Verdenseliten er samlet til Laver Cup i slutningen af denne uge, hvilket betyder, at ATP-cirkuset kører videre i Metz og St. Petersborg med ATP 250-turneringer begge steder. Feltet i St. Petersborg er meget højt for en 250'er, fordi både Medvedev og Khachanov stiller op på hjemmebanen, mens der i Metz ikke er helt den samme gennemslagskraft i feltet.

St. Petersborg, Rusland

Rang: ATP 250
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Dominic Thiem

Den øverste halvdel af lodtrækningen

Vi har hele fire spillere fra top 15 til start i St. Petersborg i år, hvilket er temmelig vildt for en turnering af den størrelse med en prestige, som heller ikke rigtigt hæver sig over sit 250-niveau. Det helt store trækplaster må være Medvedev, efter han leverede verdensklassetennis igen og igen på de amerikanske hard court-baner, hvor han slutteligt spillede en fremragende kamp mod Nadal i US Open-finalen.

Medvedev er ny verdensfirer og seedet 1 denne uge. Derfor har han bye i første runde og kan se frem til at støde ind i et par landsmænd, når det hele går løs for ham fra anden runde. Donskoy (hvis han kommer igennem en kvalifikationsspiller i første runde) bør ikke volde Medvedev problemer, selv om Donskoy tidligere har leveret fine resultater ved eksempelvis at slå Federer i Dubai i 2017.

Hvis Medvevev er helt fit og motiveret efter sine vilde uger i Nordamerika, så bør han ikke komme i vanskeligheder mod Donskoy, men i den efterfølgende runde kan formstærke Rublev vente, og det kan næsten ikke andet end blive en noget sværere opgave for den førsteseedede russer. Rublev er også russer, og han kommer med sin bedste form efter et flot US Open, hvor han bl.a. slog Tsitsipas og Kyrgios, før han måtte strække våben mod Berrettini i ottendedelsfinalen.

Netop Berrettini kan vente Medvedev i semifinalen. Italieneren er kravlet helt op som nr. 13 i verden og spillede en vild kamp i kvartfinalen mod Monfils ved US Open, hvor han efter min mening bestod sin svendeprøve som tennisspiller på øverste hylde. Berrettini har en på papiret ekstremt overkommelig lodtrækning frem til et potentielt semifinaleopgør mod Medvedev, men én ting er lodtrækning, en anden ting er, hvorvidt han rent faktisk prioriterer denne turnering. Vi bør kunne forvente ret høj motivation fra både Medvedev og Rublev, eftersom de er på hjemmebane, og man kunne godt forestille sig, at en del russere vil troppe op for at se girafferne. De russiske tilskuere har ikke været for godt forvænte, siden Marat Safin lagde ketcheren på hylden, og Medvedevs amerikanske ridt må have sendt bølger helt ud til de russiske stuer.

Den nederste halvdel af lodtrækningen

Her er Khachanov seedet til at gå i finalen, og selv om den stærke russer har et arsenal af en anden verden, så tvivler jeg alligevel lidt på, at han er på 100% denne uge. Han er lige blevet far, og selv om det kan ske, at det løfter hans spil, så kan vi også se det modsatte, at det tager 5 % fokus (eller måske nærmere har gjort i optakten til turneringen). Nogle spillere behøver ikke træne lige så meget som andre for at ramme topniveau i turnering, og jeg skal ikke kloge mig på, om Khachanov er én af dem, men med de store udsving han allerede har haft i løbet af sin relativt korte professionelle karriere, så kunne noget tyde på, at han er udfordret, hvis noget ikke følger en bestemt skabelon og struktur. Han spiller på relativt små marginaler, og det kræver et gigantisk talent at kunne det uden at spille meget og uden at være i virkelig god form. 

Han står til at møde Coric i semifinalen. Coric har netop fyret sin træner, og hans 2019 har mildest talt været en omgang blandede bolcher. Efter en fremragende juniorkarriere fik han endelig forløst potentialet i 2018 med en rekordliste på 40-20 og mange store skalpe blev taget deribland. I år har han ikke formået at køre videre i samme rille, og han kommer til St. Petersborg med fire nederlag i sine seneste seks kampe - derudover måtte han trække sig med skade før andenrundeopgøret mod Dimitrov i US Open.

Det vrimler dog ikke ligefrem med de helt store oplagte konkurrenter til de to i den nederste halvdel, men russiske Bublik er en spiller, der har et ret højt topniveau, og hvis hans hoved er rigtigt skruet på denne uge, så kunne han godt blive en drilsk modstander for de fleste. Kukushkin vandt titlen her i 2010, og efter at have slået Bautista-Agut ved US Open har han måske fundet noget form, der kan bringe ham langt her. Han møder dog den italienske teenager, Sinner, i første runde. Jeg har et rigtig godt øje til Sinner, der måske ikke er nogen oplagt showman, men han virker til at have en arbejdsmoral og et fundament, som kan bringe ham langt i sin karriere. Sousa har også været langt her tidligere, og hvis han først får spillet sig varm, så er han farlig for de fleste. Han bør dog ikke for alvor kunne bide skeer med eksempelvis Medvedev i en evt. finale.

Metz, Frankrig

Rang: ATP 250
Underlag: Indendørs hard
Forsvarende mester: Gilles Simon

Den øverste halvdel af lodtrækningen

Goffin og Paire er sat til at møde hinanden i semifinalen i den øverste del af lodtrækningen. Goffin er i god form efter at have nået finalen i Cincinnati (tabte til Medvedev) og fjerde runde ved US Open. Her blev han dog sat så eftertrykkeligt på plads af Federer, at det ikke skulle undre mig, hvis han har lidt en lille smule mentalt efter dét nederlag. Det må være hårdt at kæmpe for at spille mod de bedste for så at finde ud af, man alligevel er så langt fra dem. 

Goffin vandt her i 2014 og har i det hele taget en flot historik i turneringen, og det er da også forventet, at han skal gå langt her igen i år. Lodtrækningen er dog ikke helt let, eftersom Carreno-Busta kan vente allerede i anden runde (første kamp for Goffin), og en kvartfinale kan byde på et opgør mod sidste års mester og hjemmebanefavoritten Gilles Simon. Simon er ikke i form og måtte trække sig mod Rublev i US Open, men er han fit, så har han mildest talt historikken med sig i Metz, som han har vundet tre gange i alt.

Paires lodtrækning er heller ikke helt let. Han kan forvente et opgør mod Gasquet i anden runde og Hurkacz i kvartfinalen. Paire er en tryllekunstner med en tennisbold og nåede finalen her i 2017, men formen er som altid svingende, og det er svært at spå om, hvor han mentalt er lige nu og her. Et ekstremt skuffende nederlag til Bedene ved US Open kan have sat sig i baghovedet på ham, og det er ikke lige, hvad han har brug for, hvis han skal møde Gasquet, som er i fin form, og mod hvem han ikke har fordel af opbakningen fra publikum. Hurkacz kommer lige fra Davis Cup, hvor han bl.a. fik læsterlige klø af Tsitsipas, og selv om han vandt Winston Salem kort inden US Open (slog Paire i finalen), så kunne jeg godt mistænke ham for at være en anelse brugt her sidst på sæsonen og særligt efter at have spillet fire DC-kampe i sidste uge. Alt dette efterlader mig med den fornemmelse, at Gasquet er et kompetent bud på en vinder af halvdelen.

Den nederste halvdel af lodtrækningen

Her er en semifinale mellem Basilashvili (seedet 2) og Pouille (4) i kortene, men ingen af dem viser deres bedste form pt., så det er næppe noget, man kan forvente rent faktisk kommer til at ske. Basilashvili har et vildt topniveau, men han er stadig en anelse skødesløs med sine valg af slag og kan sejle rundt mentalt fra det sublime til det rædderlige. Det samme mentale aspekt gør sig gældende hos Pouille, som til trods for semifinalen ved Australian Open i år, stadig er langt fra at indfri de forventninger, som man med rette kan have til ham. Jeg har nogle gange indtrykket, at han er lidt for meget levemand til for alvor at slå sig igennem i toppen på touren, og det er vel egentlig et generelt kendetegn ved mange af de franske spillere.

Jeg synes, Tsonga er interessant her. Han kommer lige fra en challengertitel, han er en fremragende indendørsspiller, og han har gjort en karriere ud af at vinde disse franske 250'ere. Jeg ved ikke, om han helt har formen, men jeg tror, challengersejren har hjulpet ham rigtigt godt på vej, og lodtrækningen bør ikke skræmme, selv om Struff i anden runde kan være en hård nød at knække.

Gojowczyk, som vandt turneringen her for to år siden, er en farlig outsider til at gentage kunststykket, men hans form ser ikke alt for positiv ud, og lodtrækningen med Krajinovic i første runde gør det heller ikke lettere for ham. Krajinovic virker dog heller ikke til at ramme boldene optimalt pt., så Gojowczyk har egentlig ganske gode muligheder for at lave ravage her, hvis han selv kommer med sit bedste niveau, hvilket jeg dog ikke er overbevist om, at han gør.