Regeringen har udmøntet ludomanipuljen for 2019, og slår i samme ombæring fast, at behandlingstilbud skal fordeles bedre geografisk. Konkret skal der også oprettes tilbud til spilafhængige i Vestjylland og i Nordjylland.

Sundhedsministeriet har i år besluttet at uddele midler fra ludomanipuljen for en toårig periode, og det betyder, at der i 2019 vil blive udmøntet 37,4 millioner kroner til behandlingssteder og forebyggelsesprojekter, mens der i 2020 vil blive udmøntet 34,9 millioner kroner.

Samtidig oplyser Sundhedsministeriet, at der skal være større geografisk spredning af behandlingstilbuddene og peger konkret på Esbjerg og Aalborg som byer, hvor der kan forventes at åbne nye tilbud.

”Spilafhængighed og ludomani er ikke kun et storbyfænomen, og vi vil gerne hjælpe flere af de mennesker, der lider af ludomani, ved at give bedre mulighed for, at de kan opsøge behandling flere steder i landet. Jeg forventer, at den nye fordeling af pengene, betyder i første omgang, at flere i Sydvestjylland og Nordjylland vil få nemmere adgang til et behandlingstilbud”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Øget måling af effekt af behandling

Da Sundhedsministeriet i 2018 udmøntede midler fra ludomanipuljen, lancerede ministeriet samtidig en ny strategi mod ludomani. I den forbindelse oplyste ministeriet blandt andet, at der vil være mere fokus på løbende evaluering og opfølgning på de forskellige indsatser.

I år løfter ministeriet sløret for, at det blandt andet vil betyde, at ansøgningskriterierne for at få del i puljens midler er blevet delvist revideret.

"Bl.a. har der som noget nyt været kriterium om, at der skal foretages effektmåling af behandlingsaktiviteterne på en valideret skala, og at data herfra skal anvendes i institutionens løbende arbejde," skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Sådan fordeles ludomanipuljen i 2019 og 2020

Sundhedsministeriet har et ønske om, at der skabes mere kontinuitet i behandlingen, og det er begrundelsen for, at det i år har været muligt at søge midler for to år ad gangen.

Herunder kan du se, hvordan fordelingen af midler fra ludomanipuljen til henholdsvis behandling og forebyggelse af spilafhængighed i 2019 og 2020 ser ud.

Money distributed to treatment centers for gambling addiction in Denmark