”Det er jo sådan, at alle har en mening om VM – og der ér virkelig mange dumme ting derude. Alle skal have en mening, også folk, som normalt aldrig beskæftiger sig med fodbold, og det betyder, at der er enormt mange dumme penge ude på markedet.” BetXpert har i VM-serien interviewet journalist, spilredaktør, forfatter og professionel sportsbetter Steffen Dam om VM-slutrunden. Denne artikel er hans bud på, hvordan de fire kvartfinaler kommer til at gå, og hvor værdien i dem er at finde.

Over de seneste par dage har undertegnede VM-skribent haft et par interessante Skype-samtaler, interviews kan vi også kalde dem, med et af de helt store navne indenfor dansk betting, journalist, spilredaktør, forfatter og professionel sportsbetter Steffen Dam. Han har ligesom mange andre i denne VM-periode nærmest dedikeret sit liv til slutrunden i Rusland og den dertil tilknyttede betting:

”Man skal lige vænne sig til under VM, at det er arbejde. VM er så stort, at der er man nødt til at være på. Det er lidt ligesom at være professionel fodboldspiller. Bortset fra én kamp, hvor der gik noget social leben i den, har jeg overværet samtlige VM-kampe fra hjemmekontoret, det evt. sammen med én eller to andre bettingprofessionelle, men uden fadølsanlæg eller noget i den dur, men med kaffemaskinen i gang og computeren tændt værende klar til live-punts.”  

”Det er man simpelthen nødt til”, fortsætter Steffen Dam, ”og det ville næsten være en forbrydelse ikke at gøre det. Det er jo sådan, at alle har en mening om VM – og der ér virkelig mange dumme ting derude. Alle skal have en mening, også folk, som normalt aldrig beskæftiger sig med fodbold, og det betyder, at der er enormt mange dumme penge ude på markedet –  der er også mange kloge penge, men de kommer bare sent. Tidligt kan man finde uhyrlig værdi, og så retter markedet det så i de sidste timer op til kampstart ind. Kombinerer man så det, tidligt satte værdibets på et indiskutabelt dumt halvtidligt marked, med gode livebetting spots, ja så bør man lave penge.”

To Steffen Dam-artikler mere i vente

Denne første VM-artikel af i alt tre byggende på Steffen Dams udtalelser og syn på og omkring VM-slutrunden om bl.a. de ”ufatteligt store mængder ’stupid money’”, om nichespil, om VAR, om livebetting, og hvordan det er gået med hans personlige betting indtil nu under slutrunden, vil være orienteret om hans mening om de fire forstående kvartfinaler i dag og i morgen, og hvor der er værdi at hente. Dette valg er foretaget af logisk kronologisk nødvendighed. Der er nemlig ikke så lidt lidt mere brugbar værdi i kende til Steffens Dams forhåndsanalyse af, hvor smart money bliver placeret i Uruguay – Frankrig før kampen, end der vil være efter.

Så denne første af i alt tre Steffen Dam-artikler tager sigte på de forestående fire kvartfinaler – set gennem hans bettingbriller. Så selvom denne del af mine interviews med Steffen Dam egentlig var den sidste del, vil de blive præsenteret først:

Så til, hvad der har størst relevans lige her og nu, før kvartfinalerne løber af stablen:

Uruguay – Frankrig

Steffen Dam: ”Jeg er stort på Uruguay. Det uanset, om Edinson Cavani bliver klar eller ej. Uruguay er jo nærmest VM’s svar på Atletico Madrid. Så jeg er på dem på en +0,5-linje mod Frankrig. Frankrig, der var ’åh, så fantastisk mod Argentina’ – undskyld mig, mod et hold, der ikke kunne forsvare, og som spillede Frankrig totalt tåbeligt, lige præcis som Frankrig 'ikke' skal spilles. Jeg tvivler på, at Uruguay vil gøre samme fejltagelse.

Kigger man på ottendedelsfinalen mellem Frankrig og Argentina, så gjorde Argentina jo simpelthen alt forkert. De sætter deres forsvarskæde højt sammenholdt med, at de ikke har verdens hurtigste folk nede bagved, jamen, hvad er det, der foregår? En blind chimpanse ville have været et lige så godt valg af taktisk træner som Jorge Sampaoli. Jeg siger ikke, at den blinde chimpanse ville have gjort det bedre, jeg siger blot, at den umuligt kunne have gjort det ringere.

Og det får Frankrig ikke foræret mod Uruguay. Det kommer til at betyde noget, om Edinson Cavani bliver klar eller ej (red.: i skrivende stund højst usikkert), men uanset vil Uruguay stille sig dybt i forsvaret – Diego Godin og drengene skal ikke ud at løbe om kap med Kylian Mbappe, og det ved de godt – og så satse på hurtige lange bolde op til Luiz Suarez og Edinson Cavani. Det betyder, at Frankrig vil have bolden klart mest, men hvad vil de gøre med den? Indtil videre har de jo ikke imponeret med at skabe chancer, det mod hold, der står dybt mod dem, vel at mærke.

En smal favoritstatus til Frankrig er i orden, men meget smal. Jeg ser kampen som næsten fifty/fifty, og i en lige og formentlig også målfattig affære at kunne få odds 1,90 på Uruguay +0,5, det er værdimæssigt vildt."

Brasilien – Belgien:

Efter en del taktisk snak mellem Steffen Dam og undertegnede om både Brasilien og Belgiens ottendedelsfinaler mundede det ud i følgende analyse fra Dam:

”Det er interessant at kigge på de to holds kampe indtil nu, især de to ottendedelsfinaler naturligvis. For uden dem, så ville det stå relativt klart for mig, hvor værdien ville være. For normalt ville jeg i et sådant spot, vi har for os her, altid spille underhunden. Men i dette tilfælde har jeg altså sværere ved at backe doggen, så det kommer jeg simpelthen ikke til denne gang med Belgien.

Dét sagt, er jeg imidlertid forlængst ude på X ved pausen. Det af flere årsager. Brasilien er en langsom starter, og selvom vi har talt meget ondt Belgien efter deres taktiske selvmordstaktik mod Japan, så er det jo ikke sådan, at det belgiske hold ikke kan gøre ondt på Brasilien. De har offensivspillerne til det.

Mexico var et interessant bekendtskab, men uden at fornærme nogen, kan man godt fastslå, at Mexico er et dårligere hold end Belgien. Á la Brasiliens langsomme åbning i kampen mod Mexico, så forventer jeg lidt det samme her mod Belgien, så jeg regner med, at opgøret vil starte stille op roligt og så først åbne op efter det første mål. Derfor er jeg på X ved halvleg. Hvorfor så ikke på 0-0, kan man spørge? Well, blandt andet på grund af VAR og de gennemsnitligt flere mål under denne slutrunde. Under tidligere slutrunder ville en sådan kamp have været et godt 0-0-spot efter 45 minutter, men nu foretrækker jeg indskud på uafgjort ved pausen.

Kigger vi på Belgien, så var deres taktik mod Japan nærmest selvmorderisk. Man stiller sig med en tre-back-kæde meget højt, og to af de tre bagerste er jo ekstremt langsomme, det kan simpelthen ikke være fornuftigt. Vincent Kompany er virkelig langsom, og det er Jan Verthongen også, og kigger man så på, at Verthongens venstrekantpartner længere fremme på banen, Yannick Carrasco, jo ikke 'kan' spille defensivt, ja så er det klart, at der skal opstå problemer i Belgiens venstre-side omkring Verthongen. Japans første mål er jo også et mønstereksempel på dette.

Man kunne, havde man været Roberto Martinez, måske godt have foruddiskonteret Japans styrker og svagheder og derfor være startet med Marouane Fellaini inde. Det ville der i hvert fald have været god logik i. Som kampen forløb, så udspillede Japans træner Akira Nishino – monstertaktik fra hans side og helt rigtigt set – jo fuldstændigt Martinez. At Japan så til allersidst begår taktisk harikiri ved at satse så kæmpestort offensivt havende alt for mange mand fremme ved deres afsluttende hjørnepark, ja det er så til gengæld sindssygt ringe og det taktisk mest vanvittige, jeg endnu har set under denne slutrunde.

Belgiens problem mod Brasilien bliver, om Martinez’ kan finde frem til en mere balanceret taktik, men hans hold får uanset problemer på siderne af forsvaret, især på venstresiden. Rent logisk så vinder Brasilien denne kamp 2-1."

Sverige – England

”Jeg er ikke imponeret af England, og jeg er sikker på, at jeg i én eller anden form kommer ud på Sverige,” indleder Steffen Dam sin analyse af kampen og værdi.

"Okay, Sverige har jo reelt ikke noget at byde på, ingenting overhovedet faktisk, men de er svære at score imod, og de ved, hvad de kan, hvilket gør kampen temmelig lige. England har nemlig heller ingenting at komme med.

Kigger vi på ottendedelsfinalen mellem England og Colombia, så producerede England jo ingen målchancer. Jeg var prematch ude med et ret tungt indskud på Colombia +0,5, hvilket, skal jeg indrømme, jeg ved pausen ikke var særligt begejstret for. Mit også ret tunge indskud på under 2,5 mål var jeg derimod ret glad for. Min Colombia-ængstelse var, fordi Colombia jo ikke viste nogen som helst form for offensive ambitioner. Et enkelt langskud, tror jeg, var alt, hvad det blev til de første 45 minutter. Okay, på det tidspunkt kunne det ligne en typisk 0-0’er, men også sandsynligt 1-0 til England, så jeg var som sagt ikke ubetinget begejstret.

Da Harry Kane så scorer på straffespark, et straffespark, som måske er godt nok, men objektivt vurderet sådan lidt fifty/fifty, så ser det ikke godt ud. Det især ikke, da det lader til, at hele Colombia-holdet er i færd med at tabe hovedet og kamme totalt over. At de formår at samle sig selv op og slutte med 11 mand på banen, er i sig selv imponerende. Og da de så endeligt får skiftet Carlos Bacca ind og går over til at spille med to angribere, ja først der begynder Colombia at spille, og der ser vi, hvor ringe England i virkeligheden er."

Rusland – Kroatien

Steffen Dam: "Nu må festen da snart stoppe for Rusland, for de er jo ret beset ikke ret gode. Kigger man på en gut som Sergej Ignasjevitj i centerforsvaret, ja så fortæller det alt. Så med mindre Putin har betalt for dem vejen, så bør det stoppe mod Kroatien. På den anden side, kan Rusland drive det ud i straffespark igen, som de gjorde det mod Spanien, så er alt muligt. Så skal de bare gentage det kunststykke også i semifinalen mod Sverige eller England, og så er de pludselig i finalen. Alt er muligt.

Men kommer de først bagud mod Kroatien, så vi det ikke være godt for dem. Kroatien vil spille anderledes end Spanien, og skal det tunge russiske centerforsvar op at placere sig højt på banen... puha, ja så kan det blive grimt overfor de kroatiske kontraløb.

Jeg er ret sikker på, at Rusland ligesom mod Spanien vil være tilfreds, hvis det kan komme til en afgørelse på straffespark. Om de kan drive det til det...? – måske. Lige nu er asian handicap-linjen på kampen Rusland +0,25 / Kroatien -0,25, hvilket virker fair, og hvilket også betyder, at jeg lige nu har svært ved at identificere værdi."

"Hvem vinder VM?"

Steffen Dam: "Brasilien. Ikke fordi de er særligt spektakulære, de spiller jo ikke ligefrem ikke sprudlende champagnefodbold, men der er under Tite, som jeg egentlig ikke kender særligt godt, en helt anden defensiv soliditet, end der var under Luiz Felipe Scolari, men ham har jeg så heller aldrig været særligt imponeret af.

Så mit bud på den ny verdensmester er, ligesom det var det før slutrunden, Brasilien. Men intet er givet endnu. For det første skal Brasilien først slå Belgien, og semifinalen mellem, hvad jeg tror bliver Brasilien, og så vinderen af Frankrig – Uruguay, ja den semifinale ligner for mig at se at være VM’s moralske finale.

Med det siger jeg så også, at jeg finder både Frankrig og Uruguay bedre hold end Belgien. Det fordi Frankrig har en bedre defensiv base end Belgien, også selvom de før slutrunden blev svækket af Laurent Koscielnys skade. Uruguay har jeg et rigtigt godt øje til, jeg har endda et lille stik på dem som kommende verdensmester sat før slutrunden, det fordi de bare er så 'røvsvære' at score på."

Steffen Dams power-ranking

”Min 'power-ranking' over de otte resterende mandskaber i turneringen er ret lige til. Den er:”

  1. Brasilien
  2. Frankrig
  3. Uruguay
  4. Belgien
  5. Kroatien
  6. England
  7. Sverige
  8. Rusland

”Altså bare så ingen er i tvivl, med de fire bedste hold placeret oppe i turneringens 'øverste' halvdel.

Men alt i alt synes jeg, Brasilien ligner en kommende verdensmester. De har de kampafgørende spillere, Neymar, Gabriel Jesus, Coutinho, og så har de bare en defensiv base. De har jo næsten ikke tilladt nogle chancer imod sig. Okay, Schweiz scorede en enkelt kasse imod dem i den første kamp, men det var et mål, mange dommere ville have underkendt.”

Steffen Dam er professionel sports-better, spilredatør hos B.T., journalist og forfatter af bøgerne ”Sådan vinder du på Oddset” og ”Vind i poker – spilstrategier i Texas Hold’Em”. Ovenstående er første af i alt tre interviewartikler i BetXperts VM-serie med Steffen Dam.

Spilforslag:

Nu må jeg hellere straks ile til at meddele, at nedenstående som vanligt i disse VM-artikler er undertegnedes personlige bud og udstik til dagens VM-kampe, så vær derfor så venlig ikke at laste Steffen Dam, hvis nedenstående anbefalinger skulle vise sig at ende galt. For selvom han og jeg langt hen ad vejen da er enige om magt og meget, så betyder det bestemt ikke, at han er enig med mig i alt, hvad der nu vil komme:  

Uruguay – Frankrig: Okay, Frankrig er favoritten her, fair nok, men et kig på markedets procenter... 21-31-48... næsten 50 procent chance for, at Frankrig vinder i ordinær spilletid, den køber jeg ikke. Frankrig er også favoritten i min bog, men det med meget mindre margin, end markedet fortæller, hvilket åbenbarer værdi i spil på, at Uruguay i det mindste ikke taber i ordinær spilletid. Taktisk vil Uruguay givet stå dybt, meget dybere, end Argentina gjorde det, for selvom Diego Godin og José Maria Gimenez er forsvarere i verdensklasse, så er ingen af dem Usain Bolt. Når det derimod gælder hovedspillet, så findes der ikke mange bedre. Og mens jeg har Frankrig som et af slutrundens bedste kontrahold, så har Frankrig i VM haft problemer mod mandskaber, der stod dybt. Mod Australien og Danmark kan man med en vis ret faktisk påstå, at Frankrig i i alt 180 minutters fodbold plus tillægstid faktisk ikke tilspillede sig én eneste rigtig målchance... er det at gå for vidt...? – jeg synes det egentlig ikke. Førende licensløs international bookmaker giver odds 1,90 for Uruguay på asian handicap +0,5, og Bet365* er i odds 1,89. (Nu faldet til hhv. 1,85 og 1,83)

Hvis Edinson Cavani nu viser sig ikke at blive klar for Uruguay (hvilket i skrivende stund er usikkert), så trækker det ned i Uruguays chancer, men det giver til gengæld lidt ekstra for mit andet spil i kampen:

Jeg har, det tilsyneladende lave odds til trods, nemlig også valgt at gå på et ”under 2,5 mål”-spil. Hvis jeg får ret i min analyse af, at Frankrig får vanskeligt ved at komme til chancer mod det uruguayanske forsvar, ja, så lugter det ikke ligefrem af en målfest. Man kunne også kigge på lavere mål-linjer, så som f.eks. ”under 2 mål”, men disse tilbydes ikke af bookmakere med dansk licens, så jeg holder mig til under 2,5 mål. Det belønnes med odds 1,51 hos førende licensløs international boookmaker og odds 1,50 hos Unibet*

Brasilien – Belgien: Mens Brasilien mod Mexico fortsatte med at imponere med sin soliditet, så aftvang Belgiens præstation mod Japan ikke megen respekt fra undertegnede. Taktisk set var det en katastrofe, hvad Roberto Martinez’ 3-4-3-system tog af risici på sig. Men Japan-kampen kan måske være lige det, der skal til for at tænde de belgiske advarselslamper, så jeg forventer en slags defensiv prioritering hos det belgiske mandskab til mødet med Brasilien. Sker det, kan vi få en af VM’s bedste kampe at se, for spiller-for-spiller er disse to hold kvalitetsmæssigt noget af det bedste, slutrunden har at byde på.

Brasilien er blevet gjort til 46-28-26-favoritter på markedet, og det er lige lovligt voldsomt for mig at se. Jovist, hvis Belgien spiller som mod Japan, ja så vil 46 procent for brasiliansk sejr i ordinær spilletid endda være i underkanten, men finder Roberto Martinez en taktisk mere fornuftig formel, hvilket jeg tror, han gør, ja så har vi en betydelig mere lige kamp for os. Jeg er på Belgien på asian handicap +0,5, hvilket førende licensløs bookmaker belønner med odds 1,81, mens Betsafe har odds 1,78. (Nu steget til 1,83 begge steder.)

Under’en her er mindre sandsynlig end i dagens anden kvartfinale mellem Uruguay og Frankrig, men det bliver også afspejlet af odds. Og det gør et under 2,5 mål-indskud interessant for mig. Brasilien har næsten ikke tilladt chancer imod sig under VM, og det betyder noget, især hvis Belgien vil spille en smule mindre offensivt end hidtil under slutrunden, og det vil de jo nok. Under 2,5 mål kan man hos Unibet* og førende licensløs international bookmaker få til odds 1,85. (Nu faldet til hhv. 1,79 og 1,83.)

Artiklen er den fyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her

Liste over foreløbige VM-væddemål:

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan - Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89)
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50)
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78)
Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85)

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)

Foreløbigt resultat (efter 27 bets): +1,95 units (ROI 107,2%)