Selvom VM i Rusland kun dækker den vestligste del af verdens største land, giver slutrunden deltagerlandene nogle store logistiske udfordringer. Flere lande skal nemlig ud på lange rejser på tværs af flere tidszoner, og distancerne kan således komme til at spille en stor rolle. Det er værd at have i baghovedet, når man skal spille på turneringen.  

Slutrunden er, som de fleste nok ved spredt, udover 12 stadions i 11 forskellige byer, hvor hovedstaden Moskva har to stadions i Luzhniki og Spartak Stadion. Selvom de forskellige stadions er lokaliseret i et relativt begrænset område efter russiske standarder, strækker slutrunden sig stadig over hele fire forskellige tidszoner fra Kaliningrad i vest til Jekaterinburg i øst. 2.480 kilometer adskiller slutrundens to yderpunkter. Bortset fra de førnævnte byer er det dog kun Samara, hvor Danmark møder Australien, der ligger udenfor Moskvas tidszone.

På grund af de store distancer ved årets slutrunde har deltagerlandene også skullet tænke mere over, hvor de er baseret end normalt. Det har været vigtigt at finde et sted, der kombinerer gode træningsfaciliteter med nem adgang til de tre gruppespilskampe.

Dette er dog ikke helt nemt i et land som Rusland, og flere lande er derfor gået på kompromis med enten den ene eller anden ting. Derfor ser man også enorme forskelle i, hvor langt de forskellige lande skal rejse til deres kampe i gruppespillet.

Læs også: Hvordan endte VM i fodbold i Rusland?

Kort over deltagerlandenes lejre. Kilde: Russianfootballnews.com

Stor forskel på Moskva

Når man ser på ovenstående kort, giver det udmærket mening, at godt og vel en tredjedel af slutrundens lande har slået sig ned i Moskva. Det er Ruslands hovedstad, og herfra er det nemt og hurtigt at komme til alle slutrundens andre værtsbyer. Samtidig har Moskva flere kampe end noget andet land, så hvis man regner med at gå langt, kan man have den samme base helt frem til finalen, imens hovedstadens liv også bør modvirke lejrkuller.

Der er dog også nogle gevaldige minusser ved at blive i Moskva. Byen er nemlig berygtet for sin vanvittige trafik, der uden tvivl blot bliver værre under VM. Den tid landene sparer på transport til de andre værtsbyer, kan meget vel blive spildt i trafik til og fra lufthavnene samt til og fra træning eller byens centrum. Netop derfor er der også mange lande, der har fravalgt hovedstaden, imens Peru har valgt at bosætte sig lige ved siden af Sheremetjevo lufthavnen, så de hurtigt kan komme til og fra kampene.

De ni andre lande, der holder til i Moskva oblasten, bor  alle langt udenfor centrum. Argentina og Frankrig bor godt og vel en time udenfor centrum, imens Tyskland har lejet sig ind på CSKA Moskvas faciliteter syd for byen. Iran låner Lokomotiv Moskvas træningsbaner, imens både det russiske landshold og Mexico har slået sig ned i Novogorsk i Khimki nord for Moskva.

De længste og korteste rejser

Et land, der har skudt papegøjen både rejsemæssigt og facilitetsmæssigt, er Colombia. De har slået sig ned i Kazan, der er kendt som en vaskeægte sportsby med gode faciliteter. Her spiller de imod Polen, imens de i første og tredje runde skal til henholdsvis Saransk og Samara. Det giver i alt små 1.864 rejsekilometer, hvilket er færrest af alle.

I den anden ende af skalaen finder man Egypten, der fra basen i Grosnyj i Tjetjenien skal rejse hele 11.774 kilometer til henholdsvis Jekaterinburg, Sankt Petersborg og Volgograd.

Egyptens valg af Grosnyj som base må siges at være yderst bemærkelsesværdigt. Grosnyj er ikke i nærheden af nogle af VM’s værtsbyer, og det er ikke just et sted, man normalt vil tage hen på ferie.

Byen er hovedstad i det krigshærgede Tjetjenien, der er kendt som et af de mest usikre steder i Rusland. Tjetjenske terrorister har flere gange stået bag blodige angreb imod civile mål overalt i andet, og republikken er kendt som landets terrorrede. Det var blandt herfra Lors Dukaev, der i 2010 sprang sig selv i luften i København, kom fra, imens det også er herfra størstedelen af Ruslands Syriens-krigere er vokset op.

Republikken styres med hård hånd af diktatoren Ramzan Kadyrov, der er kendt for sin ihærdige støtte til Vladimir Putin, sin konservative islamiske styreform og for et yderst lemfældigt forhold til menneskerettighederne. Han forsøgte længe at få VM til Grosnyj, men det blev afvist. At Egypten er taget til Grosnyj er formentlig snarere et politisk end et sportsligt træk.

Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, at Serbien som de eneste har valgt at bosætte sig i Kaliningrad. Herfra skal de flyve til Samara i første spillerunde, hvilket blot er 400 kilometer længere end, hvis de var blevet på hjemmebane i Beograd.

Nigeria valg af Essentuki tæt på Stavropol er ikke meget bedre. Herfra skal Nigeria flyve 10.528 kilometer til henholdsvis Kaliningrad, Volgograd og Sankt Petersborg.

Land

Base

Kilometer til gruppespilskampe

Colombia

Kazan

1.864

Argentina

Moskva

2.292

Tunesien

Moskva

3.241

Rusland

Moskva

3.512

Panama

Saransk

3.843

Iran

Moskva

4.352

Portugal

Moskva

4.545

Japan

Kazan

4.767

Australien

Kazan

4.834

Tyskland

Moskva

4.876

Frankrig

Moskva

5.166

Island

Gelendsjik

5.423

Marokko

Voronezj

5.720

Mexico

Moskva

5.720

Costa Rica

Sankt Petersborg

5.787

Belgien

Moskva

5.803

Senegal

Kaluga

6.569

Uruguay

Nisnij Novgorod

6.627

Serbien

Kaliningrad

7.168

England

Sankt Petersborg

7.561

Sydkorea

Sankt Petersborg

7.770

Kroatien

Sankt Petersborg

7.783

Peru

Moskva

8.079

Schweiz

Togliatti

8.304

Saudi Arabien

Sankt Petersborg

8.410

Spanien

Krasnodar

8.996

Brasilien

Sotji

9.048

Polen

Sotji

9.263

Danmark

Anapa

9.325

Sverige

Gelendsjik

9.331

Nigeria

Essentuki

10.528

Egypten

Grosnyj

11.774

 

Ser man kun på afstanden mellem selve kampbyerne, har Colombia ligeledes den korteste tur. Deres rejser mellem Saransk, Kazan og Samara er blot på 760 kilometer. Her er Sveriges ture fra Nisnij Novgorod i nord til Sotji i syd og til sidst Jekaterinburg i øst den suverænt længste med hele 4.660 kilometer, hvilket er over seks gange så langt som Colombia.

I takt med turneringen skrider frem bliver disse distanceforskelle endnu større. Baseret på afstande har Danmark fået en optimal lodtrækning.

Hvis man udelukkende måler afstanden mellem de forskellige stadions, vil vi blot skulle rejse 3.915 kilometer, hvis vi vinder gruppen og efterfølgende går til bronzekampen. Igen har Colombia også skudt papegøjen, da de har den korteste vej til finalen med 3.939 kilometer, hvis de vinder deres gruppe.

Til sammenligning skal Iran flyve hele 10.656 kilometer, hvis de slutter nummer to i deres gruppe og går til finalen, imens Sverige med en sejr i gruppen og en tur til bronzekampen vil skulle flyve 10.434 kilometer.

Artiklen er den anden ud af 51 i BetXperts VM-serie, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene holdene kan læses her.