Hvor mange mål bliver der scoret ved VM 2018, og hvad er der med den nye Telstar 18 VM-bold? Fodboldekspert Frank Pilantra har kigget nærmere på tendenserne ved de seneste VM-slutrunder, som kan benyttes til at tage med i overvejelserne til VM 2018. Se en præstation af spilforslag og oddsidéer her.

Fodbolden udvikler sig konstant, og det, der skete for 4 år, 8 år eller 12 år siden, behøver på ingen måde gentage sig. Men man kan få en masse ud af at kigge efter tendenser og mønstre, som kan bidrage til at finde værdispil ved VM 2018.

Her er blandt andet kigget nærmere på sydamerikanernes dominans i gruppespillet, afrikanernes fiasko, sårbar forsvar hos de asiatiske VM-hold, og så er der også hurtige betragtninger omkring antal mål i gruppespillet sammenlignet med slutspillet. Men lad os da få skudt festlighederne i gang.

Antal VM-mål: Hvilken betydning får VAR og Telstar 18?

Fodboldfansene er ved at finde sig til rette, og der er god grund til at have store forventninger til VM 2018. Vi håber naturligvis på en masse spændende og målrige kampe, når fodboldeliten samles i Rusland.

Men får vi så også masser af underholdning og mål? Skal vi gå efter resultaterne ved VM 2014, så kan vi godt spænde sikkerhedsselen, for så kommer der fart på.

Men med VM-historiebøgerne fremme kunne man gå helt tilbage og begynde med at se på antal mål ved VM-slutrunden i 1990 i Italien. Det blev dengang en opvisning i forsvarsspil, VM-trænerne kom med en resultatorienteret taktik, og der var meget langt mellem lyspunkterne. Faktisk var der kun 17 af de i alt 52 VM-kampe, der havde mere end 2 mål.

Så noget skulle gøres, og man ændrede blandt andet reglen om, at målmanden måtte samle en tilbagelægning op, man indførte tre point for en sejr, og så blev offside-reglen tilpasset, så den i højere grad kom det angribende hold til gode.

Der er løbende blevet lavet flere justeringer undervejs, og der kommer hele tiden nye retningslinjer til dommere og nye fortolkninger af fodboldreglerne. Ofte med fokus på at sikre bedre flow i spillet og få mere underholdende og målrige kampe.

VM 2018-mål: Over 155 mål til odds 1,72 hos Bet365*

Messi, Neymar, Ronaldo, men ingen Bendtner. Verdensklasseangriberne er der næsten allesammen, og de kan sparke gang i en VM-målfest i Rusland. Der var hele 171 scoringer ved VM 2014 og vi kan håbe på, at målstøvlerne igen bliver fundet frem, og vi derfor ryger over 155 bolde i netmaskerne.

odds opdateret 10.juni kl 19:00

Et kig på statistikken for antal scorede mål ved de seneste VM-slutrunder afslører, at gruppespillet ved VM-slutrunden i Sydafrika i 2010 skiller sig ud ved at være meget målfattig, mens vi så det helt modsatte mønster ved VM 2014 i Brasilien, hvor der blev åbnet for sluserne.

VM målstats

VM 2014: Mål i alt 171 (2,64 mål pr kamp)
Mål i gruppespillet: 136 mål (2,83 mål pr kamp)
Antal gruppekampe over 2,5 mål: 31 af 48 gruppekampe (65% af kampene)

VM 2010: Mål ialt 145 (2,26 mål pr kamp)
Mål i gruppespillet: 101 mål (2,10 mål pr kamp)
Antal gruppekampe over 2,5 mål: 17 af 48 gruppekampe (35% af kampene)

VM 2006: Mål i alt 147 (2,29 mål pr kamp)
Mål i gruppespillet: 117 mål (2,43 mål pr kamp)
Antal gruppekampe over 2,5 mål: 21 af 48 gruppekampe (43% af kampene)

VM 2002: Mål i alt 161 (2,51 mål pr kamp)
Mål i gruppespillet: 130 mål (2,70 mål pr kamp)
Antal gruppekampe over 2,5 mål: 21 af 48 gruppekampe (43% af kampene)

Der er en tendens til at gruppespillet er mere målrigt end slutspillet, hvilket blandt andet kan skyldes kampens betydning, og holdene er som regel også mere jævnbyrdige i knock out-fasen.

VM 2018: Der er mål i VM-bolden

Der har næsten traditionen tro været kritik omkring den nye VM-bold; denne gang har Adidas sendt Telstar 18 til de russiske VM-stadions, og den danske keeper Kasper Schmeichel forudser problemer med at holde VM-bolden ude af netmaskerne:

"Det er en skrækkelig bold. De designer jo ikke bolde til målmænd, de designer bolde for at se mål, og det tror jeg også, at de kommer til med den bold. Den er utilregnelig, lynhurtig og møghamrende glat. Vi har testet fire-fem forskellige handsker, og ingen kan få et godt greb i bolden," Kasper Schmeichel til Jyllands-Posten.

Spørgsmålet er så, om angriberne kan få styr på VM-bolden, men en lynhurtig Telstar-bold, der tilmed er glat, lyder som en giftig opskrift for VM-keeperne, og mon ikke vi også ser en del flere håbefulde forsøg fra distancen under slutrunden.

Schmeichels udenlandske målmandskollegaer har også været ude og kritisere Telstar 18. Pepe Reina og David de Gea fra det spanske landshold og tyske Marc-André Ter Stegen kritiserer bolden for at have en underlig flyvebane og lave underlige ting, lyder det over for det spanske media AS ifølge TV 2.

Antal mål VM 2018: Udvalgte odds

Bedste odds Bookmaker
Over 155,5 VM-mål 1,72
Bet365
Over 158,5 VM-mål 1,85
Unibet
Under 159,5 VM-mål 2,60 Danske Spil
VM-topscoreren laver 5 mål 3,50 Danske Spil 
VM-topscoreren laver 6 mål 3,00 Danske Spil
VM-topscoreren: Over 5,5 mål 1,85 Unibet

odds opdateret 10.juni kl 19:00

Giver VAR flere eller færre mål?

Ved VM-slutrunden i 2014 blev der indført mål-teknologi, og nyheden ved VM 2018 er, at denne gang får hoveddommeren nu mulighed for at se scoringer, straffespark og udvisninger igennem med VAR (Video Assistant Referee).

Det bliver helt sikkert ikke uden en debat, om VAR gavner fodbolden, eller om disse spilstop er ødelæggende. Mon ikke de fleste i sidste ende må erkende, at de kampafgørende, åbenlyse fejlkendelser er uacceptable, når nu man har teknologien til at begrænse omfanget.

Med VAR kan det blive svært at slippe afsted med svinestreger eller forseelser i feltet. Så selvom dommertrioen ikke lige fanger det i kampens hede, så vil dommerne blive gjort opmærksom på episoderne fra videovognen, og dermed kan vi få flere udvisninger og straffespark, end vi ellers ville have fået.

Det taler jo for, at vi får en masse mål ved VM 2018, men vi kan også komme til at opleve mål bliver annulleret på baggrund af TV-billederne.

Det skete blandt andet ved sidste års Confederations Cup, hvor VAR-optagelserne viste, at Chiles Eduardo Vargas var offside, mens scoringen ellers var blevet godkendt. I samme kamp får Vargas i øvrigt tildelt en scoring af VAR, efter dommeren i første omgang fløjtede for offside.

Men det er jo i sidste ende hverken VAR eller mål-teknologi, der skal sende bolden i netmaskerne, så vi må håbe på, at VM-spillerne har fokus på de offensive kvaliteter og vil gå ud og levere positiv fodbold. Vi fik en forrygende Champions League 2017/18 med et gennemsnit på 3,21 mål pr. kamp.

Den målstime må meget gerne gentage sig ved VM - og særligt må de danske spillere da gerne sætte deres aftryk og komme på måltavlen.

VM-gruppespil: Velkommen til den sydamerikanske fest

Tyskerne er berømte for det, men måske flere af de store europæiske favorithold gerne vil spille sig varm i løbet af VM-turneringen og vælger derfor ikke fyre al krudtet af i gruppespillet. Sådan har de sydamerikanske VM-lande det slet ikke. De lægger gerne stærkt fra land med alle kanonerne ladte, og det har da også ført til, at sydamerikanerne kan kalde sig "Kongerne af gruppespillet".

Ved VM 2014 gik fem af de seks sydamerikanske CONMEBOL-deltagere videre, og det var overraskende, at Chile gik videre på bekostning af Spanien, mens også Uruguay imponerede ved at spille sig videre til slutspillet og dermed eliminere europæiske storhold som Italien og England. Både Colombia og Argentina hentede ni point og også værterne Brasilien vandt deres gruppe.

Peru går videre fra gruppe C til odds 2,90 hos Unibet, LeoVegas eller 888sport

Se ekspertanalyse her.

Og netop Brasilien har vist stabilitet i gruppespillet og slået til fra første fløjt. De har vundet deres VM-gruppe hver eneste gang siden VM 1978 (hvor de sluttede efter Østrig), og de er naturligvis også storfavoritter til vinde Gruppe E foran Schweiz, Serbien og Costa Rica.

Ved VM 2010 gik samtlige fem sydamerikanske VM-hold videre, og hele fire af de 8 grupper blev vundet af et sydamerikansk hold.

Ser vi samlet på VM-slutrunderne fra 2002 og frem til og med 2014, så er de sydamerikanske deltagere gået videre fra gruppespillet i 15 ud af 20 gange.

Afrika havnet i ond VM-spiral

Modsat ser det ud i den afrikanske lejr. VM 2010 skulle have været den store triumf, da VM-bolden for første gang besøgte det store kontinent.

Men trods vuvuzuela-opbakning fra Bafana Bafana-fansene på lægterne, så fik Sydafrika kun lov til at vise sig frem i de tre gruppekampe. Det er aldrig tidligere sket, at en VM-værtsnation er blevet elimineret allerede i gruppespillet. Men den sydafrikanske skuffelse følger meget godt udviklingen. De afrikanske VM-deltagere når kun sjældent videre fra gruppespillet.

Egypten bliver slået ud i gruppespillet odds 1,53 hos Bet365*

Vi finder Egypten i gruppe A sammen med Rusland, Uruguay og Saudi-Arabien

Senegal bliver slået ud i gruppespillet odds 1,70 hos Cashpoint*

Senegal er havnet i gruppe med gruppe med Polen, Colombia og Japan.

odds opdateret 10.juni kl 19:00

Der var hele seks afrikanske VM-deltagere ved slutrunden i 2010, men kun Ghana gik videre fra gruppespillet. Det gik en anelse bedre ved VM 2014, hvor Nigeria og Algeriet formåede at kvalificere sig til ottendedelsfinalerne. Det blev så også endestation for begge hold, og kun i ganske få glimt har afrikanske hold stemplet ind og truet de store nationer.

Ser vi samlet på de fire VM-slutrunder fra 2002 og frem til og med 2014, så er de afrikanske deltagere gået videre fra gruppespillet i 5 ud af 21 gange.

Østens mystik: Målene rasler ind hos de asiatiske VM-hold

Der er også en voldsom stor kontrast mellem de sydamerikanske hold og så de asiatiske AFC-lande. Mens sydamerikanerne har braget igennem og samlet har en positiv målscore på +46 mål i gruppekampene ved VM 2014, VM 2010 og VM 2006, så har de asiatiske VM-deltagere klaret det betragtelig værre med en negativ målscore på -35 for deres gruppekampe ved de seneste tre VM-slutrunder.

Ved VM-slutrunden i Brasilien sluttede de fire AFC-hold endda alle på sidstepladsen i deres grupper, og det lykkedes hverken Japan, Sydkorea, Australien eller Iran at vinde én eneste VM-kamp.

De europæiske topklubber sender næppe deres scouts til Asien, når de skal undersøge markedet for stærke målmænd eller forsvarsspillere, hvor der skal arbejdes med opbygning, taktisk forståelse og organisation. Den slags tager tid, og imens er der virkelig blevet lukket bekymrende mange mål ind hos de asiatiske VM-hold.

Desværre ser det endda ud til at udviklingen er gået i stå efter opblomstringen ved VM 2002 i Sydkorea/Japan, og det er ikke helt uden grund, at VM-slutspillet ofte bliver kaldt for en EM-slutrunde udvidet med Brasilien og Argentina.

Måske VM 2018 bliver et vendepunkt, men kan de asiatiske mandskaber finde sig bedre til rette på de russiske VM-stadions end de kunne i Brasilien, Sydafrika og Tyskland?

Bookmakerne spår dem ikke mange chancer, og der er ret lave odds for at AFC-landene Japan (1,36), Sydkorea (1,16), Saudi-Arabien (1,083), Iran (1,11) og Australien (1,16) ryger ud i gruppespillet - odds taget fra Bet365*.