Tiden er kommet til årets tredje Grand Slam, Wimbledon, som traditionen tro har den største bevågenhed og får den bedste dækning herhjemme. Vi har endelig den gamle top 4, Federer, Nadal, Djokovic og Murray, samlet igen, og sammenlignet med de sidste mange Grand Slam-turneringer er der vel i det lys en del mere at se frem til de kommende par uger. 

Wimbledon, England

Rang: Grand Slam
Underlag: Græs
Forsvarende mester: Roger Federer

Øverste fjerdedel

Udover at være forsvarende mester er Roger Federer førsteseedet i turneringen, og han står i første runde over serbiske Lajovic, som han slog komfortabelt i sidste års udgave af Wimbledon. Det er formentlig først i tredje runde, at der kan vente Federer lidt modstand, som kan fremtvinge noget sved på schweizerens pande. Her kan han potentielt rende ind i servebomberen, Karlovic, der dog virker til at være ret langt ude af form. Karlovic er dog en spiller, som ingen rigtigt ønsker at møde, fordi hans serv kan være så vanskelig at få fat på. Som regel plejer det dog at lykkes topspillerne at få has på den i de her femsætskampe, og det vil være noget af en sensation, hvis ikke Federer kommer videre fra et opgør med den aldrende kroat. 

I fjerde runde bliver det for alvor interessant, for her kan en anden kroat vente. Og denne af en anden kaliber end Karlovic på alle parametre udover serv-flugt-spillet. Der er tale om stjernefrøet Borna Coric, som langt om længe ser ud til at kunne indfri nogle af de forventninger, som han har haft siddende på sine skuldre hele sin karriere. Coric slog Federer for en uge siden i Halle - en turnering, som Federer ellers nærmest har haft patent på at vinde i sin karriere - og selv om Wimbledon er en helt anden historie end Halle, så kan det meget vel blive den første rigtige test for Federer. Coric har dog ingen let lodtrækning, da han først skal igennem spillere som Medvedev og Mannarino, hvis han skal booke plads til en ottendedelsfinale mod Federer.

Vinderen af et muligt opgør mellem Federer og Coric står til at skulle op mod 8. seedede Kevin Anderson, som har et par fjerderunder fra Wimbledon på cv'et, men som ikke har haft den bedste optakt i år med ét tællende nederlag til Leonardo Mayer og to klare nederlag i opvarmningsturneringer. Sydafrikaneren får meget hård modstand om kvartfinalepladsen, da vi også har spillere som Querrey (semifinale i 2017), Gasquet (semifinaler i 2007 og 2015), Monfils og Kohlschreiber stående i denne del af lodtrækningen.

Mit bud på kvartfinale:
Roger Federer - Richard Gasquet

Næstøverste fjerdedel

I denne fjerdedel holder jeg formstærke Marin Cilic som den klare favorit til at avancere. Det er nu ikke fordi, han ikke har hård modstand i vente , da han kan se frem til et opgør mod Milos Raonic i fjerde runde og et potentielt kvartfinaleopgør mod spillere som John Isner, Grigor Dimitrov eller Stanislas Wawrinka. Isner har udover den legendariske kamp mod Mahut fra 2010 ikke mange meritter fra Wimbledon, hvor det aldrig er lykkedes ham at slippe forbi tredje runde. Desuden har Isner ikke spillet en eneste kamp på græs som optakt til turneringen i år. Wawrinka har ligeledes aldrig været den helt store fan af græsunderlaget, men han har dog to kvartfinaler fra 2014 og 2015 at tænke tilbage på. Formen pt. er næppe nok til at komme igennem første runde, hvor Dimitrov venter - heller ikke selv om bulgarerens form ikke ligefrem noget at råbe hurra for disse dage. Dimitrov fik decideret klø af Djokovic i Queen's for et par uger siden.

Cilic vandt turneringen i Queen's i optakten (slog Djokovic i finalen), han har en finale at forsvare fra sidste år, og han befinder sig bare generelt virkelig godt på græsset. Han imponerede mig mod Djokovic i den omtalte finale forleden, hvor han ellers var nede i sækken i andet sæts tiebreak, men hvor han kom op med sin bedste tennis under et ret stort pres. Kan han bygge videre på den form, så er han så afgjort en seriøs bejler til at vinde sin anden grand slam-titel om et par uger.

Mit bud på en kvartfinale:
Marin Cilic - Grigor Dimitrov

Næstnederste fjerdedel

En fjerdedel med mange af de helt store navne, men også en fjerdedel, hvor vi nok næppe skal regne med at kvartfinaleseedningerne holder. Der er nemlig lagt i kakkelovnen til et opgør mellem Dominic Thiem og Alexander Zverev i kvartfinalen, hvilket i så fald vil være tyskerens mulighed for revanche for kvartfinalenederlaget ved det netop overståede French Open. Så langt tvivler jeg stærkt på, nogen af dem kommer, og Thiem har jeg slet ingen fidus til på græsset. 

Thiem er sølle 14-14 på græsset i sin karriere, men han nåede dog fjerde runde ved denne turnering sidste år. I år har han slået Youzhny og tabt til Sugita i Halle. Jeg regner ham ikke som nogen reel trussel for de bedste spillere - græs er ganske enkelt ikke hans boldgade. Zverev derimod bør have tilstrækkeligt med våben på underlaget til at kunne blande sig i kampen om de afgørende pladser, men jeg er ikke vild med tyskerens form (tabte stort til Coric i Halle), og så er der nok stadig et grand slam-spøgelse, der driller lidt. Tyskeren har kun én gang været forbi fjerde runde i grand slam-sammenhæng, og sidste år måtte han også lade livet i netop fjerde runde, hvor Raonic agerede stopklods. 

Jeg synes, det er mere interessant at kigge på nogle af de lidt lavere seedninger i denne fjerdedel. Djokovic er seedet 12 og virker til at være begyndt at finde melodien igen. Han spillede virkelig god tennis i Queen's, hvor han var tæt på at slå Cilic i finalen, og med de fine meritter han har fra Wimbledon, så er det for mig nærliggende at vurdere ham som fjerdedelens stærkeste spiller. Han har dog et muligt opgør med Edmund i fjerde runde, men udover briten ser jeg ikke nogle andre seriøse trusler for Djokovic inden en kvartfinale.

Den kvartfinale kan så meget vel stå mod Zverev, men den kan lige så vel stå mod Kyrgios, Tomic eller Nishikori, som alle tre kan spille på græs, og de to australiere har vel nærmest græs som deres foretrukne underlag. Kyrgios har gjort det godt i optakten, og han har en kvartfinale fra 2014 på cv'et for Wimbledon. Meget afhænger af hans humør og motivation, men der er intet i optakten, der tyder på, han ikke skulle være klar til at give turneringen sit bedste skud for succes. Meget interessant kunne det blive, hvis Tomic kommer igennem Nishikori, at få et opgør mellem Kyrgios og Tomic på tavlen. Et opgør, der utvivlsomt vil trække store overskrifter i hjemlandet, hvor de begge er udråbt som talentfulde problembørn mere end noget andet.

Mit bud på en kvartfinale:
Novak Djokovic - Nick Kyrgios

Nederste fjerdedel

Nadal er seedet til at gå igennem denne fjerdedel, men det er værd at huske, at Nadal ikke har været forbi fjerde runde i Wimbledon siden 2011. Han har kun spillet en enkelt opvarmningskamp (slog Ebden) på græs i optakten, men han har så til gengæld fået spillet alle kort i sine hænder ift. lodtrækningen. Sela og Kukushkin har drillet ham før, så det kan blive et par vanskelige hurdler for ham i de første runder, men af de seedede spillere i de første fire runder er der ikke én, som har et højt niveau på græs. Det har til gengæld useedede Mischa Zverev, som er én af verdens bedste offensive og mest netsøgende spillere, og Nadal kan meget vel ende overfor ham i tredje runde i stedet for de seedede grusspillere.

I kvartfinalen vil der formentlig vente hård modstand. Del Potro er seedet 5'er, men han er ikke specielt vild med græs og har bortset fra OL i 2012 og Wimbledon i 2013 aldrig rigtigt gjort det helt store væsen af sig på underlaget. Skulle han ramme formen, så kan han dog begå sig på alle underlag og vil uden tvivl være en stor trussel mod Nadal i en eventuel kvartfinale.

Det vil Lopez, Shapovalov og Murray også være, og særligt glæder jeg mig meget til at se, hvilket niveau Murray finder i løbet af turneringen. Han har dog fået en vanskelig lodtrækning med altid uberegnelige Benoit Paire i første runde. Franskmanden kan spille fantastisk tennis - også på græs - og hvis Murray kommer en smule rusten ind, hvilket næsten ikke kan undgås, så kan det meget vel blive hurtigt exit for den populære skotte. En andenrundekamp mod Shapovalov, en tredjerunde mod Del Potro og en ottendedelsfinale mod Goffin bekræfter vist meget godt, at Murray ikke ligefrem har været tilsmilet af lodtrækningsheld i sin yndlingsturnering. Jeg håber og tror dog, han finder niveauet undervejs og klarer sig igennem til en kvartfinale - om ikke for min så i det mindste for de loyale britiske tilskueres skyld.

Mit bud på en kvartfinale:
Andy Murray - Mischa Zverev

Outright

Federer er naturligvis bookmakernes favorit med odds 2,75 til at forsvare sin titel. Det synes jeg er en anelse for lavt, selv om det er svært at argumentere mod hans favoritværdighed. Djokovic til 6,50 hos Bwin* kunne godt være interessant, som han ser ud til at være på vej i form for alvor, og jeg synes ikke hans lodtrækning er videre skræmmende.