Tennispausen føles altid lang, og for en rigtig tenniselsker er sæsonens første uge på touren langt større og vigtigere end både juleaften og nytårsaften tilsammen. Der spilles kun små 250'ere, men alligevel fordyber man sig i de turneringer, som var det Grand Slam-uger, og heldigvis har en masse velforberedte og fysisk parate spillere det på samme måde. Alle glæder sig til den uge, der kommer nu.

Som better kan det være lidt af en prøvelse, denne uge. Man vil så gerne involveres i nogle kampe, fordi man har savnet det, men faktum er, at ingen sådan rigtigt for alvor ved, hvor de fleste spillere står niveaumæssigt eller mentalt. Har fasen op til sæsonstart været problemfri fysisk og personligt, eller har der på en eller anden måde været ugler i mosen, som har vanskeliggjort optakten og måske i stedet givet et tilbageslag? Vi ved det ikke, og derfor er det bedste råd nok også på forhånd, at vi skal bruge de første uger af den nye sæson på lige at se spillerne an. 

Som nævnt spilles der kun ATP 250 i den kommende uge (udover Hopman Cup i Perth). Brisbane, Doha og Pune er værter for turneringerne, men det er ikke de typiske halvtynde deltagerlister, vi har at gøre med. Djokovic, Nadal, Nishikori, Thiem, Anderson, Khachanov, Wawrinka, Goffin og Murray skal alle i aktion i en uge, hvor vi med rette kan tillade os at forvente meget ift. selve tennisen men også ift. afklaring af spillernes niveau.

Brisbane, Australien

Rang: ATP 250
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Nick Kyrgios

Nadal er tilbage på touren efter endnu en skadespause, og han så umiddelbart okay ud i sidste uge, hvor han tabte i tre sæt til Anderson i den prestigefyldte opvarmningsturnering i Abu Dhabi. Han har kun spillet i Brisbane én gang tidligere, så det er ikke meritterne, der bærer ham igennem, men ikke desto mindre er han førsteseedet og bookmakernes naturlige favorit til at vinde turneringen.

Jeg synes, Nadal har en usædvanligt hård lodtrækning i så lille en turnering. Han skal møde Kokkinakis, der er gået let gennem tre kvalifikationskampe, eller Tsonga i anden runde, og det er langt fra givet, at Nadal overvinder den hurdle. Skulle han gå videre, så kan det australske stortalent, De Minaur, som fik sit gennembrud på touren sidste år, hvor han blandt andet nåede semifinalen her i Brisbane, vente i kvartfinalen. 

Medvedev er seedet til at stå ansigt til ansigt med Nadal i semifinalen, og sådan som den unge russer sluttede 2018 af, så kunne der sagtens være noget ganske stort i vente fra hans ketcher i 2019. Før et eventuelt møde med Nadal kan blive en realitet, skal han dog igennem en fjerdedel med modstandere som Murray og Raonic. Medvedev står til at møde Murray i anden runde og Raonic i kvartfinalen. Murray vandt her i 2012 og 2013, mens Raonic snuppede titlen i 2016. Begge havde meget vanskelige 2018-sæsoner, og særligt er der vel stor spænding angående Murrays aktuelle niveau. Rygterne siger, at hans skade stadig driller lidt, men han skulle være ved godt mod og har været vældig aktiv på træningsbanerne op til sæsonstarten.

I den anden halvdel er Nishikori seedet til at glide igennem til finalen, hvilket også overgik ham i 2017, og derudover har japaneren tre semifinaler fra Brisbane på cv'et. Han sluttede 2018 flot af, og selv om jeg ikke spår ham noget større gennembrud, end hvad han allerede har haft tidligere, så tror jeg, han kommer til at være en faktor hele sæsonen, hvis han holder sig skadesfri. Hvis han så tilmed kan bygge lidt på fysisk, så kan det da ikke afvises, at han tager et nyt og større skridt op mod de helt store titler. 

Nishikori har fået en fin lodtrækning, hvor han dog i kvartfinalen kan komme op med det evige talent, Dimitrov, som plejer at starte sæsonen godt ud i Brisbane, hvor han vandt titlen i 2017 med finalesejr over netop Nishikori. Dimitrov havde en skuffende sæson sidste år og er efterhånden røget ned som nummer 19 på verdensranglisten, og man må vel næsten formode, at han har lagt sig i selen nu for at få vendt tingenes tilstand. 

Interessant i nederste halvdel er, at Kyrgios og Harrison skal møde hinanden i første runde. Kampen bliver en gentagelse af sidste års finale, hvor Kyrgios vandt i sikker stil. Manges øjne vil endnu engang være på Kyrgios, og han har fået så god en lodtrækning, at man med rette kan forvente, han igen i år vil kunne præstere her i Brisbane.

Kyrgios til odds 9,00 hos bet365 virker måske som det bedste outright-spil her. Han er forsvarende mester, på hjemmebane og har en lodtrækning, der i værste fald hedder Harrison, Struff, Edmund, Nishikori og Nadal. Jeg vil ikke strække mig så langt som at kalde odds 9,00 for specielt værdiholdigt, men der er om ikke andet end del parametre, der taler til Kyrgios' fordel.

Doha, Qatar

Rang: ATP 250
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Gael Monfils

Et ret stærkt felt i Doha, hvor Djokovic fører an og samtidigt er bookmakernes soleklare favorit til at triumfere. Betsafe giver pengene 1,55 igen for en serbisk titel, og selv om Djokovic lige har vundet opvarmningsturneringen i Abu Dhabi og i det hele taget fremstår som tourens uden sammenligning bedste spiller, så er det værd at huske, at han sluttede 2018 af med at tabe finaler i både Paris og London til henholdsvis Khachanov og Zverev (i øvrigt begge kampe i to sæt).

Djokovic har en fin lodtrækning, men i semifinalen kan han komme op mod enten Khachanov eller Wawrinka (de to mødes i noget af et brag i første runde), og sådan som Khachanov spillede i slutningen af sidste sæson, så er det ikke utænkeligt, at han kan lave ravage igen her i Doha. Wawrinka er der som altid mange spørgsmålstegn ved. Jeg synes, han kom nogenlunde godt tilbage i 2018, men rekordlisten viser kun 17-17 for hele sæsonen, og han er kun placeret som 66 på verdensranglisten pt. Wawrinka har forhåbentlig arbejdet hårdt mellem sæsonerne, og hvem ved, om han kan finde noget af den gamle magi, som i 2014 gav ham Australian Open-titlen på dette tidspunkt af året. 

I den anden ende af lodtrækningen er Thiem finaleseedet, og det er da ikke utænkeligt, at østrigeren får bygget på i år, når det kommer til hard court-banerne. Han er støt og roligt blevet mere fortrolig med de hurtigere underlag og i sidste sæson var der præstationer på andre underlag end grus, hvor jeg ligefrem syntes, han så ganske bekvem og velspillende ud. Thiem er dog startet 2019 med at tabe tre af tre kampe i Abu Dhabi, og jeg ser ham nok ikke i første omgang som en af de oplagte turneringsfavoritter her.

Interessant i Doha er også, at Berdych gør comeback efter et halvt års pause og en rædselsfuld 2018-sæson. Tjekken er ikke ligefrem nogen publikumsfavorit, så det er ikke de store overskrifter, hans comeback tiltrækker, men han plejer at præstere udmærket på dette tidspunkt af sæsonen, så vi skal ikke afskrive ham på forhånd, selv om han har en svær lodtrækning med Kohlschreiber i første runde og evt. Verdasco i anden.

Pune, Indien

Rang: ATP 250
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Gilles Simon

Et kedeligt felt i Pune, hvor der afholdes ATP-turnering for kun anden gang. Kevin Anderson er seedet 1 og det klart største navn i lodtrækningen. Han spillede en fantastisk sæson sidste år, og han har som altid lagt hårdt arbejde i off season også, hvilket allerede har resulteret i en stærk præstation i Abu Dhabi sidste uge. Kun marginaler gjorde, at han tabte finalen til Djokovic, og undervejs slog han både Nadal og Chung.

Hårdest konkurrence her i Pune kan givetvis vente Anderson i semifinalen, hvor det kunne ligne, at fransk modstand venter. Forsvarende mester, Gilles Simon, og Benoit Paire er de på papiret stærkeste kort i denne del af lodtrækningen - begge har et højt topniveau, og faktisk er det virkelig svært at forestille sig, hvem der ellers skulle kunne sætte en kæp i hjulet for Anderson inden finalen.

Netop finalen kan blive et revancheopgør fra sidste uge mellem Anderson og andenseedede Chung, der henrykte tennisfolket sidste år, da han nåede semifinalen ved Australian Open. Chung blev skadet i løbet af 2018 og imponerede ikke i anden halvdel af sæsonen, da han var vendt retur på touren, men kan han finde niveauet fra starten af 2018, så er der ingen tvivl om, at han kan blive én af de unge magtfaktorer i 2019-sæsonen og muligvis også allerede her i Pune, hvor bookmakerne har sat ham som ret klar næstfavorit efter Anderson.

I Chungs halvdel af lodtrækningen gemmer der sig dog nogle interessante navne som eksempelvi Gulbis, Karlovic og Jaziri. Alle tre har et pænt topniveau og kan skabe problemer for Chung, ligesom det canadiske stjerneskud, Felix Auger Alliassime, der er kommet igennem kvalifikationen også kunne være et spændende bud på en spiller, der kan overraske og gå hele vejen til en finale og en forventet dyst mod Kevin Anderson.