Uge 39 gav os en genopstanden Bernard Tomic, der endelig fik lidt succes på touren igen, og samtidigt var der en debuttitel til det japanske stjernefrø, NIshioka. I denne uge sætter vi lige overliggeren lidt højere, når der opgraderes fra ATP 250 til ATP 500 i Beijing og Tokyo, og vi skal f.eks. både have Del Potro, Zverev, Dimitrov, Nishikori, Cilic, Anderson, Wawrinka og Raonic i kamp.

Beijing, Kina

Rang: ATP 500
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Rafael Nadal (stiller ikke op i år)

Del Potro er førsteseedet og spiller her sin første turnering siden finalenederlaget til Djokovic ved US Open for tre uger siden. Han har fået en okay lodtrækning, synes jeg, bortset fra, at han i anden runde står til at møde den russiske hardhitter, Khachanov, der havde Nadal i tovene ved US Open. 

Skulle Del Potro komme igennem til semifinalen, så kan der vente sig et revancheopgør mod Fognini, der slog den høje argentiner i finalen i Los Cabos tidligere i år. Fogninis form er god efter finale i sidste uge, og han har en på papiret formidabel lodtrækning her i Beijing, men han missede fire matchbolde mod Tomic i den pågældende finale, og en humørspiller som Fognini kan meget vel gå helt ned på manglende motivation i denne uge efter sådan en oplevelse.

Derfor vil det heller ikke overraske mig, hvis Fognini ikke holder sin fjerdeseedning, selv om denne del af lodtrækningen bestemt ikke er voldsomt godt besat. Fogninis landsmand, Cecchinato, Fucsovics og Rublev er vel de værste konkurrenter om semifinalepladsen og et potentielt opgør mod Del Potro. 

Den næstnederste fjerdedel af lodtrækningen ser heller ikke skræmmende ud. Her er Edmund og Dimitrov sat til at møde hinanden, og ingen af de to ser ud til at ramme topformen pt. Dimitrov har været langt under niveau længe, og jeg tvivler på, han kommer rigtigt i gang igen på denne siden af julepausen, selv om han har masser af point at forsvare - særligt i London, hvor han vandt karrierens hidtil største titel. Bulgareren har dog en fin historik i Asien, og i denne turnering specifikt var han i finalen i 2016 og i semifinalen sidste år, så det kan bestemt ikke afvises, at han begynder at finde sit niveau nu, selv om jeg godt nok synes, han virker til at være langt fra det pt.

Den nederste fjerdedel af lodtrækningen er derimod sprængfarlig og fyldt med kvalitet. Her finder vi Zverev (seedet 2), Bautista-Agut, Monfils, Verdasco, Basiliashvili og Sock (seedet 6). Zverev havde nogle gode oplevelser ved Laver Cup forleden, og han er naturligvis favorit til at gå igennem denne fjerdedel, men det er så farligt et modstanderfelt til ham, at absolut intet er givet her på forhånd. Bare dét at have Bautista-Agut i første runde af en ATP 500 siger det hele - Zverev skal være klar fra start, hvis han skal forbedre sidste års semifinale i Beijing.

Tokyo, Japan

Rang: ATP 500
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: David Goffin (stiller ikke op i år)

Et meget stærkt felt her i Tokyo, hvor Cilic leder an som førsteseedet med Anderson lige i hælene som seedet 2. Cilic har været i semifinalen i Tokyo de sidste to år, og jeg synes egentlig, han kommer ind til turneringen i rigtig fin form, hvis vi udelukkende skal se på, hvordan han rammer bolden pt. Mentalt er dog en anden historie. Han tabte til Nishikori i US Open, hvor han ellers var bedste spiller efter min mening, og forleden tabte han på hjemmebane på grus til Sam Querrey i Davis Cup efter at have ført komfortabelt undervejs. I den kamp smed han 6-1 til 6-8 i andet sæts tiebreak, og derefter gik det bare støt ned ad bakke for den tungtservende kroat.

Cilic har ikke verdens letteste lodtrækning her i Tokyo, og kommer han til Asien med samme mangel på selvtillid, som han har udvist de seneste måneder, så kan det sagtens være slut efter en runde eller to. De første par runder er ikke de sværeste på papiret, men kvartfinalen kan næsten ikke undgå at blive vanskelig. Her venter nemlig enten Wawrinka, Fritz eller Shapovalov, og det må formodes, at den af de tre, der kommer igennem nåleøjet til kvartfinalen, må ramme et niveau, der læner sig op af vedkommendes topniveau. Wawrinka er faldet en smule i niveau, synes jeg, men jeg tror, han har rigeligt i banken til at tage Fritz ud i sin første kamp. Om han kan slå en altid toptændt Shapovalov, det vil jeg nok tillade mig at stille mig lidt mere tvivlende overfor.

Skulle Cilic komme igennem til semifinalen, så vil der med al sandsynlighed vente et opgør mod enten Raonic, Medvedev eller Klizan. Raonic er det oplagte bud, og jeg synes egentlig, han viser udmærket form for tiden, men det gør de to andre også, og begge er de kommet igennem kvalifikationen og har derfor allerede tre kampe på underlaget i benene (inkl. sejre i første runde). Jeg tror dog, at Raonic, der har været i finalen her i Tokyo tre gange tidligere har for meget krudt i servearmen pt. til, at Klizan eller Medvedev kan gøre det af med ham. 

I den nederste halvdel af lodtrækningen er der virkelig mange kompetente spillere, og det skulle undre mig meget, hvis ikke finalebilletten bliver et opgør mellem Anderson, Kyrgios eller Nishikori, men udover mine tre favoritter finder vi både Gasquet, Tsitsipas, Tiafoe, Nishioka, De Minaur og Paire i kampen om en finaleplads. 

Nishikori er min personlige favorit her, fordi hans form er fin, og han har vundet turneringen to gange før. Han vil altid gerne vise sig bedst muligt frem på hjemmebanen i Tokyo, men det generer mig dog en smule, at han møder Paire i anden runde. Franskmanden har tidligere slået Nishikori i denne turnering, og han er en type spiller, der kan gøre det uventede og vinde over spillere, som er betydeligt højere rangeret end han selv. 

Kyrgios er der som altid interesse omkring, når en turnering starter. Er han motiveret? Rammer han topniveau? Han vandt her i Tokyo i 2016, så minderne må være gode, men det er ikke noget, vi nødvendigvis kan regne som et brugbart argument for en topmotiveret Kyrgios her. Formen er desuden ret dårlig, og rammer Anderson sit vanligt høje stabile niveau, så skal Kyrgios komme op med noget andet i deres eventuelle kvartfinale, hvis han skal kunne gentage succesen fra forrige år her i Tokyo.