Torben N. Sørensen om betting-psykologi, kvarte handicap-linjer, at være kold i røven, ludomani og om at være tungt, tungt inde på Atletico Madrid. Se highlights fra onsdagens chatsession

Fra sportsbaren Rockaway på Bohol, Filippinerne, sad Torben N. Sørensen i går aftes og debatterede med BetXperts brugere.

Spørgsmålene væltede ind, og den professionelle bettor fik blandt andet lov til at svare på, om det ikke er uetisk, hvis man drager fordel af at spille på kampe, der potentielt er fixede. 

Hvorfor man skal vælge handicaplinjen -0,75 i stedet for -0,5, hvor meget psykologi spiller ind i betting, om der ikke er størst værdi at hente på outsidere, og hvornår man ifølge ham er ludoman.

Og meget, meget mere. Læs et resumé af den 90 minutter lange chat, som var optakt til Champions League-semifinalen mellem Atletico Madrid - Bayern München, hvor Torben desuden var tungt investeret i Atletico. Både på kampen, "to qualify" og som CL vinder.

Vi har for overskuelighedens skyld redigeret og skrevet nogle af spørgsmålene og svarene sammen.

Vi siger mange tak til Torben N. Sørensen for at stille op. Vi er næste uge tilbage med ny live-session. Denne gang med advokaten Rasmus Mangor, som vil svare på spørgsmål om limits.

Limits er ikke noget problem

Hvorfor lige Fillipinerne? 
torbenns: Tjae, godt klima, prisbilligt, og væsentligt for mig, tæt på Hong Kong og Kina.
 
Er det ikke noget nær umuligt at tjene gode penge i Danmark på betting, hvis man holder sig til bookmakerne med licens?
torbenns: Jeg tror det vil være umuligt, simpelthen pga. limitering.
 
Har du som prof bettor problemer med limits? Der skal vel satset højere summer end normalt for at kunne leve af det, og bookmakerne ser vel helst ikke, at du kan leve af det? 
torbenns: Jeg spiller efterhånden udlukkende hos Asian bookies, så jeg har ingen problemer med personlige limits. Hvad angår limits hos asiaterne generelt, så sidder jeg selvfølgeligt med samme problem som alle andre, at det ofte er en vurderings-ting, om man skal slå til tidligt for lidt lavere limits, eller om man skal vælge at vente, indtil de høje linier åbnes.
 
Det er vist ikke nogen hemmelighed, at du er stort ude på A. Madrid som vinder. Har du overvejet at hedge gevinsten af inden en eventuel finale?
torbenns: NEJ! Jeg vil vurdere kampen i aften med en meget favoritstatus til Bayern - dvs. et DNB på Bayern bør efter min mening vel stå i 1,95 og det tilsvarende på Atletico til 2,05. Men det er jo vel og mårke kun MIN vurdering. Uden Godin ude, ville jeg vurdere den helt lige. 
 

Hemmelighed? Nej, hårdt arbejde

Hvad er vejen til succes?
torbenns: Der er næppe nogen hemmelighed. Primært skal man udover et godt money management finde sin egen niche eller metode. Og derudover er der ingen vej udenom - på den lange bane er det hårdt arbejde og hårdt arbejde.
 
Hvor mange bets har du ca ude på en uge?
torbenns: det varierer - men omkring 40 er et godt bud, primært fodbold.
 
Kan man følge dine bets et sted og deler du heller ikke dine spil?
torbenns: nej (og det har jeg også lidt vanskeligt ved at forstille sig, hvordan det skulle lade sig arrangere). Jeg har nogle "kilder", gode bekendte, som jeg deler ikke kun betragtninger, men også bets med.
 
Uanset, er det afgørende faktisk ikke selve bettet, men ligeså meget hvornår, man har sat det = til hvilket odds, man har været i stand til at score sig. Eksempel: sidste år havde jeg en gennemsnitlig ROI på 100,5% - i år ligger den indtil videre på 101,7 - forskellen skyldes sandsynligvis udelukkende, at jeg har haft lidt mere tid til rådighed. Med lidt mere tid endnu (hvilket, jeg håber kan lade sig gøre om ca. en måned), skulle jeg gerne kunne oppe den til mindst 102% - simpelthen fordi jeg så vil have tid til at lave en bedre "odds-optimering".
 

Et kapløb med bookmakerne

Hvilke faktorer vægter du højst, når du skal udvælge dine bets?
torbenns: Tricky spørgsmål, men skal jeg nævne en ting, må det blive tiltro til kommende odds-udvikling.
 
Er der nogle markeder, hvor du har kilder, som er tættere på informationerne end bookmakerne er, eller bruger du hovedsageligt din tid på at finde informationer, som også er tilgængelige for markedet generelt, men hvor du vurderer informationen anderledes eller agerer på ny information hurtigere end markedet? Det som du netop har beskrevet som "tiltro til kommende odds-udvikling"?
torbenns: Jep, jeg er ret sikker på, at der er markeder, hvor jeg har nogen information tidligere end de fleste bookier.
Men med det sagt, så spiller der meget erfaring ind mht. til det at estimere, hvilken vej oddsene vil gå (og så skal det jo også lige med, at jeg desværre langtfra har ret hver gang).
 
Hvilke markeder? Du spiller jo sjældent på kampe under næstbedste række. Selv i dansk fodbold har markedet hurtigt al tilgængelig information om 1. division (eks. tog det under en halv time for odds at blive slashes på Roskilde, da træneren udtalte, at de ville stille med reserverne mod Silkeborg)
torbenns: Ja, men der var også en meget "tung info". Generelt er det et kapløb. På udtalelser, der kommer fra pressemøde/presseudtalelser, ja, der kan man ikke gøre meget. Man skal gerne kunne reagere inden. Tager vi Slkeborg/Roskilde-eksemplet, så var det jo ret oplagt, og man behøvede absolut ikke vente til, at træneren udtalte sig.
 
I denne tid kommer der desuden til at ligge nogle ret oplagte bets, hvor man selvfølgeligt ikke kan være sikker på udfaldet, men er man (har man været) tidligt ude, så kan der næppe være tvivl om værdien. Jeg kan eksempelvis i denne spillerunde i Spanien nævne Sportinng Gijon og Levante.
  
Spiller du på dansk divisionsfodbold? Dine regnskaber viser jo kun der, hvor du har spillet mest, og der fremgår divisionerne ikke.
torbenns: Ja, det gør jeg, men paradoksalt nok får jeg faktisk ikke megen info fra Danmark, så det bliver ikke til alverden der.
 

Kvarte eller halve linjer

-1 eller -0.5.-1 i Asian handicap. Hvilken vej vil du generelt gå - eller er det afhaengig af 'goal lines'?
torbenns: Det afhænger udelukkende af oddsene på de forskellige linier. Ofte kan man faktisk konstatere en lille, men i det lange løb alligevel vigtig diskrepans mellem de forskellige handicap-linier. Hvilken vej og mellem hvilke linier er umuligt at sige noget om generelt, det afhænger helt og holdent af oddsene i det specifikke tilfælde.
 
I øvrigt, hvis jeg husker rigtigt, mener jeg at der i BetXpert's artikel-arkiv ligger en lille artikle-serie fra min hånd om netop udregnings-forskelle mellem de forskellige AH-linier. Den er muligvis lidt nørdet, men har man ikke tingene helt på plads - hvor meget skal der til, før -0,75 blive mere interessant end -0,5 - så der er ikke et helt dumt sted at star
 
Hvilke bookmakere benytter du primært, Torben?
torbenns: Pinnacle, SBObet og IBCbet tager sig samlet for mere end 95% af min omsætning.
 
Ananas i egen juice, som man nu siger. Hvor lang tid tror du, at du bruger på betting om dagen? 
torbenns: Nu har vi jo megen ananas heromkring, men ikke noget problem. En type-dag er vel fire-fem timer.
 
Er det uetisk - i dine øjne - at benytte sin viden, hvis man bliver bekendt en kamp, hvor der er matchfixing på den ene eller anden måde, Torben?
torbenns: Næe, men det er nu ikke noget problem for mig. Det fordi jeg ikke ved, om kampe er fixede. Jeg kan uddybe - jeg har haft kendskab til det (før kampen fandt sted, that is) to gange i hele mit liv, og det er det. At man så kan gætte kvalificeret, det er en anden sag.
 
Er det odds ved kampstart det tætteste man kommer på en objektiv chancevurdering?
torbenns: Det synes jeg. Jeeg har i hvert fald ikke noget, som kommer tættere på. Det vil naturligvis være en fejl at tro, slut-oddsene nødvendig afspejler de faktiske chancer, men igen, jeg kan ikke se, hvad der skulle være mere retningsgivende.
 

Man er ludoman, når...

Livebetter du meget, eller spiller du mest før kampstart?
torbenns: Pudsigt, du skulle spørge, for jeg kiggede faktisk på den stat her til morgen. Min live-betting er præcist 1,5% af min omsætning, så ret lille. Mit problem er, at jeg synes live-betting tager for lang tid, hvis det skal gøres kvalificeret,
og jeg better ALDRIG bare for sjov eller for underholdningens skyld.
 
Hvornår er man ludoman i dine øjne, Torben?
torbenns: Når man på den lange bane er en tabende spiller. Mit svar bør naturligvis uddybes - når man på den lange bane er en tabende spiller, men nægter at indse det!
 
Ville du kunne lade være med at spille i f.eks. en hel måned, Torben?
torbenns: Det har jeg gjort masser af gange. Det er endda muligt, at jeg denne sommer - under EM-sluttrunden endda - tager fem uger totalt betting-fri (ferie med kæresten og et par gode venner) med nul betting i den periode til følge. Så det...
 
Hvad er din største styrke? Sagt på en anden måde: Hvorfra kommer din edge, der gør dig i stand til at slå markedet?
torbenns: Skal jeg nævne en ting, må det blive erfaring. Men disciplin er også vigtig.
 

Betting-psykologi

Hvor meget psykologi, tror du, at der er i betting? Jeg kender selv, at når man misser flere spil i streg, så begynder man at overveje egne evner og givet-vis spiller mindre
torbenns: Jeg tror - er ret sikker på - at det er vigtigt at være "kold i røven", undskyld udtrykket. Omvendt er man naturligvis også nødt til at tage notam af sine resultater/statistik. Det er bare ekstremt vigtigt, at ens evaluering ikke kommer til at ske på for kort en bane, altså på dårlige resultater de måske kun seneste to-tre-fire måneder.
 
Det er vigtigt ikke at miste det langsigtede overblik, men dette med at sætte sine indsatser ned er ikke nødvendigvis nogen dårlig idë. Eksemplvis ved jeg, at Ole Larsen gør noget sådant i dårlige perioder.
 
Betyder det også at sætte indsatser op i gode perioder?
torbenns: Ja, det vil det naturligvis gøre. Det er ikke en strategi, jeg personlig er alt for stor en tilhænger af, men den er praktiseret af flere dygtige prof-bettorer, jeg kender. Årsagen til, at jeg ikke bryder mig om den, er, at jeg tror det meste i dårlige/gode perioder er et udslag af almindelig fluktuation.
 
I Ole Larsens bog om spil skriver han, at han helst vil spille på noget, hvor hans CV er min. 50%, men er det ikke tit og ofte, at værdien er størst i de høje odds, Torben?
torbenns: jo, det sker nemlig ofte. Ole Larsen (og jeg mener, uden at ville lægge ham ord i munden, at både han og jeg har respekt begge veje, så ikke noget der) har det bedst med den tilgang, da det begrænser fluktuationerne.
 
De fleste bookmakere i Europa har nu automatiseret deres odds. En svaghed er at ved store teamnews kikker deres robotter på de andre bookmakers priser etc., så store prisdyk sker langsom.
torbenns: Korrekt, også min observation. Men det stiller sig anderledes ved start-oddsene. Her kan det virkeligt betale sig at være planlægnings-mæssigt forud, når bookierne offentliggør deres odds/linier.
 

Teamnews ignoreres

Har bookmakerne nogle svagheder i deres odds-sætning, der kan udnyttes, Torben? Vi har tidligere fået oplyst herinde, at Danske Spil benytter sig af en slags maskinel oddssætning.
torbenns: Det er velkendt blandt prof.bettorer, at der typisk (alt andet lige) er en tendens til, at compilerne sætter odds på outsiderne en smule lavere end den næstmest efterfølgende markeds-udvikling indikerer er korrekt. Den nærmere sandhed åbenbares først tættere på kamp-start (når de høje indskuds-linier åbnes). Dette kan udnyttes. Men der er mange faktorer. Når mange bookier åbner deres linier, så sker det næsten udelukkende på baggrund af stats-generering (modeller), som ikke tager højde for teamnews. For Asian-bookierne kan de så bare lade markedet justere.
 
Jeg har med stor fornøjelse læst (og for nylig genlæst) dine lærerige artikler her på siden. Du har vel efterhånden været godt rundt om det meste, men har du planer om flere artikler?
torbenns: Ja, og jeg har faktisk allerede snydt redaktions-mester Peter for to, som jeg burde have afleveret. Men jeg er blevet lidt forhindret den seneste måned pga. et forretnings-projekt i Hong Kong, som har krævet min tilstedeværelse.
Jeg kan løfte lidt af sløret - ikke mht. indholdet, men at det bliver "min mening" om et par betting-accepterede sandheder, som måske ikke er sandheder alligevel.
 
Generelt omkring features fra min side, så er det vel begrænset, hvor meget instruktivt/pædagogisk, jeg kan have tilbage i mig efterhånden over for BetXpert-læserne, men der sker jo hele tiden nye ting på vores område, og der er én ting jeg hilsen meget velkommen her på BetXpert over de senestee par år: Forum er gået fra at være lovligt sort/hvidt/"primitivt" til at være et sted for kompetente menings-udveklinger, og det er godt!