På søndag går det løs i Belgien. Læs Jesper Sørensens optakt og analyse af klassikeren Flandern Rundt, der sidste år blev vundet af Peter Sagan...

Peter Sagan bragede igennem og tog sin største sejr i karrieren for et år tilbage, da han vandt Flandern Rundt 2016. Ok, slovakken har to VM-sejre i bagagen, men det var første gang nogensinde, at Sagan for alvor havde regnet den ud i en stor klassiker.

Derfor er han naturligvis også den helt store favorit til at vinde i år igen. Han har fundet opskriften. Han har kvaliteterne på bakkerne og på brostenene, og den tidligere konge af Flandern Rundt - Fabian Cancellara - har indstillet karrieren, mens Boonens fokus synes at være på Paris-Roubaix.

Det betyder dog ikke, at vi allerede på forhånd kan give ham sejren. Feltet er uhyre stærkt. Greg van Avermaet - Sagans helt store rival - står klar som den umiddelbare konkurrent, mens også ryttere som Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke, Niki Terpstra og Zdenek Stybar skal huskes. Sammen med en masse andre i øvrigt. 

For cykelfans er Flandern Rundt ofte ét af sæsonens helt store løb. Der er en charme over klassikerne, som etapeløb bare ikke helt kan kopiere, og Flandern Rundt er absolut en af de bedre klassikere. Der kan ske så meget, og ofte er forskellen på sejr og fiasko meget, meget lille. Ét sekunds uopmærksomhed kan afgøre løbet.

Odds & Tips - Flandern Rundt 2017

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Peter Sagan 2,75
Bet365
Greg van Avermaet 4,00
Cashpoint
Alexander Kristoff 15,00
888sport
John Degenkolb 23,00
888sport
Philippe Gilbert 27,00
Cashpoint
Sep Vanmarcke 29,00
Bet365

Favoritterne

Der er umiddelbart to ryttere, der har markeret sig positivt forud for årets Flandern Rundt: Verdensmesteren og den olympiske mester.

Peter Sagan, Bora-hansgrohe

Chancevurdering: 28 %

Peter Sagan er selvfølgelig oddsfavoritten. Det er sådan, det skal være.

Peter Sagan er den store favorit forud for årets Flandern Rundt, fordi han har kvaliteterne. Han er god på brosten, den bedste på bakkerne og hurtig i finalen. Og så er han vokset meget de seneste par år.

Superslovakken har ganske vist vundet VM hele to gange, men det er hans triumf i Flandern Rundt i 2016, der står tilbage som hans bedste resultat i min bog.

Dels på grund af måden han gjorde det på: Han knuste modstanderne én efter én. Dels fordi det markerede hans først helt store klassikersejr. Jeg rangerer immervæk Flandern Rundt over VM, selvom også VM er en flot triumf. Men Flandern Rundt er altså et monument.

Her har Sagan før haft det svært. Ofte har han været stærk nok, men han har manglet de sidste to procent. Vi har set det gentagende gange før. Han har misset mange store sejre i fx Amstel Gold Race og Milano-San Remo, fordi han ikke har været helt klar - helt moden. Det beviste han i 2016, at han for alvor er ved at være.

Det kræver nemlig erfaring, at vinde de helt store løb. Én ting er talentet. Noget andet er at have den fornødne erfaring og koldblodighed til at afslutte det hele. Den har Sagan ofte manglet, skønt han har alle evnerne til at vinde utallige cykelløb.

Jeg tror, at han begynder at blive rigtig farlig i disse år. Han har ligesom "knækket" koden til at vinde. Vi har set det hos Greg van Avermaet: Da han først begyndte at vinde de store sejre, efter at have været en "lige ved og næsten"-rytter i mange år, begyndte sejrene at tikke ind hele tiden. Det samme kan Sagan komme til at opleve i de store klassikere.

Men lad os huske på Milano-San Remo, hvor han tabte spurten til Michal Kwiatkowski. Sagan har to onde ånder i cykelfeltet: Kwiatkowski og Greg van Avermaet. Begge har så småt luret hvordan man slår Sagan i en stor finale, selvom verdensmesteren burde være hurtigst.

En anden - og ikke uvæsentlig - svaghed: Peter Sagan har så godt som nærmest intet hold, når løbet går ind i sin afgørende fase. Han kommer til at være helt alene. Den rolle kan han sagtens klare, men det ville gøre det lettere for ham, hvis han havde en hjælper i de afgørende momenter.

Greg van Avermaet, BMC Racing Team

Chancevurdering: 19 %

Den olympiske mester har set skræmmende stærk ud i denne sæson. Resultaterne taler isoleret set for mere end 19 %, men jeg er nødt til at holde ham nede, fordi han han i mange scenarier af løbet vil sidde til målstregen med hurtigere folk end ham - fx Sagan, Kristoff eller Degenkolb. Og så er Flandern Rundt bare et vildt kaotisk løb.

Når det så er sagt. Meget få ryttere har vundet Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem i samme sæson, og endnu færre har gjort det så overbevisende som Greg van Avermaet. Det ligner en rigtig god sæson for den olympiske mester allerede.

Greg van Avermaet har store cojones, og er ikke bleg for at angribe tidligt i finalerne. Han yder også gerne en stor indsats i diverse angreb, hvorfor han og Sagan ofte finder sammen - de vil begge gerne køre aggressivt. Jo aggresivere løbet bliver, jo bedre er det i min optik for Greg van Avermaet.

I E3 Harelbeke så vi dette. Han angreb tidligt og fandt sammen med vennen Oliver Naesen og ex-holdkammeraten (og den store rival) Philippe Gilbert. Deres samarbejde fungerede upåklageligt, og i finalen tog Greg van Avermaet let triumfen.

På papiret er han langsommere i en spurt end Sagan, men han har ikke desto mindre slået Sagan mange gange. Ofte er det Sagan, der vælger at åbne spurten, og så har belgieren let gået forbi ham, også fordi Sagan er for gavmild i føringsarbejdet. 

Greg van Avermaet er én af de bedste på stigningerne. Nogle vil sige den bedste. Jeg vil mene, at når både han og Sagan kører fuld gas op ad Oude Kwaremont-stigning, så er Sagan den hurtigste, men det afhænger nok meget af dagsformen. 

Det er måske Greg van Avermaets største kvalitet. Han har is i maven i finalerne. For et par år tilbage var han en evig to'er, men han har knækket den famøse kode, og nu vinder han store løb på stribevis.

Én af hans svagheder er - synes jeg - holdet. For et par år tilbage havde BMC et fantastisk klassikerhold, men manglede en reel kaptajn. Ham har de nu, men hjælperne holder ikke helt samme niveau som dengang. Rammer en rytter som Oss dagen, så er han dog stadig god. I E3 Harelbeke blev han nummer 20.

Den korte opsummering: Greg van Avermaet kan sagtens vinde. Han har alle kvaliteterne og er begyndt at blive en vinder. Jeg kunne sagtens se ham vinde i år.

Udfordrerne

Der tegner sig et klart billede af hvem udfordrerne i dette løb er. Der har været et par formstærke ryttere i de øvrige brostensløb, der på dagen kan gå hen og vinde dette løb.

Philippe Gilbert, Quick Step Floors

Okay, okay, okay.

Da klassikersæsonen gik i gang, troede jeg ikke meget på Philippe Gilbert. Belgieren var et stykke fra fordums styrke, og havde hos BMC-holdet ikke kørt mange af disse brostensløb.

Men både i Dwars door Vlaanderen og E3 Harelbeke viste han, at han afgjort ikke har glemt, hvordan man kører på brosten. Flandern Rundt passer om muligt endnu bedre til ham, og holdet synes at tro helt vildt meget på ham.

Umiddelbart synes jeg, at en rytter som Stybar er bedre end Gilbert, men resultaterne (og nationaliteten måske) taler for den belgiske mester, der har været meget synlig i alle løb i denne sæson indtil videre. 

Gilbert kan sidde med på alle stigningerne, og han vil være én af dem, der sætter pres på konkurrenterne der. Men kan han sætte Greg van Avermaet og Peter Sagan på de belgiske stigninger? Ikke Gilbert anno 2017 - det tror jeg ikke. I finalen vil han - på trods af at han er hurtig - nok også komme til kort.

Så jeg erkender gerne, at jeg har svært ved at se ham vinde løbet. Men hans aggressive kørsel i løbene er absolut en kæmpe fordel i kaotiske løb som disse, hvis man har benene til at afslutte det. Det er aldrig en dum idé at komme på forkant i disse løb. 

Ligeledes må man erkende, at Quick Step Floors har bredden til at lave ravage her. De skal udnytte, at de sidder med mange potentielle vindere i form af Niki Terpstra, Zdenek Stybar og Philippe Gilbert samt wildcardet i form af Lampaert, mens både Sagan og Greg van Avermaet hurtigt sidder ret alene. 

Spørgsmålet er så om man kan det i virkeligheden. Alle tre ryttere (Stybar, Terpstra og Gilbert) har store kvaliteter, men det betyder ikke nødvendigvis at de er klar til at blive spillt for tidligt ud. 

Philippe Gilbert til odds 27 hos Cashpoint*

Det meste af markedet har tilpasset sig Gilberts kørsel under brostensløbene. Cashpoint* stikker ud med odds 27, hvilket afgjort er for højt baseret på hans resultater. Resten af markedet er omkring odds 13-17, hvilket synes at være mere passende.

Han kan få svært ved at vinde løbet, fordi han i mange tilfælde vil komme til stregen med hurtigere folk end ham, men han har alle muligheder for at sidde med i den absolutte finale, og så er odds 27 ganske fint at have på hånden. 

Zdenek Stybar, Quick Step Floors

Sammen med Gilbert kan Stybar udgøre en fræk duo i årets Flandern Rundt. Hvis Quick Step Floors kan gøre løbet hårdt, kan man ende med at have et klart overtal i finalen af løbet.

Man kunne sagtens forestille sig et scenarie, hvor Greg van Avermaet, Peter Sagan og Sep Vanmarcke alle er isolerede, mens Quic Step sidder med tre-fire ryttere i finalen. Så handler det om at kunne angribe på skift, hvis man har overskuddet til det. 

Det er en fordel, der godt kan udnyttes til perfektion, men som også kan være svær, hvis Sagan eller Greg van Avermaet viser sig som løbets stærkeste rytter, for så kan de matche alle disse udspil. 

Stybar er - når han rammer dagen - én af de absolut bedste ryttere på de belgiske bakker. Jeg synes, at han er en ren fornøjelse, når han hamrer afsted fra bunden af en stigning til toppen. Når alt spiller, så er han ren verdensklasse.

Han har ikke fået mange resultater i denne sæson, men jeg synes, han har set ganske fint kørende ud. Han er lidt blevet henvist til at være hjælper i mange løb, fordi Gilbert har haft gode ben og kørt meget aggressivt, hvilket lidt har låst Stybar.

Men Quick Step Floors har simpelthen ikke den største favorit, og mit bud er, at hvis de vælger samme strategi i Flandern Rundt, som de har benyttet sig af i de andre løb, så låser de sig selv. De skal udnytte bredden - dét er deres styrke. 

Det hører dog med til historien, at Stybar aldrig rigtigt har fået det til at spille i Flandern Rundt. Det er bare ikke her, han har hentet de største resultater. Sidste år blev han nummer otte - det er hans bedste resultat i løbet.

Sep Vanmarcke, Cannondale-Drapac

Har man fulgt med i mine optakter og analyser gennem de seneste fire år, så vil man vide, at jeg ofte vurderer Sep Vanmarcke højere end resten af markedet. 

Det har flere årsager.

Først og fremmest er Sep Vanmarcke en vanvittig stærk rytter. Han er én af de få efterhånden, der nærmest kun brillerer i marts og april, hvor brostensløbene køres. Det er her hans styrke er. 

Dernæst er han bare én af de stærkeste, når feltet rammer brosten og de belgiske bakker. Vi har set det i både Paris-Roubaix og Flandern Rundt: Han kan virkelig presse konkurrenterne her.

Men her er hans store problem: Han kan sende Sagan, Greg van Avermaet og mange andre op i de røde felt, men han kan ikke for alvor slå dem ud af kurs, og i spurten har han kun en ringe chance for at overraske dem. Også selvom han bliver hypet som "sprinter" i disse løb, fordi han engang besejrede Tom Boonen i en spurt om sejren i Omloop Het Nieuwsblad.

Vi har også set i år, at han er rigtig skarp når han rammer dagen.

Til gengæld har han haft en mavevirus, der har kostet ham lidt. Han styrtede også i Strade Bianche og har været lidt svækket. Han har bestemt ikke haft de optimale betingelser, men jeg vil altså vurdere, at han har haft tid nok til at ramme formen. 

Jeg er nemlig ikke så bekymret for hvordan formen er. Han er altid skarp i disse løb. Det hele afhænger af om den slemme mavevirus er ude af kroppen på ham. Under E3 melder han selv, at han kastede op hele 20 gange i finalen.

Sep Vanmarcke til odds 29,00 hos Bet365* (each-way)

Det er ikke ofte, at man kan score odds 29 på Sep Vanmarcke i disse løb. Det hænger naturligvis sammen med hans noget ringe optakt til løbet, hvor han har været ramt af mavevirus.

Er den ude af kroppen? Jeg ved det ikke. Men hvis den er, så er han afgjort én af topkandidaterne. Han kan matche de fleste på stigningerne og han er bomstærk.

Han får det svært i finalen fordi han mangler en hurtigere afslutning. Men hos Bet365* kan man vælge each-way-varianten, hvor man får en fjerdedel af oddset, hvis han ender på podiet (HUSK at krydse af). Det vil sige, at hvis han bliver nummer to eller nummer tre i løbet, får man odds 8,00. (Læs mere om each way)

Alexander Kristoff, Katusha-Alpecin

Han er bookmakernes tredjestørste favorit, og jeg forstår selvfølgelig godt grundlaget for det.

Kristoff har vundet løbet før, og han gør det som regel ret godt i disse løb. I Milano-San Remo beviste han, at formen er ret god.

Men ellers har han ikke imponeret vildt meget, når tingene blev hårde og svære. I E3 Harelbeke blev han nummer 27, og han endte umiddelbart i én gruppe for langt tilbage. Normalt havde han vundet spurten om 8. pladsen, som Tom Boonen tog sig af.

Min tro er altså ikke på niveau med bookmakernes. Jeg kan blive straffet meget for det i løbet, fordi Kristoff er en vild klassikerrytter, men jeg tror simpelthen, at han kører lidt under sit vanlige niveau. Slet og ret. 

Der er selvfølgelig også en chance for, at han bare har valgt at holde lidt igen og ikke vise for meget. Det er sandsynligvis det markedet her tror på. 

Flandern Rundt er primært hans løb, men holdet har fået tilgang af Tony Martin op til denne sæson, og tyskeren har også brostensambitioner. Det er dog sandsynligvis i Paris-Roubaix, at han får lov til at udfolde dem, så Kristoff har potentielt en superhjælper på holdet her.

Jeg tror, at Kristoff har gode chancer for at ende med langt fremme, men jeg har svært ved at forestille mig, at han hopper med i et angreb som han gjorde dengang han vandt. De ben har jeg ikke set i foråret endnu. Han kan stadig vinde hovedfeltets spurt, men det bliver næppe om sejren.

Outsiderne

Der er i min optik mange outsidere, der på en god dag kan gå hen og vinde løbet. Hvis løbet følger drejebogen, så bliver det sandsynligvis Greg van Avermaet eller Peter Sagan, men ét lille styrt kan ændre alt, ligesom vi også før har set, at løbet bliver så hårdt, at ingen har noget at give af i finalen.

Én af dem, der har imponeret i år, er Oliver Naesen (Ag2r). Belgieren er lidt af en fascinerende historie, og han begyndte først at cykle ret sent, men i efteråret 2016 slog han for alvor igennem, og indtil videre har han fulgt op på det i 2017. Han blev nummer tre i E3 Harelbeke, og vil være en perfekt mand for de fleste i finalen, fordi han langt hen ad vejen vil stille sig tilfreds med en top3-5 placering. Svært at se ham vinde, men han er noget særligt.

Så er der John Degenkolb (Trek-Segafredo). Tidligt i foråret troede jeg egentligt ret meget på ham, men han har manglet de sidste par procenter, og har ikke været vildt imponerende på brostenene indtil videre. Paris-Roubaix er primært hans løb, men han kan også godt vinde Flandern Rundt, hvis formen er der. Havde han ikke fjollet i Gent-Wevelgem, hvor han sad i det rigtige udbrud, så havde han sandsynligvis vundet det løb. Han er god på bakkerne, men Paris-Roubaix er afgjort mest hans løb.

Eventuelt kan Trek-Segafredo vælge at spille på Jasper Stuyven. Han er en dejligt aggressiv rytter, der har et stort talent for disse løb. Vi har set ham et par gange i løbene indtil videre, men han har manglet den sidste timing for at være med i finalerne. Det bliver nok ikke til en sejr, men han kunen sagtens være Treks bud på en topplacering. De råder også over Fabio Felline, der har set stærk ud, men han mangler endnu noget erfaring i disse finaler, og han burde et eller andet sted ofre sig fuldt ud for sin kaptajn.

Niki Terpstra (Quick Step Floors) bliver ofte undervurderet. Han er en rigtig god rytter, men det virker til, at han er blevet skubbet lidt i baggrunden på holdet efter Gilberts ankomst. Han er dog stadig ret stærk, og når alt spiller kan han sidde med i finalen, men han råder ikke over en afslutning, der vinder ret mange spurter, så han skal komme alene til målstregen, og det er svært i et løb som dette.

Jeg har flere gange skrevet, at Quick Step Floors kun har tre-fire vinderkandidater og negligeret Tom Boonen. Det er måske lidt for groft sagt, men jeg tror ikke meget på Boonen i dette løb. Han har erkendt, at løbet er for hårdt for ham, og hans fokus - tror jeg - er derfor udelukkende på Paris-Roubaix. Jeg har i al fald svært ved at se ham matche mange af de bedste på bakkerne. 

Skal man blive hos Quick Step Floors, så skal man også nævne Yves Lampaert. På grund af hierarkiet kan han få det svært, men han er en glimrende rytter, og jeg kunne godt forestille mig, at han blev spillet tidligt ud. Han har potentiale til at sidde i finalen, men meget kommer an på hvornår han bliver brugt af holdet. 

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) har været lidt af en skuffelse indtil videre. Resultaterne har været solide, men han har været ret anonym, og talentet er der til mere. Han er dog kun lige blevet 23 år gammel, så man skal passe på med at kræve for meget af ham. Han blev dog nummer fem i sin debut i løbet for to år siden, og han bør have en stor fremtid i disse løb.

Man kunne nævne mange, mange flere, men jeg vælger at afslutte med Team Sky-rytterne Luke Rowe og Ian Stannard. Rowe har klart været den stærkeste rytter i foråret indtil videre, og det virker til at han tager sig af de kuperede løb, mens Ian Stannard timer alt mod Paris-Roubaix, der passer bedst til hans kvaliteter. 

Ruten - Flandern Rundt 2017

Den 101. udgave af Flandern Rundt måler 260 kilometer fra starten i Antwerpen til målstregen. Undervejs er der en række udfordringer for rytterne, men i store træk er rutens udfordringer de samme som de seneste mange par år.

Der er 18 hellinger undervejs - små, skrappe stigninger, ofte belagt med brosten. Det er primært på disse, at løbet for alvor udfolder sig. En af de mest berømte er Muur van Geraardsbergen, der for år tilbage var en af de sidste stigninger i løbet. Efter et par års fravær er muren tilbage - men desværre lidt for langt fra målstregen.

I stedet er det fortsat kombinationen af Oude Kwaremont og Paterberg, der skal afgøre løbet. Rigtige cykelfanatikere bander og svovler af den finale og ønsker muren tilbage, men jeg må erkende, at jeg efterhånden er ved at blive lun på finalen.

Det er på de sidste 60 kilometer, at løbet for alvor udfolder sig. Her venter følgende hellinger: Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont og Paterberg. Fra Paterberg til målstregen er der 13 kilometer.

Som oftest falder det afgørende angreb på Oude Kwaremont. Det gør nemlig, at en stærk rytter kan rykke igen på Paterberg, hvis han ikke har sat de øvrige konkurrenter helt. Men udskilningen starter allerede noget før.

Flandern Rundt køres nemlig som ét langt udskilningsløb. På hver eneste helling vil man se flere og flere ryttere forsvinde, mens gruppen bliver mindre og mindre. Til sidst står én rytter tilbage - vinderen af løbet.