Shanghai Masters 1000 har efterhånden været i gang et par dage, men snydes for ugens tennisoptakt skal vi ikke, og vi har da også stadig til gode at få de højest seedede spillere i aktion i turneringen. Nadal har meldt afbud, men ellers har vi både Federer og Djokovic med i feltet denne uge.

Shanghai Masters 1000, Kina

Rang: Masters 1000
Underlag: Hard Court
Forsvarende mester: Roger Federer

Den øverste fjerdedel af lodtrækningen
Federer er topseedet, og man skulle nok efterhånden mene, at han har lagt i gryden til en titel igen. Ikke siden den lille 250'er i Stuttgart i juni har han vundet en turnering på touren, og faktisk har sæsonen vist sig som en lille smule skuffende, selv om han vandt Australian Open i starten af året og kun har tabt seks kampe i alt. Nederlaget til Millman i US Open står som én af de største negative overraskelser i Federers karriere, og jeg synes ikke, han har virket så skarp mentalt det seneste halve års tid, som vi ellers kender ham.

Nu går han så i gang med sit titelforsvar her i en turnering, som han har vundet to gange i karrieren, og det er ikke ligefrem den letteste lodtrækning, han har fået. I sin første kamp kan han risikere at komme op mod formstærke Medvedev, der stort set ikke satte en fod forkert i Tokyo i sidste uge, hvor han endte med at slå Nishikori i finalen i en kamp, hvor japaneren vandt to point i russerens serv, ser vi bort fra kampens allerførste parti, hvor Nishikori tilspillede sig en enkelt breakbold. Hvis Medvedev fortsætter stilen fra sidste uge, så bliver det en vanskelig opgave for Federer, der af og til ses en smule rusten i de her åbningsrunder og som heller ikke ligefrem var fejlfri i Laver Cup, hvor han var nede med matchbolde mod Isner.

Holder seedningerne til kvartfinalen, så skal Federer op mod Nishikori, men en kamp mellem Querrey og Medvedev er umiddelbart heller ikke utænkelig. Querrey slog Cilic i Davis Cup forleden og har et tårnhøjt topniveau, og Nishikori slikker måske stadig sårene efter den bristede drøm om endnu en titel i Tokyo, mens Medvedev som nævnt har rigeligt med form og i øvrigt et meget tungt arsenal, som kan få Federer på glatis, hvis denne ikke er på toppen fra start af turneringen.

Den næstøverste fjerdedel af lodtrækningen
I denne del af lodtrækningen er Del Potro og Thiem seedede til at møde hinanden i kvartfinalen. Del Potro overraskede negativt i sidste uge, hvor han ikke fik et ben til jorden i finalen mod Basilashvili, og det er heller ikke for ham utænkeligt, at Shanghai ikke bliver en stor oplevelse ovenpå den skuffelse. Thiem har jeg altid været efter, når det kommer til alle andre underlag end grus, men jeg må erkende, at han ser ud til at have løftet niveauet på de hårdere underlag. Han spillede fremragende i US Open, hvor han reelt set burde have slået Nadal, og for et par uger siden vandt han indendørs i Moskva efter en meget stærk turnering, hvor han blandt andre slog Medvedev og Bautista-Agut.

Thiems lodtrækning ser egentlig ret overskuelig ud på papiret, hvor han skal igennem Ebden og Fucsovics/Gojowzcyk for at spillle sig i kvartfinalen, mens Del Potro formentlig får det noget sværere med en lodtrækning, der kan give ham Gasquet og Coric, før en kvartfinale kommer i hus. Interessant fra denne del af lodtrækningen er, at både Wawrinka og Kyrgios røg ud i første runde mod henholdsvis Coric og Klahn - og tilmed efter forhåndsfavoritterne havde vundet første sæt i deres respektive kampe.

Den næstnederste fjerdedel af lodtrækningen
Her vil vi på papiret få en kvartfinale mellem Cilic og Zverev, men Cilic er jeg efterhånden ved at være godt træt af. Han spiller faktisk rigtig godt, men mentalt virker han sat helt af pt. Han tabte til Pella ved Wimbledon, hvor han ellers forsvarede en finale fra 2017. Han tabte til Nishikori ved US Open, hvor kroaten ellers spillede bedst. Han tabte til Querrey i Davis Cup på hjemmebane på grus, hvor han smed 6-1 til 6-8 i andet sæts tiebreak, og slutteligt tabte han sidste uge til Struff, hvor han ellers to gange kunne serve kampen hjem. Han ligner på ingen måde en mand, der kan gøre sig gældende pt., så snart kampene bliver tætte og skal afgøres på de såkaldte big points.

Zverev tabte til Jaziri i sidste uge i en kamp, hvor han heller ikke ligefrem så mentalt stærk ud, da tingene spidsede til i tredje sæt. Han mangler tydeligt en plan b i sit spil. Han spiller i et højt tempo, og når alt sidder på linjerne, så er han selvsagt fantastisk, men når selvtilliden bare skranter en anelse, så sætter man ikke alt på linjerne, og så er det, man begynder at skulle trække på nogle andre parametre i sit spil. Parametre, som Zverev ikke har efter min mening.

Cilic har egentlig en let lodtrækning på papiret, hvor han kan komme op mod Jarry og Seppi/Krajinovic/Edmund, før en kvartfinale er i hus, men Zverev er løbet ind i noget af en vanskelig del af lodtrækningen, hvor vi både har Shapovalov, De Minaur, Paire, Carreno-Busta og ekstremt velspillende Basilashvili (som Zverev kan møde i første runde) rendende. Det kan meget vel ende med en kvartfinale med to useedede spillere, selv om jeg nu tror, at Cilic, der forsvarer semifinale, har så let en lodtrækning, at han nok skal finde redskaberne til at vinde de første par kampe, uden det bliver alt for tæt.

Den nederste fjerdedel af lodtrækningen
Djokovic har fået en rigtig god lodtrækning, hvor han får meget svært ved ikke at spille sig i en kvartfinale, der på papiret ser ud til at stå mod Anderson, som dog ikke var alt for prangende i Tokyo, hvor han tabte i to sæt til Gasquet. Anderson skal, hvis han når dertil, op mod enten Khachanov eller Tsitsipas i sin ottendedelsfinale, og det kan meget vel blive endestationen for sydafrikaneren, der bortset fra en kvartfinale i 2015 har en meget ringe historik i Shanghai.

Djokovic skal op mod Chardy i sin første kamp, og vinder han den, så venter et opgør mod enten Cecchinato, Hurkacz eller Chung i ottendedelsfinalen. Et evt. revancheopgør fra Australian Open mellem Chung og Djokovic kunne være meget interessant - ikke at jeg gør mig nogle illusioner om, at Chung kan gentage den bedrift. Djokovic har i øvrigt vundet denne turnering tre gange og som minimum været i semifinalen, hver gang han har spillet her.