Seks dommere stemte for og tre dommere imod, da den amerikanske Højesteret erklærede den såkaldte PASPA-lov ugyldig. Beslutningen gør det lovligt for de enkelte stater at tilbyde sportsbettting i USA, og flere stater er allerede langt i forberedelserne, ligesom flere bookmakere slikker sig om munden.

"Legaliseringen af sportsbetting kræver en vigtig, politisk beslutning, men det er ikke op til os at træffe den." 

Sådan sagde højesteretsdommer Samuel Alito ifølge EGR, da det den 14. maj stod klart, at den - især i den senere tid - kontroversielle Professional and Amateur Sports Protection Act​ - bedre kendt som PASPA - fra 1992 var erklæret ugyldig med stemmerne 6-3.

Loven forbød ikke sportsbetting, men den gjorde det til et nationalt spørgsmål, om sportsbetting skal være lovligt. Staten New Jersey havde taget sagen op og argumenteret for, at PASPA bryder med den del af den amerikanske forfatning, der giver de enkelte stater selvstyre og handlefrihed på alle de områder, som ikke er beskrevet i selve forfatningen.  

Og det var seks ud af ni dommere altså enige med staten New Jersey i.

Klar på få uger

I næsten seks år har sagen kørt, og især de nationale forbund for de store sportsgrene, NHL, NFL, MLS, NCAA og NBA, har ifølge ESPN været skeptiske overfor en eventuel ophævelse af PASPA af frygt for, at det vil have en negativ indflydelse på integriteten i hver respektiv sportsgren, og at det vil koste forbundene store summer at bekæmpe snyd. 

Efter afgørelsen luftede forbundenes repræsentanter deres bekymring, og flere udtrykte et ønske om, at den amerikanske kongres alligevel træder ind og laver et fælles sæt spilleregler på tværs af alle stater. Flere af forbundene tilkendegav dog også, at de vil samarbejde med lovgiverne i de forskellige stater for at sikre, at sportsgrenenes omdømme ikke lider skade af et omfattende sportsbettingmarked. Samtidig er forbundene ifølge Focus Gaming News begyndt lobbyarbejdet for at få en del af bookmakernes overskud samt en fast "integrity fee", der skal bidrage i kampen mod matchfixing.   

Det næste skridt bliver nu, at alle stater på individuelt niveau skal beslutte, om de ønsker at legalisere sportsbetting. Ifølge CalvinAyre er 18 stater allerede i gang med udarbejdelsen af lovgivning, der legaliserer sportsbetting, og udover New Jersey er New York, Mississippi, Virginia, Connecticut og Pennsylvania så langt i processen, at det for flere af staternes vedkommende ikke er helt urealistisk at være klar i løbet af NBA finalerne, der afvikles fra 31. maj til 17. juni.

Begejstrede bookmakere

Vicepræsidenten hos Sportradar US,  Dr. Laila Mintas,  advarer ifølge SBC News om, at det kan være svært som forbruger at navigere på et marked, hvor hver stat vil regulere på hver sin måde. Hun understreger dog, at fordelene ved et åbent sportsbetttingmarked klart opvejer ulemperne.

Ikke overraskende falder direktørerne i de store internationale bookmakere nærmest over hinanden i bar iver efter at lovprise Højesterets beslutning. Kambis direktør, Kristian Nylan, kalder ifølge EGR åbningen af det amerikanske marked for et spændende, nyt kapitel, direktør i William Hill, Phillip Bowcock, kalder beslutningen en milepæl, mens Richard Carter, der er direktør i SBTech, kalder det en historisk dag. Og de har god grund til at være begejstrede på bookmakernes direktionsgange.

Nyheden, om at PASPA er ophævet, satte voldsomme bølger i gang på aktiemarkedet. Ifølge EGR gik William Hills aktiekurs således op med 8 % som et resultat af den amerikanske Højesterets beslutning, mens Paddy Power Betfair* steg med 9 %, GVC steg med 5 %, Stars Group steg med 10 %, og 888 steg med 16 %. Eksperter vurderer, at der på et åbent, amerikansk sportsbettingmarked vil omsættes for 190 milliarder dollars årligt, og at det hvert år vil indbringe regeringen syv milliarder dollars.