Premier League er nået til sin afslutning, hvor nogle klubber har meget at spille om, mens andre blot gerne vil slutte sæsonen godt af inden ferien. Hvilke tendenser har vi set på det seneste, og kan vi lære noget inden sidste runde?

Klubberne i England har været gennem en lang sæson med et hav af kampe. Ligaen, to pokalturneringer og for nogle klubber også en god stak europæiske kampe. Flere spillere bør være trætte nu, og for nogle er sæsonen ikke engang slut, da de også skal være klar til sommerens VM.

Klubberne har disponeret forskelligt i løbet af sæsonen. Nogle har roteret løbende og meget i truppen, mens andre er gået efter kontinuitet med mange kampe til få, bærende spillere. Det kan få betydning nu, hvor vi rammer den sidste spilleuge i Premier League.

Lad os derfor tage et kig på, hvad de seneste runder har vist i forhold til, hvem vi kan forvente slutter godt af, og hvem der måske allerede har tankerne på en velfortjent sommerferie.

Her spilles champions league kampene - Se TV-guide

De højtflyvende

Som det ofte er tilfældet, så begynder bundklubberne særligt at hente mange af deres points her i slutningen af sæsonen, hvor der for alvor er pres på. Pengene er enorme i Premier League, og derfor kæmpes der med livet som indsats for at holde sin placering i den bedste engelske række.

Samtidig kender mange af topholdene deres nogenlunde slutplacering, og begynder derfor i stedet at fokusere på europæiske turneringer og lade op til VM eller FA Cuppens afslutning, og det skaber grobund for nogle solide overraskelser.

Crystal Palace:

Crystal Palace skiftede i september manager til den tidligere engelske landsholdstræner Roy Hodgson. Det har man næppe fortrudt siden, da han virkelig har sat skub i holdet, og nogle steder bliver han endda nævnt som en kandidat til Manager of the Year. Det bliver han næppe kåret til, men det siger noget om hans præstation, at han overhovedet bliver nævnt, når han er manager for en klub, der pt. er placeret som nr. 11 i ligaen.

Crystal Palace har i særdeleshed fået gjort Selhurst Park til et fort, og samtidig har man for alvor fundet formen her mod slutningen af sæsonen. Man har vundet tre og spillet to uafgjort i de seneste fem kampe, og med konstellationen Zaha-Townsend i front har man fået fart og udfordringer, som det normale førstevalg Benteke ikke kan skabe.

Crystal Palace har hele sæsonen været massivt ramt af skader til stort set alle spillere, men kan denne ulempe vise sig at være en fordel på nuværende tidspunkt? De mange fravær betyder nemlig samtidig, at de fleste af spillerne har fået pauser i løbet af sæsonen, og dermed er de nok ikke så trætte nu. Blot tre spillere har noteret sig for mere end 30 ligakampe denne sæson, og det bør være en mulighed for holdet at slutte flot og stærkt af i sæsonafslutningen på Selhurst Park mod nedrykkede West Bromwich.

Crystal Palace slår WBA

Palace ser stærke ud - ikke mindst på hjemmebane. WBA har også set stærke ud, men nu er deres håb om overlevelse helt slukket, og på udebane i den sidste kamp er det ikke sikkert, at der er mere motivation tilbage i truppen for at præstere flot.

West Bromwich:

Netop WBA er faktisk også værd at nævne som højtflyvende her mod slutningen. I april fyrede holdet manager Pardew efter en række elendige resultater, og man lod derefter assistenten Moore overtage indtil sæsonafslutning. Siden Moore tog over, han man så spillet fem kampe - og ikke tabt en eneste! Og det er endda på trods af modstandere som Manchester United, Liverpool og Tottenham.

Virkelig imponerende resultater - senest med sejren over Spurs - men desværre en smule for sent for holdet, der grundet de øvrige bundholds pointhøst nu er sikret nedrykning.

Indtil nu har man haft en spinkel chance for overlevelse, og spørgsmålet er så, om det "blot" var motivationen, der skabte de imponerende resultater, eller om man kan fortsætte og også levere en god præstation i sidste kamp mod Crystal Palace.

Chelsea:

Chelsea har på det seneste ikke leveret imponerende præstationer på banen, hvor man har haft svært ved at skabe store chancer - selvom man har mødt mange svage hold, er det ikke blevet til overbevisende sejre.

Alligevel må London-mandskabet siges at være højtflyvende i forhold til resultater, idet man har hentet fem sejre i de seneste seks kampe (dog snublede Chelsea senest med 1-1 mod Huddersfield).

I samme periode har nogle af de øvrige tophold snublet, og det betyder, at Champions League-kvalifikationen, der for blot nogle uger siden så helt umulig ud, nu bestemt er indenfor rækkevidde.

Blot to points skiller Chelsea og Liverpool i kampen om Champions League. Spørgsmålet er, om man kan fortsætte med at hente resultater uden imponerende spillemæssige præstationer. Hvor meget energi er der tilbage i Hazard, der formentlig skal løfte holdet hele vejen, og ender kandidaterne foran dem med at smide flere points, eller kommer reaktionen fra Chelsea for sent?

Gå ikke glip af Champions league kampene - Se kampprogram her

De skuffende

Newcastle:

Newcastle har bestemt ikke haft en skuffende sæson. Uden de store forstærkninger i transfervinduerne har klubben formået at sikre sig overlevelse i ligaen, og en øjeblikkelig 10. plads er mere end godkendt.

Det har dog også haft en betydning på det seneste, for efter man ramte 41 points og dermed sikrede sig en ny sæson i Premier League, er det gået lodret nedad med resultaterne. Fire nederlag i de seneste fire kampe i træk, på trods af man har mødt modstandere af tvivlsom kvalitet.

De ligner, at holdet er gået på ferie, og spørgsmålet er, om de kan hive sig op til en enkelt mandfolkepræstation på hjemmebane mod Chelsea, der fortsat skal bruge points.

Swansea:

Swansea lignede længe et sikkert nedrykkerhold, men tilgangen af Carvahal som træner har givet holdet en del points gennem kynisk, defensivt spil. Points i sig selv er dog ikke nok, når det oftest kommer fra uafgjorte resultater, og i de seneste otte kampe er det ikke blevet til en eneste sejr.

Senest spillede mand et bundbrag mod Southampton, der stort set kunne sikre Swansea overlevelse med en sejr, men de snublede, og med Huddersfields point mod Chelsea senest er Swansea nu rykket ned.

Det er ganske vidst ikke matematisk sikkert, men man skal hente en målforskel på otte mål i den sidste kamp mod Stoke, så spørgsmålet er, om man har tænkt sig aktivt at gå efter det? Det kræver samtidig, at Southampton taber til mestrene fra City, hvilket bestemt er en mulighed, og taber Southampton med en del mål, bliver opgaven måske alligevel overkommelig for Swansea. Et underholdende opgør mod Stoke er bestemt ikke utænkeligt.

Swansea - Stoke leverer mange mål

Swansea skal hente en stor målforskel på Southampton, og med de enorme summer der kan indtjenes ved at være en del af Premier League, bør man gå aktivt efter det. Stoke er samtidig sikret nedrykning og kan spille mere frit end tidligere, og det kan betyde, at vi får en ganske underholdene bundkamp i Wales.

Stoke:

Endnu et bundhold, der ikke har formået at steppe up mod slutningen af sæsonen og hente de overraskende points, man ellers ofte ser fra disse hold. 13 kampe i træk uden sejr er det blevet til for Lamberts tropper, hvilket betyder, at man endda er blevet overhalet af WBA, der ellers længe så ud til at have gjort krav på sidstepladsen i ligaen.

Stoke har ikke formået at udvise meget energi eller offensiv lyst til at score mål, og meget har været placeret på Shaqiris skuldre. Schweizeren er bestemt en dygtig spiller, men at skulle bære holdet alene i offensiven har været en for stor opgave, og nu må man altså forberede sig på en sæson i Championship. Spørgsmålet er, om man kan sætte sig op til et sidste opgør ude i Wales mod Swansea, eller om man allerede er gået på ferie.

Liverpool:

Liverpool har været et af forårets mest formstærke hold i ligaen, men den store fokus, man naturligt har haft på Champions League, har på det seneste haft betydning på resultaterne i ligaen. Man er flot gået videre til finalen i den fineste europæiske turnering, men hjemme i England har det betydet, at man kun har vundet en ud af de seneste fem opgør. 

Man har sparet spillere i perioden, men man har samtidig også mødt hold af tvivlsom kvalitet, hvor man burde være bedre - også selvom man stiller med reserver.

Tempoet virker dog til at være dalet på holdet. Der er ikke samme aggressive pres i lige så lang en periode af kampen, og når man har bolden, går det ofte ikke hurtigt nok. Fart og tempo i spillet er ellers noget, der har været kendetegnende for Liverpools kvaliteter denne sæson, og når det forsvinder, er det ikke overraskende, at resultaterne tager et dyk nedad.

Spørgsmålet er nu, om det manglende tempo skal forklares med, at vi er sidst på sæsonen, og spillerne er trætte, eller om det mere hænger sammen med, at man har roteret meget, hvilket har ødelagt rytmen på holdet i kampene?

Der er i hvert fald ikke råd til at snuble mere nu, for i sidste spillerunde møder man Brighton, og hvis ikke man får points i det opgør, har Chelsea muligheden for at overhale holdet i kampen om Champions League-pladser.

Hvis det sker, og man samtidig ikke formår at slå Real Madrid i Champions League-finalen, så har vi en situation, hvor Englands vel næstbedste hold spillemæssigt denne sæson ikke er at finde i Champions League, når sæsonen starter op efter sommerferien.

Om Liverpools sæson har været en succes eller en stor fiasko, afhænger således af sidste spillerunde i ligaen, og mon ikke Klopps tropper er klar til at lukke ned for tvivlen ved at køre et Brighton-hold over, der ikke har mere at spille for? Samtidig mangler Salah et enkelt mål for at slå målrekorden for en Premier League-sæson, så mon ikke årets spiller i Premier League vil gå aktivt efter at sende bolden i netmaskerne?

Der er nok af spørgsmål til den sidste runde og næppe nogen, der har de endegyldige sandheder. Jo mere nuanceret vi kan gøre kampene her, jo bedre står vi dog rustet til at slå bookmakerne, så byd endelig ind med forslag, input, rettelser, kritik eller alternative syn på opgørene.

Odds på champions league vinderen - Få din bonus nu