Sportsjurist Jens Bertel Rasmussen kalder Simon Kjærs samarbejde med Nordicbet* for en overtrædelse af FIFAs etiske kodeks. Det understøttes af FIFA-uddannet jurist. Hverken Simon Kjær, FIFA eller Nordicbet* ønsker at kommentere sagen.

Det er en klar overtrædelse af FIFAs Code of Ethics, når Herrelandsholdets anfører, Simon Kjær, blandt andet reklamerer for forhøjede odds og en indbetalingsbonus, hvis man som kunde tilmelder sig hos bookmakeren Nordicbet*. Det vurderer sportsjurist Jens Bertel Ramussen overfor BetXpert.

"Der er ingen tvivl om, at Simon Kjær ved sit samarbejde med en bookmaker overtræder artikel 25," siger Jens Bertel Rasmussen til BetXpert.

Udover at være sportsjurist er Jens Bertel Rasmussen formand for Dansk Håndboldforbunds Disciplinærudvalg, ligesom han er vicepræsident i det europæiske håndboldforbunds Court of Appeal. 

Jens Bertel Rasmussen bakkes op i sin vurdering af artikel 25 af James Kitching, der er uddannet Master i sportsjura, -management og -humaniora hos FIFA. Han ønsker ikke at gå ind i Simon Kjærs sag, men oplyser helt overordnet til BetXpert, at en spiller, der samarbejder med en bookmaker, overtræder artikel 25.

Konkurrence, indbetalingsbonus og forhøjede odds

1. marts præsenterede Nordicbet* landsholdsanfører Simon Kjær som sin nye ambassadør. Siden har Simon Kjær både figureret i TV-reklamer og på bookmakerens hjemmeside, hvor han blandt andet gør reklame for en stor Simon Kjær-relateret VM-konkurrence, en indbetalingsbonus på 500 kroner og forhøjede odds.

I konkurrencen kan man vinde op til tre millioner kroner, hvis man svarer rigtigt på 15 spørgsmål, der relaterer sig til det danske fodboldlandshold og anfører Simon Kjær.

BetXpert har forsøgt at få en udtalelse fra Simon Kjær, men hverken hans medierådgiver, Lars Hendel, eller agent, Mikkel Beck, ønsker at udtale sig om sagen. 

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, har rådgivet Simon Kjær, inden aftalen med Nordicbet* blev underskrevet. BetXpert har forsøgt at få en kommentar fra Mads Øland, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden artiklens deadline.

Zlatan-paragraffen

I artikel 25 i FIFAs etiske kodeks står der følgende:

"Persons bound by this Code shall be forbidden from taking part in, either directly or indirectly, or otherwise being associated with, betting, gambling, lotteries and similar events or transactions connected with football matches.
They are forbidden from having stakes, either actively or passively, in companies, concerns, organisations, etc. that promote, broker, arrange or conduct such events or transactions."

Det var også artikel 25, som var i spil, da der i foråret var overvejelser, om hvorvidt svenske Zlatan Ibrahimovic kunne være medejer af den svenske bookmaker Bethard og samtidig blive udtaget til VM. 

Forskellen i de to sager er, at den lange svensker forbrød sig mod anden halvdel af artikel 25, mens det er den første halvdel, Simon Kjær ifølge Jens Bertel Rasmussen overtræder.

Being associated with...

FIFA-uddannede James Kitching, bekræfter Jens Bertel Rasmussens tolkning af, hvordan artikel 25 i FIFAs Code of Ethics skal forstås. Han ønsker ikke at kommentere direkte på Simon Kjærs sag, da han ikke kender til detaljerne i aftalen mellem landsholdsanføreren og Nordicbet*, men han vil gerne dissekere artikel 25 for BetXpert.

"Den første del af artiklen handler om at være 'associeret' med betting. 'Associeret' som udtryk bliver ikke nærmere defineret. Ordet er tydeligvis blevet brugt bevidst for at dække et bred vifte af typer adfærd. At være associeret betyder at have en forbindelse til noget. Helt overordnet vil et individ, der har en sponsoraftale med et firma, der tillader betting på fodbold, høre under at være 'associeret,' siger han til BetXpert.

​James Kitching driver i dag sin egen rådgivningsvirksomhed, Kitching Sports i Australien, og er tidligere Head of Sports Law hos det asiatiske fodboldforbund (AFC).

Hvad er så forskellen på Simon Kjærs aftale med Nordicbet* og eksempelvis DBUs aftale med Danske Spil* eller Sevillas aftale med  Playtika?

"FIFAs Code of Ethics gælder kun individer. Spillere og officials. Det gælder ikke for klubber eller foreninger. Et forbund kan vælge selv at regulere på området. For eksempel har det asiatiske fodboldforbund, AFC, gjort det forbudt for klubber i den asiatiske Champions League og AFC Cup at reklamere for gambling på deres trøjer, selvom de forskellige klubber måske har fået tilladelse af deres respektive nationale forbund," siger han.

Anførerbindet forpligter

BetXpert har forsøgt at få FIFAs etiske komite til at give en vurdering af, om Simon Kjær bryder det etiske kodeks, og hvad en sanktion for en eventuel overtrædelse vil være, men en talsperson svarer kortfattet i en mail:

"Som en generel regel kan FIFAs etiske komite ikke kommentere på beskyldninger og potentielle sager."

På en række opfølgende, generelle spørgsmål om, hvordan artikel 25 skal fortolkes, og hvad en potentiel straf for en hvilken som helst spiller, der bryder artikel 25, vil være, lyder svaret:

"FIFAs etiske komite kan ikke kommentere på hypotetiske situationer og almindeligheder."

Jens Bertel Rasmussen vurderer, at det er sandsynligt, at Simon Kjær vil kunne slippe med en bøde for sit samarbejde med Nordicbet*, hvis han afbryder det på FIFAs opfordring. Han understreger dog, at der her er tale om et kvalificeret gæt. Hvis Simon Kjær ignorerer en eventuel opfordring fra FIFA om at afbryde samarbejdet, kan straffen dog være langt værre og blandt andet resultere i en karantæne.

"Simon Kjær har jo ikke lavet noget af denne kaliber før. Men han er anfører for det danske landshold, og det skaber også nogle forpligtelser til at overholde det etiske kodeks. Når jeg arbejder for DHF og i European Handball Federations (EHF) Court of Appeal, så ser vi også på, at det er en anfører, som jo gerne skal være en foregangsperson og gebærde sig på en korrekt måde," siger han. 

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra DBU. BetXpert ville gerne have Nordicbet* til at svare på, hvorfor de ikke har undersøgt FIFAs regler, inden de ansatte Simon Kjær som ambassadør. Pressechef, Thomas Holm, oplyser, at han ikke har nogen kommentarer, da det er en verserende sag, og de er i gang med at undersøge det juridiske.  

Bag om historien:
BetXpert har i flere uger arbejdet på at få kommentarer fra en række nøglekilder, der har central viden om Simon Kjærs samarbejde med Nordicbet* og FIFAs Code of Ethics herunder FIFA, Simon Kjær og Spillerforeningen. Derudover har BetXpert været i dialog med et tocifret antal sportsjurister og relevante professorer fra både ind- og udland, som ikke er citeret i artiklen. Fælles for dem alle er, at de enten ikke følte sig kompetente til at forholde sig til spørgsmålene, eller ikke ønskede at kommentere, fordi de havde en professionel forbindelse til en eller flere af sagens aktører.