Der er skruet godt op for VM-feberen og især Danmarks kampe mod Peru og Australien har ført til stor debat; ikke kun her på BetXpert, men også i sportspressen og på de sociale medier. Der er også ved at blive skruet op for måltempoet i gruppespillet godt hjulpet på vej af en masser af straffespark. Favoritterne har det stadig svært, mens der ofte er få kort i kampene, og målene falder som regel i 2. halvleg. Fodboldekspert Frank Pilantra analyserer tendenser fra de første runder og kigger på mulige spilforslag til de sidste gruppekampe.

Hvem ender mon som bedste spiller ved VM 2018? Der er flere skarpe kandidater, men specielt tre spillere har markeret sig i de første gruppekampe. Vi kommer selvfølgelig ikke udenom Portugals Cristiano Ronaldo, der igen kom på måltavlen i sejren over Marokko. Belgien har ramt topformen og Romelu Lukaku lavede opvisning mod Tunesien, mens Three Lions-bomberen Harry Kane begravede debutanterne Panama med et hattrick i 6-1-sejren.

Er tyskerne kommet på sejrskurs, efter Toni Kroos sænkede Sverige dybt inde i overtiden? Får vi flere jubelscener med ørnesymbol fra Schweiz' Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka?

Der er nok at holde øje med til 3. runde, men alligevel må overskriften til de sidste kampe i gruppespillet blive motivation. Nogle hold kan ikke længere nå at kvalificere sig til slutspillet, mens andre skal have tre point for at gå videre fra gruppespillet. For Åge Hareide og det danske landshold vil uafgjort være rigeligt mod Frankrig, så flere holdene går ind til 3. runde med forskellig motivation.

Men motivation er ikke altafgørende, og blot fordi et hold allerede står med seks point og måske endda sparer spillere, så betyder det ikke, at der automatisk er værdi i odds for modstanderne. For fire år siden ved VM 2014 sluttede hele fire hold med ni point efter deres tre gruppekampe.

Ved VM-slutrunden i Brasilien blev favorithold som Spanien, England, Italien og Portugal alle elimineret allerede i gruppespillet, og vi kan også denne gang få flere store overraskelser, når bolden ruller til de sidste nervepirrende, afgørende gruppekampe på de russiske VM-stadions.

Det bliver med garanti ikke kedeligt.

VAR dominerer VM 2018

Det var frygtet, at indførelsen af VAR-teknologi ville skabe flere spilstop i kampene og give forvirring omkring dommerkendelserne, men VM 2018 må betegnes som et vellykket gennembrud for VAR. Selv skeptikerne må erkende, at det er en uvurderlig hjælp til dommerne, og i flere situationer har VAR været afgørende for at finde den frem til den rette kendelse og i sidste ende også den retfærdige vinder af kampene.

Det er klart, at VAR ikke kan udrydde samtlige fejlkendelser, da det trods alt fortsat er dommerskøn, der er afgørende. Vi kunne dog godt bruge et par VAR-kendelse til dansk fordel, og især den uheldige Yussuf Poulsen er næppe fan af brugen af tv-billeder.

Men eneste argument imod at bruge VAR synes at være, at der bliver taget noget af charmen ud af fodbolden, men der er intet charmende ved fejlkendelser, så det synspunkt skal hurtigt sparkes til hjørne.

Brugen af VAR har givet markant flere straffespark i kampene, og det betyder samtidig, at vi er godt på vej til at skulle rette i rekordbøgerne. Der har allerede været 16 straffespark i de første 32 VM-kampe.

Der kommer mål i 3. runde

Problemet ved, at VAR har taget opmærksomheden, er, at det afslører, at selve spillet på banen ofte har haltet. Der har været lidt for langt mellem de virkelig velspillede kampe, og den defensive organisation hos holdene har overskygget de offensive stjernespillere.

Men efter en noget stille start på VM-slutrunden, så lader det til at holdene endelig har fundet målformen. Vi har endnu ikke fået en eneste 0-0-kamp, og lad os da endelig krydse fingre for, at den målrige tendens fortsætter.

I første runde af gruppespillet var der et målgennemsnit på 2,37 mål pr. kamp (38 mål i 16 kampe). Det blev i anden runde til et gennemsnit på 2,93 mål pr. kamp (47 mål i 16 kampe) - godt hjulpet på vej af Belgiens 5-2 sejr over Tunesien og Englands storsejr over Panama.

Det kan selvfølgelig blive nogle taktiske sidste gruppekampe, hvor flere af holdene kommer med en resultatorienteret indstilling. Derfor ser vi også ret flotte odds hos bookmakerne for over 2,5 mål til kampene i 3. grupperunde.

Men oddssætterne kan være blevet for pessimistiske, og måske vi får mere målrige kampe, end de forventer.

Ser vi på kampene ved de seneste VM-slutrunder, så kan vi godt forberede os på, at vi får en række målrige kampe. Ved VM 2014 i Brasilien endte ni af de 16 kampe i sidste runde af gruppespillet med over 2,5 mål, og i Sydafrika i 2010 var det otte af 16 kampe, der gik over 2,5.

Oddsforslag til 3.runde i gruppespillet

Bedste odds Bookmaker
25/6 Uruguay - Rusland: Over 2,5 mål 2,55

25/6 Saudi-Arabien - Egypten: Over 2,5 mål

2,10
25/6 Spanien - Marokko: Over 2,5 mål 1,91
25/6 Iran - Portugal: Over 2,5 mål 2,50
26/6 Danmark - Frankrig: Over 2,5 mål 2,85
26/6 Australien - Peru: Over 2,5 mål 2,15
26/6 Nigeria - Argentina: Over 2,5 ,mål 1,90
26/6 Island - Kroatien: Over 2,5 mål 2,30
27/6 Sydkorea - Tyskland: Over 2,5 mål 1,53
27/6 Mexico - Sverige: Over 2,5 mål 2,30
27/6 Serbien - Brasilien: Over 2,5 mål 2,03
27/6 Schweiz - Costa Rica: Over 2,5 mål 2,55
28/6 Japan - Polen: Over 2,5 mål 2,10
28/6 Senegal - Colombia: Over 2,5 mål 2,26
28/6 England - Belgien: Over 2,5 mål 2,12
28/6 Panama - Tunesien: Over 2,5 mål 1,93

Odds er senest opdateret den 24. juni kl. 20.00
Man skal ikke nødvendigvis blindt spille på oddsene for over 2,5 mål; I kan dog benytte denne oddsoversigt som inspiration.

Hvordan er det gået med flest mål i 2. halvleg-tendensen?

I første runde af gruppespillet sluttede 10 af de 16 kampe med gevinst for indskud på "flest mål i 2. halvleg". Og derfor blev det anbefalet, at der i 2. runde i gruppespillet blevet satset på odds for, at der netop ville bliver scoret "flest mål i 2. halvleg".

Der er blevet scoret flest mål i 2. halvleg i 19 af de hidtil 32 VM-kampe.
I alt blev 50 af de 85 VM-mål i gruppespillet scoret i 2. halvleg.

Det har givet flot overskud at satse på "flest mål i 2. halvleg", og det vil være en god idé fortsat at holde øje med oddsene for "flest mål i 2. halvleg" til 3. runde i gruppespillet.

Pilantras Dom-regnskab:
Balance: 3,52
Hitrate: 9/16
TBP:  122%

BetXperts VM-regnskab:
Balance: -7,64
Hitrate: 12/36 - 4 spil void
TBP:  79%

Statistikken omfatter kun ekspertanalyser til gruppespillet.