VM-bælter. Eftermæler på spil. Kontroverser. Bad Blood. Garanti for action. Årets boksebrag mellem Canelo Alvarez og Gennady Golovkin har simpelthen det hele. Det ligner en kamp, som vil gå over i historien. Der er tale om en rematch af sidste års mest betydningsfulde opgør i sporten, som endte i et skandaløst draw. Lørdag den 15. september skal alt sættes endegyldigt på plads. Betxpert tager et nærmere kig på oddsene og de to kamphaner, inden slaget skal slås.

Der er gået et års tid, siden Canelo Alvarez og Gennady Golovkin mødtes i ringen for første gang, men meget har forandret sig op til rematchen. De to mænd er sublime fightere, som ligger i toppen af alverdens pound-for-pound-lister, men de har gennem deres karrierer udmærket sig ved altid at være gentlemen, som lod næverne tale. Det har fået en brat ende. Afgørelsen og efterspillet af første kamp har forvandlet dem til bitre fjender, som ikke har noget tilovers for hinanden. Trashtalken er ved at nærme sig de højder, hvor ingen har råd til et nederlag.

Livestream khabib vs. McGregor UFC 229: Her kan du se kampen

 

Canelo vs. Golovkin II odds

De fleste følte, at Golovkin fortjente at få tilkendt sejren efter den første kamp, så det er ikke særligt overraskende, at han betragtes som favorit i rematchen. Der er dog nogle, som spekulerer i, om han efterhånden er en smule forbi sin prime. Desuden havde Canelo perioder i det første opgør, hvor han var i kontrol. Uanset hvilken lejr man tilhører, så bør det blive tæt:

Canelo Alvarez Uafgjort Gennady Golovkin
2,55 21,00 1,62

Odds er senest opdateret 7.september klokken 10.45.

Der findes naturligvis også et væld af spil på, om kampen går fuld tid, eller om den bliver afgjort før tid. Måske indeholder nogle af disse odds værdi?

Method of victory

Bedste odds Bookmaker
Alvarez vinder på knockout 9,00
Bet365
Alvarez vinder på point 3,50
Golovkin vinder på knockout 3,25
Golovkin vinder på point 3,50

Odds er senest opdateret 7.september klokken 10.45.

Byd endelig ind med kommentarer, spilforslag og spørgsmål. Jeg vil hellere end gerne diskutere alting nærmere, hvis nogen skulle være interesserede. Jeg forventer i øvrigt at komme med en analyse, hvor de tekniske aspekter i kampen vil blive gennemgået mere udførligt.

VM-bælter

Golovkin er i besiddelse af IBO-, WBA- og WBC-bælterne på mellemvægt. Han mangler blot IBF- og WBO-bælterne, før han realiserer sin drøm om at samle alle titler i divisionen. Desværre er dette lettere sagt end gjort, idet boksesporten er hæmmet af en masse politik forbundene imellem, hvilket betyder, at det ikke nødvendigvis er de bedste fightere, som er verdensmestre. Golovkin var tidligere IBF-mester, men han mistede dette bælte, fordi han insisterede på at få denne rematch med Canelo frem for at møde forbundets obligatoriske udfordrer, Sergiy Derevyanchenko.

Bælterne er i bund og grund det mindst interessante ved denne kamp. Ingen er i tvivl om, at Golovkin og Canelo er de to bedste mellemvægtere i verden. Spørgsmålet er, hvem der er den bedste. Denne kamp går ud over, hvad forbundene kontrollerer. Det siger dog noget om Golovkin, som har samlet bælter sammen på mellemvægt siden 2010, og som blot mangler en enkelt sejr i divisionen for at slå Bernard Hopkins historiske rekord på 20 titelforsvar i træk, at han vælger at sætte alt på spil på grund af sin modvilje mod én specifik modstander. Der er næppe mange atleter, som vælger at springe over, hvor gærdet er højest, når de er så tæt på at sikre sig en unik plads i historiebøgerne.

Eftermæler på spil

Jeg er overbevist om, at denne kamp vil gå over i historien. Dette er ikke kun et spørgsmål om, hvem der er divisionens bedste fighter eller endda, hvem der i øjeblikket er sportens bedste pound for pound. Vinderen vil retmæssigt kunne hævde, at han hører til blandt de helt store i boksesportens historie. Golovkin er tæt på at gøre sig fortjent til at blive nævnt i samme sætning som Carlos Monzon, Marvin Hagler og Bernard Hopkins, når man taler om alle tiders største mestre på mellemvægt. Canelo hører endnu ikke helt til i samme kategori med en sejr, selvom han tidligere har været ubestridt mester på vægten, men han var WBA-, WBC- og WBO-mester på letmellemvægt, så han vil efterhånden kunne true Julio Cesar Chavez, Marco Antonio Barrera, Erik Morales og Juan Manuel Marquez, når man diskuterer Mexicos største boksere nogensinde.

Uanset hvad er Golovkin og Canelo blandt de bedste fightere i deres generation. De har formentlig allerede gjort mere end rigeligt til, at de en dag bliver optaget i boksesportens hall of fame. Golovkin har en formidabel amatørkarriere bag sig, som bl.a. omfatter VM-guld i 2003 og OL-sølv i 2004. Som professionel har han markeret sig som en af de mest dominerende mestre i nyere tid. Han er stadig ubesejret, og han havde et utroligt knockout-streak på 23, der talte stærke modstandere som Matthew Macklin, Daniel Geale, David Lemieux og Kell Brook, inden han sidste år måtte nøjes med en sikker pointsejr mod sin farligste udfordrer til dato, Daniel Jacobs.

Canelo blev professionel som 15-årig, så han fik ikke en stor amatørkarriere. Ligesom med Golovkin stod det dog hurtigt klart, at han var et specielt talent. Han blev verdensmester for første gang inden sin 21-års fødselsdag, og siden har han slået store navne som Shane Mosley, Austin Trout, Erislandy Lara, Miguel Cotto og Amir Khan. Han har et enkelt nederlag på point mod Floyd Mayweather, som han mødte ved en for lav vægt, da han blot var 23 år, men dette er absolut ingen skam. Golovkin og Canelo er begge på tærsklen til storhed, men en sejr er påkrævet, hvis deres navne skal udødeliggøres.

Læs vores store optakt til kampen mellem Khabib Nurmagomedov og Conor McGregor her.

 

Kontroverser

Den første kamp var god, selvom det nærmere var skak end det brawl, som mange havde forventet. Den anden kamp bliver med garanti bedre. Afgørelsen efterlod alle med en dårlig smag i munden, så ingen af de to mænd kan føle sig sikre, hvis de overlader det til dommerne i denne omgang. Jeg har ikke et stort problem med to af dommernes scorecards i det første opgør. Jeg scorede det 116-112 til Golovkin, 8-4 i runder, men det var tæt, så jeg kan acceptere 115-113 og til dels 114-114. Skandalen var, at den tredje dommer, Adelaide Byrd havde kampen 118-110 til Canelo, 10-2 i runder. Hvis ikke hun kører rundt i en Lamborghini nu, så kan dette resultat ikke forklares. Det var decideret kriminelt. Stevie Wonder havde ikke kunne undskylde et scorecard som dette.

Både Golovkin og Canelo udtrykte i ringen efter kampen, at de følte, at de havde gjort rigeligt til at få sejren. Det skulle de selvfølgelig sige, men tonen imellem dem forblev sober. Dette ændrede sig en del, som forskellige reaktioner på resultatet kom ud. Bl.a. har UFC-kommentatoren, Joe Rogan, indirekte beskyldt Byrd for at være bestukket, mens boksekoryfæet Teddy Atlas, som har trænet flere store mestre, gik amok på åben skærm, så han efterfølgende blev fyret fra ESPN. Der findes en række underholdende klip med ham på YouTube. Især Golovkin, der altid har været kendt for at tage tingene med et smil, tog bladet fra munden i en grad, som var højest ukarakteristisk for ham. Langsomt blev de to parter mere og mere uforsonlige, indtil en bombe sprang op til rematchen, der oprindeligt skulle have fundet sted i maj. Canelo havde testet positivt i en dopingprøve.

Canelo blev taget med et for højt indhold clenbuterol i kroppen. Stoffet betragtes som et steroide hos antidoping-agenturet WADA, så det var en meget alvorlig sag for mexicaneren. Han slap dog med en minimal straf på grund af en række formildende omstændigheder. Mængden, som han blev taget med, var meget lille, han var first-time-offender, og det er almindeligt kendt, at stoffet bliver tilført kvægfoder i Mexico for at øge dyrenes vækst. Bekymringen i forhold til dette er, at problemerne med clenbuterol har været kendt i flere år. Mange husker formentlig den bøf, som Alberto Contador angiveligt kom til at indtage i 2010. Der var desuden en større sag i 2011, hvor en række spillere på det mexicanske fodboldlandshold blev taget for det samme stof. Dette har ført til, at blandt andet FIFA og NFL påbyder deres atleter at passe på med, hvad de indtager, hvis de er på ferie i landet.

Bad Blood

Uanset hvordan man vender og drejer det, så har den fejlede test skadet Canelos ry. Han har ikke råd til flere fejltrin, hvis han skal genvinde fansenes tiltro. Han fik overbevist Nevadas kommission om, at han havde været uopmærksom på, hvad han indtog, men om man køber denne historie eller ej, det er op til den enkelte. Det er muligt, at dette var tilfældet, men alarmklokkerne bør alligevel ringe, for Canelo er sportens største stjerne, efter Mayweather er gået på pension, og man ved, at fightere uden de samme ressourcer har kokke og diætister ansat i løbet af en training camp, så de ikke putter noget tilfældigt i kroppen. En anden mulig forklaring på mængden af clenbuterol kan være, at Canelo blev testet, mens han var på vej ud af en steroide-cyklus. Det er i hvert fald svært at tro, at en som ham kom til at sætte tænderne i noget tilfældigt kød fra slagteren i Guadalajara.

En anden, som bestemt ikke er overbevist om Canelos uskyld, er Golovkin. Han er overbevist om, at mexicaneren har snydt gennem hele livet, og han er blandt andet gået så langt som til at udtale, at han kunne se stikmærkerne i hans arme, da de var i ringen sammen sidste år. Golovkin har mistet al respekt for sin modstander, som han mener er et blåt øje på sporten, der bliver beskyttet på grund af sin stjernestatus og baggrund. Han har påtaget sig ansvaret for at rydde op efter svindlerne. Canelo væmmes over disse udtalelser og mener, at uanset udfaldet af deres kamp, så vil han aldrig kunne trykke kasakhstaneren i hånden. Han ser Golovkin som den, der misrepræsenterer sporten ved at beskrive sin boksning som mexican style. Han mener, at Golovkin pynter sig med lånte fjer ved at tale om knockouts, aggression, action og drama for at snyde sig til flere fans uden at møde reel modstand.

Der er lagt i ovnen til noget af en kamp. Jeg har svært ved at se, hvordan det ikke bliver en af årets bedste. Golovkin og Canelo er som skræddersyet til hinanden rent stilistisk, en destroyer der knækker enhver med ufortrødent pres og power over for en sniper med hurtig og præcis counterpunching. Jeg tror, at begge har evnerne og slagkraften til at stoppe hinanden, og jeg forventer, at de vil bokse langt mere aggressivt end i første opgør. De har simpelthen talt sig selv op i et hjørne, så de ikke har råd til at tabe, hvis de skal kunne se sig selv i spejlet. Samtidig er der virkelig meget på spil sportsligt og historisk. Dette er en af de sjældne career defining fights, som afgører, hvordan eftertiden vil huske begge mænd. Den kommer på et helt perfekt tidspunkt, hvor ingen har vist nogle store alders- eller svaghedstegn, og den vil endelig få rådet bod på dommerfadæsen fra sidst.