Mandag morgen kom den nyhed, mange egentlig bare havde gået og ventet på. AaB fyrede cheftræner Magnus Pehrsson og som afløser var valget faldet på Kent Nielsen.

Dermed fik Lynge Jakobsen også den træner, han oprindeligt ønskede sig før ansættelsen af Bruce Rioch og siden Magnus Pehrsson.

Spørgsmålet er nu, om Kent Nielsen – der har fået en kontrakt frem til sommeren 2013 – også er den rigtige mand til den nordjyske klub, hvis første mål er at komme over nedrykningsstregen.

Det mener vi her på BetXpert, men vi vil gerne lægge både baggrunden og konklusionen ud til debat for at høre, hvad I mener derude.

Først en præsentation af Kent Nielsen:

Personen

Kent Nielsen er 48 år gammel og bosat i Greve, selv om ansættelsen i AaB dog nok får træneren til at hive teltpælene op og rykke til Nordjylland.

Kent Nielsen er da heller ikke ubekendt med Jylland, da han i en længere årrække og ind til 2009 boede i Århus. Fra 1997 var Kent Nielsen tilknyttet Hessel Gods Fodboldskole ved Grenå som træner, før han i 2002 blev ansat som cheftræner for AC Horsens.

Da Kent Nielsen i 2009 flyttede fra Jylland tilbage til Sjælland, blev sønnen Sebastian boende i Horsens, hvor han fortsat bor og spiller på klubbens U/19-hold.

Af opvækst er Kent Nielsen Brønshøj-dreng, og han spillede selv for klubben fra den tidligste barndom til han blev 25 år. Også Kent Nielsens bror, far og farfar har spillet for ”Hvepsene”, som derfor ligger hans hjerte nært. Faktisk var Kent Nielsen også Brønshøj-spiller, da han i 1983 debuterede for landsholdet i en kamp mod Polen. I alt blev det til 54 A-landskampe, tre mål og en EM-titel (1992) for Kent Nielsen.

De astrologisk interesserede kan notere sig, at Kent Nielsen (født 28. december 1961) er stenbuk. Om en stenbuk kan blandt andet siges, at han er ”målorienteret og kanaliserer sin energi i strategisk planlægning for at nå langsigtede resultater”. Stenbukke er desuden alvorlige og beslutsomme. De har en evne til at nå til tops gennem ”hårdt arbejde og vedholdenhed”, mens ”status og udøvende magt er vigtigt - og det samme er social position”.

I et interview med Tipsbladet fra Brøndby-tiden har Kent Nielsen beskrevet sig selv på denne måde: ”Jeg har det sådan, at jeg tror på mangfoldighed, og at man skal have en pragmatisk indgang.”

Spillestilen

Da AC Horsens og Kent Nielsen i 2005 rykkede op i Superligaen sluttede holdet på en 10. plads efter en sæson, hvor man hele otte gange formåede at spille 0-0. Dette har siden forfulgt Kent Nielsen, der har fået et rygte som en defensiv træner.

”Jeg slæber noget af mit ry fra Horsens med, hvor jeg er kommet i bås i den sorthvide verden. Jeg har været ærlig og sagt, at hvis jeg kan vinde mesterskabet ved at være fem procent mindre offensiv, så vil jeg gøre det. Straks tager folk det som et udtryk for, at man er enormt defensivt orienteret,” sagde Kent Nielsen selv i førnævnte interview.

Han påpegede dengang selv, at der både var plads til Alexander Farnerud og Michael Krohn-Dehli på holdet foruden angriberne. Og i AC Horsens bestod offensiven i idealopstillingen af både Rawez Lawan og Gilberto Macena foran Henrik Hansen, der spillede offensiv midtbane.

Kent Nielsen sværger til at være meget boldbesiddende og har en ambition om, at hans mandskaber skal spille bolden op fra bunden.

Da AaB havde størst succes under Erik Hamrén var det med Rade Prica som targetspiller på toppen af holdet. I dag består AaB-truppen primært af små og vævre angribertyper, og det passer formentlig godt til Kent Nielse, der havde samme vilkår i AC Horsens, og som tidligere har sagt, at han ikke bryder sig om at spille på hverken lange bolde eller andenbolde.

Kent Nielsen har ikke nogen officiel taktisk formation, han sværger til, men med tanke på materialet i AaB og hans fortidige bedrifter, kunne en 4-4-2 med en slags midtbanediamant ligne et godt bud på, hvordan han ønsker at sætte holdet op.

Assistenten

Ifølge AaB fortsætter det nuværende team omkring cheftræneren i klubben året ud. Det vil sige, at Kent Nielsen ”arver” Patrik Johansson, som ellers blev hentet til klubben på foranledning af Magnus Pehrsson, samt Poul Erik Andreasen, der også er ITU-træner i klubben.

Så sent som i tirsdags slog Kent Nielsen ellers fast over for Tipsbladet, at han i fremtiden ville gøre mere for at få sin egen assistent med sig, men den nuværende løsning er sikkert et kompromis af økonomiske årsager, da fyringen af Pehrsson ikke har været gratis for AaB.

I AC Horsens-tiden havde Kent Nielsen som assistent både Henrik Larsen og Flemming Povlsen, der kunne være emner, ligesom den nuværende AC Horsens-assistent Anders Madsen, der har en fortid som ungdomstræner i AaB, måske kunne være et emne på sigt.

”Han er en god mandskabsbehandler, og han er god til dialog med spillerne, men samtidig er der helt klare linjer. Der er én, der bestemmer, og det er Kent selv,” siger den tidligere højrehånd Henrik Larsen i dag om Kent Nielsen.

Talentudviklingen

Det har været et klart krav fra AaB’s side, at en cheftræner forstår og værdsætter brugen af egne talenter. Det var således Bruce Riochs klare modstand mod dette, der til sidst kostede ham jobbet. Og selv om Kent Nielsen i Brøndby-tiden fik kritik for at satse for meget på de etablerede spillere, skal det altså nævnes, at både Daniel Wass, Anders Randrup, Jacob Berthelsen, Pierre Kanstrup, Jens Larsen, Mike Jensen og Nicolaj Agger var blandt de egenavlede spillere, som fik spilletid under træneren.

Det matcher meget godt arsenalet af unge spillere i AaB-truppen, hvor folk som Lasse Nielsen, Mathias Wichmann, Kasper Kusk, Daniel Christensen, Nicklas Helenius og Ronnie Schwartz er blandt de unge, der allerede har fået spilletid i denne sæson.

Kent Nielsen har tidligere sagt, at han udelukkende forholder sig til spillernes kvaliteter og ikke deres alder.

Uddannelsen

Kent Nielsen tog først ret sent den højeste træneruddannelse, der kaldes UEFA Pro Licens – eller på dansk bare P-licens.

Da Kent Nielsen i sommer blev færdig, var det med emnet ”strategi ved boldtab på modstanderens banehalvdel”.

Beklædningen

Siden Erik Hamrén har beklædningen været et fyldigt samtaleemne blandt AaB-fans, når det angår en ny cheftræner.

Svenskeren satte nye standarder og markerede overgangen fra joggingsæt med sine valg af ulastelige jakkesæt, slips og lædersko, hvilket også inspirerede assistent Allan Kuhn til at opdatere sin garderobe.

Siden kom Bruce Rioch til og var klædt nogenlunde på samme vis, mens Magnus Pehrsson skruede lidt ned for det formelle ved ofte at fravælge slipset.

Nu skal de nordjyske fans formentlig vænne sig til en træner, der optræder i shorts og fodboldstøvler på bænken, da der ikke har været rygter om en dresscode fra AaB-side rettet mod træneren.

Pressehåndteringen

Kent Nielsen er måske i fodboldbefolkningen kendt som en lidt grå eller halvkedelig type, men blandt flertallet af de danske journalister tales der positivt om træneren.

Modsat hvad mange tror, har Kent Nielsen ikke langt til hverken smil eller grin, ligesom han gerne stiller op til interview. Han er – i modsætning til forgængeren Magnus Pehrsson – en type, der siger tingene lige ud af posen og uden for mange floskler eller omsvøb.

Samtidig er han dog en meget fokuseret type, der kalder det for ”en livsstil” at være fodboldtræner og som derfor hellere diskuterer fodbold og taktik end at indlade sig på mange af de farverige aktiviteter, der også følger med et liv i fodboldens verden.

Resultaterne

Sort på hvidt kan Kent Nielsen prale af en oprykning fra 1. division med AC Horsens i 2005 og en bronzemedalje med Brøndby i 2009.

Mens førstnævnte var kulminationen på et par års fremgang i det østjyske, bliver sidstnævnte bedrift stadig set mere som en skuffelse end en triumf blandt Brøndby-fans. Da Kent Nielsen overtog Brøndby-holdet fra Tom Køhlert var det nemlig i en position som nummer 1 med 39 point for 17 kampe, mens Kent Nielsen i foråret blot hentede 29 point i 16 kampe.

Kent Nielsens slutplaceringer fra tiden i AC Horsens og Brøndby ser ud som følger:

2002/03: Nummer 11 i 1. division med AC Horsens

2003/04: Nummer 3 i 1. division med AC Horsens

2004/05: Nummer 2 i 1. division med AC Horsens

2005/06: Nummer 10 i Superligaen med AC Horsens

2006/07: Nummer 10 i Superligaen med AC Horsens

2007/08: Nummer 5 i Superligaen med AC Horsens

2008/09: Nummer 12 i Superligaen med AC Horsens (efteråret)

2008/09: Nummer 3 i Superligaen med Brøndby (foråret)

2009/10: Nummer 7 i Superligaen med Brøndby (efter 22 spillerunder)

Både Kent Nielsen og AaB kan altså håbe på at vende tilbage til takterne fra 2007/08, der står som både trænerens og klubbens bedste resultat i nyere tid.

Af personlig anerkendelse kan Kent Nielsen prale af titlen som Årets Træner i 2006.

Udfordringen

På baggrund af den elendige økonomi droppede AaB officielt sæsonmålet om at komme i top 4, så det nye mål i første omgang blot er at komme over stregen igen så hurtigt som muligt.

Omgivelserne forventer dog uden tvivl at se AaB i en rolle som ”tophold” i Danmark, selv om nordjyderne reelt oftere slutter uden for top 4 end i den bedste tredjedel, når man ser historisk på resultaterne.

På den korte bane gælder det lørdag SønderjyskE, som Kent Nielsen har mødt otte gang som træner for enten AC Horsens eller Brøndby med fem sejre, to uafgjorte og et enkelt nederlag samt målscoren 18-9 til følge.

Som det nok fremgår af ovenstående gennemgang, er det vores fornemmelse, at Kent Nielsen har gode muligheder for at blive en succes i AaB.

Rent økonomisk kommer Kent Nielsen til at lide under samme trange kår som Magnus Pehrsson, men selv med den nuværende trup skulle der dog være muligheder for at forbedre den nuværende sidsteplads i Superligaen.

Men hvad synes I derude?

Er Kent Nielsen det rette valg for AaB på det nuværende tidspunkt, skulle klubben have beholdt Magnus Pehrsson eller var der en helt tredje kandidat, der ville være bedre?