Den 9. februar vil den 23. udgave af Vinter-OL blive afholdt i Sydkorea, nærmere bestemt i byen PyeongChang. I denne Vinter-OL optakt har BetXpert taget et blik på historien, de forskellige discipliner der dystes i, og ikke mindst hvor man kan gøre sig forhåbninger om at hente god værdi.

Tilbage i 2011 blev det bestemt at PyeongChang skulle være den 2. Sydkoreanske by til at afholde et OL. I 1988 afholdt Seoul sommerolympiaden, og her 30 år senere får landet så mulighed for også at prøve kræfter med den noget koldere Vinter-OL.

Vinter-OL startede for første gang i byen Chamonix i Frankrig i 1924, og blev siden holdt hvert fjerde år. Eneste undtagelse til den regel var, da den Internationale Olympiske Komite besluttede, at sommer OL og Vinter-OL ikke skulle afholdes i de samme år, men i stedet foregå på skift.  Det betød, at legene i 1992 blev efterfulgt at endnu en omgang i 1994, men derefter har man kørt fast med hvert fjerde år.

  

Det vidste du ikke om Vinter-OL

Siden legenes start i 1924 har 6 sportsgrene været med hver eneste af de 22 lege, men faktisk har ishockey været på det olympiske program 23 gange, da det i 1920 var en del af sommerlegene. Topscoreren er dog kunstskøjteløb, der var med i Sommer-OL både i 1908 og 1920, så sportsgrenen nu har været med 24 gange.

Den levende skiskydningslegende Ole Einar Bjørndaelen er den atlet, der har flest ol-medaljer, da han gennem legene fra 1998-2014 har sikret sig hele 13 medaljer, hvoraf 8 er af guld. Faktisk var Bjørndalen i opløbet til endnu et Vinter-OL, men han blev fravalgt af det norske skiskydningshold.

Speedskateren Eric Heiden, USA, har en enestående rekord, da han i 1980 på hjemmebane i Lake Placid vandt samtlige discipliner hos mændene fra 500m til 10.000m og tilmed slog verdensrekorden på 10.000 meter. Ingen andre har nogensinde vundet 5 guldmedaljer til samme Vinter-OL. Eric Heiden deltog desuden ikke i andre Vinter-OL hverken før eller siden.

De olympiske lege vil gerne hylde mangfoldigheden, men alligevel er nordisk kombineret som den eneste sportsgren kun forbeholdt mænd. Kvinder er planlagt at måtte deltage første gang i 2022.

Ældste deltager og samtidig også ældste medaljevinder er Carl August Kronlund, der i 1924 deltog i curling og vandt en sølvmedalje. Ældste vinder af en guldmedalje er Robin Welsh Senior, der slog Kronlund i finalen og vandt guld.

Ældste modtager af en medalje er Anders Haugen, der grundet en fejl i scoringen først modtog sin bronzemedalje 50 år efter han vandt den i 1924 - i en alder af 83 år.

Den yngste deltager nogensinde til et Vinter-OL var Cecilia Colledge, der i en alder af 11 år og 73 dage i 1932 deltog i kunstskøjteløb. Yngste medaljetager er Kim Yun-Mi der i 1994 vandt OL-guld med Kina i short-track - Yun-Mi var blot 13 år og 85 dage.

Dicipliner ved Vinter-OL

102 konkurrencer fordelt over 15 sportsgrene er på programmet i år. Alle sportsgrene gennemgås i denne Vinter-OL optakt, mens der for flere af sportsgrenene vil være en uddybende optakt. Dem finder du links til under den relevante sportsgrene. De er 15 sportsgrene ved Vinter-OL er:

Alpint Skiløb 

I alpint skiløb dystes der både hos herrer og kvinder i discpilinerne kombineret, styrtløb, storslalom, slalom og Super-G, mens der også er et holdløb, hvor landene er repræsenteret af begge køn og dyster side om side på pisterne.

Alpint skiløb er blandt de ældste sportsgrene i legene, og lige siden 1936 har atleter dystet på pisterne i de velkendte discipliner. Det er også her, vi finder en af vores danske atleter, da Christoffer Faarup deltager for anden gang i vinterlegene. Faarup spås ikke store chancer, men en plads i top 20 er målet.

En anden, der til gengæld er storfavorit hos mændene, er Marcel Hirscher, der spås gode chancer for guld både i slalom og storslalom, mens der forventes mere spænding i styrtløb og Super-G, hvor Aksel Lund Svindal må anses som lille favorit.

På kvindesiden ser legene ud til at blive gode for Mikaela Shiffrin og Lindsay Vonn, der begge er favoritter i hver deres to discipliner.

Vinter-OL Odds: Favoritter i udvalgte discipliner

Bedste odds Bookmaker
Styrtløb for mænd - Aksel Lund Svindal 4,00
NordicBet
Super-G for mænd - Kjetil Jansrud 4,25
Unibet
Slalom for mænd - Marcel Hirscher 2,10
NordicBet
Storslalom for mænd - Marcel Hirscher 1,78
NordicBet
Styrtløb for kvinder - Lindsay Vonn 4,00
NordicBet
Super-G for kvinder - Lindsay Vonn 7,50
NordicBet
Slalom for kvinder - Mikaela Shiffrin 1,22
Unibet
Storslalom for kvinder - Mikaela Shiffrin 3,25
Bwin

Bobslæde 

Dette er i bogstavelig forstand den hurtigste sportsgren i olympisk sammenhæng. Sportsgrenen består af 3 discipliner, hvor mændene dyster med slæder til fire og to personer, mens kvinder kun kører løb med to personer.

Til dette års lege er det ikke favoritter, der har været det store samtaleemne, men i stedet to kvindelige debutanter. For første gang i legenes historie er der nemlig et afrikansk hold med i bobslæde, når Nigeria sender to kørere med hos kvinderne.

Curling 

Curling er måske den sportsgren, de fleste danskere ser frem til. Dels fordi vi har 10 atleter med fordelt på et herrer- og damehold, men også fordi det er den sportsgren, hvor Danmark har vundet den hidtil eneste medalje ved Vinter-OL nogensinde.

Hos herrerne er Danmark repræsenteret ved Team Stjerne, der har Rasmus Stjerne som skipper. Holdet vandt for to år siden VM sølv, og de er blandt outsiderne til en medalje. Der er dog rigtig mange stærke mandskaber med ved legene, hvor de forsvarende olympiske mestre fra Canada er favoritterne.

Vinter-OL Odds: Curling - mænd

Bedste odds Bookmaker
Canada 1,90
Bet365
Sverige 3,50
Bwin
Schweiz 15,00
Unibet
Danmark 50,00
NordicBet

Det er på kvindesiden, at Danmark har fået sin eneste OL-medalje, og i Sydkorea er kvinderne repræsenteret af Team Dupont, der har søstrene Dupont med for anden gang i træk. Danskernes chance for medaljer er dog ikke store, og også her er Canada forsvarende mestre og favoritter til endnu et sæt guldmedaljer.

Vinter-OL Odds: Curling - kvinder

Bedste odds Bookmaker
Canada 2,00
NordicBet
Sverige 5,50
Unibet
Storbritannien 8,00
NordicBet
Danmark 76,00
Unibet

Som noget nyt er der i curling disciplinen mixed doubles, som er en kortere udgave med to personer per hold (en mand og en kvinde), hvor der dystes i otte ender med færre minutter til rådighed end normalt.

Freestyle Skiløb 

Freestyle skiløb er en af de nyeste sportsgrene ved de olympiske lege. Det er en sportsgren, hvor især de nordamerikanske atleter har været dominerende, og hvor der dystes i pukkelpist, aerials, skicross, halfpipe og slopestyle.

I disciplinen halfpipe er Danmark repræsenteret ved grønlandske Laila Friis-Salling, der blevet tildelt en kvoteplads.

Speedskating 

Med 14 discipliner er speedskating den sportsgren med flest discipliner under legene. Mens der er kendte discipliner fra 500 meter op til 10.000 meter, er der også holdkap, hvor der dystes tre mod tre samt den helt nye disciplin, massestart, hvor Danmark har tre atleter til start.

Speedskating er i særklasse en paradedisciplin for hollænderne, der har flest både guld-, sølv- og bronzemedaljer gennem tiderne, og på herresiden er de største favoritter på alle discipliner hollændere, hvor legenden Sven Kramer er storfavorit på både 5.000 meter og 10.000 meter.

På kvindesiden er felterne en del tættere, og især asiaterne har stemplet ind på denne scene.

Læs i øvrigt Nicolai Kristensens optakt til speedskating her.

Ishockey 

Dette er en af de helt tunge sportsgrene, der er på det olympiske program. Ishockey har hos herrerne været med i hele legenes historie, mens det hos kvinderne har været på programmet siden 1998.

Desværre bliver de olympiske lege ikke med spillere fra NHL, da organisationen har offentliggjort, at den ikke vil lade sit kampprogram tilgodese OL. Det betyder, at de allerbedste mandlige spillere ikke er med til legene, og derfor er USA og Canada heller ikke at finde blandt de helt store favoritter.

Vinter-OL Odds: Vinder hos mændene

Bedste odds Bookmaker
Olympiske atleter fra Rusland 2,80
Cashpoint
Canada 6,00
Unibet
Sverige 7,00
NordicBet
USA 15,00
Cashpoint

Hos kvinderne ligner det en tæt kamp mellem USA og Canada, der begge har fået medaljer i alle legene indtil nu og har mødt hinanden i fire finaler. Canada har dog vundet de seneste 4 olympiske lege.

Vinter-OL Odds: Vinder hos kvinderne

Bedste odds Bookmaker
USA 1,85
Unibet
Canada 2,10
Bet365
Finland 21,00
Bet365

Kunstskøjteløb 

Her har vi igen en af de gamle sportsgrene, og faktisk har sportsgrenen været repræsenteret to gange ved sommerlegene inden 1924, hvor det kom med på programmet til Vinter-OL.

I kunstskøjteløb er der en individuel disciplin hos både mændene og kvinderne, men der er også disciplinerne pardans og isdans.

Blandt de helt store favoritter er stortalentet hos herrerne Nathan Chen, der stiller op for USA og har haft en fantastisk optakt. Chen er dog kun 18 år, så spørgsmålet er, om den manglende erfaring kan koste ham.

Kælk 

Kælk er udgaven, hvor køreren enten alene eller sammen med en holdkammerater ligger på ryggen på kælken. Der er en single disciplin hos både mændene og kvinderne, mens der også er en double og en stafet, der kom på programmet i 2014.

Kælk er historisk set blevet domineret af Tyskland, og i Sochi var det da også tyskerne, der nærmest støvsugede alle disciplinerne for medaljer.

Langrend 

Endnu en klassiker når vi snakker skisport og en sportsgren, der har været på det olympiske program siden legenes start i 1924. Sporten er især stor i Skandinavien, hvor Norge og Sverige ofte kæmper en indædt kamp om tronen.

Langrend består af fire discipliner inden for hvert køn - massestart, sprint, individuel og skiathlon samt en holdsprint og en stafet.

Ser man på disciplinerne hos kvinderne, står der Norge og Sverige over hele linjen, når der kigges på favoritter. Hos mændene står der også Norgen på en stor del af disciplinerne, og især Johannes Klæbo ligner en mand, man skal holde meget øje med i dette års lege.

Slutteligt kan det bemærkes, at Danmark også er repræsenteret ved langrend, da Martin Møller stiller op i både skiathlon, 15 km fri og 50 km klassisk.

Læs i øvrigt Nicolai Kristensens optakt til langrend her.

Nordisk kombination 

Nordisk kombination er den eneste sportsgren ved de olympiske lege kun forbeholdt for mænd (kvinderne får adgang i 2022), og den består af både skihop og langrend.

Sportsgrenen består af en individuel konkurrence, hvor atleterne først laver skihop og dernæst løber 10 km langrend. Derudover er der en holdkonkurrence, hvor fire atleter fra hvert land stiller op først i skihop og dernæst i langrend ud fra deres resultater i første disciplin.

Short track skøjteløb 

Short track er endnu en af de nyere sportsgrene, da det kom på programmet i 1992 for både mænd og kvinder. I short track er der på de kortere distancer fire løbere på banen ad gangen, som så løber 500 meter eller 1.000 meter og resultatet over målstregen er så gældende. På 1.500 meter er der så seks-otte løbere på banen.

Udover de individuelle discipliner er der også en stafet, der hos mændene er på 5.000 meter og hos kvinderne på 3.000 meter.

Dette er en sportsgren, hvor Sydkorea har domineret historisk set med 21 ud af 48 guldmedaljer, men en af de mere spektakulære scener udspillede sig, da Steven Bradbury i 2002 vandt Australiens første guldmedalje nogensinde ved Vinter-OL. Det skete ved 1.000 meter disciplinen efter de 3 forankørende løbere alle styrtede i sidste sving, hvorefter Bradbury ubesværet kunne løbe forbi.

Skeleton 

Dette er den halsbrækkende udgave af kælk, hvor atleten ligger på maven med hovedet forrest, mens der køres ned af de stejle løjper med en hastighed på 120 km/t.

Skeleton var første gang med til Vinter-OL i 1928 og herefter 1948, hvorefter det efter en lang pause først kom med igen i 2002, hvor det så har været på programmet lige siden.

Skihop 

Dette er en af de meget velkendte sportsgrene uden for olympisk regi. Skihop har været med i hele legenes historie, men er siden blevet udvidet til at gælde to forskellige bakker til mændene, mens der også er kommet en holddisciplin, og kvinderne fik senest deres disciplin i 2014.

Mens norske Maren Lundby ligner en storfavorit hos kvinderne, så er der til gengæld masser af spænding hos mændene, hvor der ikke er nogen entydig favorit.

Vinter-OL Odds: Vinder hos mændenes store bakke

Bedste odds Bookmaker
Kamil Stoch 3,50
Unibet
Richard Freitag 5,50
NordicBet
Daniel Andre Tande 7,50
Bwin
Stefan Kraft 9,00
Bwin

Skiskydning 

Skiskydning er blandt de nyere sportsgrene i Vinter-OL, da det først kom på programmet i 1960 og 32 år senere blev en del af kvindernes program.

Sportsgrenen er for hvert køn opdelt i disciplinerne individuelt, sprint, jagtstart og massestart. Derudover er der for hvert køn en stafet med fire løbere samt en mixed stafet med to mandlige og to kvindelige løbere.

Hos kvinderne er der lagt op til et stort OL for tyske Laura Dahlmeier, mens det hos herrerne ligner en stor duel mellem Johannes Bøe og Martin Fourcade, der vandt 2 guldmedaljer ved sidste Vinter-OL.

Læs i øvrigt Nicolai Kristensens optakt til skiskydning her.

Snowboard

Snowboard er en nyere sportsgren i olympisk sammenhæng og startede i 1998 med storslalom og halfpipe. Siden er sportsgrenen udvidet til også at omfatte snowboard cross, slopestyle og big air.

Det er typisk amerikanerne, der er med langt fremme i snowboard, men også især Schweiz har taget mange medaljer.

Læs i øvrigt Martin Berg Klenows optakt til herrernes snowboarding her og kvinders snowboarding her.

Holdene

93 hold stiller til start i Sydkorea, og når der bevidst bruges betegnelsen "hold" og ikke "lande", så er det, fordi kun 92 lande stiller op. Rusland er nemlig blevet udelukket fra konkurrencerne, men enkelte russiske atleter har - under strenge krav - fået lov at stille op. De vil optræde under IOC's flag, og som "nationalmelodi" vil OL-hymnen blive spillet og ikke den russiske.

PyeongChang byder i år velkommen til hele seks debutantnationer: Ecuador, Eritrea, Kosovo, Malaysia, Nigeria og Singapore skal alle opleve på tætteste hold, hvordan et Vinter-OL er at deltage i. 

Ved det seneste Vinter-OL, der blev afholdt i Sochi i Rusland, var det vores nordiske venner fra Norge, som hev flest guldmedaljer hjem, da nordmændende stod noteret for 11 medaljer af den fineste karat. Det var ikke nogen stor overraskelse, at Norge løb med de fleste medaljer. Norge er nemlig den mest vindende nation ved Vinter-OL, hvor det er blevet til 329 medaljer gennem de 22 olympiske vinterlege, der har været gennem tiden.

Nogle af de øvrige hold, som vi igen må forvente hiver en del medaljer hjem ved de kommende lege, er Canada og USA. Canada hev hele 10 guldmedaljer og 10 sølvmedaljer i Sochi, mens USA vandt flest medaljer af alle, da det blev til 28 af slagsen.

Flest medaljer ved slutrunden i Sochi, Rusland, 2014:

  Guld Sølv Bronze I alt
Norge 11 5 10 26
Canada 10 10 5 25
USA 9 7 12 28
Rusland 9 3 8 20
Holland 8 7 9 24

Ser man på oddsene hos de forskellige bookmakere, så kan man dog også se frem til at vores tyske naboer kommer til at høste mange medaljer ved legene. 

Vinter-OL Odds: Flest guldmedaljer ved Vinter-OL

Bedste odds Bookmaker
Norge 2,50
Bwin
Tyskland 2,75 Bwin
USA 9,00 Bwin
Canada 15,00
Cashpoint
"Rusland" ("en anden nation" hos bwin*) 21,00
Unibet
Holland 26,00 Bwin
Sydkorea 34,00 Bwin
Frankrig 41,00 Bwin

Sendetidspunkter

Da Vinter-OL som nævnt afholdes i Pyeongchang i Sydkorea, skal man være bevidst om, at der er otte timers tidsforskel mellem byen og Danmark. Det betyder, at der bl.a. er discipliner at se for natteravnene, mens de sidste discipliner på programmet for dagen afsluttes, mens de fleste er på arbejde.

Da DR og Discovery i sommeren 2017 præsenterede deres samarbejde om dækningen af Vinter-OL, sagde nordisk sportsdirektør hos Discovery, Anders Antonsen, at man på Eurosport Player vil kunne se samtlige sportsgrene og begivenheder. I Discoverys aftale med DR indgår det, at de to kanaler hver dækker halvdelen af legene, mens begge kanaler har lov til at sende det, som den anden kanal har eksklusive rettigheder til, så længe det er forskudt.