Spillemyndigheden har netop offentliggjort de nye krav til spiludbydernes årsredegørelser. Blandt kravene er, at spiludbyderne nu skal oplyse om, hvorvidt de bruger limitering eller ej.

Bookmakernes brug af indsatsbegrænsning, såkaldte limits, over for deres kunder kom under stort fokus sidste år, da blandt andet Jyllands-Posten skrev en længere artikelserie omkring emnet. Spillemyndigheden meldte derefter ud, at de ville undersøge bookmakernes brug af limits

"Vi har valgt at se nærmere på limitering i år. Det sker som led i vores løbende prioritering af vores ressourcer," fortalte direktør i Spillemyndigheden Birgitte Sand til BetXpert.

Senere på året fortalte kontorchef hos Spillemyndigheden, Torben Ersbøll så, at limits ville blive en del deres løbende tilsyn med spillebranchen, hvor fokus ville være på, om bookmakerne oplyste tydeligt nok om risikoen for at blive limiteret. Spillemyndigheden har ikke meldt noget ud om, hvad deres tilsyn har vist omkring bookmakernes brug af limits, men de har nu stillet nye krav til bookmakerne i forbindelse med deres årsredegørelser for 2017. 

Her fremgår det nemlig, at bookmakerne nu skal oplyse Spillemyndigheden om, hvorvidt de bruger limits eller ej. 

Hvorfor har I valgt at spiludbyderne skal oplyse om deres brug af limitering?
"Det er et ønske for os at få oplysninger om, hvor stort omfanget af limitering er. Der har været fokus på emnet hos jer og andre medier, så vi synes, at det var god ide, at spiludbyderne skal oplyse om det i årsredegørelserne," siger Jan Madsen, kontorchef for væddemål og onlinekasino hos Spillemyndigheden, til BetXpert. 

Hvad vil I bruge informationen til?
"Vi har et overordnet tilsyn med spillemarkedet, så informationen skal bruges til at skabe et overblik over, hvad der sker på markedet. Hvad præcist informationen yderligere skal bruges til, kan jeg ikke komme ind på. Der er intet odiøst i, at vi spørger om det – det er en helt almindelig oplysning, vi indsamler."

Kun om, ikke hvordan

Da BetXpert talte med Torben Ersbøll sidste år, fortalte han dengang, at Spillemyndigheden overvejede at stille krav til bookmakerne om, at de i deres årsredegørelser skulle medtage et afsnit om, hvordan de oplyser om deres brug af limits overfor deres kunder. Men det er altså ikke blandt de nye krav, viser Spillemyndighedens pressemeddelelse. Omfanget af den enkelte spiludbyderes brug af limits er heller ikke blandt kravene. 

Hvorfor skal spiludbyderne kun svare ja eller nej til, om de bruger det, og ikke oplyse omfanget af brugen?
"Fordi vi i første omgang ønsker at få et billede af omfanget," siger Jan Madsen til BetXpert. 

Vil I ændre det til også at indeholde omfanget til næste årsredegørelse?
"Det vil tiden vise. Det kan jeg ikke svare på, på nuværende tidspunkt."

BetXpert har via flere forskellige anmodninger søgt aktindsigt i spiludbydernes årsredegørelser til Spillemyndigheden, ligesom vi også har påklaget afgørelserne. Ingen af gangene har vi fået medhold. Tidligere var årsredegørelserne offentligt tilgængelige, men i 2016 oplyste Spillemyndigheden, at de ikke længere skulle offentliggøres på grund af en lovændring vedtaget af Folketinget den 8. december 2015.