Det bjergrige etape-cykelløb Baskerlandet Rundt køres 1.-6. april. Læs Jesper Sørensens gennemgang af ruten, favoritterne og outsiderne...

Imellem endagsklassikerne Flandern Rundt (31. marts) og Paris-Roubaix (7. april) køres denne etapeløbs-perle i Baskerlandet. Fra mandag den 1. april og frem til lørdag den 6. april køres Baskerlandet Rundt, hvor flere markante ryttere konkurrerer i et meget kuperet terræn.

 

Sidste års danske vinder af løbets bjergtrøje, Mads Christensen, er ikke med for Saxo Bank-Tinkoff, men holdet føres til gengæld an af verdens nok stærkeste rytter: Alberto Contador. De danske farver repræsenteres af den ganske habile etapeløbsrytter Jacob Fuglsang (Astana) og Saxo-Tinkoff-hjælperytter Nicki Sørensen.

 

Odds

Der er endnu ingen bookmakere med odds (hverken vinder eller h2h) på Baskerlandet Rundt. Men mon ikke de kommer – hos bookies som Bet365*, Ladbrokes, Unibet*, Sportingbet, NordicBet*.


Tips

Følg BetXperts cykeleksperter og deres eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):


Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk


Ruten

Stigningerne kommer allerede på første etape. Her skal man passere seks kategoriserede stigninger, og den sidste topper med 7 kilometer tilbage af etapen. Det bliver næppe en vild klassementskamp, men de fleste – hvis ikke alle - sprintere må forventes at være sat ud af billedet i finalen.

 

Den letteste etape bliver formentligt anden etape, der godt nok indeholder lidt stigninger, men de sidste ti kilometer er mere eller mindre flade, og de sprintere, der trods alt er med i løbet, skal her kæmpe om sejren.

tredje etape begynder udfordringer for alvor at komme. Rytterne slutter her op ad Le Lejana, der godt nok ikke er jordens hårdeste bjerg, men der bør komme nogle forskydninger på denne stigning. Der er en lille nedkørsel og et fladt stykke før de sidste par hundrede meter stiger ret voldsomt. Eksplosive ryttere som Contador (og normalt Rodriguez) vil elske denne etape.

Herefter kommer den velkendte fjerde etape, der slutter med Arrate-stigningen. De seneste tre udgaver i Baskerlandet Rundt har Samuel Sanchez vundet her. Sidst en anden rytter vandt her var i 2009, hvor Contador snød Sanchez og Evans. I Vueltaen 2012 vandt Alejandro Valverde på denne stigning. Den slutter ikke opad, og det er det, der ofte driller: Det gælder om at få den bedste placering ned ad stigningen på den lille nedkørsel der er. Den med den bedste position med 200 meter igen vinder. Igen bliver det næppe de største tidsforskelle.

Femte etape er fræk. Det er en etape, der er uhyre svær at kontrollere på grund af at det går op og ned hele dagen. Der er 10 kategoriserede stigninger, men der er yderligere fem knolde, der ikke er talt med. I alt er der altså 15 stigninger i forskellige sværhedsgrader. Selvom de sidste 5 kilometer enten går nedad eller er flade, så kan det blive en katastrofal dag for mange.

En 24 kilometer lang enkeltstart slutter det hele på sjette etape. Og selvom det ikke er en bjergenkeltstart, så er det en meget hård en af slagsen, hvor der er tre relativt store stigninger med. Det betyder også at ryttere som for eksempel Joaquim Rodriguez (hvis han havde deltaget), får en chance for at begrænse tidstabet til ryttere, der normalt er bedre i disciplinen, såsom Richie Porte og Alberto Contador. Den favoriserer klassementsrytterne.

Den største favorit

Alberto Contador, Team Saxo-Tinkoff

Alberto Contador anno 2013 har endnu ikke været helt på det niveau, vi ved han kan være på. Det skyldes måske i høj grad at konkurrenterne (primært Sky) har en fyr, der er mindst lige så stærk i øjeblikket. Op til dette løb har han været ramt af sygdom, hvorfor det kan have svækket ham.

Men det er svært at se bort fra ham som den primære favorit til dette løb. Det er i Spanien, han har vundet løbet før, og ruten passer ham ganske godt. Løbet består af flere stigninger, hvor procenterne fordeler sig ujævnt samt en hård enkeltstart, og han bør ende med at være med helt i front i dette løb. Alberto Contador er nemlig altid konkurrencedygtig, og op til dette løb er han flankeret af både Michael Rogers og Roman Kreuziger, hvorfor han kan kontrollere løbet på en anden måde, end han er vant til.

Alberto Contador kører altid efter sejren, og han giver ikke op før enkeltstarten er overstået. Men samtidigt har han også tidligere udtalt, at han vil køre færre løb i år for at give holdkammeraterne – primært Kreuziger, Roche og Rogers – mulighed for at score nogle point. I dette løb bliver det dog enten Contador eller Kreuziger, der skal hente topresultatet.

Øvrige favoritter

Samuel Sanchez, Euskaltel

Samuel Sanchez tog sidste år den samlede sejr i løbet, og få år forinden blev han nummer tre. Han har været med fremme siden 2009, hvor det er blevet til fire etapesejre, fem andenpladser og to tredjepladser.

Sanchez er ikke selv basker, men hans hold er indbegrebet af Baskerlandet, og derfor har Samuel Sanchez i årevis også æret løbet ved at være offensiv og stærk. Han skal forsøge at forsvare titlen, ligesom han vil forsøge at vinde på Arrate for fjerde år i træk. Det er bestemt også muligt med en kuperet rute, hvor han kan gøre brug af hans nedkørselsevner, og samtidigt er den hårde enkeltstart også en fordel for ham i forhold til en flad en af slagsen.

Sanchez kan bestemt vinde løbet, men det kræver også at han rammer samme form som han havde for et år siden. Ellers er konkurrencen trods alt for stærk. Den form kan jeg godt tvivle lidt på: Sanchez satser 100 % på Giro d’Italia i denne sæson, og dermed er formen næppe helt optimal én måned inden det italienske storløb starter.

Richie Porte, Team Sky

Team Skys Richie Porte har fundet formen. Han vandt Paris-Nice og blev nummer to i Criterium International, og han vil naturligvis være en farlig kandidat til dette løb.

En af ulemperne for Richie Porte i dette løb er dog, at Team Sky muligvis får lidt sværere ved at sætte deres stramme tempo op og ned af stigningerne – stigningsprocenterne er nemlig ujævne, og det betyder at man ikke bare kan holde ét tempo hele vejen igennem. Der vil komme en del temposkift, og her vil Contador forsøge at udfordre Team Sky bedst muligt.

Men Richie Porte skal nok være med fremme, og Team Sky vil forsøge at gøre alt for at holde ham så langt fremme før den sidste enkeltstart som muligt.

Bauke Mollema, Blanco Pro Cycling

Personligt tror jeg, at Bauke Mollema kan få et ret godt resultat med hjem fra Baskerlandet Rundt. Sidste år blev han nummer tre i løbet, og jeg synes han har vist ganske meget indtil videre. Han skuffede lidt i Tirreno-Adriatico på konge-etapen, men i Criterium International var han igen med fremme og blev samlet nummer fire.

Det spanske etapeløb passer ham glimrende, og særligt de små, korte stigninger er fint for ham. Han træner op til Amstel Gold Race og de øvrige Ardennere, og derfor er Baskerlandet Rundt en glimrende mulighed for ham.

Han har i flere omgange markeret sig ganske godt på emkeltstarterne, og det at det er en hård en, er absolut en fordel for Mollema. Sidste år blev han nummer to på den hårde enkeltstart, og det kræver en lignende indsats for at vinde løbet, men når Mollema når topformen, kan han reelt være med i toppen af mange, mange løb.

Outsidere

Jurgen van den Broeck, Lotto-Belisol

Belgiske Jurgen van den Broeck er heller ikke en rytter vi må glemme, selvom han er en af dem her, der ofte er med fremme, men som næsten aldrig vinder noget som helst. Han blev nummer 9 i Catalonien Rundt, hvor han på enkelte etaper viste fine ben, men ellers primært så lidt rusten ud.

Han bliver dog assisteret af Jelle Vanendert, der så småt skal til at finde benene forud for Ardennerne, og hvis Jurgen van den Broeck fortsætter den offensive kørsel, så kan han måske levere en lille overraskelse – han har jo sådan set evnerne, men han mangler ofte lige det sidste.

Beñat Intxausti, Movistar

Movistar har givet Rui Costa nummer 51, men Beñat Intxausti er kommet for at vinde dette løb. Baskeren er på hjemmebane, og han har tidligere klaret sig ganske godt med en andenplads i 2010 og en fjerdeplads i 2011. Han har ikke vist så meget i 2013, men det skyldes hans fokus på Giro d’Italia i denne sæson, og derfor vil han ikke være helt på toppen i Baskerlandet Rundt. Han siger dog selv, at han er stærk.

Skulle han svigte, så står Rui Costa nok klar til at få revanche efter Paris-Nice, som han måtte forlade i utide. Rui Costa har i den grad taget store skridt frem i karrieren i løbet af de sidste par år, og Baskerlandet Rundt burde ikke være et løb, han ikke kan være med i.

Roman Kreuziger, Team Saxo-Tinkoff

Team Saxo-Tinkoff har fået Roman Kreuziger før denne sæson, og selvom han måske har lidt problemer med etapeløb over tre uger, så er han helt perfekt til korte etapeløb. Under Tirreno-Adriatico var han en perfekt rytter for Alberto Contador, men en defekt på et centralt sted sendte ham lidt ud af klassementet.

Hvis Riis får arbejdet lidt med hans enkeltstart igen, som i den grad er blevet ringere i løbet af de sidste par år, så kan Kreuziger vinde løb som disse. Sidste år blev han nummer tre i Tirreno-Adriatico og nummer fem i Romandiet Rundt, og tidligere har han vundet løb som Romandiet Rundt og Tour de Suisse.

 

I år skal han mest være hjælperrytter for Alberto Contador, ligesom han er det i dette løb, men hvis han kan holde sig fremme, kan han blive brugt i et taktisk spil, der i den grad kan komme ham til gode. Med navne som Chris Anker Sørensen, Nicolas Roche, Michael Rogers, Jesus Hernandez, Oliver Zaugg og Sergio Paulinho burde han ikke blive opbrugt i en rolle som hjælperytter.

Tejay van Garderen, BMC

Amerikanske Tejay van Garderen vinder sandsynligvis ikke dette løb – dertil er han ikke eksplosiv nok på de små, korte, ujævne stigninger. Men hvis han skulle formå at holde sig til før enkeltstarten, så er der muligvis en chance for at han hiver et godt resultat hjem.

Det skulle dog undre mig hvis hans første etapeløbssejr kom i Spanien. Han har dog vist stabil kørsel, og det er blot et spørgsmål om tid før han for alvor slår igennem med en samlet etapeløbssejr.

Andrew Talansky, Garmin-Sharp

Andrew Talansky fra Garmin har vist fin form i marts, hvor han først blev nummer to i Paris-Nice og dernæst nummer seks i Criterium International. Hans andenplads i Paris-Nice var flot, men det er vigtigt at huske på kvaliteten af feltet: Det kommer ikke til at blive sådan her i dette løb.

Talansky kan muligvis fighte sig til et godt resultat, men han skal have Dan Martin-lignende ben fra Catalonien Rundt for at nuppe den samlede sejr  i løbet. En placering på podiet er dog ikke utænkelig.

Øvrige ryttere

Feltet er fyldt med flere interessante ryttere. Sidste år blev Joaquim Rodriguez nummer to i løbet, men i år er spanieren ikke med. I stedet bliver det Denis Menchov, der skal levere varen for Katusha. Han kommer næppe til at levere Purito-lignende resultater, men han kan gøre det godt.

Garmin har Talansky som kaptajn, men herudover har man tre interessante ryttere som Tom Danielson, Ryder Hesjedal og Christian Vandevelde. Umiddelbart tror jeg mest på at Hesjedal har en chance for at præstere mest her, mens Danielson måske kan levere et fint resultat omkring de ti bedste.

Hos Lampre har man også flere interessante ryttere. Damiano Cunego er det største navn på holdet, og han har vist god form for nyligt i Coppi e Bartali, men det unge talent, Diego Ulissi er måske den rytter, der kan komme til at levere mest i dette løb. Han har vist imponerende takter indtil videre i Paris-Nice og Coppi e Bartali, hvor han vandt – i høj grad takket være Cunego.

Også Team Saxo-Tinkoff har flere interessante ryttere. Foruden Contador og Kreuziger, som nok er dem, der kan levere mest, så har man Michael Rogers og Nicolas Roche, der begge har vist fornuftig form på det seneste, men de har ikke vinderpotentiale, ligesom de nok skal være hjælpere.

Hos RadioShack-Leopard havde man håbet på Chris Horner, men grundet en skade måtte han melde fra. I stedet har man Andreas Klöden og Maxime Monfort, der begge kan præstere på denne rute. Klöden havde været en af de helt store favoritter for få år tilbage, men alderen er vist ved at hente ham.

Slutteligt har vi danske Jakob Fuglsang (Astana). Han vinder næppe, men han har alle redskaberne til at hive endnu en placering hjem blandt de omkring ti bedste ryttere.