I La Liga er FC Barcelona bookmakernes favorit til at genvinde mesterskabet, men utilfredsheden blandt fans med træner Valverde ulmer. Atletico Madrid har formået at fastholde Griezmann og Godin og ser igen stærke ud, mens Celta Vigo har sagt farvel til en dansker og budt en anden velkommen. Og hvor står Real Madrid uden Ronaldo og Zidane? Læs første halvdel af Janek Kirkegaards optakt til den kommende sæson af La Liga. 

Anden del af La Liga 2018/19-optakten kan læses her

La Liga i sommerferien 2017. Real Madrid har vundet mesterskabet og Champions League og købt fornuftigt ind til fremtiden med en række lovende, unge spanske spillere. I Catalonien skaber Neymar intern uro og ender med at skifte til PSG, og FC Barcelona får ikke rigtigt erstattet ham, da dyrt indkøbte Ousmane Dembele ikke rigtigt kan finde sine ben i det spanske.

Et år senere er billedet ændret. Markant. Real Madrid vandt ganske vist Champions League for tredje gang i træk, men var ikke meget værd i La Liga, hvor det blev til en skuffende tredjeplads efter lokalrivalerne fra Atletico Madrid. Samtidig har Zidane sagt stop, mens Ronaldo i sommerens mest overraskende transfer er skiftet til Juventus. 

FC Barcelona vandt mesterskabet i ganske suveræn stil og har ikke haft nævneværdige afgange i sommerperioden. Er der overhovedet nogen, der kan forhindre, at de igen står øverst på skamlen, når La Liga afgøres i maj 2019?

Se vores Champions league optakt og læs eksperternes vurderinger

La Liga 2018/2019 odds: Hvem løber med trofæet?

Udvalgte odds på vinderen af La Liga 2018/19

Bedste odds Bookmaker
Barcelona 1,78
Real Madrid 2,83
Atletico Madrid 10,00
Valencia 126,00

Udvalgte odds på nedrykkere fra La Liga 2018/19

Bedste odds Bookmaker
Huesca 1,61
Valladolid 2,70
Levante 3,00
Rayo Vallecano 3,25
Bet365
Leganes 3,50
NordicBet
Alaves 3,50
Girona 5,50
Betsafe
Eibar 7,50

Odds er opdateret søndag  den 12. august klokken 17:30. Ved de angivne odds hos Betfairs Spillebørs er 6,5 % kommission blevet fraregnet. Det er således det effektive odds, der er angivet i tabellerne.

La Liga 2018/2019 - Holdene

Alaves

Alaves kørte i sidste sæson videre på seneste sæsoners defensive spillestil, og det resulterede i en sæson mere i den bedste spanske række. Baskerklubben sluttede på en 14 plads i en tæt kamp om midterplaceringerne. Klubben havde kun 11 point op til europæisk fodbold (Sevilla, 7. pladsen), og helhedsindtrykket er derfor tæt på ligeså tilfredsstillende som efter forrige sæsons overraskende 9. plads. Klubben skiftede træner sidste sæson efter en dårlig start til Abelardo Fernandez, som ikke har ændret klubbens defensive taktik.

Gå ikke glip af Champions league kampene - Se kampprogram her

Forventet startopstilling: 

(4-4-2) Pacheco – Aguirregabiria, Laguardia, Ely, Duarte - Gomez, Torres, Garcia, Jony - Baston, Guidetti

Bud på straffeskytte: 

John Guidetti

Kendetegn: 

Alaves spiller forholdsvis primitiv fodbold. Klubben lever på at kende sine begrænsninger, og det har givet pote i de seneste sæsoner. De lukkede kun 1,1 mål ind i snit pr. kamp efter Fernandez overtagelse, og det er er lavere end f.eks. Real Madrids snit i sidste sæson. 

Svagheder: 

Klubben mangler offensive profiler. Hvis vi kigger bort fra defensiven, så er den mest værdifulde spiller i klubben John Guidetti, der aldrig har levet op til det store navn (og ego), som har fuldt svenskeren siden hans tid i Feyenoord. Topscoreren Munirs lejeaftale er slut, og han vil blive savnet.

Nøglespiller: 

Ibai Gomez skal stå for fodring af to fysiske angribere, Baston og Guidetti. Kreatøren, der er født i Bilbao, stod for 7 mål og 6 assists i den seneste sæson, og det gjorde kun Barcelona-lejesvenden Munir bedre. Gomez er i mine øjne bedst på venstrekanten, hvor han kan gå ind i banen og afslutte med sit højreben.

Transfers ind: 

Efter at have lejet John Guidetti i vinters har Alaves gjort brug af købsklausulen og sikret sig den svenske angriber på en fast aftale. Af større nyankomne navne kan derudover nævnes Jony (kant, Malaga) og Borja Boston (angriber, Swansea)

Transfers ud: 

Klubben har sagt farvel til en række spillere, som klubben havde tilknyttet på lejeaftale i den forgangende sæson, herunder Munir (angriber), Pina (midtbane), Perez (kant), Bojan (angriber), Pedraza (kant) og Medran (midtbane), som alle havde betydning for Alaves sæson.

Forventninger: 

Ligesom jeg skrev i sidste års optakt, så kommer Alaves, i min optik, svækket fra dette transfervindue (som det ser ud lige nu), og efter et par fine midterplaceringer, kunne jeg godt forstille mig, at de kommer til at kæmpe med i bunden af La Liga. Umiddelbart har holdet dog en god nok defensiv, til at overleve endnu en sæson.

Hold da opdateret på de seneste champions league nyheder - Læs artikler

Athletic Bilbao

Efter FC Barcelona hentede Valverde som træner, kom Ziganda op fra B-holdet, og hans mission var at fortsætte flere års flotte resultater hos baskerne. Forventningerne blev dog aldrig indfriet, og efter en meget trist 16. Plads (delt 17 med Leganes på kun 43 point) valgte klubben at erstatte Ziganda med Berizzo op til denne sæson. Berizzo har vist sit værd i den spanske række og er en af de mange trænere på topplan, der er inspireret af Marcelo Bielsa, der tidligere har trænet Athletic Bilbao med succes.

Forventet startopstilling: 

(4-3-3) Herrerin - Lekue, Martinez, Alvarez, Berchiche, Benat, De Marcos, Garcia - Munian, Aduriz, Williams

Bud på straffeskytte: 

Aduriz

Kendetegn: 

Det er endnu uvist, hvilken taktik Berizzo vil gøre brug af, men han plejer at spille 4-3-3, hvor der er stort fokus på hurtige bolderobringer efter boldtab. Bilbao er typisk kendt for bygge deres spil op omkring deres boksangriber, Aduriz, men eftersom den rutinerede angriber har rundet 37 år, så bør klubbens talenter som Williams snart overtage stjernerollen.

Svagheder: 

Holdets offensive spillere leverede ikke varen i en skuffende sidste sæson. Aduriz var mere plaget af skader end normalt, og i hans fravær led  Bilbao under, at de næste i køen ikke steppede op. Holdets topscorer blev Raul Garcia, som befinder sig på midtbanen. Det er snart på tide, at Iniaki Williams (7mål og 6 assists i sidste sæson) får sit endelige gennembrud. Førstekeeper Kepa er rejst til Chelsea for en rekordsum, og spørgsmålet er, om reserven Iago Herrerin kan lavere på et stabilt, højt niveau?

Nøglespiller: 

Raul Garcia var sidste sæsons store oplevelse hos baskerne. Den rutinerede midtbanemand med fortid i Atletico Madrid lavede 10 mål og en assist i den spanske række sidste år, og jeg tror atter, holdet får brug for mål fra den fysisk stærke midtbanespiller i år. Klubben er godt besat på flere positioner i de forskellige rækker, men uden en naturlig arvtager for Aduriz, og uden Munian og Williams for alvor har bevidst deres værd, så er Raul Garcia nærmest tvunget til at spille en nøglerolle igen i den kommende sæson.

Transfers ind: 

Efter tabet af Laporte i vinterens transfer var klubben ude at investere stort i en erstatning. Valget blev Barcelona-rygtede Inigo Martinez, der tog et kontroversielt skifte fra basker-rivalerne fra Real Sociedad. I sommerens transfervindue har man hentet Berchiche som eneste mand, som reelt forstærker start 11’eren. Yuri var kommet i overskud hos Paris SG, hvor han stod bag Kuzarwa i køen til venstre back, og da han er opfostret i netop Bilbao, virkede dette som et naturligt skifte.

Transfers ud: 

Ovenstående handler er finansieret af netop Laporte transferen, som sendte stortalentet til Manchester City i et skifte til omkring 70 millioner euro. I sommerens transfer har lavet et endnu større salg, da den unge målmand Kepa er blevet verdens dyreste på sin position med skiftet til Chelsea.

Der virker til at være en oplagt kandidat at købe for Bilbao til at tage over. Klubben henter kun baskiske spillere, og her er udvalget ikke prangende. Mest oplagte er Ruffier fra St. Etienne, men spørgsmålet er, om man ikke hellere vil give klubbens nuværende målmænd chancen, istedet for at hente en 31-årig løsning, som aldrig er kommet videre end Ligue 1?

Jeg tror, Iago Herrerin som udgangspunkt får chancen fra start den kommende sæson. 

Forventninger: 

Athletic Bilbao var med i EL helt frem til foråret, og det kan have været medvirkende til den skuffende sæson i La Liga. Jeg pointerede netop klubbens manglede bredde i sidste års optakt, og det kunne se ud til, at den havde indflydelse på resultatet. Det tyder umiddelbart på, at klubben ikke sælger yderligere i dette transfervindue, og hvis dette er tilfældet, så tror jeg bestemt, vi får baskerne at se i den bedste halvdel af den spanske række igen i den kommende sæson.

Atletico Madrid

Atletico Madrid skulle i den forgangne sæson forsøge at avancere fra den tredjeplads, som de endte på tre år i streg forinden. Dette lykkedes, da klubben formåede at overhale rivalerne fra Real Madrid og overtog andenpladsen. Derudover vandt man også Europa League. Inden transfervinduet åbnede, lignede det umiddelbart, at det ville blive et vindue præget af salg af nogle af de større stjerner, som det er set mange gange før hos Atletico. Det tyder dog på, at klubben har overtalt sine store stjerner, Oblak og Griezmann, til at blive og tage kampen op mod de to konkurrenter i toppen, Real Madrid og FC Barcelona, om det spanske mesterskab.

Forventet startopstilling: 

(4-4-2) Oblak - Juanfran, Gimenez, Godin, Luis - Koke, Saul, Rodri, Lemar - Greizmann, Costa

Bud på straffeskytte: 

Greizmann

Kendetegn: 

Atletico Madrid er kendt for deres krigeriske indstilling, som personificeres ved deres karismatiske træner, Diego Simeone. Siden argentinerens tiltrædelse i klubben har det været inspirerende at se, hvordan Atletico-spillerne har kæmpet side om side og givet tilskuerne en fornemmelse af, at ingen er større end holdet (som man tidligere har kunne fornemme i FC Barcelona og Real Madrid f.eks.). Derudover er Atletico Madrid et taktisk rigtig stærkt hold med en af verdens allerbedste defensiver. De var det hold, der lukkede færrest mål ind (22), i de fem bedste ligaer sidste år.

Svagheder: 

Holdets offensiv kan være meget afhængige af Griezmann. Træner Simeones taktik gør, at holdet sjældent spiller med to deciderede kanter, hvilket lægger større pres på de tre offensive spillere, der så skal score målene. Specielt har Griezmanns angrebspartnere skuffet de seneste sæsoner, hvorfor man hentede Diego Costa hjem, da han kom i overskud hos Chelsea. Returen har dog ikke været en succes endnu, da Costa kun har scoret tre mål i 15 kampe i La Liga.

Nøglespiller: 

Den største “transfer” i denne sæson må være den nye kontrakt, som klubbens stjerneangriber, Antoine Griezmann, skrev under på kort inden VM. Franskmanden havde nærmest trukket Barcelonatrøjen over hovedet, inden Diego Simeone formåede at overtale ham til at blive. Angriberen har scoret 79 mål i La Liga i sine fire sæsoner i hovedstadsklubben, og han har formået at etablere sig blandt verdens allerbedste spillere.

Transfers ind: 

I forhandlingerne af den nye kontrakt med Griezmann har klubben formegentlig lovet aktivitet på transfermarkedet. Dette har indtil videre resulteret i køb af Thomas Lemar, Rodri og Gelson af store navne. Derudover har man hentet Jonny Castro hos Celta, som formegentlig skal konkurrere med Lucas Hernandez om pladsen på venstreback i fremtiden, når Fillipe Luis er blevet for gammel. Derfor er Castro også blevet lejet ud med det samme til Wolves, da han ville komme i overskud i den kommende sæson.

Transfers ud: 

Atletico siger farvel til to klublegender, Gabi og Fernando Torres, der begge befinder sig i karrierens efterår, og derfor har søgt nye eventyr i Asien. Tilsammen har de spillet mere end 600 kampe for klubben, og de har begge to båret klubbens anførerbind. Spillerne havde dog nået en alder, hvor de formegentlig ikke havde motivation eller niveauet til at bidrage synderlig til den kommende sæson.

Højrebacken Sime Vrsaljko er taget til Inter, og det ventes, at Atletico præsenterer en afløser, inden vinduet lukker. På rygtebørsen bringes Sidibe og Arias i spil.

Derudover har Atletico sagt farvel til Jota, som skifter til Wolves, som han var lejet ud til i sidste sæson. Talentet nåede aldrig at repræsentere Atletico.

Forventninger: 

Der er stadig tid tilbage af transfervinduet, og jeg er helt sikker på, vi ikke har set det sidste fra de store hold i Spanien. Derfor er det svært at vurdere topstriden, men indtil videre er Real Madrid helt klart den store taber på transfermarkedet i mine øjne, og jeg har svært ved at se, hvorfor de skulle hente noget på Atletico ift. sidste sæson. Atletico har handlet rigtig fint, og da de formentlig formår at holde på deres stjerner, ser det rigtig positivt ud for klubben. Jeg synes ikke, jeg har set en sådan bredde i klubben før, som lover godt for gode præstationer i både La Liga og Champions League. Selvom en andenplads og EL trofæ er flotte præstationer, så tror jeg ikke, det vil være tilfredsstillende i den kommende sæson, hvor man har skruet op for ambitionerne for at kunne holde på klubbens store spillere. For at kunne træde op på den helt store scene vil det dog kræve, at Rodri/Thomas tager over, hvor Gabi slap, at holdet får gang i en kant (Lemar/Gelson), og at Diego Costa scorer over 20 mål. Hvis dette sker, vil klubben helt sikkert være med helt til sidst både i Champions League og La Liga.

FC Barcelona

Ernesto Valverdes første sæson som Barcelonatræner er overstået, og selvom debutsæsonen bød på to titler for den catalanske hovedstad, så var sæsonen ikke lutter lagkage for den tidligere Bilbao-træner. Valverdes spillestil var i store dele af sæsonen mere henholdende end tidligere tiders sprudlende spillestil. Valverde havde større fokus på god organisation og defensiv. Dette resulterede i en målscore på 99-29 kontra forrige sæsons 116-37. Flere dårlige resultater samt et exit mod AS Roma i kvartfinalen i Champions League gjorde, at flere tilhængere ønskede afsked med Valverde, som, lød kritikken, var gået på kompromis med klubbens store historik vedrørende sprudlende angrebsfodbold. Derfor er der også stort pres på Ernesto Valverde i den kommende sæson, hvor titler altså ikke alene er nok.

Forventet startopstilling: 

(4-3-3) ter Stegen - Semedo, Pique, Umtiti, Alba - Busquets, Rakitic, Coutinho - Dembele, Suarez, Messi

Bud på straffeskytte: 

Messi

Kendetegn: 

FC Barcelona er blandt verdens mest traditionsrige fodboldklubber. Klubben er blandt andet kendt for dens store rivalisering med hovedstadsklubben Real Madrid, og de to hold kæmper en evighedskamp om at være den mest dominerende stortmagt i spansk fodbold. Historien bag rivaliseringen er meget større end blot fodbold, og kontroversielle klubskifter og politisk indblanden har igennem tiden bidraget til at give opgørene kolorit.

Barcelona er kendt for deres “Tiki-Taka” spillestil, som indebærer flot teknisk fodbold, stor boldbesiddelse og spilovertag, som Cruyff introducerede i 90’erne. Det fik tilført en ekstra dimension under Pep Guardiolas storhedstid som træner i klubben.

Svagheder: 

FC Barcelona er tidligere kendt for deres enorme arbejde i egen talentudvikling på akademiet La Masia, som alene i nyere tid har skabt store spillere som Xavi, Iniesta, Puyol, Busquets og Messi. Dog har de seneste års talenter ikke haft samme potentiale, hvilket har resulteret i, at man har foretaget en del bredde køb, som ikke for alvor har slået igennem (blandt andet hentede man i 2016 transfervinduet Andre Gomes, Pato Alcacer, Lucas Digne og Denis Suarez). Klubben er derfor meget afhængig af den ældre akse, der er på holdet, som man kan frygte når en vis form for mæthed, da de har vundet alt, der kan vindes på klubplan.

Nøglespiller: 

Selvom den lille argentiner har rundet de 31 år, så ligner Lionel Messi ikke en mand, der er færdig med at smadre rekorder. Han blev både topscorer og lavede flest assists (sammen med Suarez og Fornals) i den forgangne La Liga-sæson og kommer til at havde stor indflydelse på, hvordan FC Barcelonas sæson udformer sig.

Transfers ind: 

FC Barcelona har primært hentet ind til bredden og til fremtiden. Efter Griezmann ønskede at blive i Atletico, valgte man at fokusere på at hente unge spillere, som kunne gøre sig gældende som breddespillere til den kommende sæson. 

Derudover er chilenske Arturo Vidal hentet i Bayern München, og han ligner en direkte afløser for Paulinho, der er blevet sendt tilbage til Kina.

Ind er kommet Malcom (kant/angriber) fra Bordeaux, Lenglet (central forsvar) fra Sevilla og Arthur (central midtbane) fra Gremio. Derudover har klubben fået forskellige spillere tilbage fra lejeaftale, og nogle af holdets B-spillere er blevet rykket op i optakten til den kommende sæson. Jeg tror blandt andet, at klubbens talenter, Miranda og Cucurella, kommer til at kæmpe om backup pladsen på venstre back positionen.

Transfers ud: 

FC Barcelona har som nævnt solgt Paulinho tilbage til kinesisk fodbold efter en blandet første sæson i FC Barcelona. Derudover har man mistet Andrés Iniesta, som grundet sin alder ønskede at skifte fra den europæiske scene. Gerard Deulofeu blev aldrig en succes efter skiftet hjem til Barcelona, og efter et succesfuld lejeophold hos Watford i sidste sæson fortsætter spilleren i Premier League i den kommende sæson. Venstrebacken Lucas Digne og midterforsvareren Yerri Mina er taget til Everton.

Udover allerede udførte salg så er jeg temmelig sikker på, at klubben vil skille sig af med flere af breddespillerne. Jeg forventer, at nogle af følgende spillere også forlader klubben i dette transfervindue: Paco, Munir, Rafinha, Vidal.

Forventninger: 

FC Barcelona vandt the double sidste år, hvor man hentede La Liga hjem i overbevisende stil og slog Sevilla 5-0 i Copa del Rey-finalen. Klubben har oprustet i form af stjernekøb i sidste sæson af Dembele, som mangler lidt endnu for at bryde igennem, og Coutinho. Derudover er der foretaget en række spændende køb af talenter til bredden på holdet.

I mine øjne er det et stærkere mandskab, der går ind til denne sæson end forrige, og med svingdøren i gang hos rivalerne hos Real Madrid er FC Barcelona fortjente favoritter i den spanske mesterskabskamp. Jeg forventer, klubben skiller sig af med nogle af de “overflødige” breddespillere, der aldrig er blevet en succes, og så synes jeg egentlig, klubben er kommet positivt ud af transfervinduet, på trods af Don Andres' afsked samt Griezmanns valg om at blive i Atletico.

Jeg er lidt bange for, at Valverde blot fungerer som en nikkedukke for den kontroversielle bestyrelse i FC Barcelona, men spillermaterialet bør indløse en succesfuld sæson. Jeg har altid haft store forhåbninger til Dembele, og jeg mener i høj grad sidste sæson blev ødelagt af to skader samt et system, der ikke passede ham. Det bliver spændende at følge kampen mellem ham og Malcolm om den ene plads i det nye 4-3-3 system, som Valverde efter sigende ønsker at skifte til, hvor der ikke er ligeså høj fokus på defensiven, som der var i sidste sæsons 4-4-2. 

Celta Vigo

Celta Vigo har atter fået ny træner, efter den tidligere FC Barcelona-assistent, Unzue, kun fik en enkelt sæson i klubben. Celta har haft to skuffende sæsoner siden 15/16 sæsonens sjetteplads. Den nye træner hedder Antonio Mohamed og er et relativt ukendt navn i europæisk fodbold. Den tidligere angriber har trænet en række mexicanske og argentiske hold, men Celta er altså første europæiske klub. 

Forventet startopstilling: 

(4-2-3-1) Alvarez - Mallo, Yokuslu, Araujo, Roncaglia - Radoja, Lobotka - Boufal, Aspas, Sisto, Gomez

Bud på straffeskytte: 

Iago Aspas

Kendetegn: 

Klubben er hjem for fem forhenværende superligaspillere: Sisto, Lobotka, Emre Mor, Hjulsager og Mathias Jensen, mens Daniel Wass netop er skiftet til Valencia. De mange danskere har givet ekstra opmærksomhed til klubben herhjemme i Danmark. Sisto og Lobotka er vigtige spillere, hvorimod Mor og Hjulsager primært har reserveroller på holdet. Det er endnu for tidligt at spå om Mathias Jensens' rolle i klubben, men et relativt dyrt prisskilt kan måske indikere, at han kommer til at spille en rolle for Celta i den kommende sæson.

Svagheder: 

Celta Vigo har en noget hullet defensiv, som resulterede i 60 mål imod i La Liga sidste sæson. Det svarer til et snit på 1,578 mål pr. kamp, og så skal der godt nok scores mange mål i den anden ende, hvis man vil vinde fodboldkampe. Kombineret med store udskiftninger i bagkæden samt en træner, der som udgangspunkt vil spille mere offensivt, så kan Celtas målmand få travlt i den kommende sæson.

Nøglespiller: 

Selvom Iago Aspas er ved at komme op i alderen, så præsterer han stadig på flot vis. Siden returen fra et mislykket ophold i Liverpool har den spanske kreatør været en utrolig vigtig spiller for Celta, hvor han sidste sæson scorede hele 22 mål i La Liga (kun overgået af Messi, Ronaldo og Suarez). Aspas ligger i en lidt fri rolle lige bagved holdets angriber, Gomez.

Transfers ind: 

Der har længe været rygter om, at Lobotka skal til en af de store klubber i Italien, og det kan tyde på, at Mathias Jensen er hentet ind som hans afløser. Derudover har Celta lavet en række store handler, hvoraf den største på papiret er lejeaftalen af marokkanske Sofiane Boufal. Med et prisskilt på knap 200 millioner, da Southampton hentede ham i fransk fodbold i 2016, var der store forventningerne til ham i Premier League, men dem fik han aldrig indfriet. Skiftet til Celta kan måske være det, der skal til at kickstarte Boufals karriere, hvis han kan finde tilbage til den form, han havde i Lille.

Udover Boufal har klubben hentet talentet Fran Beltran (midtbane), Araujo (midterforsvar), Yokuslu (forsvar/midtbane).

Transfers ud: 

Celta Vigo har haft gang i svingdøren hidtil denne sommer. Ud er røget faste spillere som Daniel Wass,Jonny Castro og Sergi Gomez, mens også breddespillere som Guidetti, Hernandez, Bongonda har forladt klubbet.

Der har været rygter om, at Pione Sisto ville tage skridtet videre i sin karriere, men Celta’s nye træner har været ude at sige, at han ikke skal nogen steder. Efter et skuffende VM er salgsprisen nok heller ikke så høj, som den potentielt kan blive med danskerens talent.

Forventninger: 
Jeg forventer ikke, at Celta løfter niveauet fra seneste sæson synderlig. De er ikke gode nok til at kæmpe med om de europæiske pladser (top 7), som tilfældet var i 15/16 sæsonen. Klubben befinder sig i midten af La Liga, hvor man ikke er på niveau med top 8-9 stykker, der har et større transferbudget end Celta, men omvendt har man flere penge til rådighed og større kvalitet i spillertruppen end klubberne i bunden.

Celta går ind til denne sæson med tredje træner på tre sæsoner, og jeg har svært ved at se dem overraske med det nuværende spillermateriale. Lobotka har overrasket stort siden skiftet fra FCN, men han skal formegentlig nu spille på en tomands midtbane, hvor han tidligere har været vant til tre. Derudover har jeg svært ved at bedømme, om defensiven reelt er blevet forstærket. Holdet har en potentielt rigtig farlig offensiv med Boufal, Sisto, Aspas og Gomez. De fire bliver spændende at følge i den kommende sæson.

Eibar

I sidste års optakt annoncerede såede jeg tvivl ved Eibar, og om de kunne forsvare klubbens hidtil bedste placering som nummer 10. Til min store overraskelse formåede Eibar at overgå den med en rigtig flot 9.-plads. Klubbens træner, Mendilibar, har formået at få det maksimale ud af truppen. Klubben hverken køber eller sælger spillere særlig dyrt, og Eibar har et stadion med plads til blot 7.000 tilskuere. De er altså i en helt anden liga end de andre top 10-klubber, hvad angår faciliteter og historik.  

Forventet startopstilling: 

(4-2-3-1) Dmitovic - Pena, Oliveira, Arbilla, Angel - Alvarez, Escalante - Orellana, Jordan, Leon, Kike

Bud på straffeskytte: 

Joan Jordan

Kendetegn: 

Eibar spiller en atypisk spillestil i Spanien, hvor der er fokus på duelspil, god organisation og lange bolde.

Svagheder: 

Klubben har en kort historie i landets bedste række, og derfor har klubben ikke store budgetter, faciliteter eller niveau til at være en top 10-klub. Konkurrenterne i den halvdel har generelt meget større budgetter, større fanbase og større profiler.

Nøglespiller: 

Det er svært at udpege en nøglespiller eller en såkaldt stjerne på Eibar mandskabet. Største navn må være Orellana, der er et stort navn på baggrund af nogle gode år i Celta Vigo. Dog har han ikke præsteret de seneste sæsoner. Hvis jeg skulle udpege en nøglespiller, så skulle det være Joan Jordan. Midtbanespilleren var en af de spillere i sidste sæson, der fik mest spilletid, og på baggrund af en rigtig flot sæson med seks mål og fire assists så må valget falde på den ham.

Transfers ind: 

Eibar har hentet den spanske midtbanespiller, Sergio Alvarez, i Sporting Gijon for knap 30 millioner kroner, og det gør ham til klubbens største transfer til dato. Derudover har klubben gjort brug af en købsoption, der var i Orellanas lejekontrakt fra Valencia.
Der er kommet nogle breddespillere til for at styrke bredden heriblandt Barcelona B-spilleren Cardona (angriber) og forsvarsspilleren Bigas, der kommer fra Las Palmas.

Transfers ud: 

Klubben har taget afsked med Alejo (kant), Capa (back), Garcia (midtbane) og Inui (kant), som alle var en del af startelleveren sidste sæson. Specielt Inui har haft stor indflydelse på Eibars to seneste sæsoner, og klubben formår desværre ikke at hente en transfersum på japaneren, som skifter til Betis på fri transfer.

Forventninger: 

Eibars markedsværdi er kun lige over de nyoprykkede klubber i La Ligas. De har den laveste trupværdi af alle hold i La Liga, der ikke rykkede ned i sidste sæson. Derfor har jeg igen svært ved at se dem klare sig lige så godt, som de har gjort de to forhenværende sæsoner. Som nævnt i transferafsnittet har de sagt farvel til en række stamspillere, og jeg har svært ved at se dem undgå nedrykningskampen. Det er dog en stor fordel for klubben, at de ikke har haft stor udskiftning på trænerposten de seneste sæsoner, hvor Mendilibar har skabt store resultater.

Espanyol

Siden Espanyol fyrede Quique Sanchez i foråret, har klubben ikke set sig tilbage. Den midlertidige træner, David Gallego, afsluttede sæsonen med fire sejre og en enkelt uafgjort, og siden har den permanente løsning, Rubi, gjort rent bord i træningskampene (dog mod mindre kvalificerede modstandere).

Rubi kommer fra oprykkerne Huesca og har fortid i bl.a. Espanyol B, samt en række mindre klubber i Spanien. Det store problem i sidste sæson under Quique Sanchez var, at holdet ikke scorede nok mål på trods af have offensive profiler i Piatti og Moreno. Sidstnævnte, som har været topscorer de to seneste sæsoner, er blevet solgt til Villarreal, og det er svært at se, hvordan holdet nu skal få skubbet bolden ind over stregen.

Forventet startopstilling: 

(4-2-3-1) Roberto - Sanchez, Lopez, Hermoso, Caracol - Granero, Darder - Garcia, Baptistao, Piatti - Iglesias

Bud på straffeskytte: 

Pablo Piatti

Kendetegn: 

Espanyol spiller en gang forholdsivs fantasiløs omgang fodbold, hvor man går mere op i at stå organiseret og så prøve at udnytte modstandernes fejl. Holdet har været heldige med at have en skarpretter som Moreno, der ikke har skullet bruge mange chancer til at banke bolden i modstanderens mål, hvorefter man har forsøgt at forsvare en snæver sejr hjem, og uden ham ser det tungt ud i angrebet.

Svagheder: 

Udover 17.-20.-pladserne var Espanyol det lavest scorende mandskab i La Liga sidste år. Når klubbens topscorer er solgt uden at blive ordentlig erstattet, bør alarmklokkerne begynde at ringe.

Nøglespiller: 

Pablo Piatti havde en skuffende sæson, hvor det kun blev til to mål og tre assists. I argentinerens første sæson i klubben resulterede med ti mål og ti assists. Dette kunne også mærkes på klubbens total, hvor man gik fra 49 scorede mål og en 8.-plads i 2016/2017 til 36 mål og en 11.-plads i 2017/2018. Hvis klubbens nye satsning, Borja Iglesias, skal blive en succes, har han brug for argentineren til at sætte ham op, da holdet er noget tyndt besat i offensiven.

Transfers ind: 

Efter klubbens salg af Moreno har man investeret i Borja Iglesias, der kommer fra Celta Vigo. Angriberen havde et prisskilt på 10m€ og skal nu forsvare en række store præstationer i de lavere spanske rækker. Han var lejet ud til Zaragoza i Segunda Division sidste sæson, hvor det blev til 22 mål. Sæsonen forinden hamrede han 34 mål ind i Segunda B for Celta Vigos andethold.

Foruden angriberen, har Espanyol valgt at investere i Sergi Darder. Midtbanespilleren var på leje fra Lyon sidste år, og efter en tilfredsstillende sæson valgte klubben at udnytte lejekontraktens købsoptionen.

Transfers ud: 

Som nævnt tidligere er holdets topscorer, Gerard Moreno, skiftet til Villarreal. De to seneste sæsoner har han samlet stået for 29 af Espanyols i alt 85 scorede mål i La Liga. Derudover har man mistet sin første målmand i Pau Lopez, columbianske Carlos Sanchez (lejeperiode afsluttet) samt rotationsspillerne Marc Navarro (back) og Jurado (midtbane).

Forventninger: 

Espanyol er et stabilt midterhold, hvilket de seneste mange sæsoner har vist. Jeg synes jeg ser positive tendenser for flere subhold i Spanien, som distancerer sig fra Espanyol, og jeg forventer derfor endnu en sæson, hvor Espanyol hverken for alvor kæmper med i top eller bund.

Getafe

Getafe præsterede stort i seneste sæson, hvor man endte på en flot 8.-plads og derved blev bedst præsterende oprykker. Klubben havde en god, konsistent startellever, og med et godt transfervindue tyder den kommende sæson på atter at blive en succes.

Forventet startopstilling: 

(4-4-2) Soria - Suarez, Djene, Alanis, Antunes - Alejo, Maksimovic, Arambarri, Ndiaye - Angel, Mata

Bud på straffeskytte: 

Angel

Kendetegn: 

Getafe har en betondefensiv ført an af midterforsvareren Djene, der indenfor få år helt sikkert er at finde i en større klub.

Svagheder: 

Getafe var (specielt ift. sin placering) et lavtscorende hold med kun 42 mål. En del af dette skyldes holdets store fokus på en stærk defensiv. Holdets primære målscorer har været Molina, men han er oppe i årene, og det er nødvendigt at enten Angel, Mata eller Guardiola stepper op og overtager hans rolle som vigtigste spydspids. De har alle tre haft stor succes i lavere rækker.

Nøglespiller: 

I optakten til klubbens oprykningssæson hentede man Tjene i Sint-Truiden til 2,5 millioner euro. Den 26-årige forsvarsspiller spillede 36 kampe i sin debutsæson og leverede på et stabilt højt niveau i hele sæsonen.

Transfers ind: 

Getafe har været på rov hos forskellige ligakonkurrenter op til denne sæson. Maksimovic (midtbane) er blevet hentet i Valencia, Alejo (kant) er hentet i Eibar, og Soria (målmand) er hentet i Sevilla. Derudover har man hentet forskellige spillere til bredden, såsom Mata (35 mål i Segunda sidste sæson), Guardiola (22 mål i Segunda), Alanis (midterforsvar), mf.

Transfers ud: 

Getafe er uden sidste års målmandsduo, efter førestemålmand Guaita er skiftet til Crystal Palace på fri transfer, mens reserve Martinez er taget tilbage til Arsenal, efter hans lejekontrakt udlæøb

Derudover har man sagt farvel til en række velkendte navne: Jefferson Montero (lejeaftale afsluttet), Loic Remy (lejeaftale afsluttet) og Flamini (kontraktudløb). Ingen af disse spillere spillede dog en stor rolle i sidste sæson. Klubben har derudover sagt farvel til Faycal Fajr, som var mere eller mindre fast mand i startelleveren.

Forventninger: 

Getafe får svært ved at leve op til sidste sæsons store præstation. Klubben sluttede på en flot 8. plads lige udenfor de europæiske pladser, hvilket må siges at være imponerende for en oprykker. Sidste sæson skuffede hold som Celta Vigo, Sociedad og Athletic Bilbao, som på papiret alle må betegnes som stærkere hold end Getafe. Det gør de næppe alle sammen igen, og derfor forventer jeg også, at holdet rykker et par pladser tilbage, men at man forholdsvis sikkert styrer udenom nedrykningsfaren. Klubben har foretaget nogle gode handler, hvor man har sikret sig unge kvalitetsspillere såsom Maksimovic, Alejo og Arrambarri, som kan sikre, at klubben udvikler sig og etablerer sig i La Liga.

Girona

Girona overraskede ligesom Getafe, stort i debutsæsonen i La Liga. De gjorde mit udsagn fra sidste år om en svær sæson til skamme og endte på en flot 10.-plads. Klubben har til denne sæson mistet succestræneren Machin, men ellers er der ikke meget, der har ændret sig. Erstatningen er Eusebio, som havde en skuffende sæson i Sociedad.

Forventet startopstilling: 

(3-4-2-1) Bono - Ramalho, Espinosa, Juanpe - Aday, Pons, Granell, Mojica - Porty, Lozano - Stuani

Bud på straffeskytte: 

Stuani

Kendetegn: 

Girona spiller meget med lange bolde, og kun Eibar sparker langt i løbet af en kamp oftere, end Girona gør. Det er som regel Stuani, der sparkes efter, og udover at være holdets topscorer er han god til at vinde dueller og holde i bolden.

Svagheder: 

Gironas defensiv er til at tale med. Man lukket 59 mål ind i sidste sæson, hvilket svarer til 1,55 mål hver kamp. Eusebio er ikke en defensivt præget træner, og dette kan igen resultere i, at Girona kommer til at lukke mange mål ind i den kommende sæson. Derudover har truppen en forholdsvis svag bredde, og der er ikke meget kvalitet at hente, hvis nøglespillerne sidder ude.

Nøglespiller: 

I tæt kamp med midtbanegeneralen Granell er valget faldet på Stuani. Den uruguayanske angriber præsterede stort i klubbens debutsæson i La Liga, hvor han scorede 21 mål. Angriberen er specielt stærk i hovedspillet, og det overrasker mig egentlig, at der ikke har været efterspørgsel på ham i dette transfervindue.

Transfers ind: 

Girona har sikret sidste sæsons lejesvende Marc Muniesa (midterforsvar) og Johan Mojica (back), som sæsonens eneste betydningsfulde transfers.

Transfers ud: 

Girona har ikke solgt nogle betydningsfulde spillere. Man er dog foruden Manchester City-lejesvendene, Douglas Luiz og Pablo Maffeo, hvor specielt sidstnævnte var en vigtig spiller.

Forventninger: 

Jeg er lidt bekymret på Gironas vegne. Klubben præsterede rigtig flot sidste år, men jeg har sværere ved at se Girona gå en lige så flot sæson i møde, som jeg f.eks. har med Getafe. Klubben har været for inaktive på transfermarkedet, hvor jeg havde håbet på at se noget mere aktivitet. Man har brugt store dele af klubbens transferbudget på at hente Marc Muniesa, som ikke for alvor kunne spille sig i startopstillingen sidste år. Her kunne man have hentet nye og bedre spillere, og nu står truppen bl.a. uden en reel højreback. Holdet mangler både kvalitet og bredde, og man er meget afhængige af Stuani og Granell. Derudover har klubben skiftet træner, og hvis han vil lave for meget om i taktikken, der bragte dem op i La Liga og gav dem deres flotte 10. plads, kan de for alvor komme i problemer.

Huesca

Huesca klarede oprykning til den bedste spanske række for første gang nogensinde i efteråret 2018. Klubben endte med direkte oprykning ved at slutte på 2. pladsen, på trods af at de kun hentede én sejr i de sidste fire kampe. Den overraskende oprykning resulterede i, at holdets træner, Rubi, blev hentet af Espanyol. Med en uerfaren erstatning i Leo Franco samt en svær debutsæson kan et godt transfervindue dog godt give oprykkerklubben håb for overlevelse.

Forventet startopstilling: 

(4-2-3-1) Werner - Akapo, Insua, Etxeita, Luisinho - Musto, Melero - Cucho, Gomez, Gürler - Longo

Bud på straffeskytte: 

Melero/Cucho

Kendetegn: 

Indrømmet - jeg har ikke set en eneste af Huescas kampe, og grundet deres begrænsede historik på øverste niveau samt nye træner er det svært at komme med en vurdering af, hvad der kendetegner klubben.

Svagheder: 

Selvom transfervinduet hat hjulpet på det, så synes Huesca at mangle spillere, som har bevidst sit værd på den store scene. Moi Gomez og Luisinho er to af de spillere med størst erfaring herfra, som hver har spillet i nærheden af 100 kampe i den bedste spanske række.

Nøglespiller: 

Gonzalo Melero er ganske vidst ikke prøvet af på det højeste niveau endnu, men Huesca-profilen har i den grad vidst sit værd i ligaens andenbedste række. På trods af sine blot 24 år har Melero spillet over 110 kampe i Segunda, hvor han i sidste sæson scorede 16 mål, som må siges at være imponerende for en midtbanespiller. Han er et produkt af Real Madrids talentskole og har bl.a. spillet kampe for Spaniens u17 landshold.

Transfers ind: 

Huesca har været aktive i deres første transfervindue som La Liga-klub. Største investering er faldet på tyrkiske Werder Gürler, som kommer fra en sæson i Osmanlispor med 12 mål og 5 assists, som må betegnes som godkendt fra en kantspiller. Derudover har man hentet Luisinho på fri transfer.

Klubben har ligeledes hentet en række spillere på lejeaftaler. Her er tale om Werner (målmand), Semedo (forsvar), Etxeita (forsvar), Longo (angriber), Musto (midtbane) og Insua (forsvar), som alle går ind og forstærker truppens kvalitet.   

Transfers ud: 

Klubben siger farvel til Gonzalez, som var fast mand i sidste sæson. Derudover er Vadillo (rotation, midtbane) og sidste sæsons førstemålmand, Alex Remiro, ikke længere en del af klubben.

Forventninger: 

Mit kendskab til Huesca er som nævnt begrænset, og det er derfor svært at kunne udtale sig om forventninger til klubben den kommende sæson. Jeg synes, der er et par alarmklokker, der ringer ved klubbens ikke-eksisterende La Liga-historik, uprøvede spillere og helt grønne træner. Derfor vil det også overraske mig, hvis klubben ikke bliver en del af nedrykningskampen. Jeg synes dog umiddelbart, klubben har ageret godt på transfermarkedet og har nogle spænende spillere i bl.a. Melero og Cucho, som jeg glæder mig til at se. Vi så i seneste sæson, at oprykkere kan overraske i stor stil, og selvom jeg ikke tror på, at lige så mange etablerede klubber underpræsterer i år, så vil det ikke være en kæmpe overraskelse, hvis Huesca klarer overlevelse. Huesca er rækkens svageste hold, efter bookmakernes mening.