Sæsonafslutningen står for døren, og det betyder, at vi skal have gang i årets sidste store turnering, når WTA Finals afholdes i Singapore i den kommende uge. Førsteseedede Simona Halep har netop meldt afbud til turneringen, og ind træder i stedet Kiki Kertens, men den med danske øjne mest interessante historie er vel nok, hvorvidt Caroline Wozniacki kan fastholde storformen fra Beijing, hvor hun kørte feltet midt over, og dermed gentage sidste års svendestykke, der bragte hende på daværende tidspunkt karrierens største triumf.

Bemærk, at optakten er skrevet, inden lodtrækningen fandt sted. Der opfordres i den forbindelse til, at folk bruger kommentarfelterne til optakten, sådan at vi kan få vendt og drejet de forskellige scenarier, efter lodtrækningen har fundet sted. WTA Finals odds er opdateret efter lodtrækningen.

Jeg vil i optakten kigge på de otte kvalificerede spillere og give mine umiddelbare bud på, hvem jeg forventer kan spille sig i semifinalerne og evt. gå hele vejen. Det er klart, at lodtrækningen kan rykke ved mine forventninger og tanker, fordi matchups kan være mere eller mindre vanskelige, men i bund og grund handler det om at finde ud af, hvilke spillere, der peaker lige nu, og hvilke der ikke gør. 

Resultatet af lodtrækningen fredag eftermiddag:

Rød gruppe: Angelique Kerber, Naomi Osaka, Sloane Stephens og Kiki Bertens
Hvid gruppe: Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Elina Svitolina og Karolina Pliskova

I hver gruppe møder hver deltager de tre andre modstandere. De to bedste fra hver gruppe går videre til semifinalen, hvor nummer 1 fra rød gruppe møder nummer 2 fra hvid gruppe og omvendt. Derefter spilles finalen søndag den 28. oktober kl. 13.30 mellem de to semifinale-vindere.

WTA Finals odds

Odds på vinderen af WTA Finals 2018

Bedste odds Bookmaker
Angelique Kerber 7,00
Caroline Wozniacki 6,00
Naomi Osaka 4,55
Petra Kvitova 6,00
Sloane Stephens 9,50
Elina Svitolina 10,00
Karolina Pliskova 8,00
Kiki Bertens 13,00

WTA Finals odds er senest opdateret den 19. oktober kl. 23.22.

WTA Finals Singapore optakt

Rang: WTA Finals
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Caroline Wozniack

Angelique Kerber, Tyskland

Tyskeren havde et rædselsfuldt 2017, men et trænerskifte gav hende selvtilliden tilbage, og hun startede 2018 med lyn og torden. Hun vandt sæsonens første 14 kampe, og først i semifinalen ved Australian Open måtte hun give fortabt, da hun i ét af sæsonens store dramaer tabte 9-7 i tredje til Halep, der senere tabte finalen til Wozniacki.

Kerber er en fremragende kontraspiller, og selv om hun af og til kan have en smule svært ved selv at generere lige så meget fart som de bedste, så synes jeg heller ikke, hun er helt ueffen i den afdeling. Hun bevæger sig fantastisk på banen og er generelt en taktisk klog spiller. Serven imponerer ikke, men hun kompenserer udmærket for det ved sit eminente benarbejde.

Hendes sæson har været lidt op og ned. Hun startede som nævnt i stor stil, men derefter var der faktisk langt mellem snapsene, og hun led nogle frygteligt store nederlag til mange af sine top 20-fæller i perioden mellem Australian Open og Wimbledon. Ved Wimbledon fandt hun dog så pludselig melodien igen, og hun endte med at vinde turneringen efter en imponerende indsats og en lige så imponerende finalesejr over Serena Williams.

Det er svært at spå om, hvad Kerber kommer med her i Singapore. Hun var i finalen i 2016, så hun har fine meritter herfra, men hun har virkelig været svingende de sidste sæsoner. Kommer hun med sin bedste tennis, så er hun måske favorit til at vinde det hele, men er hun bare den mindste smule ude af form eller mangler selvtillid, så har hun så godt som ingen chance for at gå hele vejen. Der er ikke som sådan nogle af spillerne, som hun ikke har spillet til at kunne slå, men hun har tabt de seneste seks indbyrdes opgør mod Svitolina, og Wozniacki har hun heller ikke slået siden 2016. Hendes program op til WTA Finals har ikke været anstrengt, så hun bør have fysisk overskud, men jeg tror, manglen på nylige succesoplevelser kan gøre ondt på selvtillidskontoen. Hun har kun vundet 6 af 11 kampe efter Wimbledon-triumfen.

Caroline Wozniacki, Danmark

Hvilken underlig og fantastisk sæson på én og samme tid for det danske tennises. Hun vandt sin første Grand Slam i januar, og alle kritikerne forstummede, men derefter begyndte de negative røster langsomt at komme igen i takt med, at Wozniacki havde svært ved at få omsat sin succes fra Australien på banen.

Fra 1. juli til 1. oktober vandt Wozniacki kun tre af sine ni spillede kampe, og det lå ikke ligefrem i kortene, at hun skulle slutte sæsonen af i stil - og det lå nærmest heller ikke i kortene, at hun overhovedet skulle være med i Singapore, hvilket ville være ret uhørt for en Grand Slam-vinder. Men Wozniacki ville det heldigvis også selv anderledes, og i Beijing i starten af oktober viste hun sig endelig fra sin bedste side igen. Hun spillede en gennemført fantastisk turnering, hvor hun vandt seks kampe i træk i to sæt og løftede dermed trofæet fra en af tourens største turneringer. 

Inden for det sidste år har Wozniacki altså dermed vundet WTA Finals 2017, Australian Open 2018 og Beijing 2018. Det kan godt være, der engang imellem kommer nogle døde perioder for hende, men det er intet mindre end imponerende, at hun har vundet tre så store turneringer på så relativt kort tid. 

Jeg tror, hendes form er nøjagtigt, hvor den skal være op til denne turnering. Hun har selvtillid efter Beijing, og hun viste et stort fysisk overskud i Beijing; et resultat af, hun har spillet mindre tennis end mange af sine konkurrenter de sidste måneder. Det kan meget vel komme hende til gavn nu, og jeg tror, hun er én af de absolut farligste bejlere til titlen den kommende uge. 

Naomi Osaka, Japan

US Open-vinderen, hvis titel blev beskæmmet af Serenas vulgære opførsel under finalen, har længe ligget til at skulle bryde igennem med sin hårdtslående tennis, der på sit bedste kan bringe hende hele vejen i samtlige Grand Slam-turneringer efter min vurdering. Hun viste mentale evner på et ekstremt højt niveau under US Open (og særligt i finalen), og min holdning er, at hun har det højeste topniveau af alle i Singapore-feltet.

Om hun formår at ramme det topniveau kontinuerligt gennem hele ugen, det er svært at spå om, men jeg kan godt frygte en smule for hendes turnering, når man ser på, hvordan hun stod af mentalt i Beijing, hvor hun græd på banen og konstant jamrede over, at hun ikke kunne finde glæde ved at være til stede på en tennisbane. Ingen tvivl om, at US Open-triumfen har taget hårdt på hende, og at hun lige skal lande igen, men spørgsmålet er, om det er for tidligt for hende allerede nu. 

Hendes talent er dog så enormt, at hun til trods for succes-tømmermænd fra New York stadig spillede sig i finalen i Tokyo og semifinalen i Beijing. Efterfølgende valgte hun en turnering i Kina fra, hvilket udefra set også var det eneste rigtige at gøre, eftersom hun tydeligvis havde brug for at komme lidt væk fra banerne.

Har hun fået pustet ud de sidste par uger og kommer mentalt frisk ind til sæsonfinalen, så er hun nok min turneringsfavorit sammen med Wozniacki. Hun rammer stadig bolden fantastisk, og jeg tror, at et potentielt mentalt overskud vil få det bedste frem i hende igen. Spiller hun dermed, som hun gjorde ved US Open, så kan jeg faktisk ikke rigtigt se hende tabe til nogen pt. 

Petra Kvitova, Tjekkiet

To gange tredje runde og to gange første runde... Det blev resultatet af Kvitovas Grand Slam-år i 2018, og det kan man vel næppe tolke anderledes end værende særdeles skuffende. Alligevel står hun her i Singapore på et sikkert mandat, fordi hun igennem sæsonen har vundet hele fem turneringer - deriblandt Doha og Madrid som de største. 

Hun vandt på græsset i Birmingham i juni, men derefter har hun faktisk kun vundet 10 af 18 optrædener, hvilket sætter hende i bås med eksempelvis Kerber og Svitolina som nogle af de på papiret mest formsvage spillere, der tropper op til sæsonfinalen. Kvitova er og bliver en hit and miss-type, der på sit bedste er uovertruffent god og på sit værste er tilsvarende ringe. Personligt kan jeg ikke fordrage spillere, der ikke kan lægge en plan b og en taktisk omrokering, men jeg skal da gerne indrømme, at det kan være imponerende tennis, hun spiller, når serven og plan a sidder lige i skabet. 

Tjekken vandt WTA Finals i 2011, var i semifinalen i 2013 og i finalen i 2015, så hun er vel nærmest den spiller i feltet (måske side om side med Wozniacki), som har størst erfaring og flotteste meritter fra denne turnering. Om det kan bruges til noget i dag, det ved jeg ikke, men sikkert er det, at Kvitova skal finde noget andet frem, end det hun har leveret på det seneste, hvis hun skal have en chance i dette stærke felt. På plussiden taler dog, at hun fysisk ikke ligefrem har overanstrengt sig de seneste måneder, og det kan vise sig at komme hende til gode, selv om jeg også hos hende tror, at hun mangler positive oplevelser på banen på det seneste for at kunne hive selvtilliden op på det niveau, hvor hun kan strikke 3-4 sejre sammen på én uge.

Sloane Stephens, USA

Den nye amerikanske 1'er vendte efter en skadespause tilbage til touren i slutningen af sidste sæson, og det gjorde hun med manér, eftersom hun ud af det blå vandt US Open. Hun har et stort anlagt spil og mestrer det til perfektion, når humøret er i top og formen god, men hun svinger stadig for meget til min smag og hendes 2018-sæson har vel netop været præget af ukonstante præstationer med syv førsterundenederlag, en stor titel i Miami og en finale ved French Open. 

Hun har ikke imponeret mig her i efteråret, og det må siges at være noget skuffende for hende at tabe 6-2 6-3 til Sevastova i sit titelforsvar i US Open-kvartfinalen. Hun er en humørspiller af rang, og kan hun på en eller anden måde vende de sidste måneders skuffelser til sin fordel, så har hun før vist, at hun kan nulstille og starte forfra på sit absolut bedste niveau. Hun er en spiller, der generelt har ret stor tiltro til egne evner, og så er spørgsmålene, hvor formen er pt., og hvorvidt denne sæsonfinale for alvor kan tænde op under motivationen for hende.

Jeg ser hende som en spiller, der kan levere alt fra himmel til helvede den kommende uge. Hvis hun rammer det rigtige spændingsniveau, så kan hun gå hele vejen, men hvis hun mangler de sidste 5%, så er hun fyldt med dårlige beslutninger og modløshed, hvilket der på ingen måde er plads til i en turnering som denne, selv om der i puljen er råd til en enkelt svipser med en præstation under niveau og et nederlag til følge.

Elina Svitolina, Ukraine 

Svitolina har igennem længere tid været min foretrukne WTA-spiller, fordi jeg grundlæggende mener, hun besidder hele pakken på banen. Hun server udmærket, bevæger sig rigtigt godt, kan selv lave fart, men er også en dygtig kontraspiller. Derudover virker hun taktisk dygtig og kan variere mere end de fleste på touren. Derfor har jeg også igen og igen beskrevet hende som favorit til at vinde det ene og det andet, men jeg er blevet slemt skuffet af hende i 2018, hvor hun ikke har indfriet de mange forventninger, som jeg og mange andre havde til hende.

Hun har vundet tre turneringer i år, og det er jo for så vidt acceptabelt, og i hvert fald dét, der har bragt hende til Singapore, men spillerne bliver primært målt på de helt store turneringer, og her er Svitolina bare faldet igennem igen og igen. Når man er én af de helt store favoritter til at vinde Grand Slams, og når man efter min mening har alle værktøjerne til det, så er det ganske enkelt bare ikke godt nok at nå 1. runde, 3. runde, 4. runde og en kvartfinale i de fire Grand Slams. Ikke nok med, at hun ryger for tidligt ud, så ryger hun også ofte ud på røv og albuer til spillere, som mod hende er sat som store underdogs. 

Derfor er min tiltro til hende også voldsomt dalende. Hun er alt for ustabil, og fra mit perspektiv kunne hun trænge til nye inputs udefra. Hun er i min bog en spiller, der med den rigtige vejledning, kan nå hele vejen, men det ligger ikke ligefrem i kortene, at det er i den kommende uge i Singapore, at det store talent for alvor skal forløses.

Karolina Pliskova, Tjekkiet

Den høje tjekke med den store serv har heller ikke haft den sæson, som hun nok havde ønsket sig. Hun har kun vundet én turnering - helt tilbage fra april, hvor hun vandt på gruset i Stuttgart - og selv om det er sådan en nogenlunde stabil sæson med en masse kvartfinaler o.l., så virker det ikke rigtigt, som om hun for alvor har helt samme gejst længere, som hun havde tidligere, hvor hun og alle andre opfattede hende som en reel kandidat til samtlige turneringer, hun stillede op i.

På det seneste har hun virket mentalt ramt, og i finalen i Tianjin forleden smed hun 5-1 i tiebreak i første sæt mod Garcia for derefter at gå helt ned og tabe 6-7 0-6. Jeg er bange for, hun mentalt ikke har overskuddet pt., og det forplanter sig som regel også fysisk, hvor jeg ovenikøbet tror, hun har spillet lidt for mange turneringer på det seneste til, at hun kommer frisk ind til Singapore. For mig giver det i den forbindelse ingen mening, at hun efter finalenederlaget til Garcia lige skulle lægge vejen forbi Moskva denne uge, hvor det blev til et stort nederlag til Zvonareva. Det er som om, hun bare gør ondt værre, i stedet for at komme sig fysisk og få talt tingene igennem med sine trænere og derigennem få ladet batterierne optimalt op forud for en så stor turnering, som WTA Finals er. 

Jeg har svært ved at se Pliskova udgøre en trussel samlet i Singapore. Hun har ganske enkelt hverken niveau eller det mentale overskud til det, selv om det naturligvis også ved hende skal siges, at der er et højt topniveau med powertennis, når hun rammer boldene, som hun gerne vil, og når hun tror på tingene. Jeg ser det ikke ske nu og her.

Kiki Bertens, Holland

Hollænderen er kommet med i puljerne, efter Simona Halep trak sig, og det kan meget vel vise sig at blive en ubehagelig overraskelse for nogle af modstanderne. Bertens har et voldsomt højt niveau med masser af power, når hun rammer dagen, og hun er vel den fra feltet, som kan spille mest frit her uden nogen form for nerver.

Bertens har vundet tre turneinger i år, hvoraf de to seneste er kommet inden for de sidste par måneder. Selv om formen den sidste måneds tid måske ikke helt har været i top, så har det måske netop givet hende lidt fysisk overskud tilbage ikke at skulle gå dybt i hver eneste turnering. At hun er en ubehagelig modstander for enhver, kan Wozniacki nok tale med om. Bertens har slået Wozniacki 6-2 6-2 og 6-4 6-0 ved deres to seneste opgør.

Bertens vandt en stor turnering i Cincinnati i august, hvor hun vandt over en perlerække af spillere hele vejen igennem. Vandeweghe, Wozniacki, Kontaveit, Svitolina, Kvitova og Halep... med sådan en præstation over en hel uge, så giver det næsten sig selv, at vi ikke bare kan afskrive Bertens, selv om hun nok på papiret er én af de spillere, der er mindst tiltro til.