude: 4-7-8 (16-22).

Træner: Míchel González

Sevilla fik et skidt resultat sidste sæson, med 9.-pladsen noterede sig for den dårligste sæson siden 2003. Sevilla har stort set altid ligget med i top 5-kampen, men sidste sæson fik man altså noget af en mavepuster.

Op til den kommende sæson er der derfor blevet kastet en del penge efter forstærkninger samt breddespillere. Cirka €11mill. i forstærkninger og deriblandt finder vi Villarreals førstemålmand Diego Lopez. En klassekeeper som præsterede sublimt på et hold i krise i sidste sæson.

Sevilla har dog solgt backen Martin Cáceres og i stedet hentet den 26 årige Alex Sandro ”Cicinho” dos Santos som en direkte afløser fra brasilianske Palmeiras. Uden at kende Cicinho, må jeg sige det ligner en svækkelse af den defensive kæde, men det kan være jeg bliver klogere.

Nævneværdige spillere

Målmand Diego Lopez er en virkelig god signing til Sevilla. Selvom Andrés Palob også har sine kvaliteter, så er Diego lige en tand bedre, og så runder Palob 39 i år, hvilket kan tyde på et skifte imellem stængerne.

Manu del Moral & Alvaro Negredos samarbejde fra sidste sæson skal fortsætte i samme dur. 24 mål stod de 2 angribere for i sidste sæson, altså 50% af Sevillas mål. Men så kan Sevilla også blive en ”outsider” til top 6-kampen og europæisk fodbold i næste sæson.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Diego López (målmand-Villarreal), Hedwiges Maduro (def. Midtbane-Valencia), Geoffrey Kondogbia (def. Midtbane-Lens), Cicinho (back-Palmeiras) & Alberto Botia (forsvar-Gijon).

Afgang: Martin Cáceres (back-Juventus), Javi Varas (målmand-Celta Vigo/leje), Arouna Koné (angriber-Levante) & Julien Escudé (forsvar-Besiktas).


Getafe

2011/12: Nr. 11 - 12-11-15 (40-51).

Hjemme: 8-6-5 (24-19).

Ude: 4-5-10 (16-32).

Træner: Luis Garcia Plaza

Endnu et Madrid-hold. Getafe kan beskrives som et midterhold og har været det siden de rykkede op i Primera Division i 2003/04. Bedste placering var i 2009/10 hvor man sluttede som nummer 6 og kvalificerede sig til Europa League. Siden da er man kommet tilbage på jorden og fik en 16.-plads i den efterfølgende sæson og endte som nummer 11 i sidste sæson.

Altså et hold vi nok ikke kan forvente det store af hvad angår top 6-placeringer, men derfor kan man jo stadig handle, og det har de så også gjort. 4 nye ansigter i truppen plus den tidl. Valencia målmand Miguel Àngel Moyá, som var på lejeaftale hos Getafe sidste sæson og har valgt at blive.

Der er også blevet forstærket i den offensive da Àngel Lafita (wing) er blevet hentet på fri transfer fra Zaragoza. Men truppens bredde er stadig ikke sublim og derfor kan jeg ikke se dem true hold som Atl. Madrid, Ath. Bilbao, Sevilla & Valencia i kampen om sub-toppen.

Nævneværdige spillere

Den 26-årige Miku er værd at holde øje med til den kommende sæson. Sidste sæson blev han noteret for 12 sæsontræffere på et hold som generelt ikke scorede mange mål (40 på 38 kampe). Miku er umiddelbart det eneste angrebses klubben har i hånden, men signingen af Lafita kan måske hjælpe på dette.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Àngel Lafita (wing-Zaragoza), Miguel Àngel Moyá (målmand-Valencia) & David Abraham (forsvar-Basel).

Afgang: Daniel Cata Diaz (forsvar-Atl. Madrid), Óscar Ustari (målmand-Boca Juniors), Pablo Pintos (back-Kasimpasa) & Pedro Ríos (wing-Levante).


Granada

2011/12: Nr. 17 - 12-6-20 (35-56).

Hjemme: 8-5-6 (22-20).

Ude: 4-1-14 (13-36).

Træner: Juan Antonio Anquela

Granada blev reddet på målstregen. Ikke af dem selv, men af Atl. Madrid der vandt den sidste kamp i sidste sæson over Granadas nedrykningsrivaler fra Villarreal på et mål af Falcao 2min. før tid og dermed sendte Villarreal i Segunda i stedet for Granada.

Et lettelsens suk må have lydt i Andalusien, og til den kommende sæson har Granada virkelig oprustet sig. Trupværdien er steget med næsten 300% (fra €14.5mill til €56mill på 6 måneder) så det er tydeligt at Granada gerne vil undgå nedrykningskampen. Man har blandt andet hentet Antonio Flore Flores på lejekontrakt hos Udinese for sæsonen, samt smidt små €4.5mill efter Youssef El-Arabi, der scorede 17 mål i 23 kampe for sin gamle klub Al-Hilal. Så en spændende angrebs konstellation de kan stille med, og det er bare 2 af de 10 nye ansigter i truppen.

Granada manglede sidste sæson nogle der kunne sende bolden i rusen, da man var Primera Divisions 2. dårligste hold på målscore, kun ”overgået” af Racing Santander.

Nævneværdige spillere:

Den nye angrebs konstellation med Antonio Flore-Flores & Youssef El-Arabi/Fabian Orellana bliver spændende at følge. Orellana var udlånt til Celta Vigo sidste sæson hvor han i 37 kampe scorede 13 gange så det tyder på han har fundet målformen i sit lejemål. Flore-Flores har aldrig rigtig slået til i Udinese, men i sit ophold i Genoa sidste sæson viste han at han godt ved hvor målet står.. 18 kampe og 10 mål.

Transfers (vigtige):

Tilgang:Antonio Flore-Flores (angriber-Udinese/leje), Youssef El Arabi (angriber-Al Halil), Juanma Ortiz (wing-Rangers) & Gabriel Torje (off. midtbane-Udinese/leje).

Afgang: Yohan Mollo (wing-Nancy) & Abel Gomez (Midtbane-Córdoba).


Levante

2011/12: Nr. 6 - 16-7-15 (54-50).

Hjemme: 11-3-5 (33-19).

Ude: 5-4-10 (21-31).

Træner: Juan Ignacio Martínez

Den lille klub fra Valencia overraskede alt og alle i 2011/12 sæsonen. Levante havde (og har) et lille budget, men alligevel formåede de at slå hold som Sevilla, Ath. Bilbao, Espanyol m.fl. i kampen om europæisk bold i denne sæson og har nu en overkommelig modstander i skotske Motherwell i kampen for at komme i gruppespillet i Europa League.

Levante startede sidste sæson som lyn & torden med 9 sejre uden nederlag og med en hjemmesejr over selveste Real Madrid i 3. runde. Nu bliver det dog spændende at se om truppen har fysikken & bredden til at kunne fokuserer på 2 turneringer uden at det kommer til at koste dyrt i den hjemlige liga.

Der er nok få der forventer de kan lave dette kunststykke, men de har dog sikret sig deres topscorer fra sidste sæson Arouna Koné (15mål – på leje fra Sevilla sidste sæson). Men næsttopscorer Ruben Suarez, som stod for 8 mål sidste sæson, er væk, jeg tror ikke truppen er bred nok til at de kan opnå samme placering i den nye sæson.

Nævneværdige spillere

Arouna Koné kunne have scoret flere end de 15 han præsterede sidste sæson, men manglede i en del tilfælde en sjat kynisme foran målet. Vi kan håbe for Levante at han har fået lidt mere styr på nerverne i sådanne situationer til den kommende sæson, for så er og forbliver han Levantes vigtigste spiller.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Arouna Koné (angriber-Sevilla; lejet til Getafe i sidste sæson), Papakouli Diop (def. Midtbane-Rac. Santander), Míchel (midtbane-Valencia) & Pedro Ríos (wing-Getafe).

Afgang: Javi Venta (back-Villarreal), Rubén Suárez (angriber/wing-Guizhou Moutai), Valdo (midtbane-Atalanta) & Asier Del Horno (back-fri)


Málaga

2011/12: Nr. 4 - 17-7-14 (54-53).

Hjemme: 13-3-3 (35-21).

Ude: 4-4-11 (19-32).

Træner: Manuel Pellegrini

Málaga, Málaga, Málaga... Holdet som fik en fjerdeplads i sidste sæson (et gevaldigt hop fra 12.-pladsen i 2010/11) er nu i frit fald. Klubbens ejer Sheik Al-Thani har nemlig lukket for pengekassen hvilket efterlader Malaga med massiv gæld, både til deres egne spillere, ansatte osv, men også til klubber man havde købt spillere af.

Derfor har man måttet sælge Santi Cazorla (næsttopscorer med 9 mål) til Arsenal, Salomon Rondon (topscorer med 11 mål) til Rubin Kazan, Apóno til Zaragoza og senest Joris Mathijsen til Feyenoord for at få bare lidt styr på det økonomiske. Pt. Har man altså solgt spillere for godt €26mill. og man er vist ikke helt færdig endnu. Toulalan er også rygtet væk, og generelt er man i gang med at afskaffe de løntunge drenge. Noget der også kan gå udover trænersædet i klubben, da Pellegrini har sine tvivl om klubben har råd til ham.

Malaga står over for Champions League-kvalifikation imod græske Panathinaikos, og det bliver nok svært uden flere af sidste sæsons stamspillere, men alt håb er måske ikke ude. Malaga har nemlig spillet imod de græske mestre Olympiakos i en træningskamp og fik 3-3 i Piraeus.

Tiden må vise hvor langt Malaga kan nå både i den hjemlige liga, men også i Champions League. Men jeg har desværre mistet tiltroen til holdet i Andalusien i den kommende sæson. De skal være glade hvis de kvalificerer sig til CL-gruppespillet og får de medfølgende 150 mill. kroner til klubkassen. Dem har de virkelig brug for.

Nævneværdige spillere

Her havde jeg glædet mig til at skrive om store, nye navne, men vælger så, pga. de omstændigheder der nu er, at fokusere på en fra deres ”egen avl”. Juanmi, et af Spaniens største angrebstalenter sad nemlig placeret godt på bænken i sidste sæson, men har været med i samtlige træningskampe Malaga har haft, og efter salget af Cazorla & Rondon synes vejen banet for den unge komet. Jeg håber at se en del til ham i den kommende sæson, selvom han stadig er meget ung. Han har spillet 28 kampe (8 fra start) for A-holdet og scoret 5 mål i en alder af 19 år.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Ingen

Afgang: Santi Cazorla (wing-Arsenal), Salomon Rondon (angriber-Rubin Kazan), Apóno (midtbane-Zaragoza) & Joris Mathjisen (forsvar-Feyenoord).


Mallorca

2011/12: Nr. 8 - 14-10-14 (42-46).

Hjemme: 9-5-5 (21-15).

Ude: 5-5-9 (21-31).

Træner: Joaquín Caparrós

Holdet fra ferieøen er et af de hold der kæmper med om subtoppen fra tid til anden. Efter en flot 8.-plads i sidste sæson skal der bygges videre på holdet. Mallorca har dog også haft sine økonomiske problemer, (som vi nok husker under tiden med Michael Laudrup bag roret i klubben hvor Laudrup var meget utilfreds med at man blev ved med at sælge profiler uden at hente nye ind) og er tvunget til at sælge profiler ind i mellem.

Denne sommer er midterforsvareren Ivan Ramis solgt, men hullet i forsvaret er forsøgt udfyldt med Antonio López fra Atl. Madrid til den kommende sæson. En mand med masser af rutine, så umiddelbart ligner det at holdet holder styrken.

Joaquín Caparrós mangler dog en rigtig goalgetter, da 41 mål fra et hold i top 10 ikke er meget, og kan man finde en billig måltyv i dette vindue, så kan det for alvor blive spændende i kampen i subtoppen.

Pt. vil jeg dog ikke mene at de kan udfordre de andre hold. Det skulle lige være Levante som evt. kan ende under dem i denne sæson, da den lille Valencia-klub skal ud og spille europæisk (muligvis) og det kan koste i den hjemlige Primera.

Nævneværdige spillere

Jose Nunés, kaptajn og krumtap i forsvaret. Jose har rundet de 35, og kan han holde niveauet? Mallorca præsterede en godkendt sæson i forsvaret sidste sæson, og en stor del af dette kan tilskrives kaptajnen. Hans ro smitter af på de unge spillere han har rundt om sig i bag-kæden, så det er vigtigt at han holder niveau og kan finde et godt samarbejde med nyindkøbet Antonio López, en anden rutineret herre. Tilsammen har de 2 over 400 ligakampe på højeste niveau.

Transfers (vigtige):

Tilgang:Antonio López (back-Atl. Madrid), Javi Márquez (midtbane-Espanyol) & Ruben Miño (målmand-Barcelona B)

Afgang: Ivan Ramis (Center-Wigan), Chori Castro (midtbane-Real Sociedad) & Sergio Tejera (midtbane-Espanyol).


Osasuna

2011/12: Nr. 7 - 13-15-10 (44-61).

Hjemme: 10-6-3 (26-19).

Ude: 3-9-7 (18-42).

Træner: José Luis Mendilibar

Osasuna lå tidligere blandt de nedre hold i Primera Division, men har over de sidste 3 sæsoner forbedret positionen i tabellen til at nu også at kunne kæmpe med om europæisk fodbold. Noget som var tæt på at blive en realitet i 2011/12 sæsonen da man sluttede kun 1 point efter Levante, der satte sig på den sidste plads til Europa.

I denne sæson må Mendilibar dog se bort fra både topscorer Raul Garcia (off-midtbane-lejeaftale slut) & næsttopscoret Ibrahim Baldé (angriber-solgt) som tilsammen stod for 18 mål i sæsonen. Dertil kommer Roversio (centerback), Dejan Lekic (angriber) & Javad Nekounam (midtbane) der også har valgt andre græsgange. 4 af deres mest scorende spillere sidste sæson takker altså af.

De har hentet Joseba Llorente (angriber-Real Sociedad) på en lejeaftale og den argentinske reservespiller Emiliano Armenteros (angriber) hos Sevilla, men er mærkbart decimeret offensivt ...

Joseba havde været i Sociedad siden 2010 og havde kun fået 35 kampe hvor han scorede i de 5. Emiliano havde en god sæson i Vallecano, hvor han var udlejet til i 2010/11 sæsonen hvor han nettede 20 gange på 38 kampe, men siden da har det været noget mere stille målmæssigt. Sidste sæson blev det kun til 2 kasser i 13 kampe.

Så det bliver nok svært for holdet i Navarra at kunne fortsætte den positive udvikling som de ellers har haft gang i.

Nævneværdige spillere

Francisco Puñal, veteran og kaptajn. Den snart 37-årige midtbanegeneral, der har rundet de 410 kampe for Osasuna, er en vigtig brik på holdet. Spørgsmålet er om han stadig kan holde niveauet eller om alderen begynder at trykke. Han er bundsolid og afsindigt rutineret, så en vigtig brik på et ellers ungt Osasuna-hold.

Angriber Nino stod lidt i baggrunden for Ibrahima Baldé i sidste sæson. Han blev hentet til klubben til 2011/12 sæsonen og takkede med 6 sæsontræffere på 36 kampe. Nu med Baldé væk kan det blive ”hans sæson” hvor han skal vise sig frem.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Sisi (wing-Valladolid), Nano (midtbane-Numancia), Alejandro Arribas (centerback-Rayo Vallecano), Emiliano Armenteros (angriber-Sevilla).

Afgang: Dejan Lekic (angriber-Genclerbirligi), Roversio (centerback-Orduspor), Ibrahima Baldé (angriber-Kuban Krasnodar), Javad Nekounam (midtbane-Esteghlal).


Rayo Vallecano

2011/12: Nr. 15 - 13-4-21 (53-73).

Hjemme: 8-1-10 (29-26).

Ude: 5-3-11 (24-47).

Træner: Paco Jémez

Den mindste af klubberne i hovedstaden Madrid var med i nedrykningskampen i sidste sæson. Det var tæt på at gå galt, men Rayo sikrede sig med en sejr i allersidste runde endnu en sæson i Primera Division.

Jeg forventer at det bliver endnu en kamp om overlevelse for den udesvage klub i den kommende sæson. Hele 47 gange blev der nettet imod dem på udebane, flere indkasserede mål end noget andet hold i Primeraen.

De har fået dansk islæt i truppen i form af angriberen Nicki Bille (Villarreal) der er kommet til på lejeaftale. En super chance for Bille, der offentligt har fået ros af træner Paco Jémez og højst sandsynligt er en del af den kommende start 11'er.

Nævneværdige spillere

Nicki Bille får nu chancen i hovedstaden. Nicki er en teknisk dygtig og hurtig spiller som har vist sin målnæse frem i Segunda, senest for klubben Elche som fast starter, i 35 kampe nettede han 11 gange.

Målmand Rubén Iván Martínez havde en god sæson i 2010/11 hos Málaga, men blev ramt af en skade og dermed spillet ud af holdopstillingen i det sydspanske. Det kan Rayo Vallecano nu lukrere på. Rubén har i hvert fald kvaliteterne til at udfordre førstemålmand Dani Giménez og pladsen imellem stængerne i den kommende sæson.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Nicki Bille (Angriber-Villarreal/leje), Rubén Iván Martìnez (Målmand-Malaga/leje).

Afgang: Michu (def. midtbane-Swansea)


Real Madrid

2011/12: Nr. 1 - 32-4-2 (121-32).

Hjemme: 16-2-1 (71-19).

Ude: 16-2-1 (51-13).

Træner: José Mourinho

Vinder af La Liga 2011/12 og semifinalist i Champions League. Godkendt sæson? Det ville nogle mene, men det kan ikke være godt nok for kongeklubben. De har en af verdens bedste trupper og cementerede også deres styrke i Primera Division ved at sætte rivalerne Barcelona til vægs med et forspring på 9 point ved sæsonens afslutning og vandt dermed mesterskabet for første gang siden 2007/08.

Mine forventninger for dette hold i den kommende sæson er at de genvinder mesterskabet og et trofæ mere i form af ”pokalen med de store ører” - Champions League. Uden de store armbevægelser på transfermarkedet indtil videre denne sommer kan træner José Mourinho fortsætte med at udvikle på et allerede fremragende hold, men der kan dog komme en tilføjelse i form af Luka Modric (midtbane).

Modric er utilfreds i Tottenham, der ikke er med i Champions League i denne sæson, og kongeklubben skulle være klar til at smide små 225mill. kroner efter spilleren, men Tottenham kræver 280mill. og det har Real ikke i sinde at betale. Derfor stillede Real Madrid sidste uge et ultimatum til Tottenham. Tag imod de 225mill. eller indstil jer på at spille en sæson med en meget utilfreds spiller...

Nævneværdige spillere

Ligesom med Barcelona er der een der stikker ud. Cristiano Ronaldo, den unge portugiser som viste sin fantastiske teknik, skudstyrke og speed i sidste sæson. En spiller som også kæmper med om Ballon d'Or stort set hvert år. En titel han vandt i 2008, men han er de seneste par år blevet overskygget af Lionel Messi.

Derudover har Real kvalitet på samtlige positioner, og derfor er de også gjort til favoritter til at tage titlen igen denne sæson hos samtlige bookmakere.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Ingen

Afgang: Hamit Altintop (midtbane-Galatasaray), Sergio Canales (off. Midtbane-Valencia), Fernando Gago (def. Midtbane-Valencia) & Royston Drenthe (Midtbane-fri transfer).


Real Sociedad

2011/12: Nr. 12 - 12-11-15 (46-52).

Hjemme: 9-6-4 (29-17).

Ude: 3-5-11 (17-35).

Træner: Philippe Montainer

Efter en andenplads i Segunda 2009/10 blev San Sebastián-klubben nr 12 i Primera i sidste sæson. Philippe Montainer har nogle spændende navne i truppen, men det er tydeligt at de stadig er i gang med at opbygge et hold der ikke skal tænke på overlevelseskampe og skal kunne holde sig i Primera Division de næste mange år.

Offensivt har lejesvenden Carlos Vela, sidste sæsons topscorer med 12 mål, byttet sin lejekontrakt til en fast een af slagsen. Målet for Sociedad i denne sæson kan være at tangere sidste sæsons placering eller måske at spille sig ind i top 10. Top 6 er for mig urealistisk da holdene i den ende nok simpelthen er for stærke for basker-holdet.

Nævneværdige spillere

Claudio Bravo, målmand og anfører på det chilenske landshold. Han havde ikke en særlig god sæson i 2011/12 og måtte hente bolden ud af eget net 52 gange. Hvis holdet skal længere op i rækken, skal der også være kvalitet mellem stængerne, så vi må se om han kan løfte sit niveau fra sidste sæson.

Angriber Carlos Vela. Kan mexicaneren fortsætte de gode takter i Primera Division nu han er blevet en fast del af ligaen? Det ligner i hvert fald at La Liga er lige ham, så mine forventninger til ham er store.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Carlos Vela (angriber-Arsenal; lejet til Sociedad i sidste sæson), Javi Ros (midtbane-Sanse), Chori Castro (midtbane-Mallorca) & José Àngel (back-Roma/leje).

Afgang: Vadim Demidov (Centerback–Eintracht Frankfurt), Borja Viguera (angriber-Alavés).


Real Zaragoza

2011/12: Nr. 16 - 12-7-19 (36-61).

Hjemme: 8-4-7 (19-24).

Ude: 9-9-3 (17-37).

Træner: Manolo Jímenez

Zaragoza lignede i lang tid en sikker nedrykker i sidste sæsons Primera Division, men tilgangen af træner Manolo Jímenez satte fut i klubben fra Aragonien. Fra at være klart sidst med 2 sejre i hele efterårsturneringen satte Zaragoza turboen på i de sidste 12 kampe i foråret, og fløj forbi de andre nedryknings aspiranter med kun 3 nederlag i disse runder og hele 9 sejre. De gjorde det faktisk så godt at da sæsonen sluttede, var de Primera Divisions 4. bedste hold i foråret.

Der er dog sket en del udskiftninger på holdet, og Jímenez står overfor endnu en udfordring. Hele 8 nye spillere er kommet til klubben. Nu har de i hvert fald fået bredden i truppen til at kunne klare sig godt, men om de nye folk kan præstere, må tiden vise.

Nævneværdige spillere

Hélder Postiga, angriberen som kom til klubben sidste sæson, hjalp godt til med at holde Zaragoza inde i kampen om overlevelse. Postiga blev noteret for 9 sæsontræffere, og sammen med lejesvenden Apóno tromlede de stort set alt og alle over i foråret. Apóno er også blevet belønnet for sin indsats til den kommende sæson med en kontrakt i Zaragoza. En dynamisk duo som virker til at have et super godt samarbejde.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Apóno (midtbane-Malaga), Glenn Loovens (forsvar-Celtic), Romaric (midtbane-Sevilla) & Franco Zuculini (def. Midtbane-Hoffenheim).

Afgang: Luis Garcia (angriber-Tigres/udlejet), Àngel Lafita (wing-Getafe) & Paulo Da Silva (forsvar-Pachuca).


Valencia

2011/12: Nr. 3 - 17-10-11 (59-44).

Hjemme: 11-4-4 (40-20).

Ude: 6-6-7 (19-24).

Træner: Mauricio Pellegrino

Sidste års nr 3 skal se om de kan fortsætte samme takter under ny træner. Og en ”uerfaren” een af slagsen. Unai Emery forlod klubben efter sæsonens afslutning, og valget faldt på den 40-årige Mauricio Pellegrino. Pellegrino har aldrig selv stået i spidsen for en topklub, men har været assistent hos Rafael Benitez, først i Liverpool og efterfølgende i Inter, i 4 år.

Så det helt store spørgsmål her er, vil hans taktiske kunnen slå til i en klub som Valencia? Det bliver spændende at se, men truppen er der i hvert fald til en top 4-placering. Også selvom deres unge talent Jordi Alba (back) er solgt til Barcelona.

Nævneværdige spillere

Roberto Soldado, angriber og sidste sæsons topscorer i Valencia. Efter 2010-salget af David Villa (også til Barcelona) var man på udkig efter en ny bomber, og han blev fundet i Getafe. Soldado faldt hurtigt til i klubben og takkede for tilliden med indtil videre 66 ligakampe og 35 mål. I sidste sæson 17 gange scoringer. Samarbejdet imellem ham og brasilianske Jonas kastede 27 mål af sig samlet, så vi kan forhåbentlig se frem til endnu en flot sæson for denne offensive duo.

Transfers (vigtige):

Tilgang: Jonathan Viera (off. Midtbane-Las Palmas), Andrés Guardado (wing-Deportivo), João Pereira (back-Sporting L.), Sergio Canales (off. Midtbane-Real Madrid), Fernando Gago (def. Midtbane- Real Madrid) & Paco Alcácar (angriber-Mestella).

Afgang: Mehmet Topal (def. Midtbane-Fenerbache), Jordi Alba (back-Barcelona), Aritz Aduriz (angriber-Bilbao) & Miguel Àngel Moyá (Målmand-Getafe).


Valladolid

2011/12: Nr. 3 i Segunda - 23-13-6 (69-37).

Hjemme: 14-4-3 (34-17).

Ude: 9-9-3 (35-20).

Træner: Miroslav Dukic

Valladolid er den sidste af de 3 oprykkere til Primera Division. De sikrede sig oprykningen igennem play-off imod Alcorcón. Bookmakerne levner ikke klubben mange chancer for overlevelse denne sæson; Valladolid er favorit til nedrykning, hvilket jeg er helt enig i.

Med den værdimæssigt dårligste trup får Valladolid nok at se til, og især når de direkte konkurrenter har forstærket sig hen over sommeren.

Træner Dukic har dog et stærkt kort i offensiven med Javi Guerra (angriber) der sidste sæson satte 17 kasser på kontoen og dermed blev klubbens topscorer. Kan han præstere på højeste niveau, så kan det alligevel blive en tæt affære mellem bundholdene.

Valladolid har desuden forsøgt sig igennem free transfers og lejeaftaler af få noget mere bredde i truppen.

Nævneværdige spillere

Javi Guerra, angriberen der blev topscorer i sidste sæson for Valladolid med 17 mål i 38 kampe har noget at skulle leve op til. Han er dog ikke ”fremmed” for La Liga, da han har været både hos Mallorca, Getafe, samt Levante som han hjalp til at rykke op til den bedste række i 09/10 sæsonen. For Valladolid står han for 80 kampe i trøjen og hele 46 mål!

Transfers (vigtige):

Tilgang: Antonio Rukaniva (back-1860 München), Patrick Ebert (wing-Hertha BSC), Luis Sastra (off. midtbane-SD Huesca) & Juan Àngel Neira (angriber-Gimnasia).

Afgang: Sisi (wing-Osasuna)