DBU har stævnet Nordicbet* for en million kroner for at bruge Simon Kjær i en reklamekampagne op til og under VM. Nordicbet* har ingen kommentarer til sagen.

Midt i den betændte konflikt mellem DBU og Spillerforeningen, som sandsynligvis betyder, at det danske landshold stiller med divisionsspillere i onsdagens venskabskamp mod Slovakiet, har DBU stævnet Nordicbet*. Det skriver Ekstra Bladet.

BetXpert har tidligere beskrevet, hvordan DBU kort før VM krævede 500.000 kroner af Nordicbet for at benytte landsholdsanfører Simon Kjær i et reklamefremstød, hvor han fremstod i rødt og hvidt.

Det, mente DBU, var et brud på aftalen mellem fodboldunionen og landsholdet. De kommercielle rettigheder, som også er et af nøglepunkterne i den aktuelle strid, lå på det tidspunkt hos DBU, og unionen fandt Nordicbets reklamer uforenelige med den aftale, landsholdet har med Danske Spil*.

Og nu har DBU altså stævnet bookmakeren for en million kroner.

DBU: "Ret beset er det tyveri"

Jesper Lind Andersen, der er kommerciel direktør i DBU, kalder Nordicbets kampagne for 'en alvorlig krænkelse' og 'tyveri'.

"Det er en krænkelse af de kommercielle rettigheder for landsholdet og DBU. Ret beset er det tyveri af de rettigheder, som DBU sammen med spillerne sælger til holdets fælles sponsorer for at skaffe penge til både holdet og til udviklingen af dansk fodbold," siger Jesper Lind Andersen til Ekstra Bladet og fortsætter:

"Vi har stævnet NordicBet* for at bringe en VM-kampagne med en spiller i en rød trøje, der giver associationer til landsholdet – uden tilladelse fra DBU. Det ser vi som en alvorlig krænkelse, da andre sponsorer har betalt dyrt for lignende kampagner."

Nordicbet* har overfor Ekstra Bladet ikke ønsket at kommentere på stævningen, mens spiludbyderen ikke er vendt tilbage på BetXperts henvendelse. 

BetXpert har spurgt Danske Spil* om, hvorvidt de har været involveret i stævningen, eller om de har lagt pres på DBU, men de ønsker ikke at udtale sig om sagen, oplyser pressechef Marie Grabow Westergaard.

Gennem presseafdelingen har Ekstra Bladet fået en skriftlig kommentar fra Niels Erik Folmann, der er administrerende direktør i Danske Licens Spil:

"Danske Spil* har aldrig blandet sig i udtagelsen af spillere til landsholdet. Hverken det netop udtagne eller tidligere landshold. Danske Spil* har heller ikke skrevet juridiske konsekvenser for nuværende eller tidligere spillere i forbindelse med deres personlige sponsorater. Vi har ingen yderligere kommentarer af respekt for forhandlingerne."

DBU: Timingen er tilfældig

Overfor Ekstra Bladet giver Simon Kjær udtryk for, at han synes, at timingen er besynderlig, men har ellers ingen kommentarer. 

TV2 har spurgt DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer, hvorfor unionen har valgt at sende stævningen midt i forhandlingerne, og til det svarer Jakob Høyer, at der er tale om et tilfælde.

"Der har været forhandlet siden nytår, så det er svært at undgå. Tidspunktet er tilfældigt, da vi har haft en lang række sager, hvor vi har måttet kræve penge fra virksomheder, der har krænket landsholdets og DBUs rettigheder," skriver han i en SMS til TV2.

Jurist: Nordicbet-samarbejde brød FIFAs etiske kodeks

Som BetXpert beskrev under en uge før VM, overtrådte Simon Kjærs aftale med Nordicbet* FIFAs etiske kodeks. I det etiske kodeks står der:

"Persons bound by this Code shall be forbidden from taking part in, either directly or indirectly, or otherwise being associated with, betting, gambling, lotteries and similar events or transactions connected with football matches."

Den danske sportsjurist, Jens Bertel Rasmussen, bekræftede overfor BetXpert, at samarbejdet var uforeneligt med kodekset, mens tidligere Head of Sports Law hos det asiatiske fodboldforbund (AFC), James Kitching, bekræftede den danske jurist tolkning af loven - dog uden at gå ind i den konkrete sag.

FIFA ønskede på daværende tidspunkt ikke at kommentere på sagen, og intet tyder på, at det internationale fodboldforbund har sanktioneret landsholdsanføreren som følge af samarbejdet. Simon Kjær deltog i alle Danmarks kampe under slutrunden og er i dag stadig ambassadør for Nordicbet*.

Opdateret 9.51: Kommentar fra Danske Spil* til Ekstra Bladet om sagen er skrevet ind.