I den tyrkiske Süper Lig udnyttede Galatasaray i sidste sæson Besiktas’ flotte Champions League-run til at bryde Istanbul-rivalens dominans efter to Besiktas-mesterskaber på stribe. Titelræset synes nu endnu mere åbent inden en ny Süper Lig-sæson, hvor et forandret Fenerbahce lugter blod. Læs BetXperts store Süper Lig-optakt.

Det er sjældent kedeligt at følge med i Süper Lig. Det var det ikke i den forgangne sæson, og foreløbig er der intet, der tyder på, at det bliver tilfældet den forestående sæson.

Galatasaray løb med et fortjent mesterskab i en tæt topstrid med de øvrige Istanbul-traditionsklubber, Besiktas og Fenerbache, og så den nye dreng i topklassen, storsatsende Basaksehir. Besiktas leverede en af de bedste Champions League-kampagner af en tyrkisk klub længe, men det endte med at koste i ligaen.

Her spilles champions league kampene - Se TV-guide

Galatasaray og Besiktas har nu delt de sidste fire mesterskaber mellem sig, men Fenerbahce synes forandret helt ud på ledelsesgangene og ser farlige ud. Og det samme gør en række af de subtopklubber, der bare synes at blive bedre og bedre, mens der endnu engang er lagt op til en gyser i bunden, hvor det er svært at pege på flere end én klar nedrykningskandidat.

I denne artikel kommer en gennemgang af de 18 Süper Lig-hold, som de ser ud små to uger inden sæsonstart anno 2018/2019. Og hav in mente, at jeg opdaterer løbende i takt med nævneværdige transfers eller andre udviklinger.

Süper Lig 2018/2019 odds

Lad os begynde med at se på vinderoddsene. I skrivende stund er det kun Nordicbet og Bet365, der tilbyder spil på vinderen af Süper Lig.

Süper Lig 2018/2019 vinder

Bedste odds Bookmaker
Galatasaray 2,90
Fenerbache 3,00
Besiktas 4,33
Istanbul Basaksehir 11,00
Trabzonspor 41,00
Sivasspor 101,00
Götzepe 101,00
Kasimpasa 151,00
Kayserispor 201,00
Akhisar Belediyespor 251,00
Antalayaspor 251,00
Yeni Malatyaspor 351,00
Bursaspor 351,00
Konyaspor 501,00
Alanyaspor 501,00
Rizespor 1001,00
Ankaragücü 1001,00
BB Erzurum 1001,00

Odds er senest opdateret 31. juli klokken 11:00.

Læs eksperternes spilforslag på årets Champions league

Süper Lig 2018/2019 - Holdene:

Akhisar Belediyespor

Træner: Safet Susic (ny)
Hjemmebane: Spor Toto Akhisar Stadyumu (kapacitet 12.139)
Sidste sæsons placering: 11. plads

Klubben fra Manisa-provinsen var i sidste sæson ikke spået til at gøre det store væsen af sig, men sæson 17/18 endte alligevel med at blive klubbens vel nok mest mindeværdige, da de snuppede en meget overraskende pokaltitel efter et brag en finale mod Fenerbahce. Derfor starter Akhisar også sæsonen tidligt ved at møde Galatasaray i den tyrkiske Super Cup allerede den 5. august.

Der skal dog en overraskelse mindst på linje med pokalsejren til, hvis Akhisar skal indlede sæsonen med en titel på bekostning af de noget mere pokalvante løver fra Istanbul. Der er foreløbig ikke sket det store med Akhisar-truppen, der er blevet en smule tyndere, men til gengæld fået tilgang af den tidligere Galatasaray-spiller Josué.

Men måske det også er rigeligt for Akhisar, der i løbet af sidste sæson vandt frem på en til tider meget solid defensiv og en offensiv, der kun fra tid til anden syntes at være villig til at tage over, når defensiven tog en slapper – som tilfældet blev det i pokalfinalen. Træneren er ny i den forholdsvis ukendte bosnier Safet Susic, men han lader til at holde fast i det defensive koncept -  i hvert fald hvis man skal vurdere ud fra den seneste træningskamp mod Leicester, der endte i en nullert.

Alt i alt synes den minimale transferaktivitet dog bekymrende for Akhisar, der i kraft af pokalsejren skal prøve kræfter med europæisk fodbold for første gang. Bredden er simpelthen for tynd hos et hold, der i forvejen ikke har kunnet jonglere liga og pokal-run til UG. Akhisar er spået en plads midt i tabellen, hvilket virker fair, men det vil ikke undre mig, hvis de får problemer med at nå dertil.

Bemærk i øvrigt, at førstekeeper Milan Lukac misser de første tre ligakampe af sæsonen med karantæne.

Odds på champions league vinderen - Få din bonus nu

Transfers ind:

Elvis Manu (fri transfer fra Genclerbirligi), Avdija Vrsajevic (fri transfer fra Osmanlispor), Güray Vural (fri transfer fra Kayserispor), Josué (klubløs, senest Osmanlispor), Jeremy Bokila (endt lejeaftale med CFR Cluj), Ioan Hora (endt lejeaftaler med Elazigspor).

Transfers ud:

Mugdat Celik (fri transfer til Galatasaray), Orhan Tasdelen (fri transfer til Adana Demirspor), Soner Aydogdu (fri transfer til Istanbul Basaksehir), Olcan Adin (kontraktudløb), Geoffrey Bia (endt lejeaftale med Kayserispor).

Alanyaspor

Træner: Mesut Bakkal (siden februar 2018)
Hjemmebane: Bahcesehir Okullari Arena (kapacitet 10.842)
Sidste sæsons placering: 12. plads

Klubben fra ferieparadiset på den tyrkiske sydkyst har været et fornøjeligt bekendtskab siden ankomsten til Tyrkiets bedste række i 2016. Spillet har oftest været offensivt - til tider grænsende til naivt - og anført af en masse brasilianere heriblandt navnkundige Vagner Love, der efter en forrygende periode i Alanya tog til Besiktas i vinterens transfervindue. Afgangen af klubbens klart største profil tog dog ikke brodden af offensiven, der orkestreres så nydeligt af den tyrkiske landsholdsspiller Emre Akbaba og med brasilianske Junior Fernandes som et utroligt farligt offensivt kort fra wingen.

Akbaba og Fernandes har egentlig niveau til meget mere end en klub, der kredser rundt omkring den nederste del af midten i den tyrkiske ligatabel. Interessen har været der, særligt for Akbaba, men endnu er de to stadig i klubben. Og de har fået selskab af endnu en brasser i Bobo, der er udset til at være en lettere forsinket en-til-en erstatning for Vagner Love i front. Bobo har tidligere været i Tyrkiet af flere omgange og er lidt af en publikumsfavorit i Besiktas, hvor han har tilbragt fem og en halv sæson. Han kommer direkte fra to sæsoner, 54 kampe og 42 mål for Sydney FC i den australske A-League.

Med ham kommer yderligere et par spændende offensive forstærkninger, og da Alanyaspor ikke har mistet de helt store profiler, består deres position som et finurligt, offensivt tænkende mandskab, der på dagen kan bide skeer med de fleste. Foreløbigt har de i de seneste to sæsoner spillet sig flot fri af en tilbagevenden til 1. Lig, men jeg fornemmer, at Alanyaspor har mere at komme efter end blot endnu en position et par placeringer over nedrykningsstregen, som er det, bookmakerne finder mest sandsynligt.

Transfers ind:

Bobo (fri transfer fra Sydney FC), Djalma (fra PAOK), Emre Güral (fri transfer fra Antalyaspor), Kaan Kanak (fri transfer fra Eskisehirspor), Hasan Ayaroglu (fri transfer fra Eskisehirspor), Baiano (fri transfer fra Rayo Vallecano), lejeaftale med Kirikhanespor), Yusuf Coban (endt lejeaftale med Istanbulspor).
 
Transfers ud:

Douglas (fri transfer til Shimizu S-Pulse), Berkan Emir (fri transfer til Göztepe), Emre Nefiz (fri transfer til Adana Demirspor), Lamine Gassama (fri transfer til Göztepe), Mamadou Fofana (til Metz), Birol Parlak (kontraktudløb), Gökay Iravul (kontraktudløb), Wanderson (kontraktudløb).

Se vores Champions league optakt og læs eksperternes vurderinger

Ankaragücü

Træner: Ismail Kartal (siden juni 2017)
Hjemmebane: Osmanli Stadi (kapacitet 19.626)
Sidste sæsons placering: 2. plads i 1. Lig

Den klart mest interessante af i alt tre oprykkere til ligaen denne sæson. Ankaragücü er endelig tilbage i det gode selskab efter to oprykninger på stribe, og det er en sovende kæmpe, der er kommet retur til den bedre række. Klubben er den klart største i Tyrkiets hovedstad og nyder så stor opbakning, at Ankara faktisk ikke lider det store under nu kun at have én klub i ligaen efter at både Osmanlispor og Genclerbirligi endte blandt sidste sæsons nedrykkere.

Udover et enormt passioneret og talstærkt publikum har Ankaragücü noget at have optimismen i, selvom de foreløbig er nødt til at spille deres hjemmekampe på Osmanlispors stadion. Klubben virker for tiden velorganiseret og ditto ledet, hvilket er nok så vigtigt, når grunden til, at de senest forlod Tyrkiets bedste række trods en traditionsrig historie, var finansielle problemer, der gjorde to nedrykninger i træk mere eller mindre uundgåelige, og endte med at sende klubben ned i den tredjebedste række forud for 2013/2014-sæsonen. Her tilbragte de tre sæsoner inden pilen vendte, og klubben gennemgik de nødvendige ændringer for igen at kunne arbejde sig op mod at blive blandt de bedste 18 fodboldhold i Tyrkiet.

Selvom bookmakerne rangerer dem som nedrykningsfavorit sammen med en anden oprykker i Erzurum BB, synes jeg, at Ankaragücü ligner et hold med pæne chancer for overlevelse. Oprykningssæsonen var solid, træner Ismail Kartal med en fortid i Fenerbahce er dygtig, og transfervinduet er foreløbigt blevet brugt meget fornuftigt med tilgang af masser af rutine i stopperen Yalcin Ayhan, en klar offensiv profil i Thievy Bifouma, der kommer fra Sivasspor, og så har man draget nytte af de to øvrige Ankara-klubbers nedtur og hentet en stor profil i hver. Målmand Johannes Hopf er kommet til fra Genclerbirligi og venstreback Tiago Pinto fra Osmanlispor.

Jeg tror, Ankaragücü kan skabe problemer for mange af de øvrige hold i ligaen – særligt på hjemmebane. Man har set frem til en Süper Lig-retur i mange år, så forvent en utrolig stemning, når de forsvarende mestre fra Galatasaray gæster Osmanli Stadi i sæsonåbneren.

Transfers ind:

Johannes Hopf (fra Genclerbirligi), Tiago Pinto (fra Osmanlispor), Youness Mokhtar (fri transfer fra PEC Zwolle), Yalcin Ayhan (fri transfer fra Osmanlispor), Thievy Bifouma (fri transfer fra Sivasspor), Mostapha El Kabir (fri transfer fra Antalyaspor), Ricardo Faty (fri transfer fra Bursaspor), Alper Önal (fri transfer fra Manisaspor), Ali Sinan Gayla (endt lejeaftale med Muglaspor).

Transfers ud:

Hasan Kaya (til Yeni Orduspor), Emre Koyuncu (til Altay), Ferhat Kiraz (fri transfer til Eskisehirspor), Gencer Cansev (fri transfer til Altay), Ali Sinan Gayla (fri transfer til Ofspor), Marc Kibong Mbamba (fri transfer til Denizlispor), Yusuf Abdioglu (fri transfer til Hatayspor), Abdülkadir Kayali (kontraktudløb), Metin Ilhan (kontraktudløb), Lanre Keheinde (kontraktudløb), Umut Nayir (endt lejeaftale med Osmanlispor), Tonia Tisdell (endt lejeaftale med Osmanlispor).

Antalyaspor

Træner: Bülent Korkmaz (ny)
Hjemmebane: Antalya Stadyumu (kapacitet 32.539)
Sidste sæsons placering: 14. plads

Klubben fra Tyrkiets andet store ferieparadis på sydkysten står for mig som ét stort spørgsmålstegn. Det tegnede ellers til tider så godt, da klubben gik ind til den forgangne sæson med en imponerende og overraskende 5. plads fra sæson 2016/2017 i ryggen og med en yderst velspillende Samuel Eto’o som både topscorer og playmaker. Og i løbet af sæsonen så det også fint ud. Selveste Leonardo blev hentet ind som træner, og et nyt stort træningsanlæg stod klar til at blive brugt af en stor, kompetent sportslig sektor med blandt andre den danske tidligere Juventus-assistent Jens Bangsbo blandt de ansatte. Eto’o, Leonardo og Bangsbo er dog for længst væk, og det er meget symptomatisk for klubben, der det seneste halve år har været på en lang nedtur.

I januar rygtedes der om en presset økonomi og fluks smuttede de store løntunge profiler i Eto’o, Samir Nasri og Jeremy Menez. Førstnævnte til Süper Lig-rivalen Konyaspor. Resultatet blev en sæson, hvor Antalyaspor aldrig rigtigt kunne se sig fri af nedrykningsdyndet, og slutteligt endte holdet på en 14. plads kun fem point over stregen.

Og hvor står Antalyaspor så nu? Der er ikke blevet hentet mærkbar forstærkning hverken i dette vindue eller i det seneste, hvor man som nævnt led under profilflugt. Tværtimod er truppen blevet noget tyndere, da de tre faste startere Sakib Aytac, Johan Djourou og Deniz Kadah ikke længere er i klubben. Læg dertil Zeki Yildirim, der godt nok fik sin sæson smadret af skader, men som alligevel spillede fem ud af de otte kampe han var klarmeldt til – heriblandt tre med anførerbindet.

Bookmakerne har Antalyaspor til at blive en del af det ingenmandsland, der ligger mellem midten og placeringerne lige over nedrykningsstregen. Det virker jævnfør ovenstående en kende gavmildt. Antalyaspor var i en dårlig forfatning, da sæsonen sluttede, og jeg ser ikke, at sommeren har gjort noget godt for dem – tværtimod. Der skal en solid slutspurt på transfermarkedet til, hvis ikke jeg skal kalde dem en mulig – overraskende, måske, men jeg vover pelsen – nedrykningskandidat.

Transfers ind:

Aly Cissokho (fra Yeni Malatyaspor), Serdar Özkan (fri transfer fra Genclerbirligi), Osman Celik (endt lejeaftale med Karabükspor), Jean-Armel Drolé (endt lejeaftale med Ümraniyespor), Kenan Horic (endt lejeaftale med Pafos FC), Dogukan Sinik (endt lejeaftale med Kemerspor).

Transfers ud:

Sandro (til Benevento), Deniz Kadah (til Göztepe), Fikret Sevilgen (fri transfer til Koznan Belediye), Mostapha El Kabir (fri transfer til Ankaragücü), Sakib Aytac (fri transfer til Kayserispor), Milan Jevtovic (fri transfer til Røde Stjerne Beograd), Johan Djourou (fri transfer til SPAL), Emre Güral (fri transfer til Alanyaspor), Zeki Yildirim (kontraktudløb), Saso Fornezzi (kontraktudløb).

Besiktas

Træner: Senol Günes (siden juni 2015)
Hjemmebane: Vodafone Park (kapacitet 41.903)
Sidste sæsons placering: 4. Plads

Efter to mesterskaber i træk endte Besiktas helt uden for podiet i en forgangne sæson, der alligevel endte med at blive en succes. Klubben red på en bølge af Champions League-succes, der ikke oftest ses fra en tyrkisk klub, da det blev til en førsteplads i gruppe G foran Monaco, FC Porto og RB Leipzig, inden Bayern München viste sig alt for stor en mundfuld i ottendedelsfinalen. Oven i det bød sæsonen på et rekordsalg af topscorer Cenk Tosun, en stor profit på førstemålmand Fabri - begge til Premier League - og måske et nyt stort salg af den nykronede VM-sølvvinder Domagoj Vida, der blev hentet på en fri transfer i vinter og har brugt sommerens slutrunde på at skyde sin markedsværdi i vejret.

Alt sammen meget flot, men tilbage står, at Besiktas fik en fjerdeplads i ligaen og er blevet mange profiler fattigere det sidste halve år. Og værst af alle er det med holdets klart største profil de seneste to sæsoner, brasilianske Talisca, der var lejet i Benfica, og som det ikke lykkedes at få købt permanent, inden han smuttede til Kina tidligere på sommeren.

Besiktas’ sæson er allerede startet med en pligtsejr på Færøerne over B36 Torshavn i Europa League-kvalifikationen, men foreløbigt er det et decimeret Besiktas-mandskab, der ser frem mod ligastarten. Der er blevet købt ind til bredden, men så heller ikke mere. Sikkert er det, at der skal købes ind til målmandsposten, og mens den del er Senol Günes’ metier og dermed ikke noget stort problempunkt (Günes var målmand i sin aktive karriere og har en flot track record, når det kommer til at udvikle og sælge keepere, altså senest Fabri, der blev hentet på en fri transfer og nu er solgt til Fulham for €6 millioner), så virker angrebet ikke afstemt. Den tidligere Real Madrid-, Manchester City- og Valencia-spiller, Alvaro Negredo, har været et stort flop siden ankomsten til Istanbul, og selvom han stadig er at finde i truppen, har Günes haft travlt med alt andet end at erklære sin tillid til spanieren.

Der burde være stort potentiale i Vagner Love, som har været fantastisk andetsteds i Tyrkiet for Alanyaspor, og som på papiret ligner en god afløser for Cenk Tosun, men det har bare ikke klikket siden ankomsten i vinter. Eneste angriber på en opadgående formkurve er canadiske Cyle Larin, der er et ubeskrevet blad i Europa, og som blev hentet ind for sent på sæsonen til for alvor at kunne vise sit værd, men som er kommet til Tyrkiet ledsaget af store ord fra Günes og co. Larin har slået til i træningskampene og kunne være et frækt bud på en førsteangriber, nu hvor hverken Negredo eller Love griber chancen.

Ikke desto mindre ophører problemerne ikke her for Besiktas, for midtbanen mangler ikke kun kreativiteten (og målene) før eksemplificeret ved Talisca, for væk er også midtbaneankeret og FCK-favorit Atiba Hutchinson – om end det ikke er komplet udelukket, at den kontrakt, der udløb, da juni blev til juli, bliver erstattet med en ny.

Alt i alt ville det være højst overraskende, hvis ikke den karismatiske og altid udadvendte Besiktas-præsident, Fikret Orman, får markeret sig med mindst et par handler, inden vinduet smækker i, for der skal noget til, hvis Besiktas skal få skovlen under de store Istanbul-rivaler Fenerbahce og Galatasaray, der var lige en tand for stærke i den seneste sæson, og som ikke er blevet svækkede. For svækket, det er Besiktas til gengæld.

Transfers ind:

Umut Nayir (fra Osmanlispor), Dorukhan Toköz (fri transfer fra Eskisehirspor), Güven Yalcin (fri transfer fra Bayer Leverkusen), Enzo Roco (fri transfer fra Cruz Azul), Orkan Cinar (endt lejeaftale med Konyaspor), Aras Özbiliz (endt lejeaftale med Sheriff).

Transfers ud:

Fabricio Ramirez (til Fulham), Dusko Tosic (til Guangzhou R&F), Matej Mitrovic (til Club Brügge), Pedro Franco (fri transfer til CD America), Denys Boyko (fri transfer til Dynamo Kiev), Atiba Hutchinson (kontraktudløb), Talisca (endt lejeaftale med Benfica), Atinc Nukan (endt lejeaftale med RB Leipzig).

Bursaspor

Træner: Samet Aybaba (ny)
Hjemmebane: Bursa Büyüksehir Belediye Stadyumu (kapacitet 43.331)
Sidste sæsons placering: 13. plads

Der er potentiale til så meget i Bursaspor, men endnu er det mest positive omtale, der er tilfaldet klubben de seneste par, om stadionet, hvis facade er formet som en krokodille. Bursaspor er den eneste klub, der har formået at bryde Istanbul-monopolet på mesterskabet i indeværende årtusinde. Klubben fra byen, der kun ligger 200 kilometer syd for Istanbul, strøg til tops i 2010, men formåede aldrig rigtigt at vedholde momentum, og de seneste to sæsoner har nedrykningsspøgelset sågar hjemsøgt det noget aparte udseende Bursa-stadion. Forrige sæson var klubben endda tæt på at rykke ned på sidste spilledag.

Det er ellers en udmærket trup, Bursaspor har kunnet mønstre de seneste år, men væk er nu klubbens bedste spiller, anfører, talisman og kulturbærer, Pablo Batalla, der nu står kontraktløs, men som endegyldigt har sagt farvel til fansene i Bursa. Det efterlader Bursaspor med et stort hul på midtbanen, der udvides af yderligere et par afgange, mens der ikke er blevet hentet imponerende med kvalitet den anden vej. Men faktisk burde den nuværende trup alligevel være nok til en midterplacering – så meget har Bursaspor simpelthen underpræsteret de seneste år. Kombineret med et altid talstærkt hjemmepublikum, der gør Bursa til et svært sted at spille, bør det betyde, at holdet ikke spiller sig i fedtefadet igen, men det er mere end almindeligt svært at se, hvordan de i den nuværende forfatning skal nærme sig subtoppen.

Transfers ind:

Stéphane Badji (fra RSC Anderlecht), Allano Lima (lejeaftale med Estoril), Jani Atanasov (fra Akademija Pandev), Aytac Kara (fri transfer fra Trabzonspor), Boban Jovic (endt lejeaftale med Slask Wroclaw), Tomas Necid (endt lejeaftale med Slavia Prag), Paschal Onyedika Okoli (endt lejeaftale med Celik Zenica), Yaya Sané (endt lejeaftale med Auxerre), Berat Jonathan Ustabasi (endt lejeaftale med Yesil Bursa), Kofi Amoako Atta (endt lejeaftale med Giresunspor), Okan Kocuk (endt lejeaftale med Istanbulspor), Ozan Kökcü (endt lejeaftale med Waalwijk).

Transfers ud:

John Bostock (til Toulouse), Dzon Delarge (til Qarabag), Ibrahim Serdar Aydin (til Bayrampasa), Sinan Bakis (fri transfer til Admira Wacker), Ricardo Faty (fri transfer til Ankaragücü), Rüstü Hanli (lejeaftale med Adana Demirspor), Serdar Kurtulus (kontraktudløb), Pablo Batalla (kontraktudløb), Gheorghe Grozav (kontraktudløb), Cristóbal Jorquera (kontraktudløb), Emmanuel Badu (endt lejeaftale med Udinese), Moussa Sow (endt lejeaftale med Shabab Dubai), Mikel Agu (endt lejeaftale med FC Porto).

BB Erzurum

Træner: Mehmet Altiparmak (siden november 2017)
Hjemmebane: Erzurum Kazim Karabekir (kapacitet 23.700)
Sidste sæsons placering: 5. plads i 1. Lig (oprykkere efter playoffs)

Ligaens helt store underdog efter min mening – de bliver nemlig vurderet stort set lige med Ankaragücü hos bookmakerne, men her har jeg nu alligevel noget større tiltro til Ankaragücü.

Erzurum var den største overraskelse i sidste sæsons 1. Lig. I første omgang da de som oprykkere fra 2. lig tilspillede sig en playoff-plads om en billet til Süper Lig, og i anden omgang da de vandt omtalte billet foran stærke mandskaber som Boluspor, Ümraniyespor og Gaziantep FK. Det sikrede dem den tredje oprykning på lige så mange sæsoner! Således spillede BB Erzurum i Tyrkiet fjerdebedste række så sent som i 2015/2016-sæsonen.

Selvom de har fyldt godt op undervejs, kan det ikke undgå at sætte sine spor, og de har da også et mandskab, der har visse mangler forstået på den måde, at ingen skiller sig ud. Holdet kendetegner sig ved at være en sammentømret enhed, og det skal være det, der bærer Erzurums, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at lave den store overraskelse, som en forlængelse af livet i Süper Lig vil være.

Enheden skal findes i defensiven, for mens den er intakt, er offensiven væk. Ud af det hold, der for to måneder siden sikrede oprykningen i playoff-finalen mod Gaziantep FK, er kun én af de forreste fem spillere stadig at finde i klubben. Godt nok er det topscorer Erhan Celenko, men væk er blandt andre den noget vigtigere vicetopscorer og kaptajn Mert Nobre, der har valgt at blive i 1. Lig og spille for nedrykkede Genclerbirligi.

Dog har Erzurum handlet fornuftigt og hentet etablerede Süper Lig-spillere ind i form af Özer Hurmaci, Egemen Korkmaz og Léo Schwechlen. På papiret står de dermed ikke svækket, men problemet er netop, at de i høj grad har brug for den homogenitet, de fremviste i sidste sæson, og her er al forandring ikke en fryd - snarere det modsatte.

Transfers ind:

Sefa Akgün (fra Trabzonspor), Jasmin Scuk (fra Slavia Prag), Emrah Bassan (fra Vitória Setúbal), Ibrahim Akdag (fra Ümraniyespor), Gilles Sanu (fri transfer fra SCO Angers), Lennart Thy (fri transfer fra Werder Bremen), Ibrahim Sehic (fri transfer fra Qarabag), Arsen Khubulov (fri transfer fra Anzhi), Léo Schwechlen (fri transfer fra Göztepe), Egemen Korkmaz (fri transfer fra Istanbul Basaksehir), Özer Hurmaci (fri transfer fra Osmanlispor).

Transfers ud:

Halil Ibrahim Tuna (til Sanliurfaspor), Demba Savage (til FC Honka), Metin Yüksel (fri transfer til Altay), Erman Bulucu (fri transfer til Altay), Abdulkadir Özdemir (fri transfer til Adanaspor), Mert Nobre (fri transfer til Genclerbirligi), Selim Aydemir (kontraktudløb), Burhan Eser (kontraktudløb), Ahmet Altin (kontraktudløb), Christian Bekamenga (kontraktudløb).

Fenerbahce

Træner: Philip Cocu (ny)
Hjemmebane: Ülker Stadyumu FB Sükrü Saracoglu Spor Kompleksi (kapacitet 50.509)
Sidste sæsons placering: 2. plads

Her er vi nået til det hold, jeg ser allermest frem til at følge i opstarten af den nye sæson. For der er så sandelig sket noget i Fenerbahce hen over sommeren. Og det, kombineret med en titelsult, der ikke er blevet stillet i fire sæsoner, skaber grobund for et Fenerbahce, der for mig at se er den helt store bejler til titlen efter Galatasaray.

Forandringerne er begyndt helt oppe i toppen. Efter 20 år med Aziz Yildirim på den mest magtfulde position i klubben, præsidentposten, blev den 65-årige ingeniøruddannede vippet af pinden til fordel for den yngre, charmerende og Harvard-uddannede Ali Koc, der kommer ud af en af Tyrkiets mest velhavende familier. Under løfter om forandring og succes blev Koc stemt ind med stemmerne 16.000 mod 4000 for Yildirim.

Også på de sportslige ledelsesgange blæser der helt nye vinde. Damien Comolli er kommet til som ny sportsdirektør og han kommer med et CV, hvorpå der står Liverpool, Tottenham og Arsenal. Comolli er manden, der hentede navne som Luiz Suarez, Gareth Bale og Luka Modric til toppen af Premier League. Comolli skal arbejde tæt sammen med Fenerbaches nyudnævnte cheftræner, Philip Cocu, der kommer direkte fra at have fejret det hollandske mesterskab med PSV.

Stilen synes allerede lagt klart ud. Der skal satses yngre. I hvad der kunne ligne en mindre magtdemonstration, formåede Comolli hurtigt at hente to af Tyrkiets mest talentfulde spillere fra det anerkendte talentakademi Altinordu, der senest har produceret AS Roma-kometen Cengiz Ünder. Fenerbahce råder nu over målmand Berke Özer, der har været i Manchester Citys søgelys og af The Guardian er kåret som et af de 60 største fodboldtalenter i verden, og den hurtige og driblestærke fløj Baris Alici. Talenter, som stort set alle de store tyrkiske klubber har bejlet til længe, til trods for, at de fleste iagttagere regnede med, at deres næste destination ville være udenlands. Så kom Comolli og bum! Özer og Alici blev Fenerbahce-spillere.

Det betyder dog ikke, at Fenerbahce er gået helt væk fra noget af det, de tyrkiske klubber er bedst kendt for uden for landets grænser. Nemlig at hente store navne uden for spillernes respektive karrierepeak. Men det bliver gjort med større omhu, end det set i bagspejlet var tilfældet med eksempelvis Robin Van Persie, der aldrig blev den store folkehelt i Kadiköy på den asiatiske del af Bosporus-strædet i Istanbul. Eneste navnkundige spiller, der foreløbigt er hentet ind, er Swansea-spilleren André Ayew. Et etableret Premier League-navn, nuvel, men han er ikke hentet ind udelukkende for CV’et. Dertil ville Fenerbahce sagtens kunne få det større og mere pompøst. Det tyder på, at der er en plan.

Derudover har Fenerbahce formået at holde sammen på en trup, der gjorde det fornuftigt og vandt sølv i et tæt kapløb med Galatasaray, men som alligevel manglede den sidste eksplosivitet. Jeg ser Fenerbahce som enormt forstærkede uden for kridtstregerne, hvilket, i et fodboldgalt land som Tyrkiet, ikke betyder så lidt igen.

Transfers ind:

Berke Özer (fra Altinordu), André Awey (lejeaftale med Swansea), Baris Alici (fra Altinordu), Ferdi Kadioglu (fra NEC Nijmegen), Salih Ucan (endt lejeaftale med FC Sion), Beykan Simsek (endt lejeaftale med Sakaryaspor), Ahmethan Köse (endt lejeaftale med Boluspor).

Transfers ud:

Fernandao (til Al-Wahda), Vincent Janssen (endt lejeaftale med Tottenham), Luis Neto (endt lejeaftale med Zenit).

Galatasaray

Træner: Fatih Terim (siden december 2017)
Hjemmebane: Türk Telekom Stadyumu
Sidste sæsons placering: 1. Plads

Efter to mesterskabsløse sæsoner viste Galatasaray sig som det stærkeste hold i den forgangne sæson og vandt titlen efter et tæt kapløb med de øvrige store Istanbul-klubber. Alligevel kan der ikke herske den store tvivl om, at Galatasaray endte som fortjente mestre. Det skal som så ofte før tilskrives ’Imparator’ – kejseren – Fatih Terim. Svingende spilkvalitet (men påfaldende pæn pointhøst til trods) blev udslagsgivende for, at klubben næsten midtvejs i sæsonen skilte sig af med den tidligere Juventus-stopper Igor Tudor og i stedet ansatte Terim, der dermed tog hul på sin fjerde tørn i klubbens trænersæde.

Det endte som ønsket. Terim kørte mesterskabet hjem, og nu er Galatasaray favoritter til at gøre det igen. Truppen har været igennem en gang sommerrengøring og står måske en anelse tyndere i bredden, men til gengæld med hvad der ligner en stærkere startellever, efter at det nigerianske stortalent Henry Onyekuru er kommet til på en lejeaftale fra Everton og har gjort det fremragende i de foreløbige træningskampe.

Galatasaray er fortjente favoritter til at genvinde titlen, men jeg synes, kapløbet med Fenerbahce er tættere, end bookmakerne vurderer. Galatasaray havde enorme problemer med at fokusere på andet end ligaen i sidste sæson, og endte i et pinligt, tidligt Europa League-exit til miniputterne fra Östersunds FK (der siden endte med at blive en af turneringens helt store kæledægger). Det kan blive Galatasarays akilleshæl igen i denne sæson, hvor prøvelsen er endnu hårdere i form af Champions League. Se selv, hvad det betød for et ellers stærkt besat Besiktas-mandskab.

Transfers ind:

Henry Onyekuru (lejeaftale med Everton), Mugdat Celik (fri transfer fra Akhisar Belediye), Lionel Carole (endt lejeaftale med Sevilla), Ismail Cipe (endt lejeaftale med Tuzlaspor), Volkan Pala (endt lejeaftale med Adliyespor).

Transfers ud:

Luis Pedro Cavanda (til Standard Liege), Yasin Öztekin (fri transfer til Göztepe), Koray Günter (fri transfer til Genoa), Eray Iscan (kontraktudløb), Cedric Carrasso (kontraktudløb), Iasmin Latovlevici (kontraktudløb), Hakan Balta (karrierestop), Jason Denayer (endt lejeaftale med Manchester City).

Göztepe

Træner: Bayram Bektas (ny)
Hjemmebane: Bornova Stadi (kapacitet 12.500)
Sidste sæsons placering: 6. plads

Oprykkerne fra Izmir klarede sig fortrinligt med en 6. plads. Dermed var en hurtig retur til 1. Lig aldrig aktuel. Den relativt lille, intime hjemmebane har vist sig som et stærkt våben, og Göztepe er et svært sted at spille for alle øvrige tyrkiske klubber.

Spørgsmålet er dog, hvad ambitionen nu er for Göztepe. Undervejs i sæsonen mistede klubben sin suveræne topscorer Adis Jahovic til Konyaspor, og det led Göztepe af i sæsonafslutningen. Der har været en del udskiftning i truppen henover sommeren, hvilket gør det svært at vurdere, om Göztepe står styrket eller svækket. Samtidig skilte klubben sig noget overraskende af med træner Tamer Tuna kort efter den sidste kamp i sæsonen. Tuna kom direkte fra en assistentrolle under Senol Günes hos Besiktas og som et af Tyrkiets mest spændende trænernavne. På papiret gjorde han det fantastisk i sin debut med Göztepe, men nu er han så hos Sivasspor.

I stedet er det Bayram Bektas, der fører Göztepe ind til den nye sæson. Han førte Ümraniyespor frem til oprykningsplayoffs i 1. Lig i sidste sæson, men er helt uprøvet i Tyrkiets bedste række. Det, kombineret med den store udskiftning og at Göztepe endnu ikke har løst problemet på angriberpositionen, gør, at jeg har meget svært ved at vurdere dem inden sæsonstart.

Transfers ind:

Samed Kaya (fra Menemen Belediye), Deniz Kadah (fra Antalyaspor), Yasin Öztekin (fri transfer fra Galatasaray), Alpaslan Öztürk (fri transfer fra Elazigspor), Berkan Emir (fri transfer fra Alanyaspor), Fausto Grillo (fri transfer fra Vélez Sarsfield), Lamine Gassama (fri transfer fra Alanyaspor), Famoussa Koné (endt lejeaftale med FK Gabala), Salim Iyik (endt lejeaftale med Bodrumspor), Ismail Köse (endt lejeaftale med Manisa BB), Göktug Bakirbas (endt lejeaftale med Manisaspor).

Transfers ud:

Fethi Özer (til Menemen Belediye), Demba Ba (fri transfer til Shanghai Shenhua), Canberk Dilaver (fri transfer til Samsunspor), Rajko Rotman (fri transfer til Kayserispor), Selcuk Sahin (fri transfer til Genclerbirligi), Léo Schwechlen (fri transfer til BB Erzurum), Emre Can Coskun (fri transfer til Adanaspor), Ömer Sismanoglu (fri transfer til Yeni Malatyaspor), Yavuz Aygün (lejeaftale med Karabükspor), Günay Güvenc (kontraktudløb), Tuncay Kilic (kontraktudløb), Sabri Sarioglu (kontratudløb), Tanju Kayhan (kontraktudløb), Milos Kosanovic (endt lejeaftale med Standard Liege).

Istanbul Basaksehir

Træner: Abdullah Avci (siden juni 2014)
Hjemmebane: 3. Istanbul Basaksehir Fatih Terim (kapacitet 17.300)
Sidste sæsons placering: 3. plads

Nu skal det snart være for storsatsende Istanbul Basaksehir. Klubben har store ambitioner og penge at bruge, men det har været så som så med at indfri mesterskabsdrømmene. Efter en andenplads i 2016/2017 og en række store transfers kulminerende med tilføjelsen af Tyrkiets største fodboldstjerne Arda Turan, lignede de en førsteudfordrer til Besiktas forud for 2017/2018. Det hele endte dog i en under omstændighederne skuffende tredjeplads, hvilket blev så tydeligt illustreret ved førnævnte Turan, der i tredjesidste spillerunde overfusede en linjedommer og så rødt. 12 dage i skammekrogen. Dermed må Basaksehir undvære sin største profil i mere end den første fjerdedel af sæsonen.

Og hvor efterlader det så Istanbul Basaksehir forud for den kommende sæson? Ikke med de samme positive vibes fra omverdenen, som det har været tilfældet forud for de seneste sæsoner (selvom mange tyrkiske fodboldfans har svært ved at snuppe Basaksehir for klubbens hurtige indtræden i toppen af tyrkisk fodbold og manglende fodboldhistorie). Truppen er stadig stærk, træneren er stadig en af de bedste af slagsen i Tyrkiet, men alligevel rangeres Basaksehir som det fjerdebedste hold i rækken, med en klar distance op til de mere traditionsrige og vindende Istanbul-klubber.

Dog er der ikke noget, der tyder på, at det skal blive til andet end en placering i toppen. Som sagt er klubben stadig stærk – ingen profiler er smuttet, mens der til gengæld er hentet lidt ekstra ind til bredden på midtbanen i form af den tidligere Borussia Dortmund- og FC Köln-spiller Milos Jojic. Forvent derfor ikke mindre af Basaksehir, end de har præsteret de seneste to år – men vid, at ambitionen er til mere. Og det kan i sidste ende være den kontrast, der koster.

Istanbul Basaksehir til at vinde mesterskabet til odds 11 hos Nordicbet*.

Lige knap 10% på et Basaksehir-mesterskab synes jeg ikke er helt af vejen. Det bliver uden den store stjerne Arda Turan til de første 10 kampe, men truppen er bred, og kan de højne bundniveauet, der sidste sæson kostede de udslagsgivende point mod holdene fra den nederste halvdel af tabellen, kan Basaksehir blande sig helt i toppen og måske tage det sidste stik.

Transfers ind:

Milos Jojic (fra FC Köln), Soner Aydogdu (fri transfer fra Akhisar Belediye), Altug Tas (endt lejeaftale med Bandirmaspor), Cheikhou Dieng (endt lejeaftale med FK Spartak Subotica).

Transfers ud:

Okan Saracoglu (lejeaftale med Pendikspor), Atabey Cicek (lejeaftale med Ümraniyespor), Yaren Sozer (lejeaftale med Erokspor), Egemen Korkmaz (fri transfer til BB Erzurum), Mehmet Batdal (kontraktudløb), Musa Muhammed (kontraktudløb).

Kasimpasa

Træner: Kemal Özdes (siden september 2016)
Hjemmebane: Recep Tayyip Erdogan Stadyumu (kapacitet 14.234)
Sidste sæsons placering: 8. Plads

Den klare lillebror blandt de fem Istanbul-klubber i Süper Lig gjorde det ganske fornuftigt med en ottendeplads i den forgangne sæson. Klubben fra storbyens havnekvarter har positioneret sig som et solidt midterhold, og mindre bør der ikke forventes af holdet, der har en stærk hjemmebane, hvor de særligt har det med at overraske mod de største klubber. Selvom Istanbul-derbies i Kasimpasa ikke er de mest imødesete, kan de være lige så konkurrencedygtige som de øvrige.

Stabiliteten ser Kasimpasa ud til at tage med ind i 2018/2019 – og måske endda med mulighed for mere. Kemal Özdes er dygtig og har nu været ved roret i to år, og klubben har endelig et stjernefrø i egyptiske Trezeguet, der efter et fantastisk lejeophold er blevet hentet permanent i Anderlecht. Han var ikke blot en af Kasimpasas, men hele ligaens største profiler i sidste sæson.

Transfers ind:

Ugurcan Yazgili (fri transfer fra Bucaspor), Abdul Khalili (fri transfer fra Genclerbirligi), Özgür Cek (fri transfer fra Rizespor), Kubilay Akyüz (endt lejeaftale med Eyüpspor).

Transfers ud:

Burak Turan (til 24 Erzincanspor), Ahmed Ildiz (fri transfer til Yeni Malatyaspor), Kadem Yasar (fri transfer til Altinordu), Franck Etoundi (kontraktudløb), Jhon Murillo (endt lejeaftale med Benfica), Bernard Mensah (endt lejeaftale med Atletico Madrid), Kenneth Omeruo (endt lejeaftale med Chelsea).

Kayserispor

Træner: Ertugrul Saglam (siden maj 2018)
Hjemmebane: Büyüksehir Belediyesi Kadir Has (kapacitet 32.864)
Sidste sæsons placering: 9. plads

Det her kan lyde underligt med et hold, der endte på en 9. plads i en sæson, hvor to oprykkere endte højere, men Kayserispor var for mig den største positive overraskelse i sidste sæson. Der var ikke den store tiltro til klubben fra byen, der er placeret lige midt i Tyrkiet, men de formåede at strikke en utrolig stabil og ofte seværdig spillestil sammen under den karismatiske rumænske træner Sumudica, men holdet gik fuldstændig ned, da foråret ramte. De sidste ni kampe endte i otte nederlag, hvortil det er imponerende, at det stadig blev til en niendeplads. Hvad det ikke kunne være blevet til.

Nu er Sumudica der ikke længere. Det er i stedet Ertugrul Saglam, der i 00’erne havde udmærkede ophold i Besiktas og Bursaspor, men som ikke har gjort det store væsen af sig de seneste år. Truppen er stort set intakt, hvilket er overraskende set fra min stol, og det kan føre til, at Kayserispor kan bygge videre på noget af det, man præsterede frem til og med februar. Væk er fløjen Ryan Mendes, og det er umiddelbart et tab, men ind er i stedet kommet Bilal Basacikoglu fra Feyenoord, og det kan jeg sagtens se ende med at være mindst en fuldgod erstatning.

Vigtigst er det dog, at Kayserispor (foreløbig) har formået at holde på Deniz Türüc. Den 25-årige playmaker var en ligaens bedste på sin position, hvilket førte til landsholdsdebut for Tyrkiet. Türüc har ganske givet haft interessante tilbud, men har foreløbigt valgt at blive i Kayseri i en fjerde sæson, hvilket skaber tro på projektet.

Transfers ind:

Bilal Basacikoglu (fra Feyenoord), Rajko Rotman (fri transfer fra Göztepe), Hasan Hüseyin Acar (fri transfer fra Eskisehirspor), Sakib Aytac (fri transfer fra Antalyaspor), Tjaronn Chery (lejeaftale med GZ Hengfeng), Bernard Mensah (lejeaftale med Atletico Madrid), Canberk Aydin (endt lejeaftale med Denizlispor), Mert Özyildirim (endt lejeaftale med Bayburt Idare), Serkan Baloglu (endt lejeaftale med Eyüpspor), Oguzhan Berber (endt lejeaftale med Istanbulspor).

Transfers ud:

Ryan Mendes (til Sharjah FC), Dejan Meleg (til Røde Stjerne Beograd), Ömer Kandemir (fri transfer til Altinordu), Güray Vural (fri transfer til Akhisar Belediye), Geoffrey Bia (kontraktudløb), Stéphane Badji (endt lejeaftale med Anderlecht), William (endt lejeaftale med FCS Bukarest), Nikola Stojiljkovic (endt lejeaftale med Braga).

Konyaspor

Træner: Riza Calimbay (ny)
Hjemmebane: Konya Büyüksehir Belediye Stadyumu (kapacitet 41.981)
Sidste sæsons placering: 15. plads

Efter at bronzen i 15/16 blev fulgt op af en pokaltitel i 16/17 og dermed klubbens første titel nogensinde, var der store forventninger til Konyaspor inden den forgangne sæson. De blev ikke mindre af, at klubben indledte med at vinde den tyrkiske Super Cup. Godt nok smuttede succestræner Aykut Kocaman til Fenerbahce, men det blev der set igennem fingre med, da truppen blev forstærket. Det gik dog langt fra som ventet.

Jens Jønsson og co. endte således sølle tre point over nedrykningsstregen og skal vide sig lykkelige for, at Karabükspor kollapsede økonomisk, hvilket førte til spillerflugt og det ene kæmpenederlag efter det andet til den senere nummer chok.

Undervejs i sæsonen hentede man Samuel Eto’o (der altså sagtens stadig kan spille i en alder af 37 år) lige foran næsen på Besiktas og en af ligaens bedste angribere i Adis Jahovic fra Göztepe. Inden den forgangne sæson hentede Konyaspor endda en anden af ligaens bedste spidser i Abdou Traoré, men Burkina Faso-landsholdsspilleren var enormt uheldig og startede sæsonen ud med at løbe ind i en alvorlig skade, der endte med at koste ham stort set hele sæsonen. Nu er han klar igen og sammen med Eto’o og Jahovic kan Konyaspor mønstre en af ligaens bredest besatte angreb.

Og det lover faktisk ret godt, hvis de kan få offensiven til at fungere efter potentialet. Det er nemlig defensiven, der er Konyaspors metier. Trods 15. pladsen var det kun de fire tophold, der lukkede færre mål ind end Konyaspor. Selvsamme defensiv står endda forstærket med tilgangen af stærke Ugur Demirok fra Trabzonspor, mens højrebacken Opanasenko fra Zorya heller ikke er nogen uinteressant transfer.

Denne gang skal Konyaspor ikke skele til Europa League, hvilket med al tydelighed viste sig at blive dyrt i sidste sæson. Alt i alt mener jeg, at Konyaspor underpræsterede gevaldigt i ligaen, og da truppen ikke er svækket, og den nye træner Riza Calimbay er ganske kompetent, har jeg fidus til, at Konyaspor kan præstere langt mere end en at rode rundt i den nederste del af tabellen, som bookmakerne spår.

Transfers ind:

Evgen Opanasenko (fra Zorya Luhansk), Marko Jevtovic (fra Partisan Beograd), Ugur Demirok (fri transfer fra Trabzonspor), Mücahit Atalay (fri transfer fra Selcukspor), Ali Yasar (fri transfer fra Selcukspor), Ertugrul Taskiran (fri transfer fra Boluspor), Seddar Karaman (endt lejeaftale med Selcukspor), Savas Polat (endt lejeaftale med Selcukspor), Mücahit Can Akcay (endt lejeaftale med Selcukspor), Patrick Friday Eze (endt lejeaftale med Denizlispor), Can Demir Aktav (endt lejeaftale med Tuzlaspor), Kaan Özdemir (endt lejeaftale med Selcukspor), Sertan Yigenoglu (endt lejeaftale med Selcukspor), Burak Saban (endt lejeaftale med Kahramanmaras).

Transfers ud:

Mehdi Bourabia (til Sassuolo), Halil Ibrahim Peksen (til Fethiyespor), Patrik Carlgren (fri transfer til Randers FC), Can Demir Aktav (fri transfer til Keciörengücü), Ismail Güven (fri transfer til Altinordu), Emrullah Salk (fri transfer til Genclerbirligi), Seddar Karaman (lejeaftale med Denizlispor), Recep Aydin (lejeaftale med Ümraniyespor), Emre Can Atila (lejeaftale med Eskisehirspor), Abdülkerim Bardakci (lejeaftale med Denizlispor), Volkan Sen (kontraktudløb), Lebogang Manyama (kontraktudløb), Malick Evouna (endt lejeaftale med Tianjin), Orkan Cinar (endt lejeaftale med Besiktas).

Rizespor

Træner: Ibrahim Üzülmez (siden oktober 2017)
Hjemmebane: Caykur Didi Stadyumu (kapacitet 15.485)
Sidste sæsons placering: 1. plads i 1. Lig

Det blev til en enkelt sæson i 1. Lig og en hurtig tilbagevenden til den bedste række for Rizespor. Klubben fra byen ved Sortehavet, der er kendt for sin te, har beholdt de vigtigste spillere og tilmed fået vekslet lejeaftalen med Braian Samudio, der blev topscorer i 1. Lig med 20 mål, til en permanent en af slagsen.

Rizespor vandt en som oftest stærkt besat 1. Lig rimelig overbevisende, hvilket i sig selv er et kvalitetsstempel. Holdet ligner ikke kanonføde, og da de oven i at holde på sidste sæsons hold har fået tilført noget Süper Lig-rutine, hvor særligt Musa Cagiran virker som et mindre scoop, ja så har vi at gøre med et hold, hvis ambitioner om at blive oppe er realistiske.

Transfers ind:

Armand Traoré (fra Nottingham Forest), Cinar Tarhan (fra Ankara Demir), Ali Camdali (klubløse, senest i Konyaspor), Samir Ujkani (fri transfer fra Cremonese), Mustafa Saymak (fri transfer fra PEC Zwolle), Montassar Talbi (fri transfer fra Esperance), Musa Cagiran (lejeaftale med Osmanlispor), Aminu Umar (lejeaftale med Osmanlispor), Ufuk Buncukcu (endt lejeaftale med Pazarspor), Oguzhan Malci (endt lejeaftale Kozan Belediye), Muhammed Emin Balcilar (endt lejeaftale med Pazarspor), Furkan Safi (endt lejeaftale med Silivrispor), Matic Fink (endt lejeaftale med Cracovia Krakow), Mert Kuleli (endt lejeaftale med Silivrispor).

Transfers ud:

Ozan Papaker (til Pendikspor), Turgut Sahin (til Karagümrük), Bright Edomwonyi (til Austria Wien), Özgür Cek (fri transfer til Kasimpasa), Galip Güzel (fri transfer til Adana Demirspor), Ümit Kurt (fri transfer til Boluspor), Recep Niyaz (fri transfer til Denizlispor), Cipan Topaloglu (kontraktudløb), Kaya Tarakci (kontraktudløb), Lincoln (endt lejeaftale med Gremio).

Sivasspor

Træner: Tamer Tuna (ny)
Hjemmebane: Yeni 4 Eylül Stadi (kapacitet 27.532)
Sidste sæsons placering: 7. plads

Efter en hurtig tur ned i 1. Lig var Sivasspor tilbage i det fine selskab i sidste sæson, og det var, som om de aldrig havde været væk. Det blev til en syvendeplads af et hold, der blev ført an af en af sidste sæsons helt store transferhistorier i den tidligere Real Madrid-spiller Robinho. Tyrkiske klubber er generelt glade for at hente navnkundige spillere til landet, men særligt Sivasspor har noget med de to store klubber fra Spanien. Robinho er ikke den første tidligere Real Madrid-spiller, der har taget turen til Sivas, ligesom Robert Carlos sågar har trænet klubben. Til denne sæson har Sivasspor så lejet en smule stjernestøv fra FC Barcelona, hvor marginalspilleren Douglas er hentet.

Truppen fremstår dog stadig en anelse tynd, hvis man har ambitioner om at tage skridtet yderligere og kæmpe om europæiske pladser. Men derudover er der ikke meget, der tyder på, at Sivasspor overpræsterede synderligt i den forgangne sæson og de må derfor forventes at høre til den bedre del af midterfeltet. Særligt med tilgangen af træner Tamer Tuna, der lige akkurat stjal rampelyset fra Sivasspor ved at føre en anden af sidste sæsons oprykkere, Göztepe, til 6. pladsen.

Transfers ind:

Sergiy Rybalka (fra Dynamo Kiev), Erdogan Yesilyurt (fri transfer fra Altinordu), Ugur Ciftci (fri transfer fra Genclerbirligi), Douglas (lejeaftale med FC Barcelona), Alper Dogan (endt lejeaftale med Düzcespor), Cem Özdemir (endt lejeaftale med Karabükspor), Fatih Ciplak (endt lejeaftale med Sivas Belediye).

Transfers ud:

Hakan Bilgic (til Adana Demirspor), Muhammed Furkan Isik (fri transfer til Bagcilar Spor), John Boye (fri transfer til FC Metz), Serhat Mutlu (fri transfer til Bagcilar Spor), Thievy Bifouma (fri transfer til Ankaragücü), Ibrahim Isci (fri transfer til Sivas Belediye), Henri Saivet (endt lejeaftale med Newcastle).

Trabzonspor

Træner: Ünal Karaman (ny)
Hjemmebane: Medical Park Stadyumu (kapacitet 41.461)
Sidste sæsons placering: 5. plads

Her har vi for alvor at gøre med et hold, der er svært at blive klog på. Et hold med et højt topniveau, men et alt for lavt bundniveau. Det kan blive rigtig stort, men det kan lige så vel ende i en blød mellemvare, som det var tilfældet i den forgangne sæson med en femteplads, 16 point op til nummer fire.

Trabzonspor er den mest vindende klub uden for Istanbul, men er også en klub, der alt for ofte forstyrrer sig selv og modtager sanktioner fra diverse forbund på grund af alt fra tvivlsom omgang med kontrakter (senest en sag, der kun er få måneder gammel vedrørende Matus Beros skifte fra Trencin til klubben i 2016) til tilskueruroligheder. Nu må man så håbe, at der er ro på bagsmækken, for Trabzonspor besidder en sjældent set talentfuld trup, der spillede sig godt varme i 2017/2018.

Godt nok har Trabzonspor solgt ud af et par profiler i den dygtige Okay Yokuslu (stort salg til Celta Vigo), fløjen Fabian Castillo, der har stort potentiale, men kun blev forløst i glimt, og Matus Bero. Men i Trabzonspor-trøjen finder vi stadig 21-årige Yusuf Yazici, der var fænomenal på 10’er-positionen i sidste sæson, og Tyrkiets helt store teenage-håb Abdülkadir Ömür, der har tiltrukket sig enorm interesse oven på en flot sæson, der lige er blevet toppet af en for hans vedkommende flot U19 EM-slutrunde.

Trods afgangene har Trabzonspor stadig en trup, der har evner til mere end de 55 point, de fik skrabet sammen. Det store spørgsmålstegn for mig er dog den nytiltrådte manager Ünal Karaman, der er lidt af en sær historie.

Som udgangspunkt virker udnævnelsen af Karaman på sin plads. Han spillede ni år af sin spillerkarriere i klubben, og har tidligere været Trabzonspors sportsdirektør (09/10 og igen i 2013), samt assistenttræner, da Senol Günes trænede klubben. Men de seneste år har han brugt på korte, ikke videre succesfulde ophold i 1. Lig, mens han så tog det forholdsvis uforståelige valg at takke ja til trænersædet i Karabükspor i marts. På et tidspunkt, hvor klubben lå i økonomiske problemer, og mange af klubbens spillere var smuttet i protest, samt hvor en nedrykning så uundgåelig ud. Det endte da også med otte nederlag i otte kampe og en målscore på 2-25 under Karaman.

Det er nu ikke, fordi mange trænere kunne have gjort det meget anderledes, dertil var situationen i Karabükspor på det tidspunkt for håbløs. Men jeg har svært ved at vurdere Karamans evner, og han virker langt fra som det mest oplagte valg for en klub, der råder over en spændende, talentfuld trup, som mange kompetente trænere vil finde attraktiv at arbejde med.

Transfers ind:

Burak Temir (fra Genclerbirligi), Vahid Amiri (fri transfer fra Persepolis), Bahadir Güngördü (endt lejeaftale med Ankara Demir), Muhammet Besir (endt lejeaftale med Samsunspor), Luis Ibanez (endt lejeaftale med Karabükspor), Furkan Tas (endt lejeaftale med 1461 Trabzon), Melih Kabasakal (endt lejeaftale med 1461 Trabzon), Ramil Sheydaev (endt lejeaftale med Qarabag), Semih Karadeniz (endt lejeaftale med 1461 Trabzon), Abdulkadir Parmak (endt lejeaftale med Adana Demirspor).

Transfers ud:

Okay Yokuslu (til Celta Vigo), Fabian Castillo (til Club Tijuana), Matus Bero (til Vitesse), Melih Kabasakal (fri transfer til Erokspor), Dame N’Doye (fri transfer til FC København), Aytac Kara (fri transfer til Bursaspor), Ugur Demirok (fri transfer til Konyaspor), Jan Durica (kontraktudløb), Arda Akbulut (lejeaftale med 1461 Trabzon), Savas Cakir (lejeaftale med Hekimoglu), Yunus Emre Cakir (lejeaftale med 1461 Trabzon), Sami Can Özkan (lejeaftale med 1461 Trabzon), Burak Temir (lejeaftale med 1461 Trabzon), Semih Karadeniz (lejeaftale med 1461 Trabzon), Abdurrahim Dursun (lejeaftale med Kirklarelispor), Tomas Hubocan (endt lejeaftale med Marseille).

Yeni Malatyaspor

Træner: Erol Bulut (siden september 2017)
Hjemmebane: Yeni Malatya Stadyumu (kapacitet 27.044)
Sidste sæsons placering: 10. plads

Endnu en oprykker, der bragede igennem i Süper Lig og efterlod alt, hvad der hedder nedrykningskamp, til de ellers mere etablerede hold. Yeni Malatyaspor er dog hverken historisk og trupmæssigt på højde med Göztepe og Sivasspor, så her så vi nok snarere en overpræstation. Det var første gang, Yeni Malatyaspor spillede i Süper Lig i den nuværende forfatning (Yeni betyder ”ny”, og klubben, som den ser ud nu, blev oprettet i 1986).

Derfor tror jeg heller ikke, Yeni Malatyaspor kan se sig fri fra at blive en del af nedrykningskampen i den kommende sæson. Der er kommet særligt to stærke oprykkere op (som sagt har jeg ikke lige så stor fidus til BB Erzurum), mens de øvrige midterhold ikke er blevet særligt svækkede.

Svækket synes jeg til gengæld Yeni Malatyaspor er – markant endda. Blandt afgangene er Aly Cissokho (30 ligakampe sidste sæson), Aytac Kara (29 kampe), Michaël Pereira (25 kampe), Emanuel Dening (22 kampe), Nacer Barazite (15 kampe), Sadio Diallo (14 kampe) og Dória (ni kampe siden ankomst i slut-januar). Og indtil videre har Yeni Malatyaspor altså kun hentet en enkelt etableret Süper Lig-spiller i Ömer Sismanoglu.

Derfor synes jeg, bookmakerne rammer forkert, når de rangerer klubben over eller på linje med hold som Konyaspor og Bursaspor. Her er et hold, jeg vil holde særligt øje med, i forhold til en eventuel overvurdering fra markedets side.

Transfers ind:

Danijel Aleksic (fra FC St. Gallen), Ömer Sismanoglu (fri transfer fra Göztepe), Ahmed Ildiz (fri transfer fra Kasimpasa), Murat Akca (endt lejeaftale med Elazigspor).

Transfers ud:

Aly Cissokho (til Antalyaspor), Taskin Calis (til Menemen Belediye), Gilberto (fri transfer til Bahia), Emanuel Dening (fri transfer til Cerro Porteno), Savas Taga (fri transfer til Sakaryaspor), Yakup Alkan (lejeaftale med Corum Belediye), Semih Bayaz (lejeaftale med Utas Usakspor), Emre Selen (lejeaftale med Ankara Demir), Fatih Aydin (lejeaftale med Sariyer), Berk Yildiz (lejeaftale med Adana Demirspor), Nacer Barazite (kontraktudløb), Sadio Diallo (kontraktudløb), Michaël Pereira (kontraktudløb), Kamil Icer (kontraktudløb), Dória (endt lejeaftale med Marseille), Aytac Kara (endt lejeaftale med Trabzonspor).