Organisationen ESSA, der arbejder for at komme matchfixing til livs, registrerede 62 tilfælde af mistænkelig betting adfærd i 2. kvartal af 2018. Igen er langt de fleste tilfælde fra tennis - hele 44 gange har der været et rødt flag i forbindelse med afviklingen af en tenniskamp. Radikale ændringer kan være på vej.

Når sportsintegritetsorganisationen ESSA hvert kvartal offentliggør en rapport over tilfælde af mistænkelig bettingadfærd, er det som regel tennis, der topper listen. Så sent som i første kvartal af 2018 stod tennis  for 27 ud af 50 tilfælde, og i andet kvartal var procentdelen endnu højere.

Hele 44 ud af 62 tilfælde af mistænkelig adfærd fra april til og med juni forekom i tennis, mens der var 12 i fodbold. Resten af tilfældende fordelte sig med et hver på håndbold, boksning, beach volley, basketball, eSport og bowls.

Generalsekretær i ESSA, Khalid Ali, fortæller i en leder i dette års rapport, at The Tennis Independent Review Panel har anbefalet, at det ikke længere skal være muligt at udbyde liveinformationer fra bestemte ITF-niveauer, og at ESSA i øjeblikket overvejer, hvordan organisationen skal forholde sig til det forslag.

Ikke nødvendigvis en fordelagtig løsning

Ifølge SBC News er Khalid Ali ikke sikker på, at et forbud mod at levere liveinformationer fra de lavere niveauer er den rigtige vej at gå for at løse problemet.

"Vi støtter mange af panelets forslag, og vi vil gerne samarbejde med sporten om bettingrelaterede problemer. Men vi har nogle alvorlige bekymringer om forslaget og generelt at indføre forbud mod salg af data fra tennis på lavere niveau, og hvorvidt den tilgang er proportionel med problemet og vil give en praktisk og effektiv løsning," siger han og tilføjer:

"Vi vil levere en række evidensbaserede alternativer, som vi håber, panelet og de forskellige ledende instanser i sporten vil være villige til at udforske, så der kan findes en løsning, der er fordelagtig for alle parter, og som placerer integriteten forrest uden uhensigtsmæssig kommerciel indflydelse."

USA vil kopiere ESSA

I ESSAs rapport er en del af spaltepladsen sat af til American Gambling Associations (AGA) underdirektør, Sara Slane. Efter den amerikanske Højesteret erklærerede The Professional and Amateur Sports Protection Act​ - bedre kendt som PASPA - fra 1992 forfatningsstridig, er flere stater begyndt at give amerikanske borgere mulighed for at spille.

Derfor vil AGA kopiere ESSA i forsøget på at skabe kontrol over det bettingkaos, der er på vej i de mange stater, for at sikre vellykket kommunikation mellem alle interessenter i den amerikanske bettingbranche, hvis noget mistænkeligt skulle opstå.

Sara Slane advarer samtidig imod tiltag, som er ved at blive gennemført fra politisk hold, blandt andet en såkaldt "Integrity Fee", som er en fast betaling fra spiludbydere til de forskellige ligaorganisationer i de største sportsgrene. Hun mener, at den betaling i sidste ende vil gå udover spiludbydernes tilbagebetalingsprocent og derved lokke spillere tilbage på det illegale marked.

Læs hele ESSAs rapport her.