Optakt: Det italienske etape-cykelløb Tirreno-Adriatico (12.-18. marts) ligger lige til højrepedalen for Kwiatkowski. Medmindre Contador for alvor flyver igen...

Læs den nyeste optakt om Tirreno-Adriatico 2017 her


Tirreno-Adriatico har i årevis konkurreret med Paris-Nice. De seneste år er flere og flere store ryttere søgt mod det italienske løb, og i denne sæson har det for alvor stjålet profilerne fra den franske konkurrent. Det skyldes måske, at Tirreno-Adriatico i højere grad følger den ”klassiske” idé mht ruteplanlægning: Rigtige bjerge, enkeltstart og et lille holdløb. Dermed bliver rytterne udfordret på alle måder. 


Det gør Michal Kwiatkowski til årets favorit – med lugt af værdi i odds 3,5 hos Bet365*. Den Sagan-ædende polak er nemlig meget alsidig, og så er han øjeblikkets formstærkeste rytter.

Andre kan dog lege med. Hos Team Tinkoff-Saxo har holdchef Bjarne Riis en trumf i form af Alberto Contador, der måske er på vej tilbage til tidligere tiders niveau. Bjerggeden Nairo Quintana kan også true, og enkeltstartsdygtige Richie Porte skal heller ikke udelukkes. Se odds og chancer herunder.

OP

Odds

Udvalgte vinder-odds fra Bet365 (tirsdag kl 12:05)

Bet365

Odds

Michal Kwiatkowski 3,50
Richie Porte 5,50
Nairo Quintana 5,50
Alberto Contador 6,00
Cadel Evans 13,00
Rigoberto Urab 19,00
Roman Kreuziger 21,00
Domenico Pozzovivo 26,00
Chris Horner 29,00
... ...
Sergio Pardilla 501,00

OP

Tips

BetXpert vil løbende komme med etape-tips til Tirreno-Adriatico (et vinder-spil kan også være på vej). Følg vores eksperttips her:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

OP

Favoritterne

Der er fire storfavoritter til årets Tirreno-Adriatico. Det drejer sig om Michal Kwiatkowski, Alberto Contador, Nairo Quintana og Richie Porte. I min optik er styrkeforholdet mellem de fire ryttere også i den rækkefølge. Kwiatkowski er en større vinderfavorit end de øvrige, grundet en vanvittig form og stor alsidighed, mens de tre øvrige er ret lige.

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 29-30 %

 

Det er svært at se en rytter, der er mere dominerende end Michal Kwiatkowski lige nu. Polakken vandt etapeløbet Volta ao Algarve, hvor han undervejs nuppede to etapesejre (en kuperet etape og en enkeltstart), og senest vandt han Strade Bianche, hvor han decideret var i en klasse for sig. Han satte fænomentet Sagan til vægs i en direkte duel, og han understregede i dén grad, at han er den nok stærkeste rytter lige i øjeblikket.

Det er svært at pege på en svaghed hos Kwiatkowski: Han kan køre enkeltstart, han kan klatre, han kan sprinte (i mindre grupper) og selv brosten er ikke et større problem for ham. Han mangler dog at bevise lidt på de længere stigninger endnu, og under Volta ao Algarve lykkedes det da også Alberto Contador (og Rui Costa) at sætte ham en anelse – men ikke med mere end et par sekunder. Der skal nok mere til under Tirreno-Adriatico, for ellers vinder polakken via sine enkeltstartsevner.

De andre hold får det efter alt at dømme svært mod Kwiatkowski. Han kan potentielt vinde holdløbet og den individuelle enkeltstart, ligesom en af de hårde etaper også kunne ende med en polsk vinder. Han er så alsidig, at han kan være med hver dag. Men hvor længe, kan han være så stærk? Det tror jeg, er et væsentligt spørgsmål. Hans formkurver plejer at være lange – det var de også sidste år – men pludselig er benene væk. Sidste år blev han nummer fem under Fleche Wallonne, og blot fire dage efter var benene væk, da han blev nummer 92 i Liege-Bastogne-Liege. Der burde dog ikke være de store problemer endnu, men det illustrerer dog lidt, at dette supertalent trods alt har begrænsninger.

Michal Kwiatkowski vinder til odds 3,50 hos Bet365*

Form og alsidighed er i top, og årets rute passer ham perfekt.

Alberto Contador, Team Tinkoff-Saxo

Chancevurdering: 15-16 %

 

Jeg har længe været overbevist om, at 2014 bliver året, hvor Alberto Contador genfinder lidt af den styrke, han sidst for alvor demonstrerede under Giro d’Italia 2011. Måske vinder han ikke Tour de France, men forventningen er, at han overgår den udgave, han var i 2013. Han viste allerede lidt under Volta ao Algarve, hvor han på Alto do Malhão tog sæsonens første etapesejr. Han slog ikke noget stort hold ned til Rui Costa og Michal Kwiatkowski, men når man tænker på sidstnævntes nuværende form, sætter det sejren en anelse i perspektiv – Contador er stærk i øjeblikket. Han er presset til at levere resultater.

Ruten passer Contador ret godt – der er et rigtigt bjerg, der er en meget stejl bakke og en lille enkeltstart. Problemet er blot, at konkurrenterne i det her løb, alle mere eller mindre kører en enkeltstart på niveau med Contador eller endda bedre, hvorfor spanieren skal være offensiv.

Er det nok til at vinde? Han skal formå at sætte Kwiatkowsk og Porte, der begge kører en bedre enkeltstart end ham. Og det er ikke just en let opgave, men til gengæld har holdet valgt at sende et stærkt hold til Italien, hvor både Roche og Kreuziger kan hjælpe Contador frem til sejr. Samtidigt er Contador også meget motiveret. Han har således udpeget netop Tirreno-Adriatico som det løb, han helst vil vinde i denne sæson (foruden Tour de France, naturligvis), netop fordi han endnu aldrig har vundet løbet.

Nairo Quintana, Movistar

Chancevurdering: 15-16 %

Colombianske Nairo Quintana charmerede sig ind på alt og alle under sidste års Tour de France med hans angrebsivrige stil. I denne sæson startede han med at vinde Tour de San Luis, hvor han på den ene bjergetape bankede alt og alle, og grundformen ser ud til at være god for den spinkle colombianer.

Siden har han dog ikke vist alverden, og han var lettere anonym i holdkammeraten Valverdes sejr i Roma Maxima søndagen før løbsstart i Tirreno-Adriatico. Quintana har dog før bevist, at han sagtens kan håndtere sin form, og mon ikke vi ser colombianeren på et højt niveau i årets første italienske WorldTour-løb. Quintana skal ligesom Contador ud og angribe. Han kan ikke vinde løbet, ved at forsvare sig i bjergene. Og det falder ham heller ikke naturligt. Han er omgivet af stærke folk som Intxausti, Anton, Capecchi og Castroviejo. Tilsæt en som Malori, og så har Movistar-holdet lige et meget, meget stærkt hold til holdløbet, der kan konkurrere med de øvrige om at vinde løbet.

Quintana skal senere på sæsonen køre Giro d’Italia, og han får en lille forsmag på løbet her under Tirreno-Adriatico. Personligt tror jeg, at de italienske bjerge passer ham ganske godt, og hvis benene er klar til det, så vil han allerede demonstrere det her under Tirreno-Adriatico. For det er nødvendigt for Quintana at være offensiv, hvis han vil vinde det her løb.

Richie Porte, Team Sky

Chancevurdering:14-15 %

Richie Porte skulle have kørt Paris-Nice, men en skade til Chris Froome sendte i stedet Porte til Paris-Nice. Et løb, der passer ham meget bedre. Meget bedre. Men hvor står Porte? Det ved jeg ikke helt. Han er en af favoritterne til enkeltstarten, men på stigningerne har han ikke været helt imponerende, hvis man ser bort fra hans ene dag i Tour Down Under.

Under Vuelta a Andalucia arbejde Sky hårdt for Porte hver dag, men på stignignerne manglede han benene til at afslutte det hårde arbejde. Derfor skal han være bedre, hvis han skal ende med sejren her i det italienske etapeløb. Særligt på fjerde etape skal Porte ud og tage tid på nogle af konkurrenterne, for han får det ret svært på den eksplosive femte etape, hvor mange af konkurrenterne har et noget bedre antrit end Porte.

Hans hold er dog stærkt. Blandt andet har han Wiggins ved sin side, og Sky-holdet kan sagtens ende med at vinde holdløbet, samtidigt med at Porte er en af favoritterne til den individuelle enkeltstart. Sky og Porte kan dermed tillade sig, at køre deres sædvanlige ”defensive” kørsel, hvor de kontrollerer etaperne med et højt tempo.

OP

Udfordrerne

Tirreno-Adriatico har fire stærke forhåndsfavoritter, men feltets styrke ses for alvor i bredden. Lige efter de fire bedste ryttere er der nemlig mange, solide folk, der kan levere flotte resultater. Deres vinderchancer er godt nok ikke så store, men til gengæld kan de alle kæmpe med om top3-5 stykker.

Cadel Evans, BMC

Cadel Evans har indtil videre haft en ganske fornuftig sæson. Han blev nummer to under Tour Down Under, nummer fem i Tour du Haut Var og senest nummer syv under nyklassikeren Strade Bianche. Samtidigt har han tidligere vundet det italienske etapeløb. I år satser han på Giro d’Italia, og jeg synes faktisk, at han ser noget stærkere ud i denne sæson, end han gjorde for et år siden.

Under Tour Down Under klatrede han helt fantastisk på Corckscrew-etapen, og han lignede faktisk løbets vinder, men da Richie Porte satte ham under pres på Old Willunga-etapen, mistede han sejren til Simon Gerrans. Han har måske mistet styrken på enkeltstarten en anelse, men indtil videre i denne sæson har han klatret med de bedste, så han er ikke helt uden chancer.

Det bliver dog svært for Evans. Jeg har svært ved at se, at han skulle kunne sætte Contador eller Quintana, og på enkeltstarten burde han kke kunne følge Kwiatkowski eller Porte. Men en placering blandt de fem bedste burde være realistisk, hvis alt klapper for ham.

Chris Horner, Lampre-Merida

Chris Horner har måske ikke vist så meget endnu, men han blev alligevel nummer otte under Volta ao Algarve. Herudover plejer han faktisk at være ret godt kørende i Tirreno-Adriatico. I 2012 blev han nummer 2, og sidste år blev han nummer 6.

Horner er en mester i at køre sig selv i form, og selvom han måske ikke var helt flyvende i Volta ao Algarve, så tror jeg på, at han vil være med fremme i Tirreno-Adriatico. Han virker til at kunne lide løbet. Samtidigt er løbet ret vigtigt for Lampre-holdet, der har base i Italien.

Holdet har dog også den italienske gulddreng, Diego Ulissi, samt den italienske prins, Damiano Cunego, med til løbet. Horner virker dog til at være det bedste bud på en god placering i årets løb, mens Ulissi i højere grad kan kæmpe med om en etapesejr undervejs. Men i klassementet er mine penge på Horner.

Bauke Mollema, Belkin

Bauke Mollema er en rytter, der stille og roligt leverer flotte resultater uden de store armbevægelser. Han er blevet nummer fire i Vuelta a Espa

ña og nummer seks i Tour de France, og generelt plejer han at være med fremme i ugelange etapeløb.

I denne sæson har han indtil videre kørt Vuelta a Andalucia, hvor han hentede en sjetteplads. Han manglede lige det sidste, men han hentede blandt andet en andenplads undervejs i løbet. Umiddelbart bør den eksplosive stigning på 5. etape heller ikke ligefrem skræmme ham – tværtimod.

Foruden Mollema har holdet også Robert Gesink. Mollema har overhalet ham en anelse, men Gesink har perioder, hvor han viser lidt af det talent, der i årevis har gjort, at han blev udråbt som den næste hollandske Grand Tour-vinder. Til sammen udgør de en ret interessant duo, der næppe vinder løbet, men som godt kan kæmpe med om flotte placeringer helt fremme i klassementet.

Domenico Pozzovivo, AG2R

Pozzovivo var flyvende under Roma Maxima. Han kørte måske ikke det bedste løb rent taktisk, men til gengæld var han den første rytter, der i 2014 formåede at følge Valverde på stigningerne, og det er lidt af en bedrift.

Han er en lille klejn rytter, der elsker bjergene. Årets rute passer ham ganske godt. Trods hans lille statur er han også en ganske habil enkeltstartsrytter på enkelte dage. Han slår næppe Kwiatkowski, Contador, Porte eller de andre, men han kan begrænse sit tidstab.

Pozzovivo bliver bedre sæson for sæson. Sidste sæson blev han nummer 11 i Tirreno-Adriatico, men han ligner en rytter, der er noget i bedre form denne sæson på det her tidspunkt. Jeg tvivler på, at han vinder, men top5 er bestemt realistisk for den lille rytter.

OP

Outsidere

En af de første outsidere, der skal nævnes, er Rigoberto Urán. Ret beset burde han nok være lidt længere oppe, men jeg tror han bliver holdt lidt tilbage, fordi holdet satser mere på Kwiatkowski i årets udgave. Han viste god form ved at blive 3’er i Tour of Oman, men han viste sig aldrig i Strade Bianche.

Hvis Alberto Contador ikke er helt klar, så er Roman Kreuziger. Tjekken viste god form i Strade Bianche. Jeg tror bare ikke, at holdet lader ham køre sin chance – det her løb er for Contador. Han kan dog blive spillet ud i et taktisk spil, og han er egentligt skræddersyet til disse ugelange etapeløb, så bliv ikke helt overrasket, hvis han pludselig er i spil om en topplacering. Umiddelbart tror jeg dog, det er mest realistisk, at Contador skal bruge hans evner på et tidspunkt, hvilket sætter ham lidt ud af spillet.

Diego Ulissi kan man også lige hurtigt nævne: Italieneren er i rasende god form. Han mangler lidt på de længste stigninger, men ellers tager han ét skridt frem hver evig eneste sæson. Han er primært en Ardenner-rytter, der dog af og til godt kan hænge på i de store bjerge. Horner er dog et bedre bud i klassementet.

Robert Gesink har været i fornuftig form i denne sæson, og han var ret godt kørende i Tour Down Under og Tour of Oman. Det virker til, at han har accepteret, at han ikke er en toprytter, men på en god dag, kan han sætte mange ryttere under pres.

Hos Astana ligner Michele Scarponi den rytter, man satser på. Han er måske lidt over the hill, men han bør stadig være en solid rytter i klassementet. Han vinder ikke, og top5 bliver nok også svært, men hvis han rammer dagen, kan han måske kæmpe med om sejren på fjerde etape. Men så skal han også ramme dagen.

Garmin har duoen Daniel Martin og Andrew Talansky. Martin er normalt meget glad for de italienske løb, men det er hans første løb i denne sæson, så det er ikke til at vide, hvordan formen er. Talansky har kørt lidt løb, og han kunne sagtens ende med at være deres bedste rytter i dette løb.

Slutteligt vil jeg gerne nævne Daniel Moreno fra Katusha. Han har ikke været i så god form indtil videre, primært fordi han har arbejdet for Joaquim Rodriguez. Når han får sin egen chance, så leverer han ofte, og selvom han ikke har den store interesse i at køre sin egen chance, så ville det overraske mig, hvis vi ikke ser Moreno i mindst ét angreb i dette løb.

OP

Ruten

Hvor Paris-Nice har taget en alternativ tilgang til deres ruteplanlægning, har Tirreno-Adriatico valgt at gøre det noget mere traditionelt. 1. etape er et holdløb på 16,9 kilometer med mål i den velkendte målby, San Vincenzo.

Dagen efter venter en etape på 173 kilometer. 2. etape kan ikke løbe fra betegnelsen ”sprinteretape”, for de sidste 60 kilometer er komplet flade. Her kan vi se frem til en fantastisk duel mellem Andre Greipel, Mark Cavendish og Marcel Kittel. En lille forsmag på Tour de France.

3. etape ligner også en massespurt. Den 206 kilometer lange etape er nemlig flad det meste af dagen. Men finalen er ikke så ligetil. Som man kan se på ruteprofilen, stiger finalen nemlig en anelse. De sidste 900 meter stiger i snit med 5 % (11 % lige i starten). Ruteprofilen viser også et lille ”pavé”-skilt i finalen, så det kan blive en smuk afslutning.

Bjergene kommer på 4. etape. Etapen er 244 kilometer lang, og slutter med stigningen mod Cittareale. De sidste 4,5 kilometer af den stigning stiger i snit med 6,4 %. På et tidspunkt rammer den 10 %, så det er afgjort en stigning, hvor der kan komme nogle tidsforskelle.

5. etape må afgjort ikke undervurderes. Den er 190 kilometer lang, og man skal blandt andet passere bjerget Passo Lanciano, før man er i mål. Det er dog afslutningen, der er tricky. Her venter Muri di Guardiagrele. Med 1,4 kilometer til mål stiger den til vejrs, og over de næste 600 meter stiger den i snit med 22,2 %. Herefter flader den ud igen, indtil den med 250 meter igen bliver eksplosiv. Her stiger den blandt andet med 12 %.

Sprinterne får en ny chance på 6. etape, hvor der skal køres til Porto Sant’Elpidio. De sidste 40 kilometer er helt flade, og det er svært at forestille sig, at sprinterholdene skulle misse denne chance for en ny superduel mellem Greipel, Kittel og Cavendish.

7. etape er løbets sidste etape, og det er en 9,2 kilometer lang enkeltstart. Den er helt flad, så det er en rute for specialisterne, mens klassementsrytterne formentligt kører sit eget løb ved siden af.