VM-slutrunden i Rusland er et stort prestigeprojekt, hvor både russerne og den politiske top i Kreml vil vise sig frem fra deres bedste side. Men utilfredsheden ulmer hos det russiske folk. 

I Rusland snakker man ofte om såkaldt køkkensnak. Det er i disse diskussioner, at russernes ærlige mening kommer på bordet. Det er her, de taler frit fra leveren og siger, hvad de virkelig mener. Begrebet stammer fra tiden under Nikita Khrushchev, hvor de sovjetiske familier endelig begyndte at få deres egne familier. Endelig kunne de bo for sig selv og nyde privatlivets fred. I de små lejligheder samledes folk i køkkenerne, hvor de blandt andet begyndte at diskutere politik. Det var her, folk kunne diskutere i fred uden de lange ører, der lyttede med på de statsejede restauranter, cafeer og arbejdspladser.

Den dag i dag lever køkkensnak-kulturen stadig i bedste velgående, og det er derfor det bedste sted at få en russers ærlige mening. Samtidig er det et sted, hvor man virkelig får øjnene op for russernes gæstfrihed. Så snart man er kommet ind i deres hjem, findes der få mennesker, der er venligere. Der sker en transformation fra den kolde facade, der ofte møder en på gaden.

Jeg har haft fornøjelsen af mange af disse køkkensnakke og indenfor de sidste par år, er snakken ofte faldet på årets VM-slutrunde.

Læs også: VM 2018: Status på russisk fodbold anno 2018

Russerne vil vise sig fra deres bedste side

En ting, der altid slår mig, når jeg rejser i Rusland er, hvor meget russerne går op i, hvad andre folk tænker om deres land. Selv små nyheder om Rusland fra Vesten får opmærksomhed, og derfor har befolkningen naturligvis også lagt mærke til de mange negative historier, der huserer i de vestlige medier.

Netop derfor er der også stor fokus på, at landet skal vises frem fra sin bedste side under VM-slutrunden. Russerne er patriotiske og stolte af deres land, og de vil vise Vesten, at deres land slet ikke er så slemt.

Som en russisk sportsjournalist fortalte mig for et par år siden, da jeg spurgte ham om, hvad han så frem til ved slutrunden:

"Vi vil vise Europa vores historie, stolthed og patriotisme. Vi har en rig og lang historie, men det er ikke den samme kultur som i Europa."

Russerne ved udmærket godt, at de fleste i Vesten forbinder landet med overdreven indtagen af vodka, bjørne, racisme og fodboldvold. VM er en oplagt chance for dem til at vise, at landet er meget mere end bare det, da der vil komme tusindvis af turister fra hele verden.

Netop det gjorde landet ved vinter-OL i 2014 i Sotji. Her udstrålede Rusland den tolerance og samhørighed, der hører til et land, der har været multikulturelt i århundreder. Desværre forsvandt tolerancen efterfølgende sammen med opmærksomheden fra verdenspressen. Netop den fare er der mange politiske aktivister, der er opmærksomme på den dag i dag.

"Jeg er ikke i tvivl om, at vores land vil vise sig fra sin bedste side til VM, ligesom vi så i Sotji," fortalte Robert, en venstrefløjsaktivist fra Moskva der aktivt kæmper imod racisme i fodboldverden, mig en kold september-aften for to år siden. "Det var mine drømmes Rusland, vi så under OL. Nu skal vi bare fastholde det."

Mange af de problemer, man normalt forbinder med verdens største land, vil blive gemt væk, imens slutrunden står på. Det store spørgsmål er naturligvis, i hvilken grad de vender tilbage, når kameraerne forsvinder efter finalen.

VM er et prestigeprojekt

Det er naturligvis ikke kun det russiske folk, der vil vise landet frem fra sin bedste side, det vil Kreml i høj grad også. For Vladimir Putin og resten af Ruslands politiske top er VM i fodbold en del af et stort geopolitisk spil. At Rusland kan afholde store sportsbegivenheder som OL og VM viser, at landet igen er en relevant spiller på den internationale scene.

Alt dette bliver dog ødelagt, hvis VM bliver ramt af skandaler. Der har allerede været mange kedelige sager omkring især Vitaly Mutko, men også de russiske forberedelser til slutrunden.

Derfor har Kreml også slået hårdt ned på alle de elementer, der kan skabe dårlige oplevelser for de besøgende fans og journalister. Der er blevet investeret store summer i at forbedre infrastrukturen, og der er blevet hyret og uddannet fodboldguider, der skal hjælpe de mange tilrejsende fans med at navigere rundt i storbyerne. Her er der endda blevet sat engelske skilte op overalt for at hjælpe dem, der ikke kan dechifrere det kyrilliske alfabet.

Der er endda blevet slået hårdt ned på de hooligans, der ved EM i 2016 skadede Ruslands ry i en grad, som selv Mutko har svært ved at matche. Udover indførelsen af et fanregister og fan-ID holder Ruslands sikkerhedstjeneste også vågent øje med hooligansne i sådan en grad, at de ikke har mulighed for at træde så meget som et skridt forkert.

Ikke alle er tilfredse

Selvom størstedelen af russerne ser frem til at vise deres land frem for omverden, har der været utilfredshed med, hvor mange penge slutrunden koster. Da Rusland begyndte forberedelserne til VM-buddet kørte økonomien på skinner, og landet oplevede massiv vækst. Sådan er det ikke længere. Grundet de internationale sanktioner og olieprisens fald oplever befolkningen ikke længere, at de får det bedre og bedre. I 2017 nåede antallet af fattige det højeste antal i mere end ti år, og købekraften er næsten rekordlav. Samtidig er de sociale ydelser på et niveau, der gør det svært at overleve.

Med så store økonomiske problemer er det svært at forsvare at bruge milliarder og atter milliarder af rubler på en slutrunde. Især når ufattelig store summer på nærmest ugentlig basis er blevet svindlet og stjålet gennem korruption, hvilket har gjort turneringen endnu dyrere.

Læs også: VM 2018: Hvad koster en VM-slutrunde?

Mange af de nye byggerier er endda blevet gennemført ved hjælp af billig arbejdskraft fra især de centralasiatiske tidligere sovjetrepublikker. Herfra har russerne set en masseindvandring, hvilket har sænket lønningerne i mange ufaglærte jobs.

Derudover er der standarden af det russiske landshold. Sbornaya, som landsholdet kaldes i Rusland, hører bestemt ikke til verdenseliten for tiden. Faktisk er Rusland det dårligst placerede landshold ved hele VM, og Stanislav Cherchesovs tropper evner simpelthen ikke at begejstre befolkningen for tiden. Landsholdet spiller kedelig fodbold og spillerne er i det store hele uinteressante og overbetalte. Et hurtigt kig på det russiske sociale medie VKontakte afslører et hav af såkaldte memes, hvor der bliver gjort godt og grundigt grin med spillernes lave niveau.

Der er simpelthen blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor landsholdet skal gøre sig til grin på hjemmebane på den største scene, når det er så langt fra at kunne spille med om de sjove placeringer.

Artiklen er den niende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene holdene kan læses her.