18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Mattias Skjelmose

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre

Mattias Skjelmose har med sejren i Schweiz Rundt fået sit helt store gennembrud. Den unge dansker har længere været udråbt til den næste store etapeløbsrytter. Nu er den 22-årige københavner klar til sin Tour-debut, og interessen for Skjelmose er allerede tårnhøj.Med det store gennembrud i Schweiz Rundt kommer det næppe som noget større overraskelse, at oddset på Mattias Skjelmose er faldet betragteligt på det seneste.

Odds på Mattias Skjelmose

Foruden den samlede sejr vil der naturligvis også komme en bunke øvrige mulige Mattias Skjelmose odds. Det gælder blandt andet kampen om den hvide trøje eller måske endda bjergtrøjen. I takt med at Touren nærmer sig, vil der komme flere og flere specialodds på de enkelte ryttere.  Er man på udkig efter odds på Tour de France danskere. 

Det bliver som nævnt svært for Mattias Skjelmose at vinde Touren de France i sidst første forsøg. Derfor kunne man også overveje et odds på, at Skjelmose ender på podiet, hvilket lyder langt mere realistisk.

Forventningerne er som nævnt blevet større til Skjelmose efter triumfen i Schweiz Rundt. Han viste dog også under Schweiz Rundt, at han er god under pres. Det så man et eksempel på, da han trods voldsomt pres fra Juan Ayuso kørte sejren hjem på løbets sidste enkeltstart.

Den helt store ubekendte er naturligvis, om Mattias Skjelmose kan holde sit nuværende niveau (og måske endda få et par procenter mere på) under de tre uger, som Tour de France varer. Han har været stabilt kørende gennem hele sæsonen, så der umiddelbart ingen grund til at tro, at han ikke skulle kunne levere en god Tour-debut.

Det taler for Mattias Skjelmose på Tour-podiet

Hvis Mattias Skjelmose kan køre en top ti-placering hjem i sit første Tour de France, så er det bestemt godkendt. Der er tilmed flere gode grunde til, at københavneren kan lege med i den sjove ende af top ti.

Tourens hårde start

Årets løbet starter med to Tour de France-etaper i Baskerlandet. Det vil med andre ord sige, at det er et par kuperede dage. Her ligger særligt 1. etape godt til Mattias Skjelmose, som er ganske hurtig på stregen.

Allerede på løbets 5. etape rammer vi Pyrenæerne. Det vil sige, at det er med at være klar allerede fra første uge af Tour de France 2023, hvis ikke man vil køres baglæns ud af klassementet fra starten.

Her kommer Mattias Skjelmoses åbenlyst gode form ham til gode.

Lidl - Trek-holdet

Mattias Skjelmose kan som nævnt regne med god støtte fra Lidl - Trek-holdkammeraterne. Mads Pedersen har allerede undervejs vist gennem sæsonen, at han er villig til at gå gennem ild og vand for landsmanden. Han bliver særligt vigtig på de fladere etaper, hvor positionskampen vil være hidsig.

Derudover har han et par gode folk til bjergene. Giulio Ciccone har tidligere vundet tre etaper i Giroen og været i gult i Touren. Han viste med en fornem etapesejr i Critérium du Dauphiné, at formen er på plads. Den hollandske veteran Bauke Mollema har selv erfaring med at køre klassement i Touren og et to gange endt i top ti. Der er også spanske Juan Pedro López, som sidste år længe førte Giroen og endte på en tiendeplads efter hjælp fra Skjelmose.

Mattias Skjelmoses kvaliteter

Starten på Tour de France 2023 passer som nævnt Mattias Skjelmose ganske godt. Undervejs vil han også få flere muligheder for at vise sine styrker som cykelrytter.

En ting, som vil komme til hans fordel, er, at han er en god afslutter. Det er særligt vigtigt i Touren, hvor bonussekunder er vigtige. Det gælder ikke kun på målstregen men også de seks etaper, hvor der er bonussekunder at køre om undervejs.

Der er ikke mange kilometers enkeltstart i dette års Tour. Det er Mattias Skjelmose en af relativt få klassementsryttere, som begræder. Danskeren har nemlig gang på gang vist, at han mestrer den disciplin. Det så vi eksempelvis med tredjepladsen på den afsluttende enkeltstart i Schweiz Rundt.

Her skal Skjelmose passe på

Det er selv sagt ikke let at gå på podiet i Tour de France. Der ventes at blive tæt kamp om pladserne bag Jonas Vingegaard og Pogačar, som ventes at være i en liga for sig.

Manglende Grand Tour-erfaring

Dette er blot Mattias Skjelmoses anden Grand Tour efter sidste års Giro. Her var det også meningen, at danskeren skulle have været kaptajn. Det endte dog med en samlet placering som nummer 40. Skjelmose kørte dog bedst mod slutningen af løbet, så man kan håbe, at han kan holde distancen over tre uger i Frankrig.

Han nåede dermed aldrig rigtigt at køre klassement i Giroen, så det er usikkert, hvordan klarer det i Touren. Dertil kommer, at det er noget helt andet at køre Tour de France i forhold til Giroen. Der er eksempelvis langt mere stres i Touren.

Balancen på holdet

Som nævnt ventes Lidl - Trek at stille med et slagkraftigt hold. En af udfordringerne bliver dog, at der kommer til at være flere dagsordner.

Mads Pedersen skal foruden at hjælpe Skjelmose også selv gå efter etapesejre og måske også pointtrøjen. Samtidig har man folk som Bauke Mollema og Giulio Ciccone, der sikkert også gerne vil have et par muligheder for at gå efter etapesejre.

De mål er naturligvis ikke uforenelige med Skjelmoses ambitioner i klassementet. Det kræver dog en del af holdets sportsdirektører undervejs at holde styr på det hele. En af disse er danske Kim Andersen.

Styrt og andre uheld

Det siger sig selv, at styrt kan og vil blive en faktor i klassementskampen i Tour de France 2023. Den bedste måde for Skjelmose at holde sig fri at disse er ved at sidde helt fremme.

Positionskampen er da også noget som Skjelmose samt Mads Pedersen mestre, så han har gode kort på hånden. Styrt kan dog ske overalt i feltet, så man er aldrig 100% sikker.

Sygdom er også en risiko, som vi senest så under Giro d'Italia, hvor Remco Evenepoel måtte udgå iført løbets førertrøje.

Mattias Skjelmoses løbsprogram 2023

Mattias Skjelmoses sæson har først og fremmest været bygget op om Ardennerugen og Touren. Ardennerne gik som nævnt glimrende, og med den store sejr i Schweiz Rundt kan man også tillade sig at have store forventninger i Touren.

Sidste mål for Mattias Skjelmose inden Tour-starten 1. juli ventes at blive DM, hvor Skjelmose skal køre både enkeltstart og linjeløb. Han blev sidste år treer på enkeltstarten og otter i linjeløbet.

Om Mattias Skjelmose 

Navn
Mattias Skjelmose Jensen

Alder
22 år

Højde
180 cm

Vægt
65 kg

Fødeby
København

Bopæl
Amager

Hold
Lidl - Trek (2021-)
Leopard Pro Cycling (2020)

Professionelle sejre
6 – heraf to på WorldTouren

Mattias Skjelmose Jensen blev født den 26. september 2000 i København. Allerede som junior vise han, at han var en, som man skulle holde øje med i fremtiden. I 2017 vandt Skjelmose bjergtrøjen i det store juniorløb Fredsløbet i Tjekkiet. Senere på året blev han nummer to ved juniorernes DM i linjeløb kun slået af Julius Johansen.

2018 blev resultatmæssigt endnu et godt år for Skjelmose. Her blev Skjemose flot nummer tre i Fredsløbet - kun slået af en ung belgier ved navn Remco Evenepoel. Skjelmose vandt kort efter det schweiziske junior-etapeløb Tour de Pays de Vaud. Glæden var dog kortvarig, da han ifølge UCI testede positiv for stoffet methylhexanamine. Det skal understreges, at UCI vurderede, at Skjelmose ikke bevidst havde indtaget stoffet. Det kastede ikke desto mindre en ti måneders karantæne af sig.

Dermed var det begrænset, hvad vi fik set til Skjelmose i 2019. Her fik han dog et par gode resultater i form af en fjerdeplads ved 23-DM i enkeltstart og en tredjeplads i Fyn Rundt.

I 2020 fik Mattias Skjelmose kontrakt på det luxembourgske kontinentalhold Leopard Pro Cycling. Det blev en fornuftig sæson for danskeren i et år, hvor COVID-19 lavede ravage i cykelkalenderen og aflyste flere store løb. Skjelmose kørte den sidste del af sæsonen hos WorldTour-holdet Trek - Segafredo, som han sluttede sæsonen med at skrive karrierens første professionel kontrakt med.

Mattias Skjelmose Resultater

Skjelmose viste fra starten af WorldTour-karrieren, at han er et kæmpe talent. Den unge københavner blev således en flot nummer seks i WorldTour-etapeløbet UAE Tour.

Herefter fulgt gode resultater i Romandiet Rundt og Critérium du Dauphiné, hvor han blev henholdsvis nummer to og tre i løbenes ungdomskonkurrencer. Der var også top ti-placeringer i den samlede stilling Tour de l'Ain, PostNord Danmark Rundt og Tour of Norway. Det var med andre ord en særdeles godkendt debutsæson på WorldTouren.

Dermed var forventningerne da også skruet en smule i vejret forud for 2022-sæsonen. Her kørte Skjelmose sin første Grand Tour - Giro d'Italia. Her var den unge dansker aldrig med helt fremme. I den alder er det vigtigste dog, at man kommer gennem sin første Grand Tour, og det gjorde Mattias Skjelmose med en 40. plads i klassementet.

Han blev desuden nummer 22 på den afsluttende enkeltstart, hvilket viser, at der trods alt stadig var noget at skyde med efter tre uger i det italienske.

Efter kom et par ture på podiet ved DM i enkeltstart, det belgiske etapeløb Ethias - Tour de Wallonie, Tour de l'Ain og PostNord Danmark Rundt. Karrierens første professionelle sejr manglede dog fortsat.

Der kom heldigvis hul på bylden i Luxembourg Rundt. Her vandt Skjelmose løbets enkeltstart samt løbet samlet. En uge senere var han med helt fremme ved VM, hvor han kæmpede med om medaljerne og endte på en flot tiendeplads.

Mattias Skjelmoses store gennembrud

Dermed havde Skjelmose for alvor etableret sig på WorldTouren. Han var dog stadig ikke en rytter, som den almene dansker havde det stor kendskab til. Det ændrede sig dog i 2023.

Her kom Skjelmose godt fra start med en etapesejr i det franske etapeløb Etoile de Bessèges, hvor han blev nummer to samlet. Herefter fulgte mere succes i det franske, da han vandt en etape i Tour des Alpes.

Skjelmose trods et par uheld godt kørende gennem hele foråret med flere flotte placeringer. Han var blandt de store aktører i Ardenner-ugen, hvor han sluttede i top ti i alle tre løb. Bedst gik det i Flèche Wallonne, hvor han blev toer bag Tadej Pogačar.

Herefter kom det helt store gennembrud så i Schweiz Rundt. Schweiz Rundt er et af de absolut største etapeløb i kategorien lige under de tre Grand Tours. Her fik Skjelmose en god start med en sjetteplads i 1. etape. Den blev senere efterfulgt af en imponerende etapesejr på 3. etape, hvor Skjelmose blandt andet satte Remco Evenepoel undervejs.

Derefter var københavneren stabil resten af løbet. Han kørte en noget nær perfekt disponeret enkeltstart på 8. og sidste etape, hvor han blev nummer tre på etapen og vandt løbet samlet med ni sekunder til det spanske  megatalent Juan Ayuso.

Dermed er der i den grad skruet op for forventningerne til Skjelmose blandt de danske cykelfans. Den 22-årige stjerne gør Tour de France-debut i år, hvor han skal køre klassement for Trek - Segafredo, som til Touren skifter navn til Lidl - Trek.

Gense Skjelmoses etapesejr på 3. etape af Schweiz Rundt

Skjelmoses første Tour

Forventningerne til Mattias Skjelmoses første Tour de France er som nævnt blevet betydeligt højere efter præstationerne i Schweiz Rundt. Det er dog vigtigt at huske på, at han stadig kun er 22, og at det er hans første Tour de France.

Når det så er sagt, så må man antage, at det umiddelbare succeskriterium er en plads omkring top ti. Det ville være en fremragende Tour-debut for Skjelmose.

Han er ganske hurtig på strege, så han bør have muligheder for at køre om et par etapesejr. De første to etaper i Baskerlandet ligger eksempelvis godt til danskere.

Derudover ventes han også at blive en faktor i ungdomskonkurrencen. Den bliver dog svær at vinde, da Pogačar stadig er ung nok til at kunne vinde for fjerde år i træk.

Med sig får Skjelmose blandt andre landsmanden Mads Pedersen. De to danskere var begge i top ti på den rangliste, som UCI offentliggjorde efter Schweiz Rundt. Mads Pedersen vil naturligvis hjælpe med at holde Skjelmose fremme samtidig med, at han også selv skal på jagt efter etapesejre og måske den grønne trøje.

Foruden Mads Pedersen ventes folk som Giulio Ciccone, Bauke Mollema og Juan Pedro López også at stille til start for at hjælpe Skjelmose. Samtidig har man også Alex Kirsch og Jasper Stuyven til det fladere terræn.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Mattias Skjelmose

 Hvem er Mattias Skjelmose?

Mattias Skjelmose Jensen er en dansk professionel cykelrytter født i København i 2000. Han kører for det amerikanske hold Trek - Segafredo og har vundet seks professionelle sejre.

 Hvad er Mattias Skjelmoses største sejr?

Mattias Skjelmoses største sejr er den samlede sejr i Schweiz Rundt fra 2023.

 Hvordan har Mattias Skjelmoses karriere udviklet sig?

Mattias Skjelmose har været udråbt til at være et stort talent gennem hele karrieren. Han har gjort fremskridt år for år og fik sit store gennembrud i Schweiz Rundt 2023.

Feedback