BetXperts fodboldekspert Weberen gør her status på grundspillet i Superligaen og ser frem mod mesterskabs- og nedrykningsspillet. I denne første del får du ekspertens syn på mesterskabsspillet og en slutstilling.

Hvor peger pilene hen for de forskellige mandskaber? Hvad kan vi forvente os i de forskellige grupper? Og er der nogle spil, der ligger til højrebenet?


Jeg vil forsøge at komme ind på alle disse emner i denne gennemgang, hvor jeg vil kigge lidt frem mod de resterende ti kampe af mesterskabs- samt nedrykningsslutspillet. Denne første artikel behandler som nævnt holdene i mesterskabsspillet. 

I artiklen er holdene sat op efter, hvor de ligger p.t., og hvor jeg tror, de ender i parentes, når sæsonen er slut. Dernæst er der under hvert hold to overordnede temaer, som hedder de fem grundspilskampe, hvor jeg ser på, hvordan de forskellige hold har klaret de fem første kampe i dette forår.

Herefter er der et fokus på det ”nye” i startelleveren, hvor jeg prøver at sætte spot på, hvad vinterens handler har betydet, og hvordan de respektive hold har ændret sig fra efterårs- til forårssæsonen.

1: F.C. København (1):

De fem grundspilskampe: V-V-V-V-V

FCK har atter sat sig på tronen af Superligaen, og jeg tror ikke, de ser sig tilbage. Selv i de kampe FCK ikke har været i højeste omdrejninger, har de taget de tre point, og defensivt ser det ud som om, at Kong Leonidas, i skikkelse af Dennis Vavro, er vendt tilbage for at sætte skik på de spartan … københavnske tropper. De har i den grad sat deres jagt ind på mesterskabet, og jeg tror da også, det er her guldet havner, og det gør det af flere grunde, men primært fordi Falken er igen er flyvende, og Biel er brandvarm. Jeg tror kun, det er skader, der kan stoppe en af de to fra at blive forårets profil, for hold da op, de to springer i øjnene.

Rasmus Falk var ude i 18 kampe i efteråret, og han ligner en mand, der har brugt skadespausen ganske fornuftigt. Jeg kunne godt se ham blomstre op og tage forårets bedste spiller, som kåres af Superligaens trænere. På den anden side er Biel bare så kampafgørende. Biel har scoret tre mål og lavet tre assists i de seneste seks kampe, og han blev også efterårets profil med 32 point mod Sviatchenko og Uhre på henholdsvis 27 og 26 point.

Hvis man tænker, som jeg, at det enten bliver Biel eller Falk som forårets profil, kan man få et effektivt odds på 4,00, hvor 50 procent af indsatsen placeres på Falk og 50 procent af indsatsen placeres på Biel. Dette kan spilles hos Danske Spil*.

Det ”nye” i start-11’eren:

Der er kommet kvalitet fra en høj hylde ind hos FCK. Mest nævneværdige er Vavro, Jørgensen, Amoo, Mukairu og Babacar. De klæder FCK, og de ligner nogle sultne løver, der kan gøre københavnernes offensiv ganske frygtindgydende.

Der er meget ”nyt” i FCK, men der er en ting, der overstråler alt og alle og transcenderer, hvad vi kan forvente i Superligaen. Det er nyt, det er ungt, det er Roony Bardghji. Vi skal huske at nyde store spillere som Roony, mens vi har ham, for han er her ikke næste år. Hold da op et talent! 16 år, og han står noteret for syv kampe og to mål. Når sæsonen slutter, så tror jeg, han har haft sidst- eller næstsidste fod med i et tocifret antal mål for FCK.

2: FC Midtjylland (2):

De fem grundspilskampe: V-T-V-U-T

Det har været en svingende start for FCM, som i min optik ikke rigtig har fundet idealopstillingen, og det kan ses på spillet. Meget er overladt til individuelle præstationer. I den sammenhæng kan midtjyderne være ganske tilfredse med, at Evander er stemplet ind i dette forår.

Jeg tror, FCM vil sige, at det er en godkendt sæson, hvis de tager guldet i pokalturneringen og får en sølvmedalje i Superligaen, men det er nemmere sagt end gjort. FCM skal finde noget andet frem, for de første fem kampe i denne forårssæson har, i min optik, været med pil ned.

De er favoritter til at tage pokalen, hvor OB, Vejle og SønderjyskE står tilbage. De tre øvrige hold har også et nedrykningsdrama at forholde sig til, hvilket er et plus for ulvene. FCM har Vejle i semifinalen, og hvis man tror, de kan gå hele vejen, så kan man få odds 1,62 hos bet365*. Oddset er måske lige i underkanten, men det kunne være værd at kigge efter, hvis 1.-pladsen glider FCM ud af hænde, og de derfor kan sætte alle sejl ind på pokalen.

Det ”nye” i start-11’eren:

Spillet har været svingende, og selvom man i vinterens transfervindue har ageret som en teenager i et spil Football Manager, er spillet ikke blevet løftet.

Der er kommet et hav af offensive folk ind, men slutproduktet er udeblevet, og seks mål i de seneste fem kampe er bare ikke godt nok, hvis man kigger på de individualister, de har til rådighed. Hvorfor offensiven ikke klikker, er et godt spørgsmål, men en forklaring kunne være i deres formation 3-4-2-1/3-4-3-formation, hvor de har brugt meget defensive typer og allokerer mange folk til det defensive.

Jeg forholder mig lidt undrende over for det, især når man tænker på de kantspillere, de har i truppen - Sisto, Isaksen, Marrony, Chilufya og nu også Dreyer. Jeg håber, FCM sadler om. Et specifikt udfald fra FCM’s seneste kamp før slutspillet bød på en ”ny” faktor i spil. Olafsson blev nemlig skadet og er ude resten af sæsonen, hvilket betyder, at David Ousted vogter buret sæsonen ud.

3: Brøndby IF (4):

De fem grundspilskampe: T-U-V-V-V

Der er sket meget med Brøndby i denne sæson, og det er lidt sjovt at tænke tilbage til midten af september, hvor Jess Thorup i et tåkrummende interview sagde ”Hvorfor er der ingen, der snakker om dem (Brøndby, red.)?”. Dengang lå Brøndby på en 10.-plads med otte point efter de første ni runder, og mange mente ikke, at Brøndby ville komme med i mesterskabsslutspillet.

Om det var det, der skulle til, er svært at sige, men siden det famøse interview har de blågule taget 32 point ud af 39 mulige. De gode resultater har Brøndby taget med ind i forårssæsonen, hvor det er blevet til ti point fra de første fem kampe i forårssæsonen. Det er stærkt, men jeg synes måske, pointene er kommet lidt på en billig baggrund, og jeg har nogle bekymringer på Brøndbys vegne. Fem mål i de seneste fem kampe er, hvad det er blevet til, og jeg tror, man på Vestegnen savner en vis måltyv. Divkovic er en spændende type, men han er ikke Uhre. Med 721 spillede minutter står Divkovic kun noteret for ét mål. Hedlund er også dygtig, men med hele 1.472 superligaminutter i benene i denne sæson, har han kun formået at score ét mål. Så hvem er den nye Uhre?

Det ”nye” i start-11’eren:

Jeg kan lige forestille mig Carsten V. Jensen sidde til et møde, agere Billy Beane og køre frasen fra filmen Moneyball: ”Guys, you're still trying to replace Uhre. I told you we can't do it, and we can't do it. Now, what we might be able to do is recreate him. Recreate him in the aggregate.”

I de første fem kampe i denne forårssæson har Brøndbys mål fordelt sig på fem forskellige spillere (Slimane, Bruus, Heggheim, Kvistgaarden og Divkovic). Så måske skal der fem mand til at genskabe Uhres stats. Jeg har i hvert fald svært ved at se den nye angriber Carl Björk gå ind og erstatte Uhre en-til-en - måske skal der løftes i samlet flok hos offensiven i Brøndby. Jeg er spændt på det, og jeg glæder mig til at se, hvad de kommer med i de næste ti kampe.

4. AaB (3):

De 5 seneste grundspilskampe: V-V-U-T-V

AaB er gået lidt under radaren for mig, og Superligaens næstbedste udehold har altså sat nogle gode præstationer sammen, og de kan måske, med lidt held, begynde at drømme om mere, men det kræver en masse gode præstationer i de afsluttende kampe.

AaB har fået styr på trænersituationen, lige inden vi går ind i de slutspillet, og det er supervigtigt for nordjyderne, mener jeg. Friis får en landskampspause til at kunne få implementeret nogle af sine idéer, så det kan godt gå hen og blive et spændende forår for AaB, som i min optik har et stærkt hold med nogle gode profiler, så de kunne godt ende i top-4 og måske endda top-3, hvis alt flasker sig.

Skal AaB i top-3, skal de ende over Brøndby, og det tror jeg, de har gode muligheder for, og det kan man spille på hos bet365* til odds 3,00.

AaB slutter i top-3: Odds 3,00 hos Bet365*

Som beskrevet herover, tror Weberen på, at AaB kan overhale Brøndby i stillingen og nappe et sæt bronzemedaljer. 

Det ”nye” i start-11’eren:

Hvis AaB skal ende over Brøndby, så kræver det, at en mand som Fossum stepper lidt op. Han havde en flot efterårssæson, men foråret er ikke startet på samme niveau, og han har fem kampe uden mål og assists, hvilket ikke er godt nok, og det ”nye” hos AaB bliver nok mere, at man skal få genoplivet eller genopfinde offensiven, for de har ikke været helt så godt kørende og deres xGF i de første fire kampe har heddet 1,13 0,37 0,52 og 2,26. De havde en flot kamp til sidst mod Brøndby, hvor Prip bragte sin sæsontotal op på ni kasser, og måske det bliver ham, det offensive slutprodukt skal komme fra.

5. Randers FC (6):

De fem seneste grundspilskampe: U-V-T-U-T

Betegnelsen ”de grå mus” er ikke længere en adækvat betegnelse for Randers FC. De har haft en flot sæson og vist sig flot frem i deres europæiske kampe.

Deres forårssæson er startet lidt hakkende med blot fem point i de fem første kampe, på trods af at tre af deres modstandere har været FCN, Viborg og SønderjyskE fra den nederste halvdel, og måske har kronjyderne fået det maksimale ud af denne sæson, hvor afslutningen så bliver en lidt blød mellemvare.

Randers starter dette slutspil lige på og hårdt med to udekampe i træk mod Brøndby og AaB, og derefter hedder den FCM hjemme. Det kunne godt blive nul point, og sker det, så er top-4 mere eller mindre løbet afsted fra dem.

Det ”nye” i start-11’eren:

I forhold til efterårssæsonen er det nye primært, at anføreren Marxen er væk. Afløseren på anførerposten er Vito Hammershøy-Mistrati, og jeg synes, det er et fedt og spændende valg. Vito er en type, jeg altid glæder mig til at høre i et interview, hvor han ofte taler lige ud af posen og sjældent holder sig tilbage. Det er sådan nogle typer, vi tit higer efter, som giver lidt af sig selv, og det kan være, han også løfter sit spil til nye højder med denne nye rolle.

6. Silkeborg IF (5):

De fem grundspilskampe: T-T-T-V-V

En legende i engelsk fodbold sagde engang: ”A football team is like a piano. You need eight men to carry it and three who can play the damn thing”. Ordene kommer fra Bill Shankly, men man kunne da godt få associationer til det nuværende Silkeborg-hold, når man læser det berømte citat. For Sebastian Jørgensen, Nicklas Helenius og Nicolai Vallys har i den grad niveau til mere end Silkeborg, og de spiller, så fuglene synger.

De tre forreste (VHS) startede forårssæsonen fremragende med syv mål tilsammen, men herefter har VHS-trioen blot scoret et mål i de seneste tre kampe, og nul point er kommet på kontoen.

Jeg mener ikke, der er tale om formnedgang, og i de tre nederlag kunne det også være gået den anden vej, men det illustrerer bare, at hvis Silkeborg skal vinde, så skal VHS være effektive, og det tror jeg også, de kan være i slutspillet.

Jeg har en lille fidus til, at de tre fortsætter med at folde sig ud, hvilket kan blive afgørende, når topscorerprisen skal gives. Derfor kunne jeg godt se Helenius løbe med topscorertitlen. Han tager straffespark og ender i mange gode situationer for det hold, der har det højeste xGF og flest afslutninger på mål i Superligaen. Helenius som topscorer kan findes til odds 2,75 hos Danske Spil*.

Helenius bliver topscorer i Superligaen 21/22: Odds 2,75 hos Danske Spil*

Som det kan ses lige herover, kan Weberen godt se Nicklas Helenius blive topscorer i denne sæson. 

Den ”nye” i start-11’eren:

Det er svært at pege på noget nyt i Silkeborg, hvis man kigger fra efterår til forår. Dog mener jeg, at det er nyt, at vi har et oprykkerhold, som spiller det fodbold, som Silkeborg gør. Det er besnærende at kigge på, og jeg synes, det er befriende, at vi har en oprykker, som spiller sådan noget fodbold. Stor ros til holdet, men også manden på sidelinjen. Kent Nielsen er ikke ny i gamet, men han har fornyet sig, og det i en sådan grad, at det måske kan give ham titlen som Årets træner.

Uden for banen har de også været stærke i Søhøjlandet. De har formået at holde fast i folk som Sebastian Jørgensen, Nicklas Helenius, Rasmus Carstensen, Mark Brink, Tobias Salquist og Nicolai Vallys. Der var helt sikkert bejlere i vinterens vindue, men de er stadig at finde hos Silkeborg, og det skal vi nyde, for der kommer til at ske noget til sommer.