Det er tid til VM i herrehåndbold 2015 - der foregår i Qatar. Læs optakten der præsenterer de 24 deltagere, inklusive Danmark, og hold øje med vores spilforslag. Eksempelvis er der værdi i et vinderspil på Frankrig.

VM i herrehåndbold 2015 er endnu eet i en tilsyneladende endeløs række af store værtskaber i Qatar. Det er samtidig den første VM-slutrunde for herrer i Asien nogensinde.

Turneringen afvikles 15. januar - 1.februar med 24 deltagende lande. Holdene er inddelt i 4 grupper á 6 hold. Ligesom i 2013 er mellemrunden sparet væk og i stedet går man direkte til knockout-fasen, hvorfra det er knald eller fald resten af vejen. De fire bedste hold i hver gruppe går videre til knockoutfasen, mens nr. 5 og nr. 6 ryger videre i tabernes turnering, Presidents Cup, hvor der spilles om placeringerne fra nr. 17- nr. 24. I modsætning til 2013 er der indført placeringskampe om 5.-8.-pladsen.

Dermed kommer det samlede antal kampe op på 88 styks mod 84 i 2013. Kampene er fordelt ud på tre arenaer og finalen spilles i Lusail Sports Arena, der har plads til 15,300 tilskuere, og som først stod færdig i november 2014.

I årets turnering er der to VM-debutanter - Bosnien og Iran. Favoritfeltet er som sædvanligt Frankrig, Danmark, Spanien og Kroatien. De fire hold skiller sig ud ved at være mere komplette end resten og have en markant større bredde end outsiderne.

Spanien er forsvarende verdensmester efter triumfen på hjemmebane i 2013, mens Frankrig er forsvarende EM- såvel som OL-vinder.

Det er startskuddet på en ny æra for det danske landshold, hvor Ulrik Wilbek har givet depechen videre til Gudmundur Gudmundsson, og på trods af en skadesplaget optakt er Danmark nok en gang blandt de absolutte favoritter.

Værterne fra Qatar har investeret store summer i både at rekruttere spillere og trænere samt en årelang træningslejr - på hjemmebane må de betragtes som darkhorse.

Kilder: ihf.info, wikipedia.com

Odds og tips

Hold øje med BetXperts eksperttips: Roman Empire

Her følger oversigten over vinder-oddsene (tjek gruppevinder-oddsene ved den enkelte gruppe):

Vinder VM i herre-håndbold 2015

Bedste odds Bookmaker
 Frankrig  3,5
Partybets
 Danmark  4,5
Ladbrokes
 Spanien  6
Tonybet
 Kroatien   6,5
NordicBet

 Qatar 

21 Ladbrokes

 Polen 

23
Sportingbet

 Sverige 

26 Ladbrokes

 Tyskland  

36 Tonybet

 Slovenien 

45 NordicBet

 Rusland 

60 NordicBet

 Island 

67 Sportingbet
 Makedonien  201 Partybets

 Tunesien 

301
Unibet

 Østrig 

301 Unibet

 Hviderusland 

351 Unibet

 Brasilien 

501 Unibet
 Tjekkiet  751 Bet365

 Ægypten 

751 Unibet

 Bosnien 

1001 Unibet

 Argentina 

2001 Bet365

 Algeriet 

2001 Bet365

 Iran 

5000
Danske Spil

 Saudi Arabien 

5001 Bet365

 Chile 

5001 Bet365

Gruppe A

Gruppevinder Bedste odds Bookmaker
Spanien 1,35
NordicBet
Qatar 6
Bet365
Slovenien 9
Danske Spil
Hviderusland 36
Unibet
Brasilien 76 Unibet
Chile 501
Sportingbet

Kampplan i Gruppe A:

15. januar kl. 18:30: Qatar - Brasilien 
16. januar kl. 15:00: Spanien - Hviderusland 
16. januar kl. 15:00: Slovenien - Chile 

17. januar kl. 15:00: Hviderusland - Slovenien
17. januar kl. 15:00: Brasilien - Spanien
17. januar kl. 17:00: Chile - Qatar

19. januar kl. 15:00: Hviderusland - Brasilien
19. januar kl. 15:00: Spanien - Chile
19. januar kl. 17:00: Slovenien - Qatar

21. januar kl. 15:00: Chile - Hviderusland
21. januar kl. 15:00: Slovenien - Brasilien
21. januar kl. 17:00: Qatar - Spanien

23. januar kl. 15:00: Brasilien - Chile
23. januar kl. 15:00: Spanien - Slovenien
23. januar kl. 17:00: Qatar - Hviderusland

Spanien

Spanien er forsvarende verdensmestre, da de gik til tops på hjemmebane i 2013. Træner Valero Rivera stoppede på toppen med guldet og er siden blevet landstræner for Qatar. Stammen på holdet er stort set identisk, og Spanien fulgte op med EM-bronze i Danmark sidste år.

Spanien har fundamentet i defensiven, som er blandt de absolut stærkeste i turneringen. Midterblokken med Gedeon Guardiola og Viran Morros – begge med rollen som forsvarschef hos hhv. Rhein Neckar Löwen og Barcelona – er nok turneringens stærkeste 3’er. Spanien er gode til at lokke modstandernes offensiv i fælder og blindgyder. De høster frugten af det solide forsvarsarbejde med en effektiv kontrafase. Offensivt er kollektivet stjernen. Holdet har rigtig mange strenge at spille på, men det er værd at fremhæve EM-topscorer Joan Canellas, der er en komplet bagspiller med stor håndboldhjerne. Fysisk er det de færreste, der kan tage kampen op mod Spanien.

Det store spørgsmål er, hvordan Spanien håndterer verdensklasse-keeper Arpad Sterbiks fravær. Træner Manola Cadenas har tre keepere med i 18 mands bruttotruppen med svigersøn Rodrigo Corrales som tredjehjul. Sierra er rutineret og Vargas et stortalent, men Sterbik er uerstattelig. Samtidig har verdens bedste stregspiller Julen Aguinagalde haft en skadesplaget sæson, hvor en ribbensskade holdt ham ude af spillet i en periode.

Spanien har kvalificeret sig til slutrunden som forsvarende verdensmester.

Bud på placering: 3

Fravær: Arpad Sterbik (skade).

2007 (Tyskland): 7

2009 (Kroatien): 13

2011 (Sverige): 3

2013 (Spanien): 1

Qatar

Værtslandet har sat alt ind for succes på hjemmebane. Qatar har således nationaliseret en lang række spillere, som har kunne trække deres statsborgerskab som i en automat. Der gik rygter om, at Qatar bl.a. havde henvendt sig til danske Nikolaj Markussen og tilbudt ham at skifte rødt og hvidt ud med bunkevis kontanter. Processen har mødt stor kritik fra omverdenen, men har sikret værterne et slagkraftigt hold.

Qatar har slået lejr i et par år for at sammenspille deres sammensatte hold, hvor blot 3 spillere har rundet 50 landskampe for Qatar. Foruden Barcelona-keeper Saric, der er nyeste skud på stammen, har resten af holdet haft base i Qatar. I spidsen for projektet står den spanske træner Valero Rivera, der regnes blandt de absolut bedste trænere i verden, og som førte Spanien til top ved VM 2013 på hjemmebane. Træner Rivera har et stærkt setup omkring sig med bl.a. den tidligere Skjern-træner Kos som målmandstræner.

Qatar har fundamentet i orden med en af slutrundens stærkeste keeperduoer i form af Danijel Saric samt Goran Stojanovic, der agerede backup for Niklas Landin i Rhein Neckar Löwen sidste sæson. Derudover råder Qatar over flere storskytter i form af bl.a. cubanske Capote og montenegrinske Markovic. Qatar er et fysisk stærkt mandskab, som man slår sig på.

Qatar viste allerede gode takter i starten af 2014, hvor de slog Norge og spillede uafgjort mod Danmark ved træningsturneringen Golden League. Siden fulgte Qatar de stærke resultater op med sejr ved de Asiatiske Mesterskaber og endnu en række solide præstationer i træningskampe mod Serbien og Rusland op til denne slutrunde.

Qatar har en god lodtrækning og bør gøre en god figur på hjemmebane med deres intense forberedelse in mente.

Qatar har kvalificeret sig til slutrunden som værter.

Bud på placering: 7

Fravær: -

2007 (Tyskland): 23

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 20

Slovenien

Slovenien opnåede deres bedste VM-resultat til dato i Spanien 2013, hvor det blev en fornem fjerdeplads efter nederlag til Kroatien i kampen om bronze.

Slovenien er et hold med stor boldbegavelse og elegance. Slovenien producerer playmakere på samlebånd. Der er således ikke blevet plads til kometer som Miha Zarabec og Stas Skube, der har taget Champions League med storm de seneste sæsoner. I stedet er dirigentstokken hos Dean Bombac, Marko Besjak og Uros Zorman, mens BSV-spilleren Sebastian Skube primært bliver brugt som venstreback. Kampen om højrefløjen er også uhyre hård, hvor Dragan Gajic og Vid Kavticnik er foretrukket fremfor Veszprems Gasper Marguc og stortalentet Mario Sostaric. Manglen på deciderede skytter er dog udtalt, hvor de fleste bagspillere er teknisk velfunderede gennembrudsspillere.

Sloveniens akilleshæl er defensiven. Midterblokken består af hårde hunde i form af Mladen Kozlina og slutrunde-debutant Blaz Blagotinsek, mens fløjspiller Luka Zvizej som regel dækker venstre 2’er for at lade en playmaker dække venstrefløjen med henblik på at optimere kontrafasen. Defensiven har med undtagelser af få lyspunkter mod Island haltet gevaldigt i træningskampene, hvor keeperne har haft svære kår og lukket hele 97 mål ind i de tre kampe ved Totalkredit Cup.

Slovenien har døjet med både skader og sygdom op til slutrunden. Stregbamsen Matej Gaber og playmakergeniet Uros Zorman kom slet ikke i aktion ved Totalkredit Cup. Venstrebacken Klemen Cehte – en af holdets eneste deciderede skytter – er tilbage på landsholdet efter en kort flirt med Qatar og viste glimrende takter indledningsvist mod Danmark ved Totalkredit Cup, før en skade satte ham ud af spillet resten af weekenden. BSV-strategen Skube fik ligeledes sparsom spilletid pga. en mindre skade. Dermed har det ikke været optimale forberedelser, og det lykkedes ikke slovenerne at vinde en eneste af de tre træningskampe.

Slovenien har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de som underdogs slog stærke Ungarn ud efter en forrygende slutspurt. Således var Slovenien bagud med tre mål til pause i returopgøret efter at have tabt med tre mål i udekampen og samtidig bagud på antal udebanemål. Slovenien vandt anden halvleg med hele ni mål og bookede VM-billetten.

Bud på placering: 10

Fravær: Klemen Cehte (skade)

2007 (Tyskland): 10

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 4

Hviderusland

Hviderusland har oplevet en opblomstring siden verdensstjernen Siarhei Rutenka igen valgte at stille op for sit fødeland efter en afstikker til Slovenien. Dette er således tredje mesterskab i træk med Hviderusland som deltager efter en årrække udenfor det fine selskab.

Hvideruslands landshold er som omtalt personificeret ved Barcelona-stjernen Siarhei Rutenka. Dog har der været flere klubprojekter de senere år, som har været med til at løfte hviderussisk håndbold og løfte niveauet hos landsholdsspillerne. Det mest ambitiøse projekt var Dinamo Minsk, der samlede et stærkt hold med mange af de bedste hviderussere samt en række østeuropæiske landsholdsspillere. Dinamo Minsk spillede i en arena med plads til 15.000 tilskuere og nåede blandt de 16 bedste – inden projektet røg i økonomisk uvejr og gik nedenom og hjem. Den enes død den andens brød og nu har Meshkov Brest taget over og er blevet hovedleverandør til landsholdet.

Hviderusland har ikke haft den bedste optakt til turneringen, da de tabte alle tre kampe ved opvarmningsturneringen Yellow Cup – mod Tunesien, Schweiz og Slovakiet. Målene haglede som vanligt ind bag sagesløse Charapanka med playmobil-frisuren i målet. Siarhei Rutenka var ikke på vanlig niveau i turneringen, men blev alligevel hviderussisk topscorer med 21 mål. Selvom medspillerne gradvist er vokset med opgaven er Hvideruslands skæbne stadig i Rutenkas hænder.

Hviderusland har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de slog Montenegro ud efter et smalt nederlag ude og seks-måls sejr hjemme i Minsk.

Bud på placering: 16

Fravær:

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 15

Brasilien

Brasilien er fast inventar ved VM-slutrunderne gennem en af de letteste kvalifikationer. Brasilien har vist fremgang og opnåede en historisk 13.plads ved VM i Spanien 2013, hvor de for første gang undgik Presidents Cup. Brasilien sigter mod OL på hjemmebane i Rio 2016. De stillede ved VM 2013 med et af slutrundens yngste hold ledet af spanske Jordi Ribera. Brasilien skal forsøge et lægge et lag på ved VM i Qatar for endeligt at toppe ved OL 2016.

Godt halvdelen af de brasilianske spillere har deres daglige gang i Europa, hvor de alle foruden Felipe Ribeiro spiller i Liga Asobal i Spanien. Fløjspiller Ribeiro har flest landskampe i truppen med 150 styks og spiller i franske Montpellier, hvor han dog står i skyggen af finurlige Guigou. Brasilien har en hugger på venstreback i form af Thiagus dos Santos, der har værdifuld CL-erfaring med La Rioja. Ved VM i Spanien fik den unge bagspiller Arthur Patrianova et gennembrud som 20-årig og med et par sæsoner i europæisk på bagen bliver han værd at holde øje med. Rutinerede Pacheco er holdets bindeled – teknisk velfunderet og blev både holdets topscorer og største assistmager ved VM 2013.

Brasilien er de senere år blevet overhalet af Argentina som Sydamerikas bedste. Ærkerivalerne har således vundet de panamerikanske mesterskaber tre gange i træk. Brasilien har dog gode muligheder for at blive Sydamerikas bedste ved VM med en gunstig lodtrækning, hvor de formentlig skal kæmpe med Hviderusland om avancement til knockoutfasen.

Brasilien har kvalificeret sig til slutrunden som finalister ved de panamerikanske mesterskaber 2014 i Uruguay, hvor de dog fik prygl med 30-19 mod Argentina.

Bud på placering: 18

Fravær:

2007 (Tyskland): 19

2009 (Kroatien): 21

2011 (Sverige): 21

2013 (Spanien): 13

Chile

Chile har været med ved de to seneste VM-slutrunder efter at have overhalet først Grønland og siden Cuba i den panamerikanske kval. Bedste resultat er 22.plads ved VM 2011.

Chiles chancer har lidt et alvorligt knæk, da holdet er uden Feuchtmann-brødrene. De tysk-chilenske brødre hvis bedstefar rejste fra Mannheim til Chile i 1930’erne har været dominerende skikkelser på landsholdet de senere år. Feuchtmann-brødrene har været i konflikt med det chilenske forbund og var også fraværende ved de panamerikanske mesterskaber, hvor det alligevel lykkedes at redde bronzen i land og sikre kvalifikationen til VM. Feuchtmann-brødrenes betydning kan ikke undervurderes. Ved VM 2013 stod de samlet for 71 af Chiles 184 mål – fordelt med 40 mål til Emil Feuchtmann (playmaker), 26 mål til Erwin Feuchtmann (venstreback) og 5 mål til Harald Feuchtmann (venstrefløj).

I Feuchtmann-brødrenes fravær skal Chile sætte deres lid til især stregspiller Marco Oneto og højreback Rodrigo Salinas. Oneto har haft en glorværdig karriere i klubber som Barcelona og Veszprem – nu huserer han i Minden, hvor han er en vigtig tovejsspiller med sin kolossale fysik. Salinas har scoret 27 og 37 mål ved de seneste VM-slutrunder og samtidig været blandt de mest flittige chilenske assistmagere.

Chile har kvalificeret sig til slutrunden med tredjepladsen ved de panamerikanske mesterskaber for næsen af værterne Uruguay med 25-24.

Bud på placering: 23

Fravær: Emil Feuchtmann, Erwin Feuchtmann og Harald Feuchtmann (alle pga. konflikt med det chilenske forbund).

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): 22

2013 (Spanien): 23

Gruppe B

Gruppevinder Bedste odds Bookmaker
Kroatien 1,16
Ladbrokes
Tunesien 17
Unibet
Makedonien 17
Unibet
Østrig 17,5
NordicBet
Bosnien 30 Unibet
Iran 251
Unibet

Kampplan i Gruppe B:

16. januar kl. 13:00: Bosnien - Iran 
16. januar kl. 15:00: Makedonien - Tunesien 
16. januar kl. 17:00: Kroatien - Østrig 

17. januar kl. 17:00: Tunesien - Kroatien
17. januar kl. 17:00: Iran - Makedonien
17. januar kl. 19:00: Østrig - Bosnien

19. januar kl. 17:00: Bosnien - Makedonien
19. januar kl. 17:00: Kroatien - Iran
19. januar kl. 19:00: Østrig - Tunesien

21. januar kl. 15:00: Iran - Østrig
21. januar kl. 17:00: Bosnien - Tunesien
21. januar kl. 17:00: Makedonien - Kroatien

23. januar kl. 15:00: Tunesien - Iran
23. januar kl. 17:00: Makedonien - Østrig
23. januar kl. 17:00: Kroatien - Bosnien

Kroatien

Kroatien er altid med fremme ved slutrunderne. I de seneste mesterskaber har Kroatien dog været lige ved og næsten, hvor semifinalen adskillige gange har ageret stopklods.

Pilen pegede på Slavko Goluza, da der skulle findes en afløser for legendariske Lino Cervar som kroatisk landstræner. Goluza blev forfremmet fra assistent til chef. Goluza var selv en hård hund på banen, og han havde indledningsvist svært ved at vinde stjernernes respekt. Der var især gnidninger mellem superstjernen Balic og træner Goluza. En håndfuld år efter sidder Goluza stadig på posten imod alle odds, og det er lykkedes ham at ride stormen af og føre skibet sikkert gennem uvejret.

Det er endnu ikke lykkes Kroatien at nå nogen finaler under Goluzas ledelse, men det er blevet til bronze ved både EM, OL og VM. Endnu vigtigere er Kroatien kommet helskindet igennem et vanskeligt generationsskifte. Hele den gamle garde med undtagelse af stregveteranen Igor Vori er blevet udskiftet, og Kroatien har et ungt hold med store perspektiver. Igor Karacic har spillet blændende i Vardar Skopje og han udgør en frygtindgydende duo med Domagoj Duvnjak.

Evigt uheldige Blazenko Lackovic er atter skadet og ude. Drago Vukovic er lidt overraskende blevet fravalgt. Endelig har Denis Buntic selv meldt fra af personlige årsager. Keeper Allilovic har siddet meget på bænken i Veszprem, hvor Roland Mikler har været foretrukket. Højreback Kopljar har haft karantæne i den franske liga efter, han gjorde Luiz Suarez kunsten efter og bed en modstander.

Ivan Cupic Kroatien-topscorer: Odds 1,67 hos Partybets

Ivan Cupic er en målmaskine. Cupic var svag ved EM 2014, hvor han blev overhalet af Horvat. Nu er han tilbage og har som sædvanligt straffekastene. Foruden EM-slutrunden sidste år har Cupic været kroatisk topscorer ved de seneste mange slutrunder. Vinderchance: 63 %
Læs hele tip-analysen

Kroatien har kvalificeret sig til slutrunden via fjerdepladsen ved EM 2014 i Danmark, hvor det blev til nederlag til Spanien i kampen om bronze.

Fravær: Blazenko Lackovic (skade), Denis Buntic (meldt fra), Drago Vukovic (fravalgt).

Bud på placering: 4

2007 (Tyskland): 5

2009 (Kroatien): 2

2011 (Sverige): 5

2013 (Spanien): 3

Tunesien

Tunesien fik det helt store gennembrud ved VM 2005 på hjemmebane, hvor de tog alle med storm og endte på en flot fjerdeplads. Ikke mindst takket være en storspillende Wissem Hmam, der blev turneringens topscorer med hele 81 mål. Hmam er stadig med, men hans rolle er mere perifær nu om dage, hvor han primært koncentrerer sig om defensiven.

Tunesien har ikke kunne følge op på det flotte resultat fra VM-turneringen på hjemmebane. De har dog i glimt vist det uomtvistelige potentiale. De har gennem et årti været blandt de to bedste hold i Afrika – senest blev det til sølv ved de afrikanske mesterskaber i 2014, hvor de tabte finalen til værterne fra Algeriet.

Tunesien er tidligere fransk koloni og en lang række spillere spiller eller har spillet i den franske liga. Tunesien har en trio af hårde hunde i defensiven i form af Issem Tej, Selim Hedoui og Wissem Hmam, der tilsammen har små 750 landskampe på CV’et. Offensiven tegnes af det spændende stortalent Wael Jallouz, der har tilbragt de seneste sæsoner på bænken i storklubberne Kiel og Barcelona. På højdeback huserer Amine Bannour, der var forrygende ved VM 2013 inden en uhyggelig skade satte en stopper for hans deltagelse. Veterankeeper Maggaiz er vendt hjem til tunesisk håndbold efter en årrække i fransk håndbold, mens legenden Heykel Megannem har forlænget karrieren med et ophold i El-Jaish i Qatar.

Tunesien har et stærkt hold og trænes af dygtige Sead Hasanefendic, der har været vidt omkring i sin trænerkarriere. Det var selvsamme Hasanefendic, der stod i spidsen for Tunesien ved VM 2005, hvor de som omtalt endte på fjerdepladsen. Tuneserne er havnet i turneringens letteste pulje og kan blive et godt bekendtskab i Qatar.

Tunesien har kvalificeret sig til slutrunden som finalister ved de afrikanske mesterskaber, hvor de snuppede sølv efter værtsnationen Algeriet.

Bud på placering: 12

Fravær:

2007 (Tyskland): 11

2009 (Kroatien): 20

2011 (Sverige): 17

2013 (Spanien): 11

Makedonien

Det har været et hårdt år for makedonsk håndbold, da storklubben Metalurg, der er storleverandør til landsholdet, er røget i et voldsomt økonomisk uvejr. Det har ødelagt Metalurgs sæson, og med 10 Metalurg-spillere i den foreløbige 18 mands trup er det ikke just den bedste opladning til slutrunden.

Makedonien har været kendetegnet ved enmandshæren Kiril Lazarov. Barcelona-stjernen bragede ind på landsholdsscenen ved VM 2009, hvor han scorede sensationelle 92 mål – en rekord der næppe står for fald lige foreløbigt. Lazarov har rundet 1000 scoringer i nationaldragten.

Makedonien er gradvist blevet bedre med femtepladsen ved EM 2012 som det foreløbige højdepunkt. De to Skopje-projekter Metalurg og Vardar har været med til at hæve niveauet, og senest har man nationaliseret playmaker Nemanja Pribak og aldrende Renato Vugrinec. Kiril Lazarov er stadig den ubestridte stjerne og leder, men medspillerne er vokset med opgaven. Foruden Kiril Lazarov er det blot keeper Borko Ristovski, der til dagligt spiller udenfor landets grænser. Det er træner Ivica Obrvans anden slutrunde i spidsen for landsholdet efter han overtog fra Zvonko Šundovski ovenpå den skuffende 14. plads ved forrige VM.

Makedonien kvalificerede sig til slutruden via playoff, hvor tvekampen mod Grækenland var en formsag, som Makedonien vandt med 62-48 samlet.

Bud på placering: 14

Fravær: Ingen

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): 11

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 14

Østrig

Østrig var værter for EM 2010. Det var samtidig holdets EM-debut. Østrig har virkelig formået at høste frugten af et flot mesterskab på hjemmebane og har vist stor fremgang de senere år.

Stammen på det østrigske landshold har været den samme i en årrække, hvor holdet gradvist har udviklet sig. Østrig har haft tilknyttet dygtige trænere som Dagur Sigurdsson og Magnus Anderson, der har rykket landsholdet og samtidig brugt det som springbræt i deres trænerkarrierer. Holdet trænes nu af islændingen Patrekur Johannesson, der har haft ansvaret siden november 2011 – en af hele fire islandske landstrænere ved VM-slutrunden.

VM i Qatar kunne ligne sidste tur med kliken for aldrende profiler som Nikola Marinovic, Viktor Szilagyi og Vytautus Ziura. Netop Szilagyi har oplevet en skadesplaget sæson ligesom hans arvtager Dominik Schmid, der ikke er kommet i tilstrækkelig god form og derfor blevet fravalgt. Østrig er rigtig godt besat på fløjene med Robert Weber og spændstige Raul Santos, der ligger nr. 1 og 2 på topscorerlisten i Bundesligaen. Derudover er det værd at holde øje med kæmpetalentet Nikola Bilyk, der ved Junior-EM 2014 blev topscorer og samtidig MVP – en spiller der angiveligt kan vælge og vrage mellem storklubberne, og som kan få sit gennembrud ved denne slutrunde.

Robert Weber VM-topscorer: Odds 67 hos Ladbrokes

Weber er igang med en forrygende sæson. Blev nr 2 på topscorerlisten i Bundesligaen sidste sæson og fører suverænt denne sæson. Der er mange om buddet ved VM, men Weber har scoret meget i optaktskampene, skyder straffe, og Østrig kan nå langt. Vinderchance: 4 %
Læs hele tip-analysen

Østrig har haft en god optakt med sikre sejre over Schweiz. Holdet er klar til at toppe og målsætningen er en plads i ottendedelsfinalen. Østrig har gode chancer for at indfri målsætningen i en gruppe, hvor det ser meget åbent ud efter forhåndsfavoritterne fra Kroatien.

Østrig har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de knebent slog et afbudsramt norsk landshold med samlet 56-54 over to kampe.

Bud på placering: 8

Fravær: Dominik Schmid (fravalgt)

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): 18

2013 (Spanien): -

Bosnien

Bosnien er et nyt bekendtskab i det fine selskab. Dette er således slutrundedebut – de har hverken været med ved EM eller VM tidligere. Det skyldes til dels, at flere af de bedste spillere har meldt fra i tide og utide.

Der er fremgang at spore i bosnisk håndbold. De var værter for et flot junior-VM i 2013, hvor de med lidt held var endt bedre end en flatterende 14.plads. Talentmassen er stor i Balkan-området, og det lader til, at der også er kommet mere ordnede forhold, hvor talenterne kan få lov at spire. Et par af de talentfulde spillere er tvillingerne Benjamin (målmand) og Senjamin Buric (stregspiller), der begge gjorde flot indtryk for Gorenje i Champions League sidste sæson.

Bosniens største profil er Veszprem-spilleren Mirsad Terzic. I Veszprem er Terzic’ rolle begrænset til forsvaret, og det er sjældent, han besøger modstandernes banehalvdel. På landsholdet er Terzic en vigtig tovejsspiller – således er han Bosniens flittigst scorende spillere igennem tiden. En anden stor profil er anfører og stregspiller Muhamed Toromanovic, der er en gammel kending af dansk håndbold. Toromanovic har ligesom Terzic udvist stor loyalitet gennem mange års modgang for det bosniske landshold, og han ånder Terzic i nakken ift. landsholdsrekorden.

Bosnien er uden klassekeeperen Danijel Saric, der har valgt at skifte til Qatar. Holdet er dog ok besat i målet med rutinerede Grahovac og talentfulde Buric. Wetzlar-playmaker Harmandic har ikke været en del af landsholdet gennem længere tid. Playmaker Igor Karacic kæmper en kamp med tiden for at blive klar, efter han brækkede nogle fingre i efteråret, mens også rutinerede og vigtige Nikola Prce har været skadesplaget.

Bosnien har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de sensationelt slog Island over to kampe med mindst mulig margin. I EM-kvalen har de også været overbevisende med uafgjort ude mod Hviderusland og knebent nederlag til Danmark hjemme.

Bosnien exit efter gruppespil: Odds 2,87 hos Bet365*

Bosnien der for første gang er med ved en slutrunde, har døjet med skader i optakten. Gruppen er åben med 4 hold i spil om 3 pladser videre. Det er mest sandsynligt, at Bosnien går videre, men flot odds på at de trækker sorteper. Vinderchance: 38 %
Læs hele tip-analysen

Bud på placering: 20

Fravær: Danijel Saric (skiftet til Qatar) og Adnan Harmandic (fravalgt).

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): -

Iran

Iran er et helt nyt bekendtskab i VM-sammenhæng, hvor de gør deres debut ved slutrunden i Qatar. Træner er slovenske Borut Macek, der er i gang med sit andet stint som iransk landstræner og som førte holdet frem til bronze ved de asiatiske mesterskaber i 2014.

Iran har ingen store håndboldtraditioner. Irans bedste spiller nogensinde er den garderhøje venstreback Iman Jamali i den ungarske storklub Veszprem. Jamali gjorde opmærksom på sig selv ved Junior-VM 2011, hvor han scorede hele 80 mål. Året efter første Jamali seniorlandsholdet til en 5.plads ved de asiatiske mesterskaber. Desværre for Iran har Jamali valgt at stille op for Ungarn, hvor han i slutningen af 2014 fik statsborgerskab.

I Jamalis fravær er de største profiler venstrebacken Mohammed Reza Rajabi, der både har landskampsrekorden og er den mest scorende iranske landsholdsspiller samt stregspilleren Alireza Mousavi, der efter et kort ophold hos Veszprem er rykket videre til Tatabanya. Mousavi nærmer sig 100 landskampe som bare 24-årig.

Iran har kvalificeret sig til slutrunden som semifinalist ved de asiatiske mesterskaber 2014, hvor det blev til bronzemedaljer efter sejr over Forenede Arabiske Emirater.

Bud på placering: 22

Fravær: Iman Jamali (ungarsk statsborgerskab).

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): -

Gruppe C

Gruppevinder Bedste odds Bookmaker
Frankrig 1,40
Unibet
Sverige 6
NordicBet
Island 10
NordicBet
Ægypten 29
Ladbrokes
Tjekkiet 40 NordicBet
Algeriet 251
Unibet

Kampplan i Gruppe C:

16. januar kl. 17:00: Algeriet - Ægypten 
16. januar kl. 19:00: Frankrig - Tjekkiet 
16. januar kl. 19:00: Sverige - Island

18. januar kl. 17:00: Island - Algeriet
18. januar kl. 19:00: Tjekkiet - Sverige
18. januar kl. 19:00: Ægypten - Frankrig

20. januar kl. 17:00: Tjekkiet - Ægypten
20. januar kl. 19:00: Frankrig - Island
20. januar kl. 19:00: Sverige - Algeriet

22. januar kl. 17:00: Sverige - Ægypten
22. januar kl. 19:00: Island - Tjekkiet
22. januar kl. 19:00: Algeriet - Frankrig

24. januar kl. 17:00: Algeriet - Island
24. januar kl. 19:00: Ægypten - Tjekkiet
24. januar kl. 19:00: Frankrig - Sverige

Frankrig

Frankrig er for gud ved hvilken gang forhåndsfavoritter. Les Experts som de kaldes i hjemlandet knuste Danmark i EM-finalen sidste år og vil med ny triumf i Qatar sidde tungt på tronen med både EM-, OL- og VM-guld samtidig.

Frankrig er det tætteste, man kommer på et komplet hold. Frankrig er stærkt besat på alle positioner og har gennemført et glidende generationsskifte, uden det er gået ud over niveauet. Ind er kommet en række spændende talenter som Mathieu Grebille, Kentin Mahe, Valentin Porte og lillebror Karabatic. Hverken på bredden, fysikken eller rutinen er der nogen, der kan hamle op med de sejrsvante franskmænd. Om end det næppe er en nødvendig egenskab i Qatar er Frankrig det tætteste, man kommer på et tilskuerimmunt hold – de har bl.a. sejret imod Kroatien i en VM-finale i heksekedlen i Zagreb og senest som undertippet mod Danmark i EM-finalen 2014 i Danmark.

Frankrig vinder VM: Odds 3,5 hos PartyBets

Frankrig vandt OL i 2012, EM i 2014 - og mangler kun VM for igen at have de tre store titler samtidig. Et komplet hold med stor fysik, bredde og rutine. Der er flere gode hold, men den franske lodtrækning er gunstig, og holdet er stort set uden skader. Vinderchance: 32%
Læs hele tip-analysen

Frankrig er et suverænt mesterskabshold. Siden sommeren 2008 har de vundet både OL (2008 + 2012), EM (2010 + 2014) og VM (2009 + 2011) to gange hver. Den store matchfixing-skandale der bl.a. involverede Karabatic-brødrene rystede fransk håndbold og landsholdet en stund, men Nikola Karabatic har rejst sig fra asken og atter ført Frankrig til store triumfer og cementeret sin position som den mest komplette håndboldspiller i verden. Frankrig er umættelig.

Frankrig har i optakten let gjort det af med både Argentina (vandt med 14 mål) og Makedonien (vandt med 10 mål). Det vækker dog bekymring i den franske lejr, at profilerne Daniel Narcisse og Luc Abalo har været plaget af skader, og det forlyder, at sidstnævnte går glip af slutrunden.

Frankrig har kvalificeret sig til slutrunden som finalist ved EM 2014, hvor de strøg helt til tops med en nedsabling af Danmark på hele 41-32.

Bud på placering: 1

Fravær: Luc Abalo (skade).

2007 (Tyskland): 4

2009 (Kroatien): 1

2011 (Sverige): 1

2013 (Spanien): 6

Sverige

Sverige dominerede stort i 90’erne og i starten af dette årtusinde. Siden Bengan Boys-æraen er det dog gået ned ad bakke for svenskerne med ganske få lyspunkter som 4.pladsen ved VM 2011 på hjemmebane, som blev fulgt op af OL-sølv i London året efter. Stabilitet har været en mangelvare og således kvalificerede Sverige sig end ikke til VM 2013, da de skuffede fælt i playoff mod relativt upåagtede Montenegro.

Sveriges fundament er som altid et solidt 6:0-forsvar. Forsvarschefen er stadig brølstærke Tobias Karlsson, der så sent som EM 2014 blev kåret som turneringens bedste forsvarsspiller. Der er dog sket udskiftning på pladsen ved siden af Tobias Karlsson, hvor aldrende Magnus Jernemyr er blevet fravalgt og yngre kræfter som Jesper Nielsen og Niclas Barud er klar til at tage over. I målet har Sverige luksusproblemer med et væld af stærke Bundesliga-keepere og det er endt med genvalg til Mattias Andersson, der har været brandvarm i Flensburg samt Johan Sjöstrand fra Kiel. Defensiven er Sveriges absolut stærkeste våben, og de skal søge at kompensere for det svagere etablerede angrebsspil gennem kontrafasen. Offensivt synes verdensstjernen Kim Andersson fra KIF Kolding at have lagt skulderproblemerne bag sig, og han bliver både som skytte og assistmager afgørende for svensk succes.

Sverige er havnet i den svære gruppe C, som bliver parret med turneringens stærkeste gruppe i knockout-fasen. Opgaven bliver ikke lettere af, at Rhein Neckar-stjernen Kim Ekdahl du Rietz har valgt at stoppe på landsholdet i en tidlig alder. Kim Ekdahl du Rietz kommer med et vældigt tryk og er dygtig i mand-mand spillet og efterlader et stort tomrum på venstrebacken, hvor uprøvede Markus Olsson (årgang 90) og Viktor Östlund (årgang 92) skal løfte den tunge arv. Venstrebacken ligner Sveriges helt store akilleshæl. Samtidig må Sverige også undvære Mattias Zachrisson fra Füchse Berlin, der selv har meldt afbud, da hustruen venter barn – men Niclas Ekberg fra Kiel er en fuldgod erstatning. Nyeste afbud er den hårdtskydende højreback Johan Jakobsson fra Flensburg, der erstattes af Magnus Persson fra Gummersbach.

Sverige har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de let gjorde det af med Rumænien med sejr både ude og hjemme.

Bud på placering: 9

Fravær: Kim Ekdahl du Rietz (landsholdsstop), Mattias Zachrisson (afbud), Johan Jakobsson (skade).

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): 7

2011 (Sverige): 4

2013 (Spanien): -

Island

Europas tyndest befolkede land er et mindre mirakel på den store håndboldscene. På trods af det smalle rekrutringsgrundlag har Island gang på gang leveret store præstationer ved slutrunderne – med OL-sølv i Beijing 2008 som kronen på værket.

Islandsk håndbold var i mange år forbundet med legenden Olafur Stefansson – der med en elegance og håndboldhjerne af en planet tryllebandt håndboldverdenen. Island har klaret sig forbløffende godt selv efter æraen med Olafur Stefansson. En ny stjerne og leder er født i Kiel-spilleren Aron Palmarsson, der som 24-årig allerede har et forrygende CV.

Netop Aron Palmarsson har været det store samtaleemne i den islandske lejr op til slutrunden - desværre af kedelige årsager. Aron Palmarsson blev overfaldet på åben gade hjemme i Reykjavik i julen, og det har sat ham tilbage i forberedelsesfasen. Island vandt dog den seneste træningskamp over Tyskland uden Palmarsson – og har nu for ottende slutrunde i træk vundet den sidste træningskamp på hjemmebane forud for slutrunden.

Island er karakteriseret ved deres enorme fightervilje og forrygende kontrafase anført af Gudjon Valur Sigurdsson. Islændingene er taktisk rigtig godt indstillet og har leveret toptrænere på samlebånd. Rutinerede Arnor Atlason synger på sidste vers, og Islands skæbne er i høj grad afhængig af Aron Palmarsson og den finurlige højreback Alexander Petersson. Islands akilleshæl har i mange år været keeperne, men rutinerede Björgvin Gustavsson har stået to brandkampe mod Tyskland i optakten.

Gudjon Valur Sigurdsson VM-topscorer: Odds 14 hos Danske Spil*

Gudjon Valur Sigurdsson er en målmaskine der typisk er blandt de mest scorende ved slutrunder. Ændring i formatet kan føre ham helt til tops denne gang. Der er mange om buddet ved VM, men kommer Island frem til kvartfinalen, er Gudjon er solidt bud. Vinderchance: 9 %
Læs hele tip-analysen

Island har kvalificeret sig til slutrunden på kontroversiel vis, da de oprindeligt tabte playoff til Bosnien, men siden fik et wildcard af IHF.

Bud på placering: 6

Fravær: Thorir Olafsson (fravalgt).

2007 (Tyskland): 8

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): 6

2013 (Spanien): 12

Ægypten

Ægypten er fast inventar ved VM-slutrunderne, og dette er således tolvte slutrunde i træk for ægypterne. Ægypten præsterer som regel stabilt ved VM. Dog et stykke fra fordums styrke, hvor de i 90’erne og starten af årtusindet endte i top 7 ved fire mesterskaber i træk med fjerdepladsen i 2001 i Frankrig som højdepunktet.

Ægypten har de senere år stået i skyggen af både Tunesien og Algeriet, når det kommer til Afrikas bedste. Det er dog et tæt løb, og Ægypten kan måske atter erobre tronen ved de afrikanske mesterskaber på hjemmebane i 2016.

I Ægyptens velmagtsdage var Hussein Zaky den helt store profil. Han førte dem til tops ved et par afrikanske mesterskaber og blev valgt til All Star-holdet ved VM 2011 i Frankrig. Nutidens stjerne er højrebacken Ahmed El-Ahmar, der de seneste år har optrådt for El-Jaish i Qatar. Ahmed El-Ahmar nærmer sig med hastige skridt både 250 landskampe og 1000 mål i landsholdstrøjen. Der er stor kontinuitet og rutine i den ægyptiske trup. Det er værd at bemærke, at aldrende Mohamed Bakir på 40 år stadig er med i målet – en keeper der var en solid sidste skanse under Ægyptens storhedstid.

Ægypten har kvalificeret sig til slutrunden med bronze ved de afrikanske mesterskaber 2014, hvor de slog Angola overbevisende i den afgørende kamp.

Bud på placering: 19

Fravær:

2007 (Tyskland): 17

2009 (Kroatien): 14

2011 (Sverige): 14

2013 (Spanien): 16

Tjekkiet

Tjekkiet har i mange år været synonymt med superstjernen Filip Jicha, der er anfører hos mægtige THW Kiel. Jicha har løbende fået bedre medspillere og deraf har Tjekkiet i glimt vist gode præstationer ved mesterskaberne.

Tjekkiet udtog oprindeligt blot 13 spillere for at udfylde de resterende 3 pladser senere. Det illustrerer meget godt Tjekkiets situation. De har ganske få store og bærende profiler, og niveauet falder betragteligt i takt med, der skiftes ud. Holdet trænes af Jan Filip og Daniel Kubes, der begge har haft glorværdige karrierer på landsholdet med over 100 landskampe hver.

Tjekkiets to altoverskyggende profiler Filip Jicha og Pavel Horak har begge døjet med skader i løbet af sæsonen, hvor de har været parkeret på sidelinjen gennem en længere periode. Filip Jicha bliver ofte brugt i fremskudt forsvar, mens Pavel Horak dækker centralt. Offensivt sidder de også på billetterne. Unge Michal Kasal på 2,09 m er værd at holde øje med – slutrunden kan blive hans store gennembrud. I målet har de masser rutine i form af Petr Stochl og Martin Galia. Tjekkerne må klare sig uden Jan Stehlik på højreback – en position der i forvejen er holdets akilleshæl.

Tjekkiet H2H over Saudi Arabien: Odds 1,16 hos Partybets

Tjekkiets største profiler Jicha og Horak har døjet med skader og er næppe i topform, men tjekkerne har gode muligheder for avancement i Gruppe C. Saudi Arabien ligner prügelknabe i dødens pulje (D). En enkelt tjekkisk sejr kan være nok. Vinderchance: 92 %
Læs hele tip-analysen

Tjekkiet har kvalificeret sig til slutrunden via playoff-sejr over Serbien. Tjekkerne var undertippet og tabte udekampen med 8 mål før de sensationelt slog serberne med 12 mål hjemme i Brno.

Bud på placering: 15

Fravær: Jan Stehlik (skade)

2007 (Tyskland): 12

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): -

Algeriet

Algeriet er fast inventar ved VM-slutrunderne, hvor de er havnet i Presidents Cup de tre seneste gange. Denne gang stiller Algeriet op som forsvarende afrikansk mester, hvor de strøg helt til tops på hjemmebane.

Algeriet er kendetegnet ved deres stærke kollektiv, hvor holdet er stjernen. De havde hele 5 spillere på All Star-holdet ved de afrikanske mesterskaber i 2014. Skal man alligevel fremhæve en spiller er det den hårdt skydende venstreback Messaoud Berkous, der blev både topscorer (44 mål) og MVP ved førnævnte mesterskab. Det kan blive mesterskabet, hvor Berkous sikrer sig en lukrativ aftale med en europæisk klub. Den eneste algeriske spiller i Champions League er den rutinerede stregterrier Mokrani i Dunkerque.

Algeriet er berømmet for deres 3:2:1-forsvar, som er meget bevægeligt. Det offensive forsvar skaber som regel mange spilstop, og da Algeriet selv spiller meget tålmodigt og ender deres kampe ofte målfattigt. Algeriet har det generelt svært overfor de europæiske hold og har blot slået ét hold fra Europa i de tre seneste VM-slutrunder – nemlig Rumænien med de noget atypiske cifre 15-14 i 2011. Deraf er det også svært at se Algeriet gå videre fra en gruppe med 4 europæiske hold, men de har en nøglekamp mod Ægypten i premieren.

Algeriet har ikke haft den bedste optakt til slutrunden, da de i en 4-nationers turnering i Frankrig fik klø mod Makedonien, som besejrede Algeriet med 12 mål, før Algeriet reddede noget af æren med et knebent ét måls nederlag til Argentina.

Argentina over Algeriet H2H: Odds 1,50 hos Partybets

Argentina er i rivende udvikling anført af Simonet-brødrene og vandt let de panmerikanske lege. Algeriet er afrikansk mester, men er underdogs i alle gruppekampe. Argentina med større chance for avancement og langt større chance for 5.plads. Vinderchance: 72 %.
Læs hele tip-analysen

Algeriet har kvalificeret sig til slutrunden som finalister ved de afrikanske mesterskaber i 2014, hvor de gik hele vejen og vandt guld.

Bud på placering: 21

Fravær:

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): 19

2011 (Sverige): 15

2013 (Spanien): 17

Gruppe D

Gruppevinder Bedste odds Bookmaker
Danmark 1,53
Sportingbet
Polen 5
Bet365
Tyskland 7
Ladbrokes
Rusland 21
NordicBet
Argentina 75
Danske Spil
Saudi Arabien 750
Danske Spil

Kampplan i Gruppe D:

16. januar kl. 13:00: Rusland - Saudi Arabien 
16. januar kl. 17:00: Polen - Tyskland 
16. januar kl. 19:00: Danmark - Argentina

18. januar kl. 17:00: Argentina - Polen
18. januar kl. 17:00: Tyskland - Rusland
18. januar kl. 19:00: Saudi Arabien - Danmark

20. januar kl. 17:00: Polen - Rusland
20. januar kl. 17:00: Argentina - Saudi Arabien
20. januar kl. 19:00: Danmark - Tyskland

22. januar kl. 17:00: Polen - Saudi Arabien
22. januar kl. 17:00: Tyskland - Argentina
22. januar kl. 19:00: Rusland - Danmark

24. januar kl. 17:00: Saudi Arabien - Tyskland
24. januar kl. 17:00: Rusland - Argentina
24. januar kl. 19:00: Danmark - Polen

Danmark

Første mesterskab efter Wilbek-æraen. Islandske Gudmundur Gudmundsson skal løfte den tunge arv. Opgaven bliver ikke lettere af, at profiler som Michael Knudsen og Thomas Mogensen er stoppet – og der for første gang i mands minde ikke er udtaget nogen decideret forsvarsspecialist. Danmark har snuppet sølv ved VM 2013 i Spanien og senest på hjemmebane ved EM 2014, og forventningerne er som altid store til Danmarks drenge.

Danmark har verdensklassespillere i form af keeper Niklas Landin, storskytten Mikkel Hansen og fløjtrioen Anders Eggert, Hans Lindberg og Lasse Svan. Generelt er Danmark godt besat med højrehænder i bagkæden, mens akilleshælen som altid synes højrebacken. Gudmundur Gudmundsson har forsøgt at sætte sit præg på landsholdet med aggressivt forsvar med høje backs, som han havde stor succes med hos tyske Rhein Neckar Löwen – om det projekt lykkes tidsnok står foreløbigt hen i det uvisse.

Danmark har en historisk svær lodtrækning i det, der ligner tidernes sværeste indledende gruppe. Den danske målsætning er en semifinale og det bør være indenfor rækkevidde på trods af den hårde lodtrækning – bookmakerne holder Danmark som næststørste favoritter til titlen.

Danmark H2H over Spanien: Odds 1,80 hos Danske Spil*

Danmark har en hård lodtrækning indledningsvist, men har sandsynligvis bedre kort i hånden i en evt. semifinale end Spanien. Spanien står til at møde Frankrig i semi og må samtidig undvære keeper Sterbik. DK bedst i 4 af seneste 5 mesterskaber. Vinderchance: 62 %
Læs hele tip-analysen

Danmark har kvalificeret sig til slutrunden som finalister ved EM 2014 på hjemmebane.

Bud på placering: 2

Fravær: Klaus Thomsen (skade), Morten Olsen (skade), Michael Knudsen og Thomas Mogensen (begge landsholdsstop).

2007 (Tyskland): 3

2009 (Kroatien): 4

2011 (Sverige): 2

2013 (Spanien): 2

Polen

Polen har været i en bølgedal siden deres gyldne generation vandt VM-sølv i 2007 og fulgte op med VM-bronze i 2009. Generationsskiftet har kostet dem de senere år, men de er atter på vej frem og skal toppe ved EM 2016 på hjemmebane.

Tyske Michael Biegler fik i 2012 ansvaret som træner efter legendariske Bogdan Wenta. Biegler var længe udskældt og i et regulært stormvejr i den polske presse, men en fornuftig 6.plads ved EM 2014 har lettet presset forud for EM-slutrunden på hjemmebane næste år.

Polens hold har stadig en høj gennemsnitsalder, men er lykkedes med at sluse lidt yngre kræfter ind. De fleste fra den gamle garde er vendt hjem til den hjemlige liga efter ophold i Bundesligaen, og polsk klubhåndbold er vokset gevaldigt med projekterne Kielce og Wisla Plock først og fremmest. Stammen på landsholdet har været den samme gennem adskillige år, og holdet rummer både stor kvalitet og rutine. Det kan dog diskuteres om nogle af spillerne ikke er ”over the hill”, og man desperat forsøger at holde dem i gang til og med slutrunden næste år.

Polen må undvære den finurlige og fodrappe playmaker Bartlomiej Jaszka fra Füchse Berlin. Jaszka har været ude i stort set hele sæsonen pga. en skulderskade og er endnu ikke klar til belastningen under en slutrunde. Ind er kommet Andreas Rojewski fra Magdeburg, der er født i Polen, men som har tyske landskampe på samvittigheden. Rojewski valgte i slutningen af 2014, at han fremover ville repræsentere Polen og han skal løfte den tunge arv efter Marcin Lijewski sammen med dennes lillebror Krzystof Lijewski.

Bartosz Jurecki Polen-topscorer: Odds 7,90 hos Nordicbet*

Der er rigtig mange om buddet som polsk topscorer. Fløjene scorer ikke meget. Der er mange bagspillere, hvor ingen skiller sig ud. Der er også stor kamp på stregpositionen. Bartosz Jurecki ligner dog straffekastskytten og det kan gøre forskellen. Vinderchance: 20 %
Læs hele tip-analysen

Polen har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de over to drabelige opgør slog naboerne fra Tyskland med 54-52 samlet.

Bud på placering: 5

Fravær: Bartlomiej Jaszka (ude af form efter skade)

2007 (Tyskland): 2

2009 (Kroatien): -

2011 (Sverige): 8

2013 (Spanien): 9

Tyskland

Tyskland har været i frit fald efter VM-guldet på hjemmebane i 2007, hvor de blev båret frem af et talstærkt og veloplagt publikum og havde rigelig dommertække undervejs. Den legendariske træner Heiner Brand stoppede i 2011, og den daværende ungdomslandsholdstræner Martin Heuberger formåede ikke at løfte arven. Således kvalificerede Tyskland sig end ikke til EM 2014 i Danmark. Tyskland tabte ligeledes playoff til VM 2015 mod Polen, men har siden på kontroversiel vis fået et wildcard af IHF på bekostning af Australien.

Füchse Berlin-træneren Dagur Sigurdsson overtog det tyske landshold i august 2014 og har dobbeltjobbet. Islandske Sigurdsson har luget godt og grundigt ud i truppen og givet en række nye ansigter chancen i et stort generationsskifte. Således er over halvdelen i den foreløbige 19 mands-trup slutrundedebutanter. Den gamle midterblok med Oliver Roggisch (karrierestop) og Michael Haaß er væk og erstattet af unge Erik Schmidt og Patrick Wiencek, der begge måler 2 m.

Det er en ny start for Tyskland med ny landstræner og et ungt hold, hvor blot 2 markspillere er i 30’erne. Deraf er forventningerne heller ikke så høje som tidligere, og den excentriske keeper Silvio Heinevetter har meldt kvartfinalerne som et realistisk mål. Tyskland har som sagt erstattet Australien, der var at regne for turneringens klart svageste hold, og det har været med til at forme turneringens dynamitgruppe. Opgaven bliver ikke lettere af en skadesplaget bagkæde, hvor træner Sigurdsson allerede har måtte se bort fra Finn Lemke, Steffen Fäth, Sven Sören Christophersen og Tim Kneule, mens den stærke højreback Holger Glandorf er stoppet på landsholdet. 

Tyskland har kvalificeret sig til slutrunden på yderst kontroversiel vis. Tyskland tabte playoff mod Polen. Siden diskvalificerede det internationale håndboldforbund Australien for at gøre plads til Tyskland – formentlig af økonomiske årsager, da Tyskland har store markedsandele og verdens klart stærkeste liga.

Fravær: Holger Glandorf (landsholdsstop), Finn Lemke (skade), Steffen Fäth (skade), Sven Sören Christophersen (skade), Tim Kneule (skade).

Bud på placering: 11

2007 (Tyskland): 1

2009 (Kroatien): 5

2011 (Sverige): 11

2013 (Spanien): 5

Rusland

Rusland er ikke længere den magtfaktor, som de var i 90’erne. Æraen sluttede i 2000 med OL-guldet i Sydney. Siden har russisk håndbold været igennem en del magre år, men der er fornyet optimisme efter et tiltrængt trænerskifte.

Den tidligere russiske landsholdsspiller Oleg Kuleshov overtog i marts 2012 tøjlerne fra Vladimir Maksimov, der syntes at være kørt død i det efter en lang årrække som både klub- og landstræner. Kuleshov har givet det russiske landshold nye impulser, og spillet er ikke længere så monotont og maskinpræget.

Den russiske storklub Chekhovski Medvedi kom ud i et økonomisk uføre i 2013. På det tidspunkt spillede langt størstedelen af de russiske landsholdsspillere i klubben, og landsholdet havde fordel af de mange træninger på daglig basis. Medvedi trak sig fra Champions League og i kølvandet fulgte en spillerflugt til velpolstrede østeuropæiske klubber. Medvedi er atter med i Champions League, men kører videre på lavt blus indtil videre.

Rusland har en meget stærk bagkæde, der rummer mange forskellige kvaliteter. Russerne er ligeledes stærkt besat på fløjene med ekstremt kontrastærke spillere. På stregen huserer den brølstærke bjørn Chipurin. Defensivt kniber det mere. Russernes returløb er en by i Rusland og er sammen med forsvaret samt keeperne akilleshælen, som kan sætte begrænsningerne for Ruslands færd i Qatar.

Rusland har kvalificeret sig til slutrunden via playoff, hvor de let gjorde det af med Litauen med samlet 63-44.

Bud på placering: 13

Fravær: Sergey Shelmenko

2007 (Tyskland): 6

2009 (Kroatien): 16

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 7

Argentina

I tidernes morgen var Argentina kendetegnet ved Eric Gull. Nu er det Simonet-brødrene, der fører det argentinske mandskab.

Argentina har vundet De Panamerikanske Mesterskaber tre gange i træk og har sat sig tungt på tronen i Sydamerika. Holdet har gjort flotte fremskridt de senere år, hvor en række profiler har gjort deres indtog i især fransk håndbold.

Argentinerne er teknisk dygtige og spiller en meget seværdig omgang håndbold. På det argentinske hold kommer man ikke udenom Simonet-brødrene. Allerede ved VM 2013 i Spanien stod de tre brødre tilsammen for små 40 % af Argentinas mål. Siden har især yngste bror Pablo og mellemste bror Diego udviklet sig eksplosivt. Diego Simonet er nu førstevalg som spilfordeler i storklubben Montpellier. Sammen med Simonet-brødrene bliver den rutinerede Nantes-keeper Matias Schulz afgørende for argentinsk succes.

Argentina er havnet i dødens pulje med 4 stærke europæiske hold i form af Danmark, Polen, Tyskland og Rusland. På den baggrund ser det svært ud ift. avancement, og Argentina må sandsynligvis indstille sig på Presidents Cup i stedet.

Argentina vinder President's Cup: Odds 14 hos Partybets

Argentina er kommet i en historisk svær pulje med 4 stærke europæiske hold. Derfor ender de nok i President's Cup, men her er de blandt de bedste bud på 17.-pladsen, som dette spil drejer sig om. Vinderchance: 13 %
Læs hele tip-analysen

Argentina har kvalificeret sig til slutrunden som finalist ved De Panamerikanske Mesterskaber i 2014, hvor de for sjette gang strøg helt til tops med en knusende sikker 30-19 sejr over ærkerivalerne fra Brasilien.

Bud på placering: 17

Fravær:

2007 (Tyskland): 16

2009 (Kroatien): 18

2011 (Sverige): 12

2013 (Spanien): 18

Saudi Arabien

Saudi Arabien har 6 VM-slutrunder på samvittigheden. De var med ved VM 2013 i Spanien, hvor det blev en fornuftig 19. plads.

Saudi Arabien er et relativt ubeskrevet blad på den store scene på trods af deres 6 VM-slutrunder. De har det typisk svært mod europæisk modstand: De tabte med 10 til Slovenien, 14 til Polen, 10 til Serbien og endelig med 18 til Hviderusland i 2013. De er mere konkurrencedygtige mod resten af verden og slog sensationelt Sydkorea i indledende gruppe i Spanien.

Saudi Arabien har fået ny træner siden slutrunden i 2013. Den kroatiske OL-guldvinder Nenad Kljaic er blevet skiftet ud med serbiske Goran Dzokic. Ligesom i 2013 spiller hele truppen i den hjemlige liga, hvor de repræsenterer fem forskellige klubber med Al-Safa og Mudhar som hovedleverandører med i alt 13 af 17 spillere. Der er kun 6 seks gengangere fra holdet i 2013 – og hele fem spillere uden landskampe på CV’et.

Saudi Arabien ligner på forhånd prügelknabe i turneringens ubestridt hårdeste pulje med fire stærke europæiske hold samt Argentina. Danmark får fornøjelsen af Saudi Arabien i anden kamp i gruppen d. 18. januar. Opgaven bliver ikke lettere af, at Saudi Arabien er uden profilerne Mahdi Alsalem og Mustafa Alhabib, som er ude med skader ved dette mesterskab.

Saudi Arabien har kvalificeret sig til slutrunden via wildcard fra IHF. Saudi Arabien blev blot nr. 6 ved de asiatiske mesterskaber 2014, men da både finalisterne Bahrain og semifinalisterne Forenede Arabiske Emirater valgte at trække sig af politiske årsager er Saudi Arabien kommet med i sidste øjeblik.

Bud på placering: 24

Fravær: Mahdi Alsalem (skade) og Mustafa Alhabib (skade).

2007 (Tyskland): -

2009 (Kroatien): 23

2011 (Sverige): -

2013 (Spanien): 19

Der er rigtig mange om buddet som polsk topscorer. Fløjene scorer ikke meget. Der er mange bagspillere, hvor ingen skiller sig ud. Der er også stor kamp på stregpositionen. Bartosz Jurecki ligner dog straffekastskytten og det kan gøre forskellen.
Ivan Cupic er en målmaskine. Cupic var svag ved EM 2014, hvor han blev overhalet af Horvat. Nu er han tilbage og har som sædvanligt straffekastene. Foruden EM-slutrunden sidste år har Cupic været kroatisk topscorer ved de seneste mange slutrunder.