Sidste uge inden det går løs ved Paris Masters 1000, og det er faktisk to ganske interessante europæiske indendørsturneringer, vi har i vente i Basel og Wien. Det er to turneringer med stærke deltagere, og mest spændende skal det blive, om det lykkes Federer, der ikke topper formmæssigt pt., at vinde hjemme i Basel for 9. gang. 

Basel, Schweiz

Rang: ATP 500
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Roger Federer

Federer er seedet 1, og han er vanen tro bookmakernes favorit til at vinde denne turnering. Nordicbet* ligger i 3,25, hvilket faktisk er ret højt i det lys, at vi har at gøre med en verdensetter på hjemmebane i en turnering, han har vundet hele otte gange før. Men det er ikke overraskende, for Federer har været ekstremt dårligt spillende i et stykke tid, og der tales om, at han har været småskadet, sådan at forhånden har været belemret af det. 

Lodtrækningen er okay for Federer, eftersom de på papiret to værste rivaler, Cilic og Zverev begge er placeret i den nederste del af lodtrækningen. Tsitsipas, som Federer står til at møde i semifinalen, kommer lige fra en titel i Stockholm, så han har formentlig en smule fatigue med sig videre, og jeg tvivler på, han spiller sig helt ud denne uge, da næste uges Masters 1000 i Paris må være vigtigere for ham og meget muligt en turnering, hvor han kan gå langt med den form, han er i nu.

De tre første runder bør være overkommelige for Federer, og hvis Millman kan overkomme Struff i første runde, så får Federer formentlig muligheden for en kærkommen revanche mod Millman i anden runde. Federer tabte til Millman ved US Open i én af de værste præstationer, jeg nogensinde har set fra schweizeren. En kvartfinale mod Sock, Simon eller Gulbis skræmmer heller ikke, men igen - hvis Federer kommer med samme niveau, som han viste mod Coric i Shanghai eller mod Millman i New York, så kan han tabe til alle i en kvartfinale.

Jeg har en lille fidus til, at Seppi ender som modstanderen i semifinalen. Seppi har spillet sig lidt i form på det seneste, og han har ingen benhård lodtrækning, hvor Tsitsipas og Medvedev, som begge kan lide af fatigue efter mange kampe sidste uge, er de to seedede spillere til at gå igennem til semifinalen. Seppi har tidligere slået Federer ved Australian Open, så også der kan vi måske være heldige at få en revanchedyst at se.

I den nederste halvdel er Zverev og Cilic seedede til at møde hinanden i semifinalen, men Cilic er stadig ude af kontrol mentalt, så for ham må man håbe, at han finder et eller andet romantisk i at være tilbage i en turnering, som han vandt i 2016. Cilic har en hård lodtrækning med Shapovalov i første runde, men kommer han igennem den kamp, så tror jeg, han tanker tilstrækkeligt med selvtillid til, at han glider smertefrit igennem de næste to runder og lander i semifinalen mod enten Zverev eller Wawrinka.

Wawrinka har et par semifinaler og et par kvartfinaler fra Basel at tænke tilbage på, men han har også hele otte førsterundenederlag i 13 deltagelser fra sit hjemlands største indendørsturnering. Det er en elendig statistik af så god en spiller, og jeg har da også ved flere lejligheder set ham virke delvist ligeglad og delvist nerveramt i denne turnering. Han vil så gerne præstere her og kunne tage lidt af Federers lys i sit hjemland. Jeg tror faktisk, han har gode muligheder i år. Mannarino kommer lige fra finalenederlag i Antwerpen, og jeg ser ham faktisk ikke rigtigt som en trussel i første runde, og derefter kunne man sagtens forestille sig, at selvtilliden vokser hos hjemmebanefavoritten. Om han så kan slå Zverev i kvartfinalen, det vil dagsformen nok afgøre, og der må vi holde øje med deres niveau i de to første runder. Zverev er ikke ligefrem usårlig pt. og slikker muligvis stadig sårene fra en frygtelig omgang tæsk af Djokovic i Shanghai.

Wien, Østrig

Rang: ATP 500
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Lucas Pouille

Ligesom Wawrinka har skuffet mange gange i Basel, så har den førsteseedede hjemmebanehelt, Thiem, også som regel skuffet fælt i Wien. Kun én gang i otte forsøg er det lykkedes ham at komme videre til kvartfinalen - i en turnering, der vel at mærke kun kræver to sejre for at nå dertil.

Thiems lodtrækning i år ser ikke ligefrem let ud. Tsonga eller Querrey allerede i anden runde, og skulle han komme videre derfra, så venter en formstærk Nishikori eller Khachanov, der kommer direkte fra titel i Moskva, formentlig. Tsonga er lige kommet tilbage på touren efter en lang skadespause, men han så ok ud i sidste uge i Antwerpen, og med den fine historik han har fra Wien, så kunne man måske godt regne ham som en seriøs kandidat til at få nogle kampe i bæltet. Selv om lodtrækningen er meget hård.

Dimitrov er seedet til at stå i semifinalen mod én af de ovennævnte, men Dimitrov er nærmest håbløst spillende for tiden, og selv om disse baner bør passe ham fortrinligt, så ser jeg ikke umiddelbart noget i stjernerne, der fortæller mig, at bulgareren er på nippet til at få vendt sit held. Han kommer til at dykke voldsomt ned ad ranglisten den kommende tid, når han heller ikke får mulighed for at forsvare sine mange point fra sidste års titel ved sæsonfinalen i London.

Dimitrov er dog endt i en ret barmhjertig fjerdedel af lodtrækningen, hvor Fognini er seedet som kvartfinalemodstander og de umiddelbart sværeste modstandere hedder Fucsovics og Rublev. Hvis Dimitrov skal lidt i gang igen i år, så er muligheden i den grad nu med denne lodtrækning.

I nederste halvdel af lodtrækningen ser det ud til, at Edmund, Anderson, Coric og Isner skal kæmpe om en billet til finalen, men det er faktisk en ekstremt stærk halvdel af en 500-turnering, som også indeholder navne som Schwartzman, Monfils, Raonic, Verdasco, Basilashvili, Kohlschreiber og forsvarende mester, Lucas Pouille. Pouille er af bookmakerne sat som underdog i et interessant førsterundeopgør mod Kohlschreiber, der har fire semifinaler på cv'et herfra, men samtidigt skal det huskes, at tyskeren har været mere svingende end vanligt i år. Der er meget på spil for Pouille denne uge, og rammer han noget form igen, så kan han godt gå langt til trods for den hårde lodtrækning.

Derudover skal det blive spændende at se, hvordan Coric kommer ind til turneringen efter sit flotte Shanghai Masters, hvor det krævede en storspillende Djokovic for at stoppe ham, og så får Anderson med al sandsynlighed også kam til sin sydafrikanske manke, når georgiske Basilashvili med det tårnhøje topniveau udfordrer allerede i første runde.