To advokater går i rette med bookmakernes limitering af dygtige og vindende kunder. "Det ligner urimelige aftalevilkår," siger advokat og opfordrer spillerne at søge om fri proces og gå rettens vej.

Bookmakerne kan ikke tillade sig at begrænse deres kunders indsatser, bare fordi de er dygtigere end bookmakernes oddssættere. Ikke så længe at aftalevilkårene er så ugennemsigtige, som de er lige nu.

Det mener den danske advokat Rasmus Mangor, advokat hos Mangor Advokatfirma.

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at bookmakerne uden videre kan limitere spilleres konto, blot fordi de er dygtige," siger han.

"Der er grænser for, hvad man kan aftale. I mine øjne ligner det urimelige aftalevilkår," siger advokaten og henviser til de regler og vilkår, man skal acceptere som kunde, når man opretter sig hos bookmakerne.

34 siders regler og vilkår

Rasmus Mangors kritik af bookmakerne kommer efter, at BetXpert gennem en lang række historier har dokumenteret, hvorledes bookmakerne systematisk udelukker eller limiterer de kunder, som er for dygtige.

Tilfældene er mange - se fx denne artikel, hvor der er en stribe eksempler på limits. Der er også historien om Kristian Kofod, der ikke længere kan spille doubler (to kampe på én kupon) hos Bet365*, historien om Christian Bech Eriksen, der er Unibets kampagne i forbindelse med Black Friday, hvor de limiterede folk helt ned til fem kroner. Der er kunden, som blot kan spille for 0,07 kroner.

BetXpert har kigget på Bet365*'s aftalevilkår i forbindelse med oprettelse af en konto. Her skal man som ny kunde sætte flueben ved, om man er "mindst 18 år gammel og har læst, accepteret og erklæret sig enig med regler og vilkår, regler om fortrolighed, regler om cookies og politikker vedrørende, aldersbekræftelse og identificeringsproces."

For at se hvor meget tekst, der egentlig er, har vi kopieret indholdet i "regler og vilkår" over i et worddokument. Det dokument fylder 34 sider - eller godt 10.000 ord.

Står ikke tydeligt nok

På intet tidspunkt finder vi nogen ordlyd om, at man risikerer at få spillebegrænsninger eller limits, hvis man er for dygtig. Til gengæld står der under "væddemålsprocedure" punkt 1,1:

"Bet365* forbeholder sig ret til efter eget skøn at afvise hele eller dele af alle væddemål, der anmodes om. Alle væddemål placeres på eget ansvar og efter eget skøn."

Og det er simpelthen ikke konkret nok, hvis man på den baggrund vil limitere kunderne helt ned til 0 kroner, mener Rasmus Mangor.

"Det kan godt være, at det er det, der menes i deres aftalebetingelser, men så skal man skrive det, så alle kan forstå det," siger han.

"Når Bilka har tilbud på sodavand, så kan man se, hvor mange flasker man højest må købe. På samme måde mener jeg, at man som minimum skal skrive klart og tydeligt, at der begrænsninger for, hvor meget man kan vinde."

Rasmus Mangor forstår dog i det hele taget ikke, hvordan bookmakerne kan forsvare at udelukke eller limitere kunderne, så længe de ikke gør noget ulovligt.

"Det er svært at se bookmakere gardere sig mod kunder, som bare er dygtige. Og at man som bookmakerne ikke vil have tab på andre kunder end dem, der er meget heldige, det synes jeg ikke kan være rimeligt."

BetXpert har været i kontakt med Bet365*, men bookmakeren har ingen kommentar.

Spiljurist: Spillerne har en god sag

I forbindelse med BetXperts dækning af problematikken har vi interviewet flere, som mener, at bookmakerne er i deres fulde ret til at limitere, hvis blot det sker ud fra en "rimelighedsbetragtning.

Rasmus Mangor får dog også opbakning fra advokat Daniella Maria Thomsen. Hun optræder på Spillemyndighedens hjemmeside over "godkendte" advokater og har hjulpet adskillige bookmakere med at søge licens til det danske marked.

Hun mener - ligesom Rasmus Mangor - at spillerne vil stå sig godt i en eventuel retssag.

"Det handler jo om at slå bookmakerne - det er jo det, alle ønsker og det, bookmakerne selv lægger op til, at man kan. Derfor har jeg også svært ved at se, at bookmakerne med rimelighed kan limitere kunderne så hårdt, at de næsten ikke kan spille mere. Med mindre at der er mistanke om aftalt spil, eller der er overtrådt nogle andre regler," siger Daniella Maria Thomsen.

 

Bør søge fri proces

Rasmus Mangor mener, at sagen er af sådan en karakter, at en spiller bør søge fri proces. Hvis det kommer til en retssag, er der ingen tvivl om, at bookmakerne vil stille med de bedste og dyreste advokater. Og det er der ingen spillere, der kan matche.

Derfor opfordrer han kunder, som mener de er blevet uretfærdigt limiteret ved en eller flere bookmakerne om at søge fri proces, så de ikke selv skal dække sagsomkostningerne. Og han hjælper gerne med at skrive ansøgningen.

"Sagen er så principiel, at en spiller bør få fri proces til den," siger han.