Philadelphia Eagles vandt en sindsoprivende Super Bowl LII over favoritterne fra New England Patriots, men for Rasmus Lund herhjemme i Danmark blev sæsonen ekstra dramatisk. Efter en hård kamp endte han nemlig som vinder af holdet.dk*'s Football Fantasy. Læs, hvad der førte Rasmus Lund til tops, og få hans tips til at sætte et vinderhold, inden den nye sæson af NFL går i gang.

Der skal en længere række af ingredienser til at skabe et Football Fantasy-hold, der kan kæmpe med i toppen af tabellen på holdet.dk*. Flid, forudseenhed, fokus på detaljer og research er blot nogen af dem.

Og så understreger vinder af sidste sæsons Football Fantasy, Rasmus Lund, at held og tilfældigheder også spiller en betydelig rolle.

"Alle i toppen har jo stort set de samme spillere til sidst, og så bliver de enkelte spillere, man hver især har, der varierer, afgørende. Så kommer det ned til, om det lige er den ene eller den anden, der griber en touchdown. Der var jeg så lidt heldig, at lige præcis dem, jeg havde, gav flere point. Det var jeg jo ikke herre over," siger den beskedne vinder til BetXpert. For sejren fik han 6.000 kroner kontant og et cruise med Oslo-båden.

Rasmus Lund har spillet den amerikanske Fantasy-udgave i 10-15 år og har en solid viden om de forskellige hold og spillere, og for første gang var han også med i holdet.dk*'s danske pendant, der sluttede, da sidste runde i grundspillet var blevet afviklet. 

Research, research, research!

Det var dog ikke kun held, der gjorde, at Rasmus Lund endte med at vinde det hele. Inden sæsonen gik i gang og inden hver runde, nærstuderede Rasmus Lund nfl.com, som leverer helt obskure mængder data om alle hold og spillere.

Det er blandt andet muligt at trække stats på, hvordan de enkelte spillere har leveret i sæsonen, i tidligere sæsoner mod den næste specifikke modstander, og på om de ventes at spille, om de måske spiller, eller om de helt sikkert spiller. Inden hver runde, har Rasmus Lund derfor haft en komplet indsigt i potentielle matchups, skader og velkørende spillere og har derfor haft de bedst mulige forudsætninger for at sætte et stærkt hold.

"Man kan læse alt om alle på nfl.com i modsætning til mange europæiske fodboldligaer. Hvis man skal finde ud af, hvem der er skadet, og hvem der forventes at spille, i Premier Leauge, så skal man nærmest kende fysioterapeuten. Her kan du få alt den information, du har brug for, hvis du er villig til at bruge tid på at finde den. Og så er der meget hjælp at hente fra deres eksperter, der kommer med indspark. Dem brugte jeg også rigtig meget i mine forberedelser," siger Rasmus Lund.

Lukrer på skaderne

I modsætning til mange andre managerspil er det ikke helt så altafgørende i Football Fantasy at vælge spillere fra hold, der præsterer godt og vinder mange kampe. Det er langt vigtigere at vælge spillere, der er omdrejningspunktet for deres respektive mandskaber.

"Det er mere vigtigt, om det er den enkelte spiller, som er afgørende i de store spil, hans hold laver. Hvis det er ham, der får bolden hele tiden, så er det ligegyldigt, om holdet taber 42-20, hvis han har lavet de fleste af holdets point," siger Rasmus lund.

Derudover kan man med fordel både spare penge og finde uslebne diamanter, hvis man laver noget undersøgende arbejde, når der kommer skader. Rasmus Lund scorede rigtig mange point, da Kansas City Chiefs running back, Spencer Ware, røg helt ud af spillet med en knæskade og måtte erstattes af den dengang relativt ukendte rookie, Kareem Hunt.

"Jeg havde Hunt fra starten. Jeg havde researchet mig frem til, at Chiefs havde store forventninger til ham, selvom han var rookie. Og så var det jo en chance at tage. Men han var billig, og så kunne jeg bruge penge på at købe nogle andre dyrere spillere på andre pladser. Man skal have pengene til at passe, så det gælder om at finde nogle billige alternativer. De kommer jo gerne i forbindelse med skader, for spillerne bliver jo skadet hele tiden. Nogen gange kommer der en eller anden, der tager over, og så er det ham, der får bolden," siger han.

Brug udskiftningerne klogt - og hurtigt

Omvendt mener Rasmus Lund, at det kan være svært at gardere sig imod skader. For skaderne vil komme. Man kan selvfølgelig styre udenom de spillere, som tidligere har vist sig at være ekstra udsat, men det er ikke altid nok.

"Her er der igen noget held, der spiller ind. Der kan være spillere, der ikke har misset en kamp i flere år, og så er der en eller anden, der løber ind i knæet på dem, og så er de ude. David Johnson fra Cardinals, som alle ville have sidste år, blev skadet i uge 1. Ham havde jeg også. Han var en af de dyreste spillere i hele spillet. Så blev han skadet i uge 1 og måtte skiftes ud, og det kunne man ikke forudse. Det er svært at gardere sig imod," siger han.

Måske lidt overraskende var det generelt en succesfuld strategi for Rasmus Lund at få lavet de vigtigste udskiftninger tidligt på sæsonen. Man har ikke uendeligt med udskiftninger, og det kan måske derfor virke fristende at gemme på udskiftningerne, så man har lidt tilbage til sidst. For Rasmus Lund handlede det selvfølgelig om at finde den rette balance, men han valgte at skifte meget ud tidligt, og det gav pote.

"De dårlige valg, jeg havde truffet til at begynde med, prøvede jeg ret hurtigt at få skiftet ud. Det gav lidt bagslag til sidst, hvor jeg ikke havde flere udskiftninger, men jeg fik i hvert fald hurtigt rettet skuden op, så jeg havde spillere på alle positioner, der gav point, så jeg hurtigt kunne bevæge mig opad i tabellen. Det gjorde, at jeg ikke kom for langt bagud i starten. Jeg prøvede også undervejs at planlægge udskiftninger fremadrettet. Blandt andet i forhold til bye weeks. Man ved jo fra start, hvem der fx ikke spiller i uge 5, fordi de sidder over. Så hvis man kan, er det en god ide at se lidt frem," fortæller Rasmus Lund.

Fem råd fra Rasmus Lund

  • NFL er jo en af de mest veldokumenterede sportsligaer i verden. Brug en masse tid på at researche på nfl.com Her kan man læse alt om alle. Find særligt ud af, hvad eksperterne tror, der kommer til at ske i den kommende runde. Det var meget værdifuldt for mig. 
  • Find de billige erstatninger, når der indtræffer skader. Der er jo nogen, der skal tage over, når stjernerne går i stykker. Kareem Hunt var et utrolig billigt alternativ, som fik bolden rigtig mange gange. Så dyrk reserverne lidt og vær klar, når skaderne indtræffer. 
  • Planlæg dine udskiftninger. Kig lidt frem i tiden, og overvej, hvad du har tænkt dig at bruge dem til, så du ikke laver alt for mange unødvendige udskiftninger. 
  • Sæt dig ind i, hvem der har noget at spille for i uge 17. Flere hold sparer deres vigtigste spillere, og det lærte jeg på den hårde måde. Find ud af, hvem der sidder over, og styr udenom dem. 
  • Find nogle spillere, som er omdrejningspunktet på deres respektive hold. Det hjælper ikke at have en quarterback fra et hold, som som primært benytter sig af løbespil. Så kan det godt være, at holdet vinder, men hvis quarterbacken aldrig kaster bolden, så giver det ikke noget. Og så er der nogle hold, som kaster hele tiden, hvor running backen er til pynt. Og fra de hold, som kaster, der skal du også have nogle receivere. Find og vælg spillere, der får lov og som bliver iscenesat.