VM i Brasilien blev lidt ekstra farverig, da FIFA indførte en skumspray, der skulle hjælpe dommerne med at få muren de påkrævede 9,15 meter væk fra bolden. Umiddelbart et fint tiltag, der dog også har fået kritik med på vejen. Der blev nemlig kun scoret tre mål direkte på frispark ved slutrunden. Et tilfælde eller en konsekvens af sprayen? Nu vil UEFA og Premier League også bruge sprayen - er det noget vi kan bruge bettingmæssigt?


Sprayen er blevet brugt i en del sæsoner i sydamerikansk fodbold. Dens internationale gennembrud kom dog for alvor under sommerens VM-slutrunde i Brasilien, hvor den blev et varmt samtaleemne. Sprayen er tiltænkt at være dommerens højre hånd ved standardsituationer, et værktøj som sikrer, at forsvarsmuren står de reglementerede 9,15 meter væk fra åstedet. Dette formår den på fineste vis at sikre.

Helt pletfrit er skummet dog ikke; den har således også fået kritik med på vejen.

En af kritikerne er den hollandske profil, Wesley Sneijder, der ikke kun ser FIFAs skumspray som et godt tiltag. Han mener således, at sprayen rundt om bolden bliver en mental forhindring. En forhindring i form af en vold, man skal skyde over.

Der spiller også andre faktorer ind i forbindelse med skummet. Det tager lige lidt ekstra tid end normalt, når dommeren ved frispark skal finde skummet frem og spraye de nødvendige steder. Dette lader firsparksskytten vente, hvilket måske kan være med til at gøre skytten kold inden sparket.

Er der noget om snakken? Fungerer sprayen som en mental forhindring? Ved VM i Brasilien blev der scoret tre mål på direkte frispark:

Mål på direkte frispark, VM 2014:
Blerim Džemaili: Frankrig 5-2 Schweiz
Leo Messi: Argentina 3-2 Nigeria
David Luiz: Brasilien 2-1 Colombia
I ALT: 3 mål

Til sammenligning blev der fire år forinden scoret fem mål ved VM i Sydafrika. Her var der ingen spray, men derimod en omdiskuteret bold i form af Jabulani-bolden, som til tider havde "badeboldstendenser":

Mål på direkte frispark, VM 2010:
Kalu Uche: Grækenland 2-1 Nigeria
Lee Jung-Soo: Nigeria 2–2 Sydkorea
Keisuke Honda: Danmark 1-3 Japan
Yasuhito Endo: Danmark 1-3 Japan
Diego Forlan: Uruguay 1-1 Ghana
I ALT: 5 mål

Yderligere fire år tilbage ved VM i Tyskland blev der scoret tre mål mere end i 2014 på direkte frispark:

Mål på direkte frispark, VM 2006:
Rónald Gómez: Costa Rica 1–2 Poland
Robin Van Persie: Holland 2-1 Elfenbenskysten
Dario Srna: Kroatien 2-2 Australien
Lee Chun-Soo: Sydkorea 2-1 Togo
David Villa: Spanien 4-0 Ukraine
David Beckham: England 1-0 Eucador
I ALT: 6 mål

Endnu fire år tilbage ved VM i Sydafrika var der frisparksmålfest. Her blev der scoret ni mål direkte på frispark og altså 200 procent mere end ved VM i Brasilien:

Mål på direkte frispark, VM 2002:
Gaizka Mendieta: Sydafrika 2-3 Spanien
Johan Walem: Belgien 3-2 Rusland
Roberto Carlos: Brasilien 4-0 Kina
Lee Eul Yong: Sydkorea 2-3 Tyrkiet
Bernd Schneider: Tyskland 8-0 Saudi-Arabien
Raouf Bouzayene Bouzaiene: Tunesien 1-1 Belgien
Francisco Arce: Paraguay 2-2 Sydafrika
Ronaldinho: England 1-2 Brasilien
Anders Svensson: Sverige 1-1 Argentina
I ALT: 9 mål

Er sammenligningen stærk nok til at kunne danne en entydig konklusion? Slet ikke. Der spilles ikke nok kampe til, at sammenligningen er nok statistisk grundlag for en konklusion. Det kan også blot være rent tilfældigt, at der kun blev scoret tre mål på frispark ved VM i Brasilien.

Statistikken viser også, at jo længere vi kommer tilbage i tiden, jo flere frisparksmål bliver der hamret ind i kassen. Måske er det bare en naturlig udvikling i fodbolden, at der bliver scoret færre mål på frispark i dag? Er målmændene blevet bedre? Hvem ved...

Premier League og UEFA indfører sprayen
Til trods for Wesley Sneijders kritik af sprayen har både Premier League og UEFA valgt at gøre brug af den. Med udgangspunkt i vores (tvivlsomme) viden på baggrund af statistikken er der måske en fordel rent bettingmæssigt, vi gøre brug af.

Hvis der ikke bliver scoret så mange gange på frispark, når sprayen er i brug, vil kampene naturligvis blive lidt mere målfattige. Kan det derfor være en idé at spille på målfattige kampe?

Og hvad med spillere, som normalt hamrer et par frisparksscoringer ind hver sæson? Måske kunne det være en fidus at spille imod dem?