Aprils mange storklassikere indledes med Flandern Rundt. Læs cykeleksperten Jesper Carstens store optakt, hvor han leder efter værdi i de mange odds

For mange cykelfans er Flandern Rundt løbet. Kombinationen af brosten, bakker og ofte offensiv kørsel er i den grad noget, der kan få fans til at klappe i hænderne af begejstring.

Flandern Rundt er da også typisk ét af de mere seværdige løb. Det er endagsløb bare ofte. Her tør rytterne godt åbne op tidligt, fordi de ved, der ikke venter en dag i morgen, og det betyder bare noget for løbene. Der bliver kørt mere offensivt, og der bliver satset en smule mere end i de længere løb. Det er forfriskende især sammenlignet med nogle af de mere kontrollerede grand tours.

Jeg synes, at årets klassikerfelt ser ret åbent ud, og det er kun med til at give disse løb en ekstra dimension. Greg van Avermaet og Peter Sagan har udfordret hinanden de seneste mange år, og umiddelbart synes jeg, at belgieren har klaret sig bedst - også selvom Sagan har vundet VM tre år i streg.

Med andre ord: Det ligner en formidabel klassikersæson, som jeg virkelig glæder mig til at følge med i. Og hvorfor skulle Flandern Rundt ikke fortsætte med at være ét af de mest interessante løb på hele kalenderen?

Flandern Rundt Odds & Tips

Hold øje med cykeltips fra Jesper Carstens.

Vinderodds - Flandern Rundt 2018

Bedste odds Bookmaker
Peter Sagan 4,00
888sport
Greg van Avermaet 6,50
888sport
Philippe Gilbert 9,00
888sport
Tiesj Benoot 11,00
Betfair Sportsbook
Sep Vanmarcke 15,00
Bwin
Niki Terpstra 15,00
Bet365
Michal Kwiatkowski 16,00
888sport
Zdenek Stybar 23,00
Unibet
Alexander Kristoff 26,00
Danske Spil

Favoritterne til Flandern Rundt 2018

Årets Flandern Rundt tegner sig til at blive en meget åben affære. I al fald er det svært at pege på én decideret favorit forud for løbet.

Peter Sagan, Bora-hansgrohe

På papiret er Sagan favoritten. Han har alle egenskaberne til at vinde løbet: Stærk på brosten, bakker og i en spurt. Og så har han vundet løbet før, hvorfor det er oplagt at pege på ham. Af samme årsag gør jeg ham også til min svage favorit.

Når jeg så alligevel er lidt påpasselig med at skrue op for procenterne hos den tredobbelte verdensmester, så skyldes det, at jeg ikke har været specielt imponeret af ham. Han missede finalen i Strade Bianche, så ok kørende ud i Tirreno-Adriatico, men havde ikke meget bid i sig under hverken Milano-San Remo eller E3 Harelbeke. Gent-Wevelgem vandt han, men værd at bemærke var, at han på Kemmelberg sad relativt langt tilbage.

Der kan ske meget, og hans placering på Kemmelberg kan fx være, fordi han var overbevist om, at løbet ville ende i en spurt, eller at han vidste, han ville hente det tilbage på nedkørslen. Man har før set ham være ret nonchalant på sådanne stigninger. Og man har før set ham vinde, selvom han måske ikke var på toppen - senest ved VM i Bergen. 

Og så er det slet ikke sikkert, at mit indtryk af hans form stemmer overens med virkeligheden. Sagan kan være i forrygende form; jeg synes bare ikke, man har set det, og derfor holder jeg mig fra ham trods odds 4 for en Sagan-triumf kan lyde højt.

Greg van Avermaet, BMC Racing Team

At man skal være påpasselig med at vurdere for meget på for få løb er Greg van Avermaet måske et eksempel på. Igennem hele foråret har han afgjort kørt under niveau i forhold til sidste år, men i Dwars door Vlaanderen synes jeg, han gav antydninger af, at formen er, hvor den skal være.

Han vandt ikke og var ikke med i frontgruppen, men sammen med Tiesj Benoot var han stukket af i et voldsomt udbrud, der havde sat blandt andre Sep Vanmarcke. Quick Step kørte dem dog ind igen, men der var antydninger af, at han når topformen til Flandern Rundt. Hans form og niveau var der, som han hele tiden har påstået, selvom resultaterne talte imod ham.

Han har slet ikke samme triumfer i rygsækken forud for løbet, men det skyldes måske et laserfokus på Flandern Rundt. Måske er han ikke så skarp som sidste år. Det er svært at vurdere, men én ting er sikkert: Intet i optakten har vist, at han og Sagan skal have samme favoritstatus som for ét år siden. Det ser meget åbent ud forud for løbet.

Philippe Gilbert, Quick Step

Sidste år vandt Philippe Gilbert løbet på et langt angreb udefra. Dybt imponerende af den aldrene belgier, der før skiftet til Quick Step ellers lignede en rytter, hvis karriere var nedadgående, men skiftet til det belgiske storhold har gjort ham godt.

I år har han set stærk ud op til løbet, men på en helt anden måde. Hvor han sidste år måske var nødt til at komme tingene lidt i forkøbet, har han set uhyre stærk ud, når han har rykket på stigningerne undervejs. Han har fået ganske lidt ud af det: En ok placering i Omloop Het Nieuwsblad og en andenplads i Samyn og E3 Harelbeke. Men benene har været meget stærkere end det.

Faktisk synes jeg, at han har lignet den stærkeste rytter fra Quick Step-holdet, der også tæller Niki Terpstra, Yves Lampaert og Zdenek Stybar, selvom det er Terpstra og Lampaert (og talenter som Hodeg og Jakobsen), der har hentet sejrene. Det brede hold er både til Gilberts fordel, men det kan også hurtigt låse ham i finalen.

Tiesj Benoot, Lotto-Soudal

En rytter, der har set ekstremt formstærk ud, er Tiesj Benoot. Lotto-belgieren fik endelig sin første sejr, da han vandt Strade Bianche, og siden har han været ganske velkørende i forårsløbene. 

Han er ikke den store vinder, og han er ret alene på Lotto-holdet, hvilket afgjort er to ting, der taler en del imod ham. Han er ikke bange for at køre løbet udefra, hvilket kan blive en fordel, hvis han får en Quick Step-rytter med sig for eksempel, men han risikerer at have brændt energien af før finalen. Han har lignet én af de stærkeste i foråret.

Benoot er en multikunstner, der kan det hele på en cykel. Også vinde disse store løb, trods karrieren kun tæller én triumf. Men nu har han lært, hvordan han vinder, og kan han følge den opskrift, så tror jeg, vi ser mange Benoot-triumfer i fremtiden. Måske her, selvom jeg tror, han kommer til at mangle det sidste i finalen.

Sep Vanmarcke, Team EF

Kigger man udelukkende på form, så har Sep Vanmarcke måske været den stærkeste. Han er med fremme i hvert eneste løb, og han ser ret skarp ud, når han sætter tempo på stigningerne.

Men det er lidt Vanmarckes historie. Han ser så stærk ud, men han får stort set intet ud af det. Han var den stærkeste i Omloop og fik en 3. plads. Han var stærkt kørende i E3, men et styrt svækkede ham for meget, og han blev "blot" nummer 7 (efter en meget imponerende kørsel), og han var én af de stærkeste i Dwars door Vlaanderen, hvor han blev 3'er og efterfølgende påpegede, at benene var lidt tunge.

Vi har været her før. Vanmarcke ser næsten altid stærk ud før Flandern Rundt, og ofte er jeg gået med belgieren. Men det er ikke for sjov, at man kan hente odds 13 på ham trods den flotte form: Han er ikke en vinder. Han brænder krudtet af på underlige tidspunkter i et forsøg på at gøre løbet hårdt.

Nok vandt han sit første store løb i en spurt mod Tom Boonen i Omloop 2013, men han er ikke hurtig på stregen, og skal derfor have sat konkurrenterne, hvis han vil vinde. Men indtil videre har han ikke fundet opskriften på at sætte Sagan og co., og selv i et forår, hvor jeg synes, han har været meget formstærk, er det ikke lykkedes ham at gøre nogen nævneværdig forskel.

Jeg er sikker på, at han kommer til at være med i finalen, hvis han bliver forskånet for uheld, men hvordan skal han vinde løbet? Jeg ved det ikke. Det gør han heller ikke.

Måske er et top3-spil vejen for Vanmarcke

Som nævnt er jeg overbevist om, at han vil sidde med i finalen (hvis han undgår uheld - og det er et reelt hvis i Vanmarckes tilfælde), så måske kan man overveje et top3-spil på ham. Jeg tror, jeg vil op på odds 3,5, før jeg finder det interessant dog, så hold øje med, om markedet går den vej. 888sport*, Unibet*, LeoVegas*, Danske Spil* og Bwin* er ofte ude med top3-spil, mens flere andre bookmakere har each/way-varianten. Her er problemet dog, at jeg ikke finder odds 13-15 (nuværende markedsniveau) interessant for Vanmarcke.

Generelle tanker om favoritterne: Ikke fristet

Generelt er jeg ikke specielt fristet af de ovennævnte favoritter. Det skulle da lige være Philippe Gilbert til odds 9,00 hos 888sport*, Unibet* og LeoVegas*, hvis odds er højere end andre steder, men jeg synes, det er et så åbent løb, at jeg hellere kigger mod højere odds. Det kan ændre sig op til løbet.

Udfordrerne

Som sagt ser jeg et meget åbent løb. Det gør bookmakerne også, og jeg synes, det er kedeligt med næsten 20 ryttere under odds 50. Men sådan er det ofte i disse åbne løb.

Bookmakerne giver solid chance til Michal Kwiatkowski, men det er jeg ikke helt enig i. Først og fremmest har Kwiatkowski slet ikke kørt brostensløb i år, dernæst har han aldrig for alvor luret den i Flandern Rundt, og til sidst har han vel ikke en form, der berettiger oddset. Jeg mener: Han er solid rent formmæssigt, men han er ikke i en storform, der berettiger et så lavt odds i et terræn, han ikke har kørt i år.

Jeg forstår dog godt, at man holder oddset lavt, for han har bestemt potentialet til at gøre det godt i løb som disse. Han vandt jo trods alt E3 for nogle år tilbage. Men jeg tror ikke på det. 

Som nævnt har Quick Step bredden til at spille ud. Deres bedste bud (foruden Gilbert) er nok Niki Terpstra, der er god på en rute som denne, og som ikke er bleg for at angribe. Er han den klogeste rytter? Nok ikke, men han har vundet to gange i år, og ser han sit snit til at vinde løbet, er han ikke bleg for at flyve afsted.

Zdenek Stybar har været den rytter, der har markeret konkurrenterne mest. Mens Lampaert, Terpstra og til dels Gilbert har været i offensiven, har Stybar siddet hos favoritterne og lurepasset. Det har ikke givet nogle store resultater indtil videre, og generelt har han aldrig været flyvende i Flandern Rundt, men på papiret bør løbet passe ham perfekt, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis det er ham, der løber af med sejren i et taktisk udspil her.

Mere overrasket bliver jeg nok, hvis det er formstærke Yves Lampaert. Belgieren banker på for at lave store resultater, men Flandern Rundt passer ham næppe ret godt. Han har svært ved at følge de allerbedste på bakkerne, men kan han bruges i et taktisk udspil, hvor han får lov til at køre lidt passivt, så er han trods alt ikke det dummeste bud, og kan man finde ham til over odds 50, så vil jeg nok forsøge mig med et spil på ham, selvom Paris-Roubaix i højere grad ligner hans løb.

En af forårets "overraskelser" er Wout van Aert. Har man læst mine optakter og tråde herinde i tidens løb, vil man vide, at jeg ofte har peget på ham som én af dem, der kan lave store ting, hvis han sætter sig for det. Belgieren er primært cross-rytter, men har givet landevejen et skud i år og er blandt andet blevet 3'er i Strade Bianche. Han kører fortsat alt for urutineret: Stikker næsen for meget ud i vinden og ødsler med kræfterne, men han er med i finalerne ofte. Formkurven er dog ved at være lidt lang efterhånden, og jeg forventer, at han fader lidt ud i finalen her.

Alexander Kristoff er en tidligere vinder af løbet, og han er som regel hamrende stærk i Flandern Rundt. Som oddsene indikerer, er tingene ikke helt gået hans vej i foråret, og det kan være svært at se ham overleve stigningerne på samme måde, som da han var bedst. Jeg tør ikke afskrive ham, men det ser svært ud.

Det ser også svært ud for Oliver Naesen, som jeg ellers havde store forhåbninger til i år, men han styrtede i Dwars door Vlaanderen, og  ordlyden fra Ag2r-lejren er ikke specielt lovende. Er han klar, så forventer jeg, at han er aggressiv som altid, men jeg tror ikke på det.

Gianni Moscon har ikke haft de sidste par procenter, der ville have givet ham en større favoritstatus her. Han har været med fremme i de fleste brostensløb, men som regel i gruppen bag de bedste. Han sigter nok primært efter Paris-Roubaix, men burde egentligt på papiret være ret skarp her. 

Hos Mitchelton-Scott satser man på Matteo Trentin, der skiftede til holdet fra Quick Step forud for sæsonen. Der lærte han at køre disse løb, men det er først nu, han kører dem som kaptajn. Han har egentligt været ret solid hele året, men har manglet lidt marginaler og held i mange af løbene. Det er svært at se ham gå hele vejen her.

Michael Valgren vandt Omloop Het Nieuwsblad og startede året lovende. Siden er det ikke blevet til meget resultatmæssigt, men han styrtede for eksempel i Dwars door Vlaanderen og kørte for Magnus Cort i Gent-Wevelgem, hvilket resulterede i, at han blev fanget bag den forreste gruppe. Måske toppede formen lidt for tidligt, men jeg tror egentlig, at han har gode chancer for at sidde med i finalen. Hans problem er ofte placeringskampen, og det er naturligvis en stor udfordring i disse løb, men det er trods alt noget, der kan håndteres. Det skal blive spændende at se. 

Man kunne nævne langt flere - fx langskud som formstærke Mike Teunissen eller Quick Steps femte mand, Florian Senechal, men jeg stopper her. Jeg opdaterer i løbet af ugen, hvis jeg finder nogle interessante ryttere kontra odds, men ellers er I - som altid - velkommen til at spørge i forummet, hvor andre også kan byde ind.

Ruten: Flandern Rundt 2018

Flandern Rundt 2018 starter i Antwerpen og slutter 260,8 kilometer senere i Oudenaarde. Ruten er langt hen ad vejen den samme som de seneste par år.

Ruten består af 18 hellinge. Små, stejle bakker. Det er her, Flandern Rundt skiller sig ud fra Paris-Roubaix, der primært foregår på flade veje med brostenspavéer. Flandern Rundt er et hårdere løb og kalder typisk på ryttere, der kan håndtere hårde bakker som for eksempel Philippe Gilbert, der vandt løbet for et år siden.

Mange af bakkerne har kun ét formål: at tynde ud i feltet. Det er først de sidste hellinger, der er afgørende, og jeg plejer at sige, at finalen starter på de sidste 60 kilometer. Efter 204 kilometers kørsel rammer rytterne Oude Kwaremont og Paterberg, og den kombination er uhyre vigtig: Det er nemlig også løbets to sidste hellinger senere på dagen.

Efter dem venter velkendte hellinger som Koppenberg og Taaienberg, inden de kører i cirkel og rammer Oude Kwaremont efter 242,8 kilometers kørsel. Paterberg er dagens sidste stigning, og den rammer de med omkring 14 kilometer tilbage. 

Normalt køres løbet som én stor udskilning. For hver helling feltet passerer, falder flere og flere fra. De hårdeste udgaver har været ren udskilning fra start til målstregen, og det er ikke uvant, at vi ser to ryttere ved bunden af Paterberg, og hvor den ene til sidst må opgive, mens den anden kan køre over målstregen alene.