Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, har bedt skatteminister Karsten Lauritzen (V) tage stilling til, om der skal sættes grænser for bookmakernes limitering af kunderne. Det afviser ministeren.

For første gang nogensinde blev bookmakernes limitering af vindende kunder den 20. november adresseret fra Folketingets talerstol, hvor Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, med støtte fra Dansk Folkeparti adresserede muligheden for at indføre et minimumsbeløb, som alle bookmakere skal tilbyde deres kunder at spille for.

I samme ombæring stillede Jesper Petersen en række konkrete spørgsmål til skatteminister Karsten Lauritzen (V), og de spørgsmål har ministeren nu svaret på.

Jesper Petersen beder blandt andet ministeren redegøre for, hvad limitering er, og hvordan andre reglerne på området er i andre europæiske lande. 

En indgribende begrænsning i spiludbydernes forretningsførelse

Ministerens svar er ikke opløftende læsning for BetXperts brugere. Et spørgsmål lyder:

"Vil ministeren redegøre for, om det er muligt at indsætte en grænse for, hvornår bookmakere kan limitere spillere? I bekræftende fald bedes ministeren redegøre for, hvad ministeren mener grænsen skal være, og om ministeren vil tage initiativ til at ændre lovforslaget, således at der indsættes en grænse for bookmakeres limitering af spillere."  

Hertil svarer Karsten Lauritzen:

"Der kan være gode årsager til limitering, fx en mistanke om matchfixing. En begrænsning af spiludbydernes mulighed for at limitere, herunder i form af fastsættelse af en beløbsgrænse, vil være en indgribende begrænsning i spiludbydernes forretningsførelse. Jeg har derfor på det foreliggende grundlag umiddelbart ingen planer om en sådan regulering."

Tre ud af fire bookmakere anvender limitering 

På spørgsmålet, om hvordan reglerne er i resten af Europa, svarer Karsten Lauritzen, at der i øjeblikket ikke er kendskab til, hvorvidt og evt. hvordan limitering af spillere er reguleret i andre europæiske lande, og at Spillemyndigheden har igangsat en undersøgelse af det.

Jesper Petersen spørger også, om ministeren vil redegøre for en undersøgelse, Spillemyndigheden har lavet af bookmakernes limitering.

I sit svar skriver Karsten Lauritzen, at tilladelsesindehaverne i forbindelse med deres årsredegørelser skal indberette, hvorvidt de gør brug af limitering eller ej. Derudover skriver han:

"Det forventes, at et samlet billede af, hvor mange tilladelsesindehavere, der bruger limitering, vil foreligge i efteråret 2019. De foreløbige tal viser dog, at tre ud af fire tilladelsesindehavere anvender limitering." 

Tavs skatteminister

BetXpert har via mail sendt en række opfølgende spørgsmål til skatteminister Karsten Lauritzen:

  • Har du fået et overblik over [...] hvor stor en procentdel, der oplever personlig limitering, henholdsvis fordi de "vinder for meget", fordi der kan være tale om matchfixing, og fordi de spiller for meget store beløb?
  • Spillemyndigheden er i gang med at undersøge reglerne på området i andre europæiske lande. Udelukker du, at du vil genoverveje, om der skal reguleres på området herhjemme - uanset hvad Spillemyndigheden kommer tilbage med af resultater?  
  • Man kan argumentere for, at det med de nuværende regler på området som forbruger bliver tæt på umuligt at vinde penge over bookmakerne i længden, når vindende spillere limiteres, mens tabende spillere får lov at blive i butikken. Hvis det fortsat skal være frit for udbydere at limitere vindende kunder, har I så planer om at tage dette med i overvejelserne, når I skal godkende udbydernes adfærdskodeks, så det i højere grad bliver betonet, at man ikke som forbruger skal forvente at kunne vinde penge, når man spiller? 
  • På Jesper Petersens spørgsmål svarer du blandt andet: "Spørgsmålet om limitering, herunder om der er tale om et urimeligt aftalevilkår, som evt. kan være i strid med markedsføringsloven om god markedsføringsskik, vil derfor være en aftaleretlig problemstilling." Har du undersøgt dette? Er personlig limitering i strid med markedsføringsloven?
  • Jesper Petersen opfordrede folk til at sende ham eksempler på, at de er blevet personligt limiteret, så han kunne få bedre indsigt i problemstillingen. Vil du opfordre folk til også at sende disse eksempler til dig?

En pressemedarbejder i ministeriet har svaret, at:

"Skatteministeren desværre ikke har mulighed for at uddybe sit svar til Folketinget."

BetXpert har forsøgt at få en kommentar fra Jesper Petersen. Vi ville bl.a. gerne have spurgt ham, om han har tænkt sig at gøre mere i sagen, og om en eventuel rød regering efter næste folketingsvalg vil arbejde for at ændre bookmakernes limitering af vindende kunder, men Socialdemokratiets skatteordfører har ikke svaret på vores henvendelser.