Fra den 5. til den 20. december afvikles damernes VM i Kina. Efter fravær ved seneste VM-slutrunde, er Danmark tilbage med et ungt og talentfuldt hold, og slutrunden er en slags generalprøve for det unge hold, inden det går løs om et års tid med EM på hjemmebane. Danmark lægger ud lørdag mod Tyskland.

Den store favorit er igen-igen Norge, og favoritværdigheden er ikke blevet mindre, efter at russerne har forynget deres hold, mens flere af de andre hold i topper stiller op uden diverse profiler.

Men: Hvilke spillere mangler, hvem kan man regne med går videre fra det indledende gruppespil, hvor langt kommer Danmark – og hvor og hvornår kan man se de danske kampe i fjernsynet?

Alt dette kommer der svar-bud på i følgende optakts-artikel, skrevet af BetXperts håndboldmand Casper Larsen – der sammen med Esben Billum vil udlægge tips under hele slutrunden (følg analyserne på denne side ).

 

VM i Kina, 2009: Optakt

Links

Turneringens officielle hjemmeside
 

BetXperts TV-Guide (se bl.a. hvornår DK spiller)

 

Turneringsform

24 deltagere er inddelt i 4 grupper af 6 hold: A, B, C og D. I hver gruppe spiller alle mod alle, hvilket betyder 5 kampe på 6 dage til hvert hold.

Derefter går de 3 bedste videre til mellemgruppe-spillet, mens de 3 nederst placerede spiller en slags taberturnering kaldet Presidents Cup. Denne er indført for at give de mindre hold nogle flere kampe mod mere jævnbyrdige modstandere, så de ikke tager hjem efter hvert VM med 5 store nederlag som resultat.

I mellemgruppe-spillet er de 12 hold inddelt i 2 grupper à 6: A-holdene parres med B-holdene, og C parres med D. Man tager de point med sig som man har vundet mod de to andre kvalificerede fra den indledende pulje – dvs mellem 0 og 4 point. Disse hold er man fortsat i gruppe med, men man skal ikke møde dem igen i mellemrunden hvor man derfor skal spille 3 kampe.

De 2 bedste i hver mellemgruppe går i semifinalen og senere en finale-/bronzekamp.

De hold der ikke ender blandt de 2 bedste i mellemspillet, spiller placeringskampe mod holdene fra den anden gruppe.

Turneringsformen betyder, at de 4 hold der kommer i semifinalen, spiller 10 kampe på 15 dage. Det kræver altså en god bredde på holdet for at blive verdensmester.

Grupperne:


Gruppe A

Danmark

Tyskland

Sverige

Frankrig

Brasilien

Congo

Umiddelbart den mest jævnbyrdige af de 4 grupper. Det er vel kun Congo, der på forhånd med næsten sikkerhed ikke går videre.

Brasilien med danske Morten Saubak som træner, har tidligere gjort det ganske godt og spillet lige op med de europæiske hold. Holdet er dog lidt svækket her, da de må undvære 4 af deres bedste spillere, der til dagligt spiller i storklubben Hypo Niederösterreich. De kunne ikke få fri til slutrunden for deres meget kontroversielle manager Gunnar Prokop. Brasilien er netop valgt til at huse det næste VM om 2 år, så de må håbe, de spillerne kan få fri til den tid.. Det vil være en lille overraskelse, hvis det skulle lykkedes Brasilien at gå videre.

Frankrig har nu endelig taget afsked med mange af de ældre spillere efter VM på hjemmebane for 2 år siden. De stiller med et næsten nyt hold, som der ikke er de store forventninger til.

Sverige stiller med et ganske udmærket hold, som har udgangspunkt i en stærk defensiv. Holdet må dog undvære den stærke keeper Madeleine Grustafsson (tidligere Grundstrøm). Dermed er det op til GOG-keeper Gabriella Kain at holde skansen i målet.

Tyskland har en 3. Plads fra seneste VM at forsvare. Det kan dog godt blive meget svært, da de er uden skytterne Grith Jurack og Nadine Krause. Desuden har playmaker Maren Baumbach meldt fra. Dermed er hele bagkæden fra seneste VM væk. Holdet burde dog være stærkt nok til at gå videre.

Danmarks unge hold er havnet i en svær pulje, men bør dog gå videre. Siden EM sidste år har rutinerede Rikke Skov meldt fra, men til gengæld er der comeback til Mette Meldgaard efter en del års frivillig pause. Hun får en vigtig rolle i den danske defensiv. Desuden er der comeback til den rutinerede fløj Louise Pedersen. Ellers består holdet af en række store talenter, og det tegner meget lyst for det danske landshold i fremtiden. Lærke Møller trådte allerede i karakter sidste år ved EM, og viste hun er den rette til at styre holdet de næste mange år. (Sidste nyt: Lærke Møller udgår fra VM pga en skade - se artiklens kommentarer).

Hun suppleres af unge Kristina Kristiansen, der får sin slutrunde-debut. Trods det, at hun spiller for oprykkerne Team Tvis, er hun topscorer i den danske liga. I målet har Christina Pedersen fået rigtigt meget spilletid denne sæson i FCK pga. Legangers skade. Både i FCK og på landsholdet har hun viste rigtig gode takter. Karin Mortensen har ikke helt haft samme niveau som tidligere, men har trods alt rutinen. Klarer Danmark sig godt i den indledende gruppe, så er vejen til semifinalen åbnet, da gruppen parres med gruppe B, hvor kun Rusland venter af store hold.

Program for DKs  i indledende gruppe (dansk tid):

Lørdag, kl. 14: DK – Tyskland

Søndag, kl. 14: DK – Frankrig

Mandag, kl. 12: DK – Congo

Onsdag, kl. 12: DK – Brasilien

Torsdag, kl. 14: DK - Sverige

Gruppe B

Rusland

Ukraine

Østrig

Angola

Thailand

Australien

Rusland stiller op som regerende verdensmestre og har fået noget der ligner en ren badebillet, med en meget overkommelig gruppe. Og det selv om Rusland gennem de seneste par år har taget afsked med en række af de ældre spillere og stiller med et forholdsvist ungt hold. Desuden er 3 spillere er ude med graviditet. Holdet består udelukkende af spillere fra den russiske lige, kun tilsat Turay der til dagligt spiller i FCK.

Holdet har allerede vist at der er masser af potentiale, og seneste blev det til en 3.plads ved EM i Makedonien for et år siden.

Ukraine er umiddelbart det næststærkeste hold, men er hårdt ramt af skader. Bl.a. må de undvære deres bedste spiller Tsygisa. Pga. de mange skader stiller de noget usædvanligt op med hele 4 målmænd og kun 12 markspillere. Normalt har holdene 2 eller max 3 målmænd med til en slutrunde. Der skal altså trækkes store veksler på få markspillere.

Østrig har efterhånden ikke det helt store at byde på. De var med fremme for en årrække siden, hvor de havde en masse nationaliserede udlændinge, som alle spillede i Hypo. Det er slut nu, og deres bedste spiller Acimovic (ja hun er også nationaliseret) har meldt fra. Dermed har Østrig ikke det store at byde på, men kan måske snige sig med videre, takket være den lette pulje.

De skal nok kæmpe med Angola om den sidste plads i mellemrunden. Ved seneste VM var de 2 hold også i samme pulje, og dengang trak Angola det længste strå og sendte Østrig ned i President Cup.

Thailand VM-debuterer. De kom med som følge af en 4.plads ved de asiatiske mesterskaber. De sluttede foran lande som Vietnam, Indien og Qatar i puljen. I semifinalen blev det dog til nederlag til Sydkorea på 17-38 og bronzekampen tabte de 16-39 til Japan.. Det tyder ikke på de har noget som helst at komme med her.

Australien er ikke debutant, men fast deltager ved VM. De plejer dog at være prügelknabe og slutter som regel sidst. Men det kan være, de kan slå Thailand her…

Gruppe C

Norge

Rumænien

Ungarn

Tunesien

Japan

Chile

Gruppe C er nok gruppen med de stærkeste hold. Den indeholder bl.a. storfavoritterne fra Norge, som går efter at følge EM-guldet fra sidste år op med VM-ditto. De stiller med et rigtigt stærkt hold, som berettiget er meget store bookmaker-favoritter til guldet. Holdet føres an af FCK spilleren Linn-Kristin Rigelhuth, der netop er kåret til verdens bedste spiller.

Rumænien stiller ligeledes med et meget stærkt hold, og er der nogen der skal drille Norge, kunne det meget vel være Rumænien. Rumænien har ikke længere den stærke keeper Dinu i målet, men hører alligevel til blandt favoritterne. Rumænien er sammen med Norge vel det hold, der kan mønstre det stærkeste hold set på bredden. Det er vigtigt ved en krævende slutrunde med op til 10 kampe på 15 dage.

Ungarn bliver altid nævnt som en af outsiderne ved slutrunderne. De har dog aldrig vundet en slutrunde og gør det næppe heller her. Grunden til jeg ikke tror på dem her er, at de må undvære deres helt store stjerne Görbitz. Hun er en af verdens bedste spillere og betyder rigtig meget for det ungarske hold. Desuden må de undvære den meget stærke keeper Palinger. Når det er sagt, så har holdet en række gode spillere som Tomori, Toth og ikke mindst Kovacsics, der blot er 18 år og udset til at være afløseren for Görbitz, ikke bare ved denne slutrunde, mens også i fremtiden. Holdet bør gå videre her uden problemer.

Tunesien, Japan og Chile - tja de har ikke det helt store at byde på, og kan køre deres egen lille interne turnering her. Tunesien har været med nogle gange før, med en 12.plads fra 1975 som bedste resultat. Senest blev de nr. 15. Japan kæmper med Kina om at være det næstbedste hold i Asien. De er som regel med til VM og placerer sig i den nederste del som nr. 16-20. Chile er slutrunde-debutant her. De er kommet hertil efter en 3.plads ved de Pan-Amerikanske mesterskaber på hjemmebane. Det er formentlig det ringeste hold ved denne slutrunde, sammen med Thailand og Australien.


Gruppe D

Spanien

Sydkorea

Kina

Argentina

Kazakhstan

Elfenbenskysten

Spanien og Sydkorea må betegnes som de 2 favoritter i denne pulje.

Spanien overraskede stort sidste år ved EM, hvor de endte med at få sølvmedaljer med hjem efter finale-nederlag mod Norge. Holdet føres an af Marta Mangue, der til dagligt er flittigt scorende for Team Esbjerg i den danske liga. Spanien stiller med stort set samme hold som ved EM, og burde ikke have problemer med at gå videre her. Medaljer får de næppe, da Norge, Rumænien og Ungarn venter i mellemspillet.

Sydkorea er et lidt sjovt hold, da de som regel er blandt de absolut bedste til OL, mens de til de mellemliggende VM-slutrunder ikke holder samme niveau. Det hænger sammen med, at de bliver lovet livsvarig pension, hvis de vinder OL-guld, mens de ikke har samme gulerod at spille for ved VM. De bør dog ikke have problemer med at gå videre her.

Kina er værtsnation, og de har gjort det bedre og bedre de seneste år. De befinder sig stadig på et middelmådigt niveau, men bør være stærkere end de 3 resterende hold i gruppen og dermed spille sig videre til mellemspillet. Her bliver det ret sikkert endestation, da der venter hårde modstandere fra gruppe C.

Kazakhstan deltog for første gang ved en slutrunde, da de var med ved VM for 2 år siden. Da blev det til en 18.plads blandt de 24 hold, og en lignende placering kan det meget vel blive til igen her i Kina. De skal nok kæmpe med Elfenbenskysten om at undgå sidstepladsen i denne gruppe.

Elfenbenskysten var ikke med ved seneste VM, men har ellers været nogenlunde fast deltager. De rangerer som Afrikas 2./3. bedste hold (hvilket dog ikke siger så meget) efter Angola, der har været det førende hold de seneste mange år på de kanter.