Ni grupper af lande giver hinanden ekstraordinært mange point i Eurovision. Trods stramninger af reglerne har alliancer stadig stor indflydelse på afgørelser af Eurovision. BetXpert har set på, hvilke lande, der er på Danmarks hold, og hvilke alliancer, vi er oppe imod.

Ifølge statistikken holder en række naboer sammen i Eurovision. For eksempel har Tyrkiet og Aserbajdsjan konsekvent givet hinanden 12 point, hver gang lejligheden bød sig. Og mellem hhv. Rumænien og Moldova, Cypern og Grækenland samt Serbien og Bosnien/Hercegovina bliver der sendt mere end 11 point frem og tilbage i gennemsnit. Irland og Storbritannien har givet og fået mest fra hinanden. Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Armenien, Georgien og Ukraine deler også mange point. Og sådan kan man blive ved: BetXpert har efterset statistikkerne og fundet ni grupper, der holder med hinanden i Eurovision.

Alliancerne i Eurovision

En af de stærkeste alliancer er mellem Danmark, Sverige og Norge. Når Danmark deltager i semifinalen til årets Eurovision, er Sverige og Norge placeret i den anden semifinale. Det koster 12 point, som Danmark i snit plejer at modtage fra Sverige og Norge. Adskillelsen sker efter en stramning af reglerne, så netop lande, der indbyrdes plejer at dele mange point, bliver seedet og adskilt i semifinalerne. Stramningerne sker efter en skandale i 2022, hvor juryerne i seks lande havde givet hinanden point på en suspekt måde.

Spekulationer om sammenhold og alliancer har været del af Eurovision siden første finale i 1956. Men det nordiske sammenhold er ikke udtryk for snyd, mener chefredaktør Mette Christensen fra Good Evening Europe, Danmarks største nyhedsside med fokus på Eurovision:

”Snakken om alliancer handler i bund og grund om fælles musiktraditioner og i nogle tilfælde om promotion. Jeg tror ikke, vi stemmer på fx Sverige eller Norge som allierede, men at vi stemmer på sange, der ligner det, vi lytter til i dagligdagen.”

Særlig musiktradition eller ej, så er der statistisk belæg for et nordisk sammenhold. Danmark plejer i gennemsnit at modtage 6 point både fra Sverige og Norge, og samlet sender vi lige så mange point retur. Sverige har historisk høstet flest point i sammenholdet – med point fra både Danmark, Norge, Finland, Estland, Letland og Litauen. Danmarks bedste ven i Eurovision er Island, som i gennemsnit giver 8 point til Danmark. Det lover godt for 2023, hvor Island og Danmark deltager i samme semifinale.

Dansk skandale sejr i 1963

Udenlandske medier har flere gange kritiseret det nordiske sammenhold. Kritikken var særlig hård efter finalen i 1963, hvor Danmark vandt med ’Dansevise’ efter norsk hjælp i et bizart forløb, som som ifølge BBC er den største skandale i Eurovisions historie. Meget sent i programmet rettede den norske jury deres point, som allerede var sat på pointtavlen. Norge gav i anden omgang lidt mere til Danmark, så Danmark akkurat rykkede foran Schweiz og vandt. Mette Christensen tror dog ikke, der var snyd i 1963:

”Situationen kunne virke suspekt, men omvendt er den norske talsperson hverken den første eller sidste i Eurovision-historien, som blev forvirret og afgav sine point forkert i første forsøg. Dansevise vandt fortjent,” fastslår Mette Christensen.

Mette Christensen ser dog trods det traditionelle sammenhold en fordel i, at Danmark netop i 2023 er adskilt fra Norge og Sverige:

”Det ville selvfølgelig have været dejligt med et nordisk land mere i Danmarks semifinale, men med Sverige og Norge i den anden semifinale undgår Danmark at dyste mod to stemmeslugere, som jeg betragter som stensikre finalister. Både Sverige, Finland og Norge er blandt favoritterne i 2023. Jeg er helt enig med bookmakerne i, at Sverige stiller med det bedste bidrag. Sverige bør vinde juryafstemningen og ligeledes slutte nær toppen hos seerne."