Bookmakeren Youbet er netop lanceret af Danske Licens Spil, og det nye brand adskiller sig på flere områder fra Oddset. BetXpert har talt med den administrerende direktør om limits, ansvarlig spilvirksomhed og høje odds.

"Vi har brug for et onlinetilbud til dem, der vil gå mere i dybden, spille mere live og have højere odds, og derfor har vi lanceret Youbet, der udelukkende vil være til stede online."

Sådan forklarer administrerende direktør i Danske Licens Spil, Niels Erik Folmann, beslutningen om at oprette en bookmaker, der kan ende med at stjæle kunder fra det oprindelige bookmakerbrand. Han oplever, at flere synes, at Oddset er blevet for kedeligt og folkeligt, og derfor vil Youbet ligne de internationale konkurrenter og dermed adskille sig fra Oddset.

Det rejser spørgsmålet, om Youbet vil limitere vindende kunder helt ned til indsatser på under få kroner, som flere internationale spiludbydere gør. Svaret er dog klart fra Niels Erik Folmann: 

"Vi vil ikke limitere vindende kunder. Du vil ikke se, at vi limiterer kunder til en 25-øre."

"Det er vigtigt for os, at der er transparens omkring limits, så man ikke føler sig dårligt og uretfærdigt behandlet. Helt konkret så har vi nogle generelle indskudsgrænser, hvor vores risikovillighed selvfølgelig varierer alt efter sportsgren, liga, kamp og væddemålstyper. Hvis du ser på din betslip, er der en funktionalitet, der hedder spilmax, hvor man kan se det maksimale beløb, man kan spille på et væddemål. Det skjuler vi ikke," fortsætter Niels Erik Folmann. 

Data deles ikke mellem Oddset og Youbet

Den administrerende direktør slår dog fast, at hvis de opdager, at kunder systematisk benytter robotter eller udnytter fejl, så vil de blive smidt ud af biksen. 

"Hvis vi ser, at der er en systematisk brug af robotter, software eller andet, som udnytter små huller i markedet, hvor vi kan se, at der er et sat et væddemål et nanosekund efter, så forbeholder vi os retten til at sige farvel til den kunde," siger den administrerende direktør. 

Væddemålshistorik tilknyttet ens konto vil ikke blive delt og overført mellem Youbet og Oddset, lyder det ifølge Niels Erik Folmann, og det betyder, at kunder, der er blevet udelukket af Danske Spil* hos Oddset for overtrædelse af deres regler, vil have mulighed for at spille hos Youbet. Er man selvudelukket gennem ROFUS, gælder det også for Youbet. 

Lynmarkeder er stadig ansvarlig spilvirksomhed

Flere bookmakere har på det seneste lanceret nye spilmuligheder live, hvor det er muligt at spille på, hvad der sker indenfor et givent minut i eksempelvis fodboldkampe. Det kan blandt andet være, om der kommer et kort, hjørnespark eller mål i det minutinterval. Det er også muligt at spille på, om der kommer et indkast i minutintervallet. I tenniskampe kan man blandt andet spille på, hvem der vinder næste point. 

De nye spiludbud appellerer til de kunder, der skal have en hurtig afgørelse på deres væddemål, og det bliver muligt at sætte et nyt væddemål, der afgøres inden for få minutter igennem en hel kamp eller sportsbegivenhed. 

Disse typer af lynmarkeder tilbyder Youbet. Et hurtigt kig på deres liveudbud viser, at de tilbyder lynmarkeder på ITF-niveau indenfor tennis, mens der er lynmarkeder indenfor fodbold på både venskabskampe, den engelske U23-liga og den ukrainske 2. Division. 

Er det ansvarlig spilvirksomhed at tilbyde minutvæddemål på lynmarkeder?

"Med de muligheder der ligger i markedet indenfor hunde- og hestevæddeløb, starter der allerede væddemål hele tiden. Vi vil stadig holde øje med vores spillere gennem vores spilscanner, som vi også bruger hos resten af Danske Spil*. Er der nogen, der har et uhensigtsmæssigt spillemønster, så blive de kontaktet af os. Men hvis vi skal konkurrere med vores udenlandske kollegaer, så er vi nødt til at tilbyde det væddemålsudbud, der er lovligt. Alt, der øger spilfrekvensen, har en naturlig risiko for, at man spiller uhensigtsmæssigt," siger Niels Erik Folmann. 

Men hvorfor så øge spilfrekvensen ved lynmarkeder, når I kunne lade være med at tilbyde dem?

"Det kunne vi godt, men så er vi ikke på niveau med vores udenlandske konkurrenter. Vi er nødt til at have en cylinder her i vores motor, der giver alle de muligheder, de udenlandske spiludbydere har." 

Synes du så ikke, at I går på kompromis med jeres ansvarlighed og CSR-værdier?

"Nej, det synes jeg ikke, fordi vi som sagt også prøver at overvåge folks spillemønstre for at se, om der er noget uhensigtsmæssigt, hvor det stikker af. Her vil vi jo tage fat i den pågældende kunde, og derfor synes jeg, at vi går længere end resten af markedet. Jeg har endnu ikke set analyser, der underbygger tesen om, at minutmarkeder øger risikoen for ludomani, men jeg kan tage fejl. Mit udgangspunkt har været, at vi tilbyder det samme som vores konkurrenter."

Ikke de samme odds hos Oddset

Som tidligere beskrevet vil Youbet adskille sig markant fra Oddset i sit udtryk, men også på den vigtigste vare, nemlig oddset der tilbydes, vil Youbet adskille sig ved gennemsnitligt at have højere odds en Oddset. Hos Youbet bliver oddsene leveret af platforms- og oddsudbyderen SBTech, der blandt andet står for bookmakeren 10bets odds. 

"Der er forskel på os og 10bet, og vi vil ikke være en klon af andre af SBTechs kunder. Vi har mulighed for at justere på tilbagebetalingsprocenter på markederne, og vi er i et tæt samarbejde med SBTech," siger Niels Erik Folmann. 

Han pointerer, at der selvfølgelig vil være sammenfald i oddsene mellem Oddset og Youbet, hvor der specielt på store ligaer vil være samme tilbagebetalingsprocent. 

"Men kigger man på breddeudbuddet og livemarkeder, vil man se, at Youbet har en højere tilbagebetalingsprocent end Oddset, og det matcher fint med, hvad markedet ønsker af strategien med Youbet," tilføjer Niels Erik Folmann. 

Vil være synlige i medierne

Youbet har allerede erfaringen og infrastrukturen på plads, da det er en del af Danske Licens Spil-koncernen, og dermed er der også plads til nogle ambitiøse vækstmål. Bestyrelsen bakker op om satsningen, og der er sat en "pose penge" af til projektet. En målsætning hedder, at allerede fra år to giver Youbet overskud, mens en anden hedder, at Youbet efter en årrække vil være i top 5 over spiludbydere med størst omsætning i Danmark. 

For at indfri forventningerne kræver det, at danskerne får øjnene op for Youbet. Og derfor vil man køre en meget synlig markedsføringsstrategi, hvor der vil være fokus på tv-reklamer og online-reklamer. 

"Vi har købt nogle tv-sponsorater, og vi har blandt andet købt os ind i VM i ishockey. Vi har behov for kvalificeret kendskab til vores brand, og man vil se en del til Youbet i de kommende måneder," siger Niels Erik Folmann.