Den 15.juli bliver Superligaen 2016/17 sparket igang, og det er med en ny struktur. Vi kan se frem til at følge hele 14 hold i den kommende sæson, der endda også indeholder slutspil. Få overblik over det nye Superliga-format og se vinderodds for næste sæson.

Ingen var vel helt tilfredse med det gamle Superliga-format med 12 hold og 33 spillerunder, og der var god opbakning til at ændre strukturen.

Et oplagt valg ville være at udvide Superligaen til 16 hold, men en af betænkningerne var, at der ville være for få kampe med kun 30 spillerunder og så skulle puljen med TV-penge deles mellem for mange klubber.

Derfor foretrak klubberne og DBU i stedet at følge forslaget fra det hollandske firma Hypercubes, der anbefalede det såkaldte Venus B-format med 14 hold og hele 3 slutspil.

Der er hentet inspiration fra den belgiske liga, Jupiler Pro League, der har oplevet succes og fremgang på UEFAs rangliste med dette slutspilsformat.

Første kamp i den nye Superliga-sæson afvikles fredag den 15. juli med Viborg - FC Nordsjælland, mens OB tager imod Silkeborg i den sene fredagskamp.

 

Sådan er Venus B-strukturen

Der skal afvikles ialt 26 spillerunder i grundspillet, hvor de 14 hold møder hinanden ude og hjemme. Dette grundspil starter op den 15. juli og afsluttes den 19. marts næste år.

Herefter går de 6 bedste hold videre til slutspillet om mesterskabet. Klubberne beholder deres point fra grundspillet og skal så møde hinanden yderligere to gange. Førstepladsen efter disse 10 spillerunder vinder mesterskabet.

Kamp om Europa League-plads:

I første omgang ryger de 8 nederst placerede klubber i to nedrykningspuljer. Her tager alle klubberne også deres grundspilspoint med over, og også her skal de mødes både ude og hjemme.

Nummer et og to fra begge grupper mødes i semifinaler, og i sidste ende får finalevinderen en play off-billet mod mesterskab-slutspillets lavest-placerede hold på en Europa League-plads. Kampen om en billet til Europa League-kvalifikationen afgøres i kun ét opgør, hvor vinderen af nedrykningsspillet er på udebane.

Reaktioner på den nye struktur:
"De eneste klubber, der er fans af det her, er de seks klubber i toppen, der skal spille slutspil. Det kan måske give et boom i et par år, men lur mig om ikke vi kommer tilbage til en almindelig struktur om et par år."
Hobro-træner Ove Pedersen

"Det har hele tiden været FC Københavns holdning, at det maksimale antal hold for en bæredygtig superliga er 12 hold, men det har desværre ikke været muligt at opnå enighed klubberne imellem" -FCK-direktør Anders Hørsholt

"Dansk fodbold har brug for en stærk Superliga, så vores bedste hold kan konkurrere internationalt og skabe gode resultater. Det skal den nye struktur være med til at sikre gennem flere spændende kampe med betydning og dermed tættere kamp om de vigtige placeringer" - DBU's formand Jesper Møller

Nedrykningsspillet:

Det står klart, at slutspillet om nedrykning er klart det mest indviklede, da det bliver delt i to forskellige slutspil og der skal afvikles adskillige play off-kampe og så bliver 2. og 3. pladsen fra 1 division også inddraget.

Faktisk kan vi i denne nye struktur kommer til at opleve, at hele 3 Superliga-hold ender med at skulle rykke ned.

For nedrykningen er bygget sådan op, at det afgøres mellem de fire dårligste hold fra nedrykningsslutspillet. De går over til semifinaler, der afgøres over to kampe. Vinderen fra hver af disse to semifinaler mødes i playoff-finaler, også over to kampe.

Den samlede vinder undgå nedrykning, mens taberen skal ud i to play off-opgør mod 3.pladsen fra 1. division om en plads i Superligaen.

Semifinale-taberne skal ud i to playoff-kampe, hvor den samlede taber rykker direkte ned. Vinderen af disse taber-semifinaler skal ud i de sidste play off-kampe, hvor de møder 2. pladsen fra 1. division om Superliga-billetten.

I kan også se en gennemgang af slutspillet her.

Hård modtagelse af den nye struktur

Det er umuligt at gøre alle tilfredse og den nye turneringsstruktur har bestemt heller ikke fået en varm velkomst.


Mange er bare generelt imod slutspil og så er den største svaghed måske, at dette Venus B-format er utrolig svært at forklare og især nedrykningsspillet kunne sagtens være sat mere enkelt sammen.

På de sociale medier er der langt mellem de positive indlæg, og de fleste fodboldfans kan ikke få øje på den store fidus i Venus B-modellen.


FC Nordsjællands træner Kasper Hjulmand er også blandt de mere skeptiske, der nok er mere til den traditionelle turneringsform uden slutspil og play off-kampe:

"Jeg tror ikke en skid på den model. Jeg tror, det bliver noget rod. Der er så meget mærkeligt i den - nummer syv kan komme i Europa, og der kommer til at være mange fans, der ikke forstår det. Vi kommer til at lave den om ret hurtigt, det er jeg ret sikker på." - Kasper Hjulmand til Tipsbladet.

Det skal dog nævnes, at alle Superliga- og 1. divisionsklubberne var selv med til at bestemme den nye struktur og Hypercubes havde undervejs ikke mindre end 26 forskellige forslag op til overvejelse.

Hos Silkeborg IF's sportschef, Jesper Stüker, er der også langt mere optimisme og her bliver Venus B-modellen ligefrem kaldt for gennemskuelig. Nu betød udvidelsen af Superligaen jo også, at hele tre hold rykkede op fra 1 division; heriblandt Silkeborg.

Nyhed: Derby-days og sen fredagskamp

Da Superliga nu er udvidet til 14 hold, så skal der jo også afvikles syv kampe pr. spillerunde. Her er det blevet afgjort at den ekstra kamp bliver placeret fredag aften med startfløjt kl. 20.15.

Men derudover bliver de øvrige seks Superligakampe afviklet på de samme tidspunkter som i sidste sæson med kampene fordelt fra fredag til mandag.


Blandt de nye tiltag er også indførelsen af særlige Derby-day spillerunder med en række rivalopgør med FC København-Brøndby, FC Midtjylland-Viborg, Esbjerg-Sønderjyske samt det klassiske slag mellem AaB og AGF. Disse 'derby-days' bliver afviklet i spillerunde 7 (28. august) og i spillerunde 22 (19. februar).

Bookmakerne: FCK er storfavoritter til mesterskabet

Til sidst skal vi også have et kig på den kommende Superliga-sæson.

FC København-manager Ståle Solbakken kunne sende spillerne på en velfortjent sommerferie efter det lykkedes FCK at vinde mesterskabet med 9 point ned til SønderjyskE på den overraskende andenplads.

At dømme ud fra bookmakernes Superliga 2016/17-vinderodds, så kan de godt bestille en ny omgang guld-champagne til Parken. FC København er massive favoritter til at genvinde mesterskabet, mens der ikke er den store tiltro til, at f.eks Brøndby med den nye træner Alexander Zorniger vil kunne udfordre lokalrivalerne i guldkampen.

Det kan selvfølgelig også hænge sammen med, at økonomisk er FCK spurter fra alle de øvrige klubber; specielt da både FC Midtjylland og Brøndby har meldt ud, at de til den kommende sæson vil skrue ned for lønningsniveauet og satse mere på deres egne talenter.

Så mens FC København i næste sæson kan byde velkommen til OBs Rasmus Falk, så skal vi næppe forvente, at hverken Brøndby og FC Midtjylland vil forsøge at hente de store stjernespillere på sommerens transfermarked.

Superliga 2016/17: Vinder-odds

Bedste odds Bookmaker
FC København 1,55
Danske Spil
FC Midtjylland 6,00
Unibet
Brøndby 12,00 Danske Spil
AaB 18,00
888sport
SønderjyskE 51,00 Unibet
OB 60,00 Danske Spil
AGF 81,00 888sport
Randers 100 Tipico
Esbjerg 126 888sport
FC Nordsjælland 126 Unibet
Viborg 251
Tonybet
Lyngby 601
Bet365
Horsens 1001
Tipico
Silkeborg 1201 Unibet

Se det fulde kampprogram for Superliga 2016/17-sæsonen her.