Tour de France bliver for det meste afgjort i bjergene, og det var også tilfældet sidste år, da Pogačar smadrede alt og alle på bjergenkeltstarten opad La Planche des Belles Filles. Der er flere ikoniske stigninger med i årets Tour. Bliv klogere på nogle af dem her.

Tour de France-ruten byder på mange store stigninger og i alt fem stigninger uden for kategori, ligesom det var tilfældet i fjor. Årets fem HC-stigninger er Col du Pré, Mont Ventoux, Col du Portet, Col du Tourmalet og Luz Ardiden. 

Længere nede i artiklen kan du læse om de fem stigninger, der alle sammen kan få indflydelse på, hvordan løbets klassement kommer til at se ud, når løbet rammer Paris.

Oversigt: Her er årets stigninger

BetXpert har i oversigten nedenfor samlet de stigninger, der formentlig få størst betydning for løbet. Der er selvsagt flere stigninger i løbet, men nogle af dem er så langt fra målstregen, at det ikke forventes, at de kommer til at spille en afgørende rolle i Touren 2021.

Etape Stigning Kat % Kilometer Højdemeter Fra top til mål

1

Côte de la Fosse aux Loups**

3

5,7

3

176

0

2

Mur-de-Bretagne**

3 6,9 2 293 0
8 Côte de Mont-Saxonnex 1 8,3 5,7 960 46,8

8

Col de Romme

1 8,9 8,8 1.297 28,7

8

Col de la Colombière* 1

8,5

7,5 1.618 14,7

9

Col du Pré

HC 7,7 12,6 1.748 64

9

Montée de Tignes**

1 5,6 21 2.089 0

11

Mont Ventoux

1

5,1

22 1.910 76,4

11

Mont Ventoux* HC

8,8

15,7 1.910 22

15

Port d'Envalira

1 5,9 10,7 2.408 44,6

15

Col de Beixalis* 1 8,5 6,4 1.796 14,8

17

Col de Peyresourde

1 7 13,2 1.569 49,3

17

Col de Val Louron-Azet 1 8,3 7,4 1.580 28,9

17

Col du Portet**

HC

8,7

16 2.215 0

18

Col du Tourmalet

HC 7,3

17,1

2.115

35,6

18

Luz Ardiden**

HC

7,4

13,3 1.726

0

* = Sidste stigning på etapen
** = Målstigning

Det kan måske virke besynderligt, at der er to kategori 3-stigninger i overstående tabel, men de er med, da etapen slutter på stigningerne, og dermed kan de få større betydning i klassementet, end kategori 2- og 1-stigninger, der er placeret rigtig langt fra mål. 

De tre store bjergafslutninger

Touren 2021 starter i Bretagne, hvor de to første etaper begge slutter opad en kategori 3-stigning. Det får næppe stor betydning for løbets endelige klassement, men der kan alligevel tabes tid på begge etaper, hvis man ikke er helt på dupperne. 

I løbets anden uge venter de første hårde stigninger dog. Lørdag den 3. juli slutter etapen i Le Grand-Bornand, der har været målby så ofte før i Tour de France-regi. Senest i 2018, hvor Alaphilippe sejrede. 

9. etape, den 4. juli: Tignes

Etapen til Tignes køres søndag den 4. juli, og de fleste cykelentusiaster kan måske huske, at det var her, dopingbrugeren Michael Rasmussen kørte først over stregen i Tour de France i 2007. 

Fakta om Montée de Tignes

Kategori: 1
21 kilometer lang 
5,6 procent i snit
Stigningen slutter i 2.089 meters højde, men etapens mål ligger små to kilometer senere i 2.107 meters højde

Før rytterne rammer Montée de Tignes, venter der feltet en hård omgang i alperne. Når feltet rammer den sidste stigning, har de allerede forceret fire andre stigninger på etapen. Det drejer sig om de to kategori 2-stigninger Côte de Domancy og Cormet de Roselend samt kategori 1-stigningen Col des Saisies og ikke mindst Col du Pré, der er uden for kategori.  

Col du Pré er 12,6 kilometer lang og stiger med 7,7 procent i snit. 

Det burde i den grad være en af Tour-favoritterne, der er i gult efter denne etape, og det er måske tilfældet allerede inden starten på niende etape, da feltet på ottende etape har været ude på løbets første bjergetape. På ottende etape skal rytterne blandt andet over Col de la Colombière, der er 7,5 kilometer lang og stiger med 8,5 procent i snit.

17. etape, den 14. juli: Col du Portet 

Efter Tignes-etapen skal vi vente hele ti dage, før der igen er mål på toppen af en stigning. Det sker på Bastilledagen, hvor løbets 17. etape køres. 

Fakta om Col du Portet

Kategori: HC
16 kilometer lang
8,7 procent i snit
Topper i 2.215 meters højde 

Sikke en etape, der er i vente på Bastilledagen i år. De første 115 kilometer af etapen er ganske vist flade, men herefter venter der feltet tre store bjerge. Det starter med kategori 1-stigningen Col de Peyresourde, der er et af de mest anvendte bjerge i Tour-historien. Peyresourde er 13,2 kilometer lang og stiger med syv procent i snit.

Herefter venter Col de Val Louron-Azet, der første gang var med i Tour de France i 1997. Det er sjette gang i Tour-historien, at stigningen er med på ruten. Det er ligeledes en kategori 1-stigning, og den er 7,4 kilometer lang og stiger med 8,3 procent i snit.

Etapen slutter opad Saint-Lary-Soulan Col du Portet, der er noget af en udfordring. Der er kun et lille stykke på stigningen, hvor den flader lidt ud, men ellers går det stødt opad, og på billedet til højre kan det ses, at der er flere stykker på stigningen markeret i sort, hvilket vil sige, at den her stiger med over ni procent. Der gives i øvrigt dobbelt op på point i bjergkonkurrencen på Col du Portet.

Nairo Quintana vandt i 2018 den seneste Tour-etape, hvor der var mål her.

18. etape, den 15. juli: Luz Ardiden

Dagen efter er der endnu en lækkerbisken på etapemenuen. Rytterne skal på 18. etape forcere både Col du Tourmalet og Luz Ardiden på den kun 129,7 kilometer lange etape. 

Fakta om Luz Ardiden

Kategori: HC
13,3 kilometer lang
7,4 procent i snit
Topper i 1.726 meters højde

Som nævnt skal rytterne over Col du Tourmalet, inden Luz Ardiden venter på den anden side. Tourmalet er blandt de mest kendte stigninger i Tour de France, hvor den har været på ruten et hav af gange. Tourmalet er for det meste placeret et stykke fra målstregen, og det er også tilfældet i år, hvor der fra toppen af Tourmalet er 35,6 kilometer til mål. Tourmalet er 17,1 kilometer lang og stiger med 7,3 procent i snit.

Herefter venter Luz Ardiden på rytterne for første gang siden 2011 i Tour de France-sammenhæng. Dengang vandt Samuel Sanchez, og tidligere har navne som Pedro Delgado, Miguel Indurain og Roberto Laiseka vundet her. Dag Otto Lauritzen, der er cykelkommentator nu om dage, har sågar også vundet her. Nordmanden vandt på Luz Ardiden tilbage i 1987.

Også på toppen af Luz Ardiden er der dobbelt op på point at hente i kampen om den prikkede bjergtrøje.

17. og 18. etape er i hvert fald etaper, du nødigt vil gå glip af.

Mont Ventoux, Tourmalet og Col du Pré

Det er ikke kun de afbildede stigninger oven for, der skal have opmærksomhed, selvom de måske får en større betydning for klassementet end de tre HC-stigninger, der beskrives herunder. 

9. etape, den 4. juli: Col du Pré

Niende etape er allerede beskrevet ovenfor, hvor der er mål i Tignes, men inden rytterne rammer den sidste stigning på niende etape, venter der flere hårde stigninger. Den hårdeste er Col du Pré, der venter cirka midt på etapen.

Fakta om Col du Pré

Kategori: HC
12,6 kilometer lang
7,7 procent i snit
Topper i 1.748 meters højde

Det er nok den HC-stigning i årets Tour de France, der får mindst indflydelse på klassementet, men hvis nogle ryttere pønser på at angribe tidligt på etapen, så er Col du Pré en kærkommen mulighed for dette.

Lige efter en kort nedkørsel venter der nemlig endnu en stigning i form af Cormet de Roselend, der er en 5,7 kilometer lang kategori 2-stigning, der stiger med 6,5 procent i snit. 

Dermed er rytterne formentlig en smule mærkede, inden de rammer Montée de Tignes, der er hele 21 kilometer lang.  

11. etape, den 7. juli: Mont Ventoux x2

Den 7. juli venter der rytterne en meget hård etape, og der venter os seere en meget fed etape. Hele to gange skal rytterne over Mont Ventoux, der også er kendt som "Det skaldede bjerg". 

Det er dog anden opstigning, der bliver hårdest for rytterne. Første opstigning af Mont Ventoux er 22 kilometer lang og en kategori 1-stigning, der stiger med fem procent i snit, mens den mest anvendte side af Mont Ventoux venter som hovedret, og den er selvfølgelig uden for kategori med sine voldsomme 8,8 procent i snit. 

Fakta om Mont Ventoux

Kategori: HC
15,7 kilometer lang
8,8 procent i snit
Topper i 1.910 meters højde

Feltet rammer anden opstigning efter 161,2 kilometer i sadlen, og fra toppen er der 22 kilometer til mål. De 22 kilometer er dog en nedkørsel fra Mont Ventoux, og det må formodes, at de bedste ryttere i løbet skal køre om etapesejren her. Det er en meget prestigefyldt etape at vinde, og Mont Ventoux er så hård en stigning, at det automatisk er de stærkeste, der kommer til at vinde, medmindre et udbrud har et meget stort forspring i bunden af den. 

Mont Ventoux er især hård i bunden, hvor den stiger med over ni procent flere steder i de første ti kilometer af opstigningen. De sidste to kilometer er dog også meget hårde, og der stiger den igen med over ni procent. 

Der gives i øvrigt dobbelt op på bjergpoint ved anden opstigning af Mont Ventoux.

Bjerget har ikke været benyttet i Touren siden 2016, og dengang sejrede Thomas De Gendt. Tidligere har store ryttere som Charly Gaul, Eddy Merckx, Marco Pantani og Chris Froome vundet på Mont Ventoux i Tour de France. 

Som regel slutter etapen opad Mont Ventoux, når den er på Tour-ruten, men det er altså ikke tilfældet i år. Det skete senest i 1994, hvor Eros Poli fik sin ikoniske etapesejr. 

18. etape, den 15. juli: Col du Tourmalet

18. etape er det sidste bjergslag i årets Tour de France, og hvilken afslutning der står parat til rytterne. Det er den eneste Tour-etape i år, hvor der venter feltet to stigninger uden for kategori. 

Fakta om Tourmalet

Kategori: HC
17,1 kilometer lang
7,3 procent i snit
Topper i 2.115 meters højde

Col du Tourmalet er nærmest på Tour-ruten hvert år, og når den er på ruten, er den som regel ikke den afsluttende stigning. Kun tre gange tidligere har der været mål på toppen af den legendariske stigning.

Jean-Pierre Danguillaume, Andy Schleck og Thibaut Pinot er de tre ryttere, der har prøvet at vinde på Tourmalet i Tour de France. 

Selvom der ikke er mål på Tourmalet, får den måske alligevel stor indflydelse på denne etape.

Etapen er nemlig kun 129,7 kilometer lang, så det kan meget vel være, at Tourmalet bliver brugt til angreb. Hvis man jagter en podieplacering eller er få minutter bagud i klassementet på dette tidspunkt, så er Tourmalet et oplagt sted at angribe for at gøre konkurrenterne møre inden Luz Ardiden.

Tourmalet er forholdsvist nem i de første fem kilometer, men herefter tager den fat og er hård helt frem mod de sidste meter mod toppen.