Næsten to tredjedele af alle registrerede tilfælde af mistænkelig bettingadfærd i tredje kvartal af 2017 relaterede sig til tennis. Det viser en ny rapport, som det internationale sportsbetting integritetsorgan ESSA (European Sports Security Association) har publiceret.

Ud af de i alt 72 sager drejede 46 sig om tennis. Derudover blev der registreret mistænkelige bettingmønstre i fodbold (8), bordtennis (8) og basketball (4) samt badminton (2), snooker (2) og volleyball (2). Dermed når det samlede antal af registrerede sager op på 152 for de tre første kvartaler af 2017.

Bettingmønstre vurderes af ESSA som usædvanlige eller mistænkelige, når ekstraordinært store beløber placeres på et givent udfald, også efter at odds er blevet væsentlig nedjusteret. Desuden skal alle organisationens medlemmer have udelukket, at det usædvanlige mønster blot er et resultat af en fejlvurdering af markedet.

"Disse tal demonstrerer igen den vedvarende trussel mod bettingbranchen" udtaler generalsekretær i ESSA, Khalid Ali, og fortsætter:

"ESSA har øget indsatsen for at bekæmpe problemet, og det vigtigste element her er samarbejdet mellem alle involverede parter."

Konkret har ESSA med økonomisk støtte fra EU-Kommisionen engageret sig i tre nye anti-matchfixing projekter:

PROtect Integrity+ skal bekæmpe matchfixing på tværs af grænser med et internationalt whistleblowersystem, som skal udbredes i hele Europa.

T-PREG vil udrulle en række workshops, der skal sprede viden om, hvordan der matchfixes, og om hvordan matchfixing indrapporteres i sport på alle niveauer i udvalgte EU-lande. 

Fundacja Ekstraklasy vil foretage en omfattende vurdering af motiverne bag matchfixing specifikt i europæisk fodbold samt søge at implementere en række forebyggende initiativer.

Derudover er ESSA involveret i at undervise atleter og beslutningstagere i elitesport i anti-matchfixing.