VM-feberen raser i hele landet, og den blev kun øget, da det danske landshold slog Peru. Flere favoritter har skuffet, kampene har været målfattige, og VAR er blevet brugt til at dømme flere straffespark. Fodboldekspert Frank Pilantra analyserer tendenser fra første runde og kigger på mulige spilforslag til anden runde. 

Den synske blæksprutte Paul er ikke dukket op fra dybet, så ved åbningsfesten måtte fodboldfansene nøjes med tidligere Take That-sanger Robbie Williams, der sparkede festlighederne igen og luftede fingeren i Moskva, mens den russiske præsident Putin og FIFA-boss Infantino hyggede sig i VIP-loungen.

De russiske værter bragede igennem mod Saudi-Arabien, der vel aldrig kom ud af startblokken.
Og så gjorde vuvuzelaerne sørme også comeback på VM-scenen; den spanske keeper David de Gea droppede, og vi fik hattrick af Ronaldo i slutrundens hidtil bedste kamp mellem Spanien og Portugal.

Men det store samtaleemne, udover Neymars frisure, har været VAR-teknologien, der vel reelt er VM-topscorer og står bag en række straffespark. Men Kasper Schmeichel stoppede Peru, Lionel Messi brændte mod de islandske vikinger, og den nordiske triumf blev fuldendt med svensk sejr over Sydkorea; selvfølgelig 1-0 på et VAR-straffe.

Trods fem fuldtræffere fra Rusland i åbningskampen, og det velspillede 3-3 brag mellem Spanien og Portugal, så har vi ikke fået ret mange mål. Der er i gennemsnit scoret 2,38 mål per VM-kamp og 9 af de 16 gruppekampe endte med under 2,5 mål.

Det samme oplevede vi i gruppespillet ved EM 2016, hvor der var også var overvægt af målfattige kampe.

Tendenser fra første runde

Første runde i gruppespillet afslørede også en klar tendens, som måske kan inspirere til at finde værdi hos bookmakerne. Det lader til, at VM-kampene ofte starter ud fra et ret taktisk udgangspunkt, hvor holdene ser hinanden an, finder deres rytme, og først i 2. halvleg bliver de offensive stjerner sluppet fri.

Det kan også være, at forsvarsspillerne bliver kørt trætte og mister koncentrationen i 2. halvleg, mens favoritholdene bliver mere desperate og offensive for at hente sejren. Det kan være lidt af forklaringen på, at vi ser flest VM-mål i 2. halvleg.

I første runde er der scoret flest mål i 2. halvleg i 10 af de 16 VM-kampe.
I alt blev 23 af de 38 mål i gruppespillet scoret i 2. halvleg.

Dermed følger gruppespillet VM 2018 indtil videre ganske glimrende det samme målmønster, som vi også så ved både VM 2014 og EM 2016.

I gruppespillet ved VM 2014 blev hele 63 % af målene scoret i 2. halvleg - 85 mål af de 136 gruppemål. Og tager vi et hurtigt kig på, hvornår målene blev scoret i gruppespillet ved EM 2016 i Frankrig, så blev 45 mål af de i alt 69 mål scoret efter pausen.  

Oddsforslag til 2.runde i gruppespillet

Bedste odds Bookmaker
19/6 Rusland - Egypten: Flest mål i 2. halvleg 2,25
20/6 Portugal - Marokko: Flest mål i 2. halvleg 2,15
20/6 Uruguay - Saudi-Arabien: Flest mål i 2. halvleg 2,05
20/6 Iran - Spanien: Flest mål i 2. halvleg 2,15
21/6 Danmark - Australien: Flest mål i 2. halvleg 2,21
21/6 Frankrig - Peru: Flest mål i 2. halvleg 2,10
21/6 Argentina - Kroatien: Flest mål i 2. halvleg 2,20
22/6 Brasilien - Costa Rica: Flest mål i 2. halvleg 2,11
22/6 Nigeria - Island: Flest mål i 2. halvleg 2,20
22/6 Serbien - Schweiz: Flest mål i 2. halvleg 2,20
23/6 Belgien - Tunesien: Flest mål i 2. halvleg 2,09
23/6 Sydkorea - Mexico: Flest mål i 2. halvleg 2,15
23/6 Tyskland - Sverige: Flest mål i 2. halvleg 2,10
24/6 England - Panama: Flest mål i 2. halvleg 2,10
24/6 Japan - Senegal: Flest mål i 2. halvleg 2,15
24/6 Polen - Colombia: Flest mål i 2. halvleg 2,16

Man skal ikke nødvendigvis blindt spille på oddsene for flest mål scoret i 2. halvleg; I kan dog benytte denne oddsoversigt som inspiration. Bemærk at spillet er tabt, hvis der scores lige mange mål i begge halvlege.

Er der indført en ny dommerlinje?

Der er selvfølgelig fokus på dommerne ved enhver slutrunde. Der er dømt hele 9 straffespark (endda to i Frankrig-Australien), ofte med hjælp fra VAR-dommerne, mens dommerne på grønsværen lader til hellere at undlade at pege på pletten, indtil tv-billederne har vist, om det er korrekt.

Måske ikke den optimale måde at benytte VAR på, men i sidste ende er resultatet oftest, at det lykkes at komme frem til den rette kendelse

Der er dømt straffespark i 8 af de hidtil 16 VM-kampe.
Odds for straffespark ligger ofte over odds 3,00 hos bookmakerne

Man kan blandt ofte hente meget flotte odds hos Betfair Sportsbook* for, at der bliver dømt straffespark i de enkelte kampe.

Til gengæld har vi så også set nogle VM-dommere, der har startet slutrunden med at være tilbageholdende med kortene. Vi fik VM-slutrundens første røde kort til colombianske Carlos Sánchez mod Japan, mens der er blevet sparet lidt på advarslerne.

Det kunne umiddelbart godt ligne en ny linje fra FIFA, der måske hellere vil have VM-stjernerne på grønsværen end i karantæneboksen.

De manglende kort har også gjort det svært for favoritholdene at skabe kampene, komme ind i en spilrytme og få etableret pres på modstanderne, da der ofte er spilstop efter disse små frispark.

Der har været flere situationer med professionelle frispark eller hånd på bolden, som ikke har udløst gult kort. Vi har også set hårde sammenstød, som normalt ville have givet kort.

Derudover ser det heller ikke ud til, at man længere kan "spare sammen" til et gult kort, og selv en række mindre frispark i træk fra spillere koster ikke kort.

Der er faldet i alt 50 gule kort i de hidtil 16 gruppekampe (3,13 per kamp) samt 1 rødt kort, og der har været langt mellem de store præstationer og velspillede opgør.

Særligt kampene Marokko - Iran og Kroatien - Nigeria var domineret af mange spilstop, og så fik de schweiziske spillere også bremset brasilianske Neymar med en række frispark.

VM-debutanterne Panama er kort-topscorerne med deres 5 gule kort mod Belgien, der så alligevel tog en 3-0 sejr. Derudover har vi haft en række VM-kampe, hvor kortene er blevet i lommen.

Det er blevet til under 3,5 kort i 10 af de 16 gruppekampe

Det kan man tage med i overvejelserne, da bookmakerne ofte har en kortlinje på 3,5 kort i kampen (asian 3 kort hos toneangivende licensløs bookmaker). Mine anbefalinger til 2. runde er derfor at holde godt øje med oddsene for især"flest mål i 2. halvleg", men også "under 3,5 kort" og "straffespark i kampen".

Torben N. Sørensen er flyvende, men ellers svær VM-start for eksperterne

Flere af favoritholdene har ikke slået til i denne første runde, og det havde vores dygtige fodboldekspert Torben N. Sørensen luret, og han har her til kampene i 1. runde ofte anbefalet asian-spil imod favoritterne i de daglige artikler. Følg med i vores VM-artikler her.

BetXperts VM-regnskab:
Balance: -5,67
Hitrate: 6/17
TBP:  66%

Statistikken omfatter kun ekspertanalyser til første runde i gruppespillet.